Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na końcu Pagu - lipiec 2025 - Michał

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 18.07.2025 10:05

Za 2 tygodnie będziemy w Zadarze na jedną noc, a ostatnio to 13 lat temu. Też nie mam go wysoko w rankingu. Pewnie lepszy za to jest do życia w nim, niż do zwiedzania.

Zdjęcie z lodami trochę niekompletne niestety. Ale cóż - życie ucieka do przodu.

A co do miejscowej przegryzki jest jeszcze burek. U nas za to narodowy przysmak - kebab.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 18.07.2025 10:09

mchrob napisał(a):Za 2 tygodnie będziemy w Zadarze na jedną noc, a ostatnio to 13 lat temu. Też nie mam go wysoko w rankingu. Pewnie lepszy za to jest do życia w nim, niż do zwiedzania.

Zdjęcie z lodami trochę niekompletne niestety. Ale cóż - życie ucieka do przodu.

A co do miejscowej przegryzki jest jeszcze burek. U nas za to narodowy przysmak - kebab.

Zdjęcie niekompletne. Ale tylko na tym wyjeździe, ten zbliżający się w sierpniu będzie w komplecie :serduszka:
Masz rację - burek. Ale to nie do końca mi chodziło o ten typ jedzenia. Ale faktycznie o nie nie napisałem, a to jest "ich" :proszedzieki:
No, tylko kebab u rodowitego turka w Niemczech jest najlepszy :diabelek:
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 18.07.2025 11:35

Będę na drugim krańcu - w Potočnicy.

Pijesz moją ulubioną chorwacką kawę - zawsze przyjeżdża kilka paczek do Polski - ale jakoś tu smakuje jednak mniej ;)

Z Zadarem też mam problem, niby ładnie, ale jakoś bez zachwytu, a cztery lata temu uciekaliśmy stamtąd w popłochu, tłum - i to głownie polskojęzyczny - sprawił, że poczułam się jak w Kołobrzegu... Ja z tych, co pamiętają pustki :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.07.2025 11:53

Michale - szczęściarzu , ta znaleziona moneta przyniesie Wam szczęście :verryhappy:

W sprawie "naszych" przekąsek - zapominacie Panowie o barach kanapkowych i zapiekankach :oczko_usmiech:

Kebaby trzeba zamawiać i konsumować w Turcji ( zwłaszcza wschodnich rejonach ) :spoko:

Pozdrawiam
Piotr
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 18.07.2025 12:24

Aguha napisał(a):Będę na drugim krańcu - w Potočnicy.

Pijesz moją ulubioną chorwacką kawę - zawsze przyjeżdża kilka paczek do Polski - ale jakoś tu smakuje jednak mniej ;)

Z Zadarem też mam problem, niby ładnie, ale jakoś bez zachwytu, a cztery lata temu uciekaliśmy stamtąd w popłochu, tłum - i to głownie polskojęzyczny - sprawił, że poczułam się jak w Kołobrzegu... Ja z tych, co pamiętają pustki :)

To nie prawdziwy Pag, tam jest zielono :lezekwicze: Żartuję :proszedzieki:
Wiele jest takich smaków, wchodzi na miejscu, a w domu nie bardzo ... Np. lokalne wino. Tam można litrami, a u nas potem butelki stoją ...

piotrf napisał(a):Michale - szczęściarzu , ta znaleziona moneta przyniesie Wam szczęście :verryhappy:

W sprawie "naszych" przekąsek - zapominacie Panowie o barach kanapkowych i zapiekankach :oczko_usmiech:

Kebaby trzeba zamawiać i konsumować w Turcji ( zwłaszcza wschodnich rejonach ) :spoko:

Pozdrawiam
Piotr

A więc niech tak będzie, niech szczęście trwa jak najdłużej :proszedzieki: :verryhappy:
Zapiekanki, to z okrąglaka w Krakowie, odlot :spoko:
tbrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbrek » 18.07.2025 12:57

majkik75 napisał(a):07.07.2025

Kiedyś zatrzymywaliśmy się tutaj https://maps.app.goo.gl/FHbepqnVHhivZPCRA ale czytałem opinie i są dość świeże, że pojawiły się typki od "pilnowania".

