Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania no w końcu odkryta ;) Gjirokaster

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
piekara114
Opiekun działu
Re: Albania no w końcu odkryta ;)

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.07.2025 17:12

Życia nocnego nie potrzebuję, ale kilka knajp już tak...no i miejsca na wieczorny spacer... Stąd bardziej jestem za Himare.... na plażę zawsze mogę dojechać :D Popatrzę jak Himare pokażesz....
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 22.07.2025 17:29

piekara114 napisał(a):Życia nocnego nie potrzebuję, ale kilka knajp już tak...no i miejsca na wieczorny spacer... Stąd bardziej jestem za Himare.... na plażę zawsze mogę dojechać :D Popatrzę jak Himare pokażesz....

Niestety to tego w Borsh nie masz (w sensie promenadki, bo knajp dobrze ocenianych jest sporo) jest długa droga wzdłuż plaży ale to klepisko z dziurami więc tam nie pochodzisz wieczorami raczej ;). Himare za bardzo nie pokaże, bo byliśmy tam tylko zjeść pyszne kalmarki, niezbyt nam się tam podobało, ale może za krótko byliśmy ;)
Nie ma tam gdzie też parkować, krążyliśmy dwa razy w kółko, po raz jedyny w Albanii wysupłałem 3 Euro za parkowanie u Pana na podwórku ...

Droga nadmorska jest bardzo kręta i czasochłonna, dużo lepiej jeździ się obiema drogami przez góry z Sarandy do Gjirokastra .. szczególnie polecam tę zachodnią.
Cropidło
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropidło » 22.07.2025 20:14

Na jednym ze zdjęć jest Hotel Butrinti.
Mieszkamy dokładnie obok.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 24.07.2025 13:10

Cropidło napisał(a):Na jednym ze zdjęć jest Hotel Butrinti.
Mieszkamy dokładnie obok.

Ale w TEJ chwili? :) :)
Cropidło
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropidło » 24.07.2025 14:35

Nie.Teraz nie.
Tam mamy swój apartament.
W sezonie jest wynajęty.
My i najbliższa rodzina przed sezonem,oraz po.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 25.07.2025 20:11

Rany, Tony ! ... Chiny Murzyny....Meksyk....Santorini ! I tu nagle Albania :oczy: ?
Starzejesz się :jezykprosto: :verryhappy:

Ale to zdjęcie ? ŚWIETNE :!:
tony montana napisał(a):
Obrazek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.07.2025 21:57

tony montana napisał(a):Kraj ledwo liznęliśmy, ale już np. wiem, że mógłbym się kilka dni z rzędu budzić i zasypiać w takiej Gjorokastra :)

Od wielu lat odwiedzamy ten kraj i takich miejsc jak dla Ciebie ( również dla mnie ) Gjirokastra mamy sporo , jesienią ubiegłego roku do listy dopisaliśmy kilka :tak:

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.08.2025 11:28

Cropidło napisał(a):Nie.Teraz nie.
Tam mamy swój apartament.
W sezonie jest wynajęty.
My i najbliższa rodzina przed sezonem,oraz po.

WOW, czyli swój macie - nie skojarzyłem na początku. Cool :)

Potter napisał(a):Rany, Tony ! ... Chiny Murzyny....Meksyk....Santorini ! I tu nagle Albania :oczy: ?
Starzejesz się :jezykprosto: :verryhappy:

Anno - ja po prostu jeźdzę w rózne miejsca i smakuje róznych rejonów ;) a nie tylko Karpathos Karpathos i Karpathos ;) :jem: :jem: :devil:

piotrf napisał(a):
Od wielu lat odwiedzamy ten kraj i takich miejsc jak dla Ciebie ( również dla mnie ) Gjirokastra mamy sporo , jesienią ubiegłego roku do listy dopisaliśmy kilka :tak:

Pozdrawiam
Piotr

No niestety, byliśmy pierwszy raz i krótko - a odległości vs krętość dróg uniemożliwiają poznanie w krótkim czasie więcej :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.08.2025 11:56

BORSH Beach

Plaża ta jest kawał drogi od Sarandy, ale w naszym apartamencie w Ksamil (odległym o ok 12 km od Sarandy) mamy się zameldować dopiero popołudniu więc lecimy na "Borsk" jak nazywaliśmy Borsh
Obrazek

Parkujemy przy drodze (którą btw trudno nazwać porządnym traktem przy plaży), ale parkuje się darmowo
Obrazek

Tutaj jest trochę ludzi, ale plaża ma monstrualną długość i można leżeć na niej samemu praktycznie - jeśli ktoś nie chce korzystać z parasoli, albo ma swój
Obrazek

Już wiem dlaczego nikt się nie kąpie - fale są ogromne
Obrazek

ale "kolor wody" niesamowity
Obrazek

Widok na północną część tej bardzo długiej wielokilometrowej plaży
Obrazek

Idziemy plażą ok 700 metrów do upatrzonego wcześniej Beach Baru (Sunny Beach, 4.7 rating)
Obrazek

Zdjęcia są robione telefonem Xiaomi - bez żadnego podkręcania barw!
Obrazek

Fale są tak wściekłe, że beach bary usuwają pierwsze, a potem nawet i drugie rzędy parasoli
Obrazek

"Nasz Sunny Beach" piszę nasz, ponieważ wróciliśmy tu jeszcze kolejne dwa razy w przyszłości :) Dwa leżaki i parasol kosztują tutaj 1000 leków czyli 10 Euro - co jest jak na Albanię niską ceną (w Ksamil krzyczą od 20-30 Euro co BTW jest chore przy podobnej cenie noclegów za jedną noc za dwójkę w tym kraju)
Obrazek

Spożywam albańskie piwo
Obrazek

Tymczasem woda zmienia NIECO swój kolor
Obrazek

Obrazek

W oddali greckie wysepki Ericousa i Othonoi
Obrazek

Jest pięknie, ale do wody (i tak mając duże wątpliwości) wchodzę tylko na chwilę-do pasa
Obrazek

Obrazek

Odkręcony parasol i północna część Korfu w tle
Obrazek

Tam w Acharavi na Korfu spędziliśmy kiedyś ponad tydzień bycząc się na plażach
Obrazek

Borsh Beach
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Leżymy, czytamy książki, relaksujemy się
Obrazek

Obrazek

Spędziliśmy na plaży jakieś 5-6 h - wystarczy
Obrazek

Ale w sumie żal ją opuszczać
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobra, czas pojechac coś zjeść i lecieć na Ksamil
Obrazek

cdn
:papa: :papa:
Ostatnio edytowano 02.08.2025 13:50 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.08.2025 13:04

No rewelacja kolory, Levkadowe
A huśtawka robi super robotę.
Pamiątka max
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.08.2025 13:07

te kiero napisał(a):No rewelacja kolory, Levkadowe
A huśtawka robi super robotę.
Pamiątka max

Coś w tym jest (kolory Lefkadowe). Choć nigdy nie bylem to widziałem w wielu relacjach :)
Huśtawka mega fajna - w Meksyku jest ich naprawdę spoko a pisze o nim, poniewaz ten kolor trochę też nam momentami przypominał Morze Karaibskie (Zatoka Meksykańska bardziej "zielona")
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 04.08.2025 11:11

tony montana napisał(a): (...) Himare za bardzo nie pokaże, bo byliśmy tam tylko zjeść pyszne kalmarki, niezbyt nam się tam podobało, ale może za krótko byliśmy ;)
Nie ma tam gdzie też parkować, krążyliśmy dwa razy w kółko, po raz jedyny w Albanii wysupłałem 3 Euro za parkowanie u Pana na podwórku ...

Himare pupy nie urywa ale jako miejscówkę na krótki przerywnik nad morzem wspominam całkiem miło. Ale rzeczywiście z parkowaniem było tam krucho. Z tego co pamiętam wynajmowaliśmy apartament gdzieś na wzgórzu a parking mieliśmy zapewniony gdzieś przy głównej drodze. Z "kupą" dzieciowych bambetli nie było to zbyt wygodne.

Gijokastrę też bardzo miło zapamiętałam chociaż tam nie spaliśmy. Za to mieliśmy świetny nocleg na zamku w Kruje i w środku starego miasta w Berat.

Też za 3 lata czeka mnie spontan wakacyjny z uwagi na egzamin 8-klasisty i już się zastanawiam się ja sobie z tym poradzę :bojesie: . Dla mnie planowanie jest esencją wyjazdu :lol: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.08.2025 12:04

Aglaia napisał(a):Też za 3 lata czeka mnie spontan wakacyjny z uwagi na egzamin 8-klasisty i już się zastanawiam się ja sobie z tym poradzę :bojesie: . Dla mnie planowanie jest esencją wyjazdu :lol: .
Rozkład "jazdy" egzaminów i przyjęć do szkół średnich jest wcześniej znany i spokojnie można planować dostosowują się do tego grafiku. Sama tak już kila razy robiłam :D
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 04.08.2025 14:03

piekara114 napisał(a):
Aglaia napisał(a):Też za 3 lata czeka mnie spontan wakacyjny z uwagi na egzamin 8-klasisty i już się zastanawiam się ja sobie z tym poradzę :bojesie: . Dla mnie planowanie jest esencją wyjazdu :lol: .
Rozkład "jazdy" egzaminów i przyjęć do szkół średnich jest wcześniej znany i spokojnie można planować dostosowują się do tego grafiku. Sama tak już kila razy robiłam :D

Niby człowiek to wie ale jak popatrzyłam na ten harmonogram to upchnięcie tam około 2 tygodniowego urlopu nie jest takie proste. Szczególnie jeśli chce się zostawić jakiś tam zapas na ewentualne odwołania itp. My dodatkowo mieszkamy na styku 3 powiatów i w każdym ten harmonogram jest trochę inny. Wszyscy znajomi, którzy przez to przeszli radzą nastawić się na spontan...
Ale nie jest moim celem zaśmiecanie Tonemu pięknego albańskiego wątku moimi frustracjami :lol: . Czekam cierpliwie na c.d. Z naszej bałkańskiej objazdówki Albanię wspominam bardzo miło mimo ich specyficznego podejścia do porządku :lool: .
ajdadi
AJDADI

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 23.08.2025 12:29

Nigdy tam nie byłem...więc z chęcią popatrzę ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Albania no w końcu odkryta ;) Gjirokaster - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone