W październiku i listopadzie bywa tam naprawdę pięknie ( np. dzisiaj 17 stopni na plusie
Pozdrawiam
Piotr
.png)
.png)
piotrf napisał(a):Piękne zdjęcia , Michale![]()
W październiku i listopadzie bywa tam naprawdę pięknie ( np. dzisiaj 17 stopni na plusie) , zdecydowanie mniej ludków , podobnie jest po drugiej stronie angielskiego kanału - u wybrzeży Kornwalii w zatoce Mount's Bay jest jej angielski odpowiednik - St Michael's Mount - równie ciekawe miejsce .
Pozdrawiam
Piotr

.png)
majkik75 napisał(a):
Moja opinia jest taka - zamek z zewnątrz jest wspaniały i widok z zamku na zewnątrz jest piękny. A zamek w środku, jest jak typowy zamek w środku i takie mam zdanie na temat zamków. O wiele lepiej na nie patrzeć z zewnątrz i od środka na zewnątrz, niż na ich środek
Samo miejsce jednak i położenie jest tak wspaniałe, że cieszę się ogromnie, że udało się zobaczyć to miejsce
.png)

.png)
euh napisał(a):Po kilku wizytach na Mont Saint Michel mam taką samą opinię. Sama budowla na zewnątrz robi wielkie wrażenie, zarówno w czasie przypływu jak i odpływu, przy słonecznej pogodzie jak i spowita chmurami. Zwłaszcza gdy można najpierw podziwiać ją z oddali, jako mały punkcik na środku zatoki.
Wewnątrz, cóż najlepsze są widoki na zatokę![]()
Mnie najbardziej kusi wyprawa z przewodnikiem po zatoce Saint Michel - w tym roku widziałem wiele takich grup, niektóre bardzo oddaliły się od samej budowli.
PS. Relacja jest świetna; mam swoiste deja vu
tony montana napisał(a):Mont St. Michel to niezapomniane miejsce, ładnie je pokazałeś. Szkoda, że trzeba było się spieszyć do Dol..
Te wycieczki daleko to faktycznie raczej tylko z przewodnikiem i ZEGARKIEM, po uprzednim sprawdzeniu High tide.
Ja do dziś mam na smartfonie otwartą stronę https://www.horaire-maree.fr/ i lubię sobie tam spojrzeć w miejsca, w ktorych byliśmy w Normandii i Bretanii
Ciekaw jestem czy z Dol dojechaliście do tego fantastycznego miasteczka Tregastel w tymi niesamowitymi skałami nad Oceanem
Bo że do Saint-Malo i Dinan to jestem pewien
![]()
![]()
marko350 napisał(a):Popieram, że Mont Saint Michel na zewnątrz wygląda bardziej atrakcyjnie niż w środku, ale będąc na miejscu warto wejść do środka i zobaczyć te surowe komnaty i korytarze. I oczywiście popatrzeć z góry jak wygląda przypływ.
No bo starsza para z Niemiec zrobiła sobie kolację z kiełbasą na zewnątrz a inna rodzina z małymi dziećmi zrobili sobie tosty przy użyciu tostera właścicielki. Jest odklejka

.png)
majkik75 napisał(a):Tak z ciekawości, kiedy tutaj jest tak, że można niespiesznie się powłóczyć?Bo mam wrażenie, że moze teraz w listopadzie, jak leje, to faktycznie jest tam mało ludzi, ale tak poza takimi okresami, to jest tam ludzi w opór
![]()
.png)

.png)
Aglaia napisał(a):Miejscówka bardzo fajna. Może nawet zniosłabym tę specyficzną francuską nieelastyczność.
Kapitańska Baba napisał(a):A mnie się podobają wnętrza zamku. Lubię taką surowość o wiele bardziej niż jakieś wystawy
te kiero napisał(a):W M.S-M Ludzi jak w Cordobie przy Mezquicie w październiku![]()
Clue wyprawy jak dla mnie, byłbym usatysfakcjonowany.
Dzięki za opis i zachętę.
.png)
.png)
.png)