Osobiście doświadczyłem tego pilnowania + rachunek na koniec płatny w budzie przy ścianie budynku... odradzam tam się zatrzymywać, już lepiej wjechać głębiej i po prawej stronie parking za szlabanem.
Jeszcze 3 lata temu był to bezpłatny parking, a teraz raz że drożej niż dookoła to jeszcze miałem auto odrapane kluczem.

Lubię ten "księżycowy" krajobraz Pagu, szczególnie jak się wjedzie na koniec wysypy w samym Pagu tam gdzie jest przepompownia, uwielbiam tam robić zdjęcia aut, co roku jest to stały punkt programu.

A jak Pag, to polecam Slastičarnica Jadran i słynne ciasteczko "trzy mleka" :)
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 18.07.2025 13:18

tbrek napisał(a):
majkik75 napisał(a):07.07.2025

Kiedyś zatrzymywaliśmy się tutaj https://maps.app.goo.gl/FHbepqnVHhivZPCRA ale czytałem opinie i są dość świeże, że pojawiły się typki od "pilnowania".

Osobiście doświadczyłem tego pilnowania + rachunek na koniec płatny w budzie przy ścianie budynku... odradzam tam się zatrzymywać, już lepiej wjechać głębiej i po prawej stronie parking za szlabanem.
Jeszcze 3 lata temu był to bezpłatny parking, a teraz raz że drożej niż dookoła to jeszcze miałem auto odrapane kluczem.

Lubię ten "księżycowy" krajobraz Pagu, szczególnie jak się wjedzie na koniec wysypy w samym Pagu tam gdzie jest przepompownia, uwielbiam tam robić zdjęcia aut, co roku jest to stały punkt programu.

A jak Pag, to polecam Slastičarnica Jadran i słynne ciasteczko "trzy mleka" :)

A no widzisz, czyli jednak ...

Podasz lokalizację tego punktu przy przepompowni?

O ciastku nie słyszałem ... Czyli kolejny powód na odwiedziny "kiedyś" :spoko:
tbrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbrek » 18.07.2025 13:28

Proszę bardzo. Dojazd do samego końca , ale raczej wolno ze względu na dość ostre kamienie

https://maps.app.goo.gl/SvF1w6KV27xh4fn ... eview.copy
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 18.07.2025 19:34

Co do Zadaru - podobnie mam dość mieszane odczucia. No, po prostu mnie nie zachwyca.
Ale na lody i spacer zawsze tam można z Pagu wyskoczyć ;)
tbrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbrek » 18.07.2025 19:46

Mikromir napisał(a):Co do Zadaru - podobnie mam dość mieszane odczucia. No, po prostu mnie nie zachwyca.
Ale na lody i spacer zawsze tam można z Pagu wyskoczyć ;)

Dokładnie, przejść starówkę, popatrzeć na zachód słońca, zrobić zakupy i to tyle.
Galimatias starych kamiennych budowli z lanym betonem...
10 ostatnich lat jeździmy w okolice Zadaru , wcześniej Sv. Filip i Jakov i Nin to kolejne 2 razy, i za każdym razem na max 2 wypady popołudniowo-wieczorne w ciągu dwutygodniowego pobytu.
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 19.07.2025 23:32

Witam. 2 lata temu również byliśmy na Pagu. Pod względem plaż dla nas jedno z lepszych miejsc. Chętnie popatrze jak Wam sie tym razem wypoczywało na księżycowej wyspie.
Szuster
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szuster » 20.07.2025 10:29

Pag, może być. Ale znam lepsze miejsca w Chorwacji
tbrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbrek » 20.07.2025 10:40

Ktoś inny powie, znam też te "lepsze miejsca" ale wolę Pag. Prosty przykład, zjechałem Istrię i połowę Dalmacji a od 10 lat zatrzymuję się w Petrcane i jak na razie nie widzę alternatywy , mój szwagier nie widzi lepszego miejsca jak Omiś, a znajomy tylko Orebić.

Tak więc w Chorwacji nie ma "lepszych miejsc" pytanie co dla kogo jest to lepsze miejsce.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 21.07.2025 07:30

Bartek81 napisał(a):Witam. 2 lata temu również byliśmy na Pagu. Pod względem plaż dla nas jedno z lepszych miejsc. Chętnie popatrze jak Wam sie tym razem wypoczywało na księżycowej wyspie.

