Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania no w końcu odkryta ;) Gjirokaster

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.12.2025 17:42

te kiero napisał(a):No wcale się nie dziwię na powrót, bo jest pięknie. Jakoś tak sobie skróciłem nazwę Gjirokaster do po prostu Giro.
Marzy mi się takie 2 tygodniowe Giro di Albania.
Jedną z głównych atrakcji byłoby oczywiście jedzenie ;) jeszcze jak widzę tanie.

Ten nieporządek i specyficzną estetykę jakoś bym przeżył.

Jedzenie tanie, bardzo smaczne. A co do estetyki, to w wielu miejscach pięknej Grecji, np na Krecie widziałem gorsze rzeczy, chaszcze ze śmieciami przy ulicy, wystające druty na wysokości oczu z rozpadających się płotów :lool: :lool:

_Piotrek_ napisał(a):Miałem styczność z Albanią całe 2 razy. Raz navi poprowadziła mnie z Ochrydy (a w zasadzie z Klasztoru św. Nauma) do Meteorów przez kawałek tego kraju, od razu na wjeździe nie było asfaltu, później już droga była całkiem ok, pusto, tylko od czasu do czasu jakiś wariat w mercedesie mnie wyprzedzał. Drugi raz widziałem Albanie z punktu widokowego w Czarnogórze podczas przejazdu wzdłuż Jeziora Szkoderskiego. Jakoś tak nie bardzo widzę opcję żeby tam lecieć i wypożyczyć auto, a na jazdę swoim jest za długo (bo nie koniecznie za daleko) no i takim to sposobem jeszcze tam nie wypoczywałem. Trochę też mam obawy wziąć tam rodzinę na główne wakacje, żeby mi nie ciosała kołków na głowie, za potencjalny syf i dziadostwo wokół. Pewnie jednak przyjdzie czas i na ten kraj.

Południowa Albania niczym mnie naprawdę nie przeraziła. Paru szalonych kierowców, ale tych nie ma tylko chyba na Wyspach i Norwegii :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.12.2025 19:18

Gjirokaster cd

Schodzimy z Zamku
Obrazek

Obrazek

Gdyby kogoś ceny interesowali, sezon, ne sezon
Obrazek

Ja się czuję zaproszony
Obrazek

Przeszliśmy do dzielnicy pod castello - ruiny up
Obrazek

Szarzeje
Obrazek

Obrazek

Dziwnie mało ludzi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

impressive
Obrazek

Idziemy do przemiłej Pani na takie cuda
Obrazek

bierzemy i na miejscu i na wynos
Obrazek

Obrazek

Mele guesthouse
Obrazek

Jeden ze słynnych domów w Gjirokaster
Obrazek

Potężny masyw idzie powoli spać
Obrazek

Mosque już oświetlony
Obrazek

No w końcu trochę człowieków
Obrazek

Idziemy do auta
Obrazek

z mocnym postanowieniem, aby przyjechać tu jeszcze raz, ponieważ wielu Panów stojących przy restauracjach mocno nas namawiało do skorzystania z usług ich lokali - MUSIMY WRÓCIĆ
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ach lato
Obrazek
--------------------------
Zatem kilka zdjęć z kolejnej wizyty w Gjirokaster
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tej knajpce na dachu ZAŁAMAŁO się pode mną krzesło - ŻONA płakała ze śmiechu
Obrazek

Obrazek

Potem przyszli Amerykanie, którzy od 2 lat podróżują po Europie i sporo rozmawialiśmy o Europie i gdzie oni byli a gdzie my
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy ZNOWU do PANI po ŚŁODKOŚCI :)
Obrazek

Późne wieczory spędzamy nad lokalnymi napitkami na tarasie
Obrazek

--
Rano zaś - korzystamy z uroków LIPCA
Obrazek

Obrazek

:papa: :papa: :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.12.2025 19:51

Piękne to miasto z kamiennymi dachami ( w 2018 roku byłem świadkiem składania takiego dachu :) )

Gjirokastra 88.jpg

Tony , w poprzednim Twoim poście u mnie widoczne jest tylko pierwsze zdjęcie . . .

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 06.01.2026 21:38

piotrf napisał(a):Piękne to miasto z kamiennymi dachami ( w 2018 roku byłem świadkiem składania takiego dachu :) )

Tony , w poprzednim Twoim poście u mnie widoczne jest tylko pierwsze zdjęcie . . .

Pozdrawiam
Piotr

nieźle

Piotrze i nadal tak jest, że tylko pierwsze zdjęcia widzisz?
U mnie album wygląda na udostępniony wszem i wobec
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 06.01.2026 21:47

Następnego dnia jedziemy do Porto Palermo
Obrazek

Plażyczka wygląda tak
Obrazek

Z zamkiem na małym wzgórzu
Obrazek

Idziemy do zamku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widoki z zamku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

No ładnie jest
Obrazek

Stwierdzamy jednak, że nie plażujemy w Porto Palermo, tylko jedziemy już do znanego nam Borsh
Obrazek

Chillout na całego
Obrazek

Obrazek

Kolor wody Lefkadowy nieco
Obrazek

Korfu na horyzoncie
Obrazek

Obrazek

:)
Obrazek

Obrazek

Po plażowaniu
Obrazek

cdn
AgaGy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 10.01.2026 21:18

No właśnie te temperatury…
W 2024 też w lipcu byliśmy w Albani. Stacjonowaliśmy we Wlorze, coś tam się udało pozwiedzać, np. Gjirokaster czy Berat, ale z pewnością można byłoby zwiedzić więcej gdyby nie takie temperatury.

Bardzo fajne takie późne zwiedzanie, od razu inny klimat bije że zdjęć.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.01.2026 20:58

AgaGy napisał(a):No właśnie te temperatury…
W 2024 też w lipcu byliśmy w Albani. Stacjonowaliśmy we Wlorze, coś tam się udało pozwiedzać, np. Gjirokaster czy Berat, ale z pewnością można byłoby zwiedzić więcej gdyby nie takie temperatury.

Właśnie ze względu na te temperatury Albanię odwiedzamy w październiku , gdy temperatura powietrza wynosi 22 - 28 stopni , a temperatura wody jest niewiele niższa :tak: , kilometr plaży jest okupowany przez . . . maksymalnie kilkanaście osób ( wyjątkiem była plaża w Shëngjin , gdzie na kilometr plaży przypadało 30 osób :mg: . W ubiegłym roku tylko jednego dnia ( na dziewięć ) temperatura przekroczyła 30 stopni Celsjusza . Jedyny mankament to krótki dzień . . .

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 25.02.2026 08:34

AgaGy napisał(a):No właśnie te temperatury…

My mieliśmy na szczęście znośne temperatury, ani za ciepło, ani za zimno ;)

piotrf napisał(a):
Właśnie ze względu na te temperatury Albanię odwiedzamy w październiku , gdy temperatura powietrza wynosi 22 - 28 stopni , a temperatura wody jest niewiele niższa :tak: , kilometr plaży jest okupowany przez . . . maksymalnie kilkanaście osób ( wyjątkiem była plaża w Shëngjin , gdzie na kilometr plaży przypadało 30 osób :mg: . W ubiegłym roku tylko jednego dnia ( na dziewięć ) temperatura przekroczyła 30 stopni Celsjusza . Jedyny mankament to krótki dzień . . .

Pozdrawiam
Piotr

Myślę, że to optymalny termin na zwiedzanie tych części Europy. Ja niestety ze względu na charakter pracę Żony doświadczyłem tego tylko kilka razy, a na ten moment to tylko przypominam sobie Sycylię na przełomie września/października :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 25.02.2026 09:10

Dhermi

Po plażowaniu stwierdzamy, że mamy ochotę pojechać kawałek wyżej/na północ, po drodze takie krajobrazy
Obrazek

Mapka poglądowa, gdzie położone jest Dhermi vs inne znane nam miejsca
Obrazek

Obrazek

i lądujemy w uroczym, zielonym miasteczku Dhermi
Obrazek

Od tej strony, gdzie zaparkowaliśmy przy drodze, jest bardzo strome podejście - