Dlaczego Pag i w ogóle Chorwacja?
Jak rozmawialiśmy rodzinnie w okolicach kwietnia, gdzie byśmy chcieli jechać na krótszy urlop w lipcu, to syn rzucił nieśmiało: a może do Chorwacji ...? Światło zgasło, kury sąsiada przestały się nieść

Ale szybko powstała myśl, czemu by nie?
A, że jest jak to w słynnym dialogu "jakie lubisz ryby? Ja to lubię filety, bo są tanie, bez ości i są tanie" to Chorwacja czy też tym bardziej właśnie Pag jest blisko, jest czysta woda i jest słońce.
A, że do tego tanio, to gdzie szukać więcej? No i nic nie spłonie, pożary niegroźne, wyspa bezpieczna
A tak już na bardziej poważnie, to duża możliwość znalezienia sobie lokalu blisko plaż odludnych, w spokojnych zad.piach gdzie nic się nie dzieje i ma się nie dziać. Gdzie czas się zatrzymuje.
Ostatecznie byliśmy też tylko w trójkę... Córka jeszcze kończyła sesję i mimo, ze bardzo chcieliśmy żeby pojechała, to niestety ale ostatnie prace na uczelni musiała oddawać na początku lipca i nie dała rady. Poza tym, chciała też zostać w domu, pomieszkać sobie sama. I to też doświadczenie nowe - skończyły się czasy, że każdy wyjazd to zawsze razem z dziećmi. Dziecko dorasta, chce inaczej i kropka. Cieszmy się więc tymi, gdzie można być jeszcze razem...
No i jeszcze kolejny argument - cały czas mamy z tyłu głowy sytuację zdrowotną teściowej i w każdej chwili konieczność szybkiego powrotu do domu. A z Cro zrobimy to najszybciej.
Wybór padł na niewielką wioskę Vlasici i taki apartman
https://www.booking.com/hotel/hr/apartm ... 08.pl.html Za apartman płaciłem 2800 za 7 noclegów, co daje jakieś 93EUR za nocleg.
Kilka lat temu byliśmy po drugiej stronie, w Zubovici.
Trochę fotek jak to wyglądało
Pogled z balkonu
Duży parking obok
Wejście
Zejście małymi schodkami do plaży przy mieszkanku (pierwsza linia brzegowa

)
I mała plaża. Wiem zdjęcie gorsze, ale zrobione na szybko i wstawiam je specjalnie. Bo też nasza byłą taka rekacja: o kurde jednak wyglądało to inaczej na zdjęcicah na bookingu

Dlatego je wstawiam i później pokażę inne i opowiem, dlaczego było tutaj tak zaje.ście
App bardzo czysty, dobrze wyposażony, są wszystkie potrzebne naczynia czy garnki. Jest ekspres przelewowy do
kafez, mikrofala, opiekacz do tostów. Kontakt z pania bardzo dobry, choć się nie widzieliśmy ani razu

Tylko sms/tel, jak przyjechaliśmy to zadzwoniliśmy i powiedziała pani który czeka na nas otwarty. Do tego już pytałem, jakby co to telefonicznie można rezerwować poza bookingiem i będzie pewno inna cena
Jeszcze porządkowo:
- wyjazd w sobotę chwilę po 3 rano spod Łodzi, dojazd przed 17 na miejsce. Droga SK/HU, klasycznie. Po 3 latach przerwy od Cro spore zaskoczenie, że jest dużo ograniczeń na autostradzie w Cro typu 80/100 bo są jakieś nierówności. I to jest tego od diabła ...
- dojazd do Pagu to od Letenye koszt na bramkach 23,7EUR. A że byliśmy jeszcze jak były Kuny

a teraz już Euro to mam ten jakiś dziwny
poczuć, że poszło co nieco do góry
I chyba tyle. No i w sumie jak się mówi do osoby na bramkach dającej bilet "dobar dan" to jakiś taki lekki
wzrusz jest
Ajde