Dokładnie, jest bardzo duża dostępność fajnych plaż i do tego mocno odosobnionych, na których można być samemu, lub prawie samemu :spoko:

Szuster napisał(a):Pag, może być. Ale znam lepsze miejsca w Chorwacji

tbrek napisał(a):Ktoś inny powie, znam też te "lepsze miejsca" ale wolę Pag. Prosty przykład, zjechałem Istrię i połowę Dalmacji a od 10 lat zatrzymuję się w Petrcane i jak na razie nie widzę alternatywy , mój szwagier nie widzi lepszego miejsca jak Omiś, a znajomy tylko Orebić.

Tak więc w Chorwacji nie ma "lepszych miejsc" pytanie co dla kogo jest to lepsze miejsce.

No właśnie - to wszystko zależy. Tak samo jak powiem "znam lepsze miejsca na świecie niż w Chorwacji" :proszedzieki:
Każdy wybiera tak jak mu pasuje, albo go stać :proszedzieki: :papa:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 21.07.2025 08:29

Wracając w Zadaru zahaczamy po drodze o Tvrđava Fortica. Tam do tej pory nie dotarliśmy, a to przecież dosłownie po drodze, więc ty razem zaglądamy.

DSC_7988_00126.jpg

DSC_7989_00127.jpg

DSC_7992_00130.jpg

DSC_7993_00131.jpg

DSC_7995_00132.jpg

Zatrzymaliśmy się też gdzieś przy drodze i kupiliśmy od lokalnej kobitki trochę warzyw

IMG_20250707_174636339_HDR.jpg

I 2 litry wina za 4Eur z Lidla :oczko_usmiech:
IMG_20250707_195057239_HDR.jpg

To wieczorkiem sałatka warzywna, "grecka" feta ;) i oliwa z oliwek od naszej pani. Pytałem czy nie mają jakiejś "domowej" i kupiliśmy od niej 0,75l. Naprawdę niezła :)
IMG_20250707_204423802_HDR.jpg

08.07.2025

W nocy znów lało :bojesie: To tej nocy lekko "posprzątało" Split ... :(
https://tvn24.pl/swiat/chorwacja-split- ... -st8546917
U nas był spory deszcz, trochę grzmiało, ale widać przeszło bokiem ... W ogóle dziwną pogodę mieliśmy w ty roku w Cro, taką "nietypową" albo tak jest zawsze w lipcu... (bo bywaliśmy wcześniej zawsze w sierpniu).

Ale poszliśmy na plażę tą oddaloną od app. Niebo trochę zachmurzone, ale woda dość ciepła. Chwila popływania i ja idę zobaczyć co jest po drugiej stronie końca ;)
Tutaj trasa jaką poszedłem
droga plaża 1.jpg

Najpierw lekko po górkę, po drodze resztki kamiennych murków

DSC_7998_00135.jpg

DSC_7999_00136.jpg

DSC_8000_00137.jpg

DSC_8001_00138.jpg

DSC_8002_00139.jpg

DSC_8004_00141.jpg

DSC_8005_00142.jpg

Jakby na szczycie pozostałość moze jakiegoś kamiennego domku, albo jakiegoś wygrodzenia dodatkowego dla zwierząt (?)

DSC_8006_00143.jpg

Cała ziemia jest pokryta jakby skalnym rumoszem, ostre kawałki skał, pokruszone, rozsypane wszędzie. Jak się idzie, to jest taki charakterystyczny "zgrzyt" jak się po nich stąpa

DSC_8008_00144.jpg

DSC_8009_00145.jpg

DSC_8010_00146.jpg

I po chwili schodzę czymś jak "dolinka" Widać jak w stronę którą idę wygląda niebo 8O
DSC_8016_00152.jpg

A do tyłu ;) Normalnie dwie różne rzeczywistości.
DSC_8017_00153.jpg

Schodzę powoli w dół. Jest absolutna cisza, słychać czasem tylko powiewy wiatru i chrzęst stóp na kamieniach
DSC_8018_00154.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Na końcu Pagu - lipiec 2025 - Michał - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone