11.07.2025Ostatni dzień naszego pobytu ... I ostatni punkt "wypadowy" pobytu czyli kanion rzeki Zrmanja. Nigdy tam jeszcze nie byliśmy a przeglądając okolicę, stwierdziłem, że czas to miejsce zobaczyć. Szybki
resercz i w Novigrad znajduję parę miejsc organizujących wycieczki łodzią po "Nowigradzkim morzu" oraz po kanionie. Niektóre są bez "napojów i posiłku", niektóre mają to w ofercie. Decyduję się na
https://maps.app.goo.gl/YaAMZrrtFkwXoeG49 Koszt to 60Eur od twarzy, dzieci do 12 roku 50Eur. No nasz syn zaczyna mnie już przerastać i ma 13 lat więc się kitu nie wciśnie nikomu
Kontakt przez WhatsApp bardzo dobry, jeszcze będąc w PL napisałem, czy mogę zarezerwować miejsca. Nie było problemu. Co prawda rezerwowałem na poniedziałek, ale potem kilkukrotnie zmienialiśmy datę, bo pogoda była niepewna. Co tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że ktoś podchodzi do kwestii wody i pogody odpowiedzialnie, a nie żeby tylko kasę nabić
Zbiórka od 9.30 rano, wypłynięcie o 10, czas trwania rejsu około 6h.
Także wyjechaliśmy od nas z Pagu już po 8 by na spokojnie zdążyć. Byliśmy na miejscu chwilę po 9, więc jeszcze nikogo nie było. Nie ma żadnego biura, czy budki, jest tylko taki znak i łódź stojąca przy nabrzeżu.
Parkujemy praktycznie przy samym miejscu zbiórki, jest na spokojnie dużo miejsc parkingowych z boku drogi do znalezienia na postawienie auta.
A ponieważ jest jeszcze chwila, to idziemy wstępnie zobaczyć co tam w Novigradzie słychać

Taka klasyka zawsze się znajdzie

Pan obiera na łodzi świeżo złowione ryby ...
... a kot korzysta z tego co mu rzuci rybak
A przy nabrzeżu, typowe klimaty ...
Przyjeżdżają nasi panowie od łodzi, rozpoczyna się boarding

Pada pytanie czy chcemy na obiad kurczaka, wieprzowinę, czy rybę. Oczywiście ja z żoną bierzemy rybę, syn kuraka. Wchodzimy na łódź, oprócz nas są jeszcze 2 pary z Norwegii oraz grupa około 8 młodych ludzi z Niemiec. My siadamy na rufie, są wygodne leżaki, czy ławeczki, na dziobie zajmuje miejsca młodzież.
Pomocnik zbiera cumy i kapitan Ante odbija od brzegu...