Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania no w końcu odkryta ;) Gjirokaster

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.07.2025 14:41

Wylot kupiony dzień przed wyjazdem
1. Lot Katowice - Korfu z bagażem 20 kg i 10 kg / łeb w dwie strony - 798 zł za dwie osoby, czarter z R.pl

2. Zakwaterowanie - Pierwotnie mieliśmy spędzić jedną lub dwie noce w Korfu Town (pierwszą i ostatnią), ale ze względu na chore ceny w mieście (od 120 Euro/ doba wzwyż) za dwójkę, zdecydowaliśmy się spędzić ostatecznie wszystkie noce w Albanii
Pierwszy i ostatni w Sarandzie - odpowiednio za 30 i 20 Euro w przyzwoitym standardzie.
5 nocy (ze śniadaniami) w Ksamil u przemiłej Rodziny za 252 Euro

3. Prom z Korfu do Sarandy - TAM - w wysokiej fali strasznie się bujał - 1,5 h - 20 Euro/osoba
Saranda - Korfu po tygodniu - wodolotem w 30 minut za 30 Euro / osoba

4. o Aucie - wkrótce

1. Obrazek

2. Obrazek

3. Obrazek

4. Obrazek

5. Obrazek

6. Obrazek

7. Obrazek

8. Obrazek

9. Obrazek

10. Obrazek

11. Obrazek

12. Obrazek

13. Obrazek

14. .Obrazek

15 Obrazek

16. Obrazek

17. Obrazek

18. Obrazek

19. Obrazek

20. Obrazek

:papa: :papa:
Ostatnio edytowano 03.12.2025 19:44 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu
Re: Albania no w końcu odkryta ;)

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.07.2025 18:35

Popatrzę, może w przyszłym roku na kilka dni tam zawitam w drodze na Pelo.....
Choć moja noga już w Albanii była na jeden dzień w 2018 to.(Ksamil, Butrint i prom z desek), ale na Panu M., delikatnie mówiąc, zrobiła złe wrażenie i było czerwone światło....
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.07.2025 20:31

Kilka miejsc poznaję , cieszę się że odkryłeś Albanię i ( jak myślę ) posmakowało :oczko:
Czekam na to , co było dalej

Pozdrawiam
Piotr
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 18.07.2025 22:36

W Albanii zakochałem się od pierwszego wejrzenia, chociaż zwiedziłem tylko północ.

Chętnie popatrzę więc na rejony południowe - a zdjęcia zachęcają
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 19.07.2025 08:20

Tony zdjęcia jak zwykle żyleta.
Widzę że trzeba będzie wrócić, tym razem bardziej na południe.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.07.2025 08:35

piekara114 napisał(a):Popatrzę, może w przyszłym roku na kilka dni tam zawitam w drodze na Pelo.....
Choć moja noga już w Albanii była na jeden dzień w 2018 to.(Ksamil, Butrint i prom z desek), ale na Panu M., delikatnie mówiąc, zrobiła złe wrażenie i było czerwone światło....

Jestem zdania, że trudno sobie wyrobić opinie o kraju, a nawet jego regionie - po krótkiej wizycie. Podam przykład z samej Albanii właśnie - gdybym miał spędzać urlop w mieście Saranda - moja noga nigdy więcej nie postałaby w Albanii :)
Na szczęście jest możliwość wypożyczenia auta i jechania w piękne, mniej komercyjne i ładne w zabudowie miejsca
:hearts:

piotrf napisał(a):Kilka miejsc poznaję , cieszę się że odkryłeś Albanię i ( jak myślę ) posmakowało :oczko:
Czekam na to , co było dalej

Pozdrawiam
Piotr

Kraj ledwo liznęliśmy, ale już np. wiem, że mógłbym się kilka dni z rzędu budzić i zasypiać w takiej Gjorokastra :)

marekkowalak napisał(a):W Albanii zakochałem się od pierwszego wejrzenia, chociaż zwiedziłem tylko północ.

Chętnie popatrzę więc na rejony południowe - a zdjęcia zachęcają

Ja może nie to, że się zakochałem, ale dużo rzeczy mi się na południu Albanii podobało :)
Kilka też i się nie podobało jak miasto Saranda, czy tłok i ceny parasoli na plażach w Ksamil

AgaGy napisał(a):Tony zdjęcia jak zwykle żyleta.
Widzę że trzeba będzie wrócić, tym razem bardziej na południe.

No oczywiście wybrałem najlepsze ;)
Potem już nie będzie tak ładnie (żartuję)

:diabelek:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.07.2025 09:03

No to trochę o transferach i samej podróży (mi często brakuje w necie takich opisów praktycznych, więc piszę, można pominąć)

1. Do Pyrzowic wyjechaliśmy dużo wcześniej (lot mieliśmy o 13.30), ponieważ był to dzień, w którym zapowiadano straszne ulewy, podtopienia, powodzie - szczególnie m.in w województwie śląskim. Na parkingu pojawiliśmy się jednak już normalnie po 5 h jazdy, zatem mieliśmy jeszcze czas na sporą kawę i czytanie na lotnisku.

2. Dobrą cechą czarterów w r.pl jest możliwość zabrania dużych walizek (co spodobałoby się Myszy) oraz dodatkowo 10 kg bagaż podręczny - to wszystko akurat do Buzz Ryanair. My jednak nie potrzebujemy tak wielkich bagaży, więc skończyło się na torbach takich wiecie mniejszych nadawanych plus plecakach one size.

3. Po przylocie dość sprawnie Grecy (szybciej niż w Pyrzowicach spowrotem) rzucili walizki na taśmę - choć ja tego oczekiwania nie z bardzo lubię i mam wizje, że nasze albo będą na samym końcu, albo poleciały gdzie indziej ;)

4. Wychodząc z lotniska patrząc w prawo od razu widzimy autobus 15, którym możesz dojechać do centrum miasta Korfu, bądź do terminalu promowego - cena taka sama 2 Euro płatne u kierowcy (można płacić kartą, co ciekawe za drugim razem z karty pobrało mi zamiast 4 Euro .... 4.31 zł czyli 1 Euro...)
Obrazek

5. 15 staje nieco przed terminalem i tutaj NIE POPEŁNIJCIE tego samego błędu co ja - nie idźcie na terminal, JEŚLI NIE macie biletów na konkretny prom, ponieważ z miejsca, z którym odpływa prom biletów NIE KUPICIE.....
Pod nosem rzucając kur.....cofamy się z bagażami (dobrze, że nie z tymi POTWORAMI 20 kg!!!) z ponad 1 km do jakegos biura sprzedaży biletów do Albanii (są dwa obok siebie), można tam płacić kartą, 40 Euro (można kartą) za prom linii Iionian Seaways (pływają trzy linie) za dwa bilety. Na szczęście Pan, który nagania klientów przed biurem podrzuca nas autem do terminalu więc nie musimy już zap... znowu z torbami kilometr w upale.....
Obrazek

6. Odprawa - stoi się w kolejce i pokazuje paszporty lub ID - można do Albanii wjechać/wpłynąć na ID. - potem pełno ludzi siedzi i czeka nie wiadomo na co - na nasz prom? Nie wiesz tego, bo nie ma tutaj żadnej informacji - jakiś prom Iionian stoi, ale jest taki znak przed nami "do not cross this line" - no dobra, to czekamy, no ale czekamy i 15 minut już tylko do 18.30 ......
A widzę, że jacyś ludzie tam na promie już są i auta wjeżdżały......
W końcu podchodzę tam i pytam gościa, czy na 18.30 to można iść, on sprawdza bilety i mówi "idźcie"

Kuźwa - tak byśmy czekali, aż prom by nam odpłynął.......

7. W Terminalu jest sklepik wolnocłowy - woda kosztuje 4 Euro (1 litr) ale 6 sztuk małego Mythosa już tyle samo ;) (nie kupowałem a szkoda) poniewaz............
Obrazek

Obrazek

My płynęliśmy tą RENA II....
Obrazek

Obrazek

8. Rejs ma trwać 50 minut (wg niektórych źródeł tym promem 70 minut)
Wypływamy - Korfu Old Town
Obrazek

Obrazek

Ten to nie wiem, czy przetrwał sztorm ;)
Obrazek

Wysepka Vido
Obrazek

Siedzimy na górze - nie wiem, czy to dobrze czy nie, ale.....
Obrazek

Rejs trwał 1,5 h - ze względu na coraz większe fale uderzające w bok promu..... jeszcze przez długi czas chroniła nas nieco przed nimi północno-wschodnia część wyspy Korfu, ale po wypłynięciu za nią rozpoczęła się już totalna jazda - rozbryzgi wody z przodu, coraz większe przechyły na boki, z jednego juz całkiem blisko Sarandy myślałem, że już NIE WYJDZIEMY....

To już okolice Ksamil
Obrazek

Tych fal tutaj tak nie widać, ale były spore
Obrazek

Obrazek

Majaczy Sarande
Obrazek

Tutaj trochę widać fale ale to nic w porównaniu z tym, co na żywo
Obrazek

Tutaj znowu niby NIC TE FALE
Obrazek

Saranda nie wygląda mocno zachęcająco z tej perspektywy
Obrazek

Obrazek

9. o 20 czyli 19 czasu albańskiego przybijamy - na dole ludzie rzygali, poobijali się podczas tego przechyłu, chyba całe szczęście, że nikt nie wypadł za burtę.... ziemię albańską witam kilkukrotnym przeżegnaniem się ... teraz znowu kontrola.... tym razem albańska - pokazujemy ID i po chwili wychodzimy z budynku terminala.... UFFFFFF

UFFFFFF

Z portu do apartamentu wynajętego przez nas za 30 Euro (zapłaciłem gotówką, która jest mocno preferowana w ALbanii) mamy nie więcej jak 5 minut drogi
Widok z apartmana
Obrazek

i można iść ...na miasto... ale wpierw zjeść..
Obrazek

Aha, Internet - przy Terminalu można go kupić ale 100 GB - tyle nie potrzebujemy - podobno Vodafone najlepiej działa - taki kupuemy 12 Gb za 21 Euro (2100 leków) u Pani w sklepie - Pani pomaga skonfigurować sieć - kupujemy tylko jeden ze względu na cenę - i udostępniamy go sobie.

:papa: :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.07.2025 16:05

Albania ma wiele do zaoferowania z tego co lubimy. Coś tam się już liznęło, ale chętnie zobaczę Waszym okiem, bo wielu miejsc z zajawki nie kojarzę.
Chętnie kiedyś Himare lub Dhermi jako główna miejscówka.

Ps. Choć dalej przeszkadza mi albańskie specyficzne podejście do porządku i estetyki.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 21.07.2025 08:20

Albania, ile to już razy planowałem tam wakacje, ale zawsze wygrywało coś innego i do tej pory tam nie dotarłem. Nie wiem dlaczego, ale nie jest to dla mnie kierunek "samolotowy", a ponieważ droga kołowa też taka sobie, to chyba tłumaczy dlaczego jeszcze tam nie byłem. Tak czy inaczej będę zaglądał.
feniks7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) feniks7 » 21.07.2025 11:29

Jak to sposób zrobienia zdjęcia, może zrobić psikusa. Mimo, że tam byłem, chodziłem po tych kamieniach, to chwile mi zajęło aby sobie to uświadomić. Ciekawe ujęcie, zdjęcie 7, skąd je robiłeś?
Cropidło
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropidło » 21.07.2025 18:10

Od 2022 roku Saranda to nasz drugi dom.
Niestety, tak jak już pisałem w innym wątku z powodu choroby mojej żony
nasze wyjazdy wiosenno letnie nie doszły do skutku .
Pozostała jesień.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 22.07.2025 11:54

te kiero napisał(a):Albania ma wiele do zaoferowania z tego co lubimy. Coś tam się już liznęło, ale chętnie zobaczę Waszym okiem, bo wielu miejsc z zajawki nie kojarzę.
Chętnie kiedyś Himare lub Dhermi jako główna miejscówka.

Ps. Choć dalej przeszkadza mi albańskie specyficzne podejście do porządku i estetyki.

Ja nie wiem czy w Himare chciałbym mieszkać - byliśmy tylko zjeść i na krótkim spacerze, w Dhermi nadmorskim nie byliśmy, byliśmy tylko w tym górnym - zabytkowym

_Piotrek_ napisał(a):Albania, ile to już razy planowałem tam wakacje, ale zawsze wygrywało coś innego i do tej pory tam nie dotarłem. Nie wiem dlaczego, ale nie jest to dla mnie kierunek "samolotowy", a ponieważ droga kołowa też taka sobie, to chyba tłumaczy dlaczego jeszcze tam nie byłem. Tak czy inaczej będę zaglądał.

Ja już jestem chyba za stary na taką daleką podróż autem (z samej północy Polski) ale teraz mamy z GDN loty do Tirany i Korfu - no ale były za drogie dzień/dwa przed wyjazdem - a jechać wcześniej nie mogliśmy / nie chcieliśmy, bo czekaliśmy na wyniki matur :)

feniks7 napisał(a):Jak to sposób zrobienia zdjęcia, może zrobić psikusa. Mimo, że tam byłem, chodziłem po tych kamieniach, to chwile mi zajęło aby sobie to uświadomić. Ciekawe ujęcie, zdjęcie 7, skąd je robiłeś?

To jest na terenie zamku w Gjirokaster - jest tam taka górka położona nad zamkiem i tam się "wspięliśmy"

Cropidło napisał(a):Od 2022 roku Saranda to nasz drugi dom.
Niestety, tak jak już pisałem w innym wątku z powodu choroby mojej żony
nasze wyjazdy wiosenno letnie nie doszły do skutku .
Pozostała jesień.

No mi Saranda jako miejscówka nie przypadła niestety do gustu - nie ta architektura, nie ta ilość ludzi
Przykro mi z powodu choroby Żony - trzymam kciuki za wyzdrowienie i jesień
:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 22.07.2025 12:13

Saranda wieczorem (i nie tylko wieczorem)

No właśnie - wieczorna Saranda wygląda tak:
Obrazek

Jest "wheel"
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na promenadzie są tysiące ludzi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jednak nie nasz klimat trochę, nasz klimat to małe klimatyczne średniowieczne miasteczko
Obrazek

Obrazek

Posiedzieliśmy trochę na murku po spacerze i wróciliśmy do apartmana spać
Obrazek

Rano idę się rozeznać w kwestii auta - ale jest jeszcze wcześnie - zatem spacerek
Obrazek

Obrazek

Dużo tripów oferowanych Boatami
Obrazek

Obrazek
Po 7 rano a plaża ma już pierwszych wielbicieli :roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdyby ktoś był zainteresowany
Obrazek

Obrazek

Corfu
Obrazek

https://lh3.googleusercontent.com/pw/AP ... authuser=0[/img]

Obrazek

Kawałek zaszedłem - aha bo jeszce szukałem "taniego" bankomatu" ponieważ w Albanii w wielu miejscach "only cash" - uwaga - wszystkie bankomaty biorą prowizję od 500-1000 leków (5-10 Euro) za wyciągnięcie kasy. Tak przy okazji w Saranda bankomaty są na każdym rogu po kilka. Bardzo popularne są także myjnie samochodowe
Obrazek

Takiego potwora spotkałem
Obrazek

Decyduję się poczekać na pana z wypożyczalni EasyGo Car Rental, oceny 4,7 na 5) rzekomo uczciwej - czy tak się okaże to zobaczymy, bo minął tydzień i depozytu (450 euro) jeszcze nie mam dostępnego na karcie ("deposit will be released automatically" pan powiedział jak oddawałem auto tydzień temu równo)

Auta są tam od 44 euro za dobę - Dacia Sandero po negocjacjach zszedłem na 200 Euro za 5 dni - właściwie więcej uż 5 dni, bo rano biorę auto o 9 a Pan mówi aby wpisać dowolną godzinę za 5 dni, to wpisałem 16.00 :)
Będzie to miało znaczenie przy zwrocie auta, ale o tym kiedy indziej.

Auta stoją tutaj
Obrazek

Auto w dieslu. Biała Dacia Sandero. Only Basic Insurance - bardzo drogie mieli dodatkowe zewnętrznej firmy i w sumie też nie namawiali jakoś mocno do niego.
Polityka paliwowa SAME - SAME której nie lubię i finalnie na paliwie stracę, bo zatankowałem je na pierwszej stacji do pełna, za uwaga: 9500 leków (czyli 95 euro za 55 litrów) i oczywiście wszystkiego "nie wyjeździliśmy" ale co tam :)
Obrazek

Jemy pyszne śniadanie - dwa omlety i dwie kawy za 10 Euro w takich okolicznościach przyrody
Obrazek

Mijamy pieski i idziemy do auta
Obrazek

I jedziemy na BORSH beach
Obrazek

cdn
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.07.2025 12:37

Z ciekawości.... Zależało Wam na Albanii czy kierunek taki bo bilety wpadły w dobrej cenie?

Saranda - tylko potwierdzasz to co sama ustaliłam, dla nas się nie nadaje na pobyt, może w trasie na 1-2 noce...

Czekam na Borsh, bo on obok Himare idealnie mi na pobyt pasują...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 22.07.2025 16:56

piekara114 napisał(a):Z ciekawości.... Zależało Wam na Albanii czy kierunek taki bo bilety wpadły w dobrej cenie?

Saranda - tylko potwierdzasz to co sama ustaliłam, dla nas się nie nadaje na pobyt, może w trasie na 1-2 noce...

Czekam na Borsh, bo on obok Himare idealnie mi na pobyt pasują...

Trafił się czarter do Korfu w niskiej cenie. Na Korfu byliśmy już kiedyś a w Albanii nie - byłem jej ciekaw i nie żałuję.

Do Borsh na plażę jeździliśmy trzy razy bo tak mam się spodobało. Na Plażach w Ksamil byliśmy raz, mnóstwo ludzi głośna muzyka etc
Jeśli chcesz mieć blisko na plażę i nie zależy Ci na nocnym życiu w miasteczku tylko na wieczorach na tarasie wg mnie Borsh idealny.
Tylko do Gjirokastra daleko- byliśmy dwa razy
Następna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone