Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania no w końcu odkryta ;) Gjirokaster

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
piotrf
Weteran
Re: Albania no w końcu odkryta ;)

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.08.2025 14:03

Aglaia napisał(a): Czekam cierpliwie na c.d. Z naszej bałkańskiej objazdówki Albanię wspominam bardzo miło mimo ich specyficznego podejścia do porządku :lool: .

Z tą kwestią poprawę ( znaczną ) widać na każdym niemal kroku , Berat , Lushnja , Wlora , Kavaja , Durres , Kruja , Lezha odwiedzone po chyba dwóch latach - to inne miejscowości , również Szkodra przechodzi przeobrażenia , chociaż trochę mi żal zburzonych restauracji i kafejek w ciągu nad Buną , gdzie jedliśmy wspaniałe albańskie dania i degustowaliśmy trunki . . .

ajdadi napisał(a):Nigdy tam nie byłem...więc z chęcią popatrzę ;)

Czas najwyższy to zmienić , polecam szczerze , zanim komercja zabije klimat :tak:

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 15.10.2025 10:06

Aglaia napisał(a):Himare pupy nie urywa ale jako miejscówkę na krótki przerywnik nad morzem wspominam całkiem miło. Ale rzeczywiście z parkowaniem było tam krucho. Z tego co pamiętam wynajmowaliśmy apartament gdzieś na wzgórzu a parking mieliśmy zapewniony gdzieś przy głównej drodze. Z "kupą" dzieciowych bambetli nie było to zbyt wygodne.

Gijokastrę też bardzo miło zapamiętałam chociaż tam nie spaliśmy. Za to mieliśmy świetny nocleg na zamku w Kruje i w środku starego miasta w Berat.
.

Mnie głównie zabudowa Himare niezbyt przypadła do gustu - ale przyznam, że trochę jakby już tak "za mgłą" to pamiętam. Ot, kurort.

Aglaia napisał(a):
piekara114 napisał(a):
Aglaia napisał(a):Też za 3 lata czeka mnie spontan wakacyjny z uwagi na egzamin 8-klasisty i już się zastanawiam się ja sobie z tym poradzę :bojesie: . Dla mnie planowanie jest esencją wyjazdu :lol: .
Rozkład "jazdy" egzaminów i przyjęć do szkół średnich jest wcześniej znany i spokojnie można planować dostosowują się do tego grafiku. Sama tak już kila razy robiłam :D

Niby człowiek to wie ale jak popatrzyłam na ten harmonogram to upchnięcie tam około 2 tygodniowego urlopu nie jest takie proste. Szczególnie jeśli chce się zostawić jakiś tam zapas na ewentualne odwołania itp. My dodatkowo mieszkamy na styku 3 powiatów i w każdym ten harmonogram jest trochę inny. Wszyscy znajomi, którzy przez to przeszli radzą nastawić się na spontan...
Ale nie jest moim celem zaśmiecanie Tonemu pięknego albańskiego wątku moimi frustracjami :lol: . Czekam cierpliwie na c.d. Z naszej bałkańskiej objazdówki Albanię wspominam bardzo miło mimo ich specyficznego podejścia do porządku :lool: .

E tam, nie zaśmiecacie przecież :)
Jedźcie z dzieciakami póki chcą z Wami jeździć ;)
tzn moi chętnie jeżdżą (choć coraz rzadziej ze względu na wiek), ale różne przypadki znam

ajdadi napisał(a):Nigdy tam nie byłem...więc z chęcią popatrzę ;)

Taaaa, jasssne ;)

piotrf napisał(a):
Z tą kwestią poprawę ( znaczną ) widać na każdym niemal kroku , Berat , Lushnja , Wlora , Kavaja , Durres , Kruja , Lezha odwiedzone po chyba dwóch latach - to inne miejscowości , również Szkodra przechodzi przeobrażenia , chociaż trochę mi żal zburzonych restauracji i kafejek w ciągu nad Buną , gdzie jedliśmy wspaniałe albańskie dania i degustowaliśmy trunki . . .

Pozdrawiam
Piotr

W żadnym z wymienionych miejsc nie byłem :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 15.10.2025 10:31

Po drodze z Borsh do Ksamil/Sarande wskakujemy do polecanej Taverny Victoria
Obrazek

Obrazek

Atutem restauracji jest także widok (choć ten pierwszy plan taki sobie) ;)
Obrazek

Wchodzimy w dary morza. Ceny: kalmar 900 lek, rynka 1100 lek (dużo mięska), sałatki po 500 lek, wino/ide tea = 200 lek. Całość ok 150 zł. Płatność tylko gotówką. Są osy jeśli ktoś nie lubi. Jedzenie pyszne
Obrazek

Oni tez to lubią
Obrazek

Po jedzonku zatrzymujemy się jeszcze na widoczek (w tle północno-zachodnia część Korfu z "naszym" Acharavi)
Obrazek

Obrazek

Meldujemy się w apartamencie u przemiłej albańskiej Rodziny. Powitanie wspaniałymi domowymi trunkami (które zakuoiliśmy także na sam koniec plus jeden dostaliśmy od serca). Będzie to dla nas dom na 5 dni.
Obrazek

Mamy też jako taki widok na Jezioro Butrint
Obrazek

No dobrze, to idźmy zobaczyć te plaże Ksamil - jest późne popołudnie.
Obrazek

Obrazek

To ta słynna Bora Bora z leżakami w cenie nocy w apartamencie (25-30 Euro)
Obrazek

Nie zrozumiem tego fenomenu kosztów leżaków - zresztą w Italii to też jawne zdzierstwo. Ja rozumiem, że sezon i każdy chce się nachapać, ale jak Rodzina jest 4-6 osobowa TO CO?? I są tutaj tydzień/dwa????
Obrazek

Dlatego model "grecki" jest mi znacznie bliższy - jak coś pijesz i jesz - masz leżak i parasol free - albo za symboliczną opłatę.
Obrazek

ładne kolorki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaczyna się zachód słońca, na razie za wysepkę ;)
Obrazek

Obrazek

ombrelloni patrzą
Obrazek

słońce skręca!
Obrazek

:bojesie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No ładne to było.
Spacerujemy sobie dalej - jako, że zgniotłem sobie okulary patrzę na stoiska - ceny - d 20 Euro w górę za tanie podróbki. Nie jestem zainteresowany raczej. Jako, że już trochę zgłodnieliśmy a jest 21 idziemy do GIGU Souvlaki & Grill KSAMIL (4,8/5 na Google) - ogromy Pita Gyros Specjal - 30 zł, tortilla 4 szt. - 400 lek, duże piwo i wino po 350 lek
----

Jutro pojedziemy na taką plażyczkę - Laguna Beach
Obrazek

Obrazek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.10.2025 13:43

Zdecydowanie wolę tą część Albanii we wrześniu czy październiku , bo wtedy tam tłumy , jak na Twoim ostatnim zdjęciu :oczko:
a woda ciepła i ceny też nieznacznie niższe :spoko: Krótsze popołudnie jestem w stanie przeboleć . . .

Pozdrawiam
Piotr
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 15.10.2025 17:50

Ksamil piękny. Gospodarze świetni, ceny bardzo atrakcyjne. Szkoda, że tyle turystów. Jednak ze swoim pływadełkiem można znaleźć prawie odludne miejsca.

:piwo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.10.2025 20:00

Ta plaża...
Obrazek

...wyglada jeszcze gorzej niż jak tam byłam 7 lat temu... nie podejrzewałam, że da się tam wcisnąć jeszcze więcej leżaków... :bojesie:
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 15.10.2025 20:27

mam w "planach Al w przyszłym roku,
zdjęcia Tonego ,
hmmmmm,
raczej mnie "zniechecają",
ale te ostanie przechylają szale na "tak",
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.10.2025 19:33

piotrf napisał(a):Zdecydowanie wolę tą część Albanii we wrześniu czy październiku , bo wtedy tam tłumy , jak na Twoim ostatnim zdjęciu :oczko:
a woda ciepła i ceny też nieznacznie niższe :spoko: Krótsze popołudnie jestem w stanie przeboleć . . .

Pozdrawiam
Piotr

My nie za bardzo na wakacje możemy jeździć w innych terminach niż letnie ze względyu na profesję Żony. Ale dlatego tak chętnie choć na parę dni wyrywamy się gdzieś w innych porach roku

ziemniak napisał(a):Ksamil piękny. Gospodarze świetni, ceny bardzo atrakcyjne. Szkoda, że tyle turystów. Jednak ze swoim pływadełkiem można znaleźć prawie odludne miejsca.

:piwo:

Potwierdzam. Z Albanii trzeba czerpać, póki jeszcze nie ma "chorwackich" cen - myślę że to kwestia najbliższych 5-15 lat
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.10.2025 20:01

LAGUNA BEACH

Korzystając z rady córek naszych Gospadarzy, a nie chcąc dziś jechać nigdzie daleko poplażować - udajemy się na o wiele mniej popularną niż plaże w samym Ksamil - Laguna Beach
Obrazek

Do wyboru są w tej części półwyspu Ksamil dwie plaże - nasza Laguna (na zdjęciu zaznaczona jako ta dolna - większa i też spokojniejsza) oraz Pema e Thatë Beach
Obrazek

Parking tutaj jest spory (ale gdy wyjeżdżaliśmy później - był pełny), stoją chłopaki, pytam czy jest płatny, a oni że nie - a ja "no to po co stoicie" a oni się śmieją - dałem im 200 leków na lepsze stanie, bo sympatyczni byli.
Dwa leżaki i parasol kosztują tutaj 1000 lek (czyli ok 10 Euro - dużo mniej niż w mieście), ceny w zależności od rzędu, my mamy leżak w 3 rzędzie (na 5 czy 6 ;) Aperole po 6 Euro, piwo 4 Euro, kawa 2,80 Euro - Panowie z restauracji przychodzą - rozliczenie na koniec. Kasa osobna za leżaki trzeba mieć cash na to.

Rano było tutaj zupełnie pusto
Obrazek

woda cieplutka i cudownie spokojna
Obrazek

Obrazek

Robimy mały spacer do rzeczonej laguny
Obrazek

Korfu w tle
Obrazek

Góry między Ksamil a Sarande
Obrazek

Spaceru cd
Obrazek

Tutaj mamy taką lagunozatoczkę - gdyby iść dalej mamy kanał I Vitarit a dalej Jezioro Butrint
Obrazek

To wspomniana laguna
Obrazek

Tutaj raczej się nie kąpiemy, bo momentami dziwny zapaszek - w końcu ten akwen taki pół-zamknięty jest
Obrazek

Wracamy na leżaki
Obrazek

Ludzi się nazjeżdżało ;)
Obrazek

Obrazek

My tam w trzecim rzędzie pod parasolami
Obrazek

Ruszamy do słynnego Mussels House nad Jeziorem Butrint
Obrazek

Obrazek

Siadamy przy samej wodzie
Obrazek

Lago di Butrint
Obrazek

Co tu się dzieje się
Obrazek

No miło tu jest (i pysznie zrobione moule!!), choć miejsce ma swoją wadę - dość zblazowana obsługa, jeśli wyrazi się powątpiewanie, że na pewno jednak terminal na karty działa (na początku bardzo miła, potem wyrażająca zniecierpliwienie, co można poczytać w komentarzach. Także w tym miejscu CASH is THE KING (i nie tylko tutaj)
Obrazek

Te stoliki trzeba wieczorem zamawiać z wyprzedzeniem, przyjedziemy tu jeszcze raz po zmierzchu
Obrazek

:serduszka:
Obrazek

WSPANIAŁY POSIŁEK. Koszt: sałatka grecka 500 leków (5 Euro), mule: 1100 i 1200 leków, zupa 500 leków, wino 3 Euro, kawa macchiato 1,20 Euro.
Obrazek

Obrazek

--
a na późne popołudnie pojedziemy do ledżendery Gjirokaster
Obrazek

Obrazek

Obrazek

:papa: :papa: :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.10.2025 17:17

Gjirokastra jest super , po dwóch pobytach mam niedosyt
Mam nadzieję że zwiedziliście Cold War Tunnel i Skënduli House ?

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 21.10.2025 17:25

piotrf napisał(a):Gjirokastra jest super , po dwóch pobytach mam niedosyt
Mam nadzieję że zwiedziliście Cold War Tunnel i Skënduli House ?

Pozdrawiam
Piotr

Cold War Tunnel już nie wpuszczali a Skënduli - szczerze mowiąc nie myślałem o tej atrakcji, warto?
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.10.2025 08:54

tony montana napisał(a):
Cold War Tunnel już nie wpuszczali a Skënduli - szczerze mowiąc nie myślałem o tej atrakcji, warto?

Nam się podobało bardzo , takie autentyczne miejsce , ale my bardzo lubimy skanseny , więc niemal cała Gjirokastra ze swoimi kamiennymi dachami , stromymi uliczkami i całą resztą moim zdaniem warta jest kolejnych odwiedzin , kiedyś

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.12.2025 19:43

Gjirokaster

Do Gjirokaster mamy 64 km, ale tutejszymi drogami to aż 80 minut
Obrazek

na miejscu okazuje się od razu, że MOCNO WARTO
Obrazek

Okoliczności przyrody są cudowne
Obrazek

Obrazek

Parkować należy poniżej miasta, jest całkiem sporo miejsc parkingowym przez parkingiem dla autokarów, oczywiście rano/przed południem warto pojechać na podziemny parking pod samym Old Town (płatny)
Obrazek

Parking jest o 90stopni w prawo od tego budynku ;)
Obrazek

Obrazek

:plusone:
Obrazek

Obrazek

Wejście na centro storico
Obrazek

Bardzo fajnie tu jest w tym Gjirokaster
Obrazek

wszędzie albańskie flagi
Obrazek

Słynny róg miasta
Obrazek

ciepłe kolory
Obrazek

no, powiedzcie, rzesze Czytelników tej relacji, że nie fajoski klimat
Obrazek

Przechodzimy obok War Tunnels, ale już nie wpuszczają, zamek od dołu
Obrazek

I to jest naprawdę świetne miejsce, aby się poszwendać, jeszcze wpuszczają, choć do zamknięcia z 10 minut (a i nikt nas nie wyganiał, ani kilkadziesiąt innych osób)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie ukrywam, że na Zamku jednak najlepsze to są WIDOKI
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sołnce powoli zachodzi
Obrazek

Idziemy takim murkiem
Obrazek

Obrazek

Widoki... no cóż...ładne ładne
Obrazek

Na Zamek z takiego wzgórka
Obrazek

Na miasto i zamek
Obrazek

na miasto przez zioła
Obrazek

tam się gdzieś potknąłem i wpadłem w taki betonowy "przerębel" i miesiąc mnie kostka bolała.... to ten wiek...
Obrazek

Żona oczywiście pomagała mi się padając ze śmiechu, podczas gdy inni turyści pytali mnie leżącego "are U all right SIR"
Obrazek

Zresztą rzucania się do nóg ludziom ma u mnie większą tradycję, będąc w Liverpoolu przy Katedrze upadłem pod same nogi jakiejś biegaczce
Obrazek

Oprócz widoków to w samym Castello tez jest co oglądać
Obrazek

kawał obiektu
Obrazek

Widać już ten słynny amerykański "samolot szpiegowski" przejęty przez Albańczyków
Obrazek

Pozowanie
Obrazek

Obrazek

zresztą są na to dwie historie
Obrazek

Castello i Gjirokaster oferują znacznie więcej - ale o tym już kiedy indziej bo zaraz 50 zdjęć będzie i strona będzie się wolno ładowała
Obrazek

next:
Obrazek

Obrazek

zresztą ten kolejny odcinek połączę z wieczornym odcinkiem po tym pięknym miasteczku - ponieważ zdecydowaliśmy się przyjechać tutaj jeszcze raz

:papa: :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.12.2025 05:30

No wcale się nie dziwię na powrót, bo jest pięknie. Jakoś tak sobie skróciłem nazwę Gjirokaster do po prostu Giro.
Marzy mi się takie 2 tygodniowe Giro di Albania.
Jedną z głównych atrakcji byłoby oczywiście jedzenie ;) jeszcze jak widzę tanie.

Ten nieporządek i specyficzną estetykę jakoś bym przeżył.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 04.12.2025 16:38

Miałem styczność z Albanią całe 2 razy. Raz navi poprowadziła mnie z Ochrydy (a w zasadzie z Klasztoru św. Nauma) do Meteorów przez kawałek tego kraju, od razu na wjeździe nie było asfaltu, później już droga była całkiem ok, pusto, tylko od czasu do czasu jakiś wariat w mercedesie mnie wyprzedzał. Drugi raz widziałem Albanie z punktu widokowego w Czarnogórze podczas przejazdu wzdłuż Jeziora Szkoderskiego. Jakoś tak nie bardzo widzę opcję żeby tam lecieć i wypożyczyć auto, a na jazdę swoim jest za długo (bo nie koniecznie za daleko) no i takim to sposobem jeszcze tam nie wypoczywałem. Trochę też mam obawy wziąć tam rodzinę na główne wakacje, żeby mi nie ciosała kołków na głowie, za potencjalny syf i dziadostwo wokół. Pewnie jednak przyjdzie czas i na ten kraj.
Poprzednia strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Albania no w końcu odkryta ;) Gjirokaster - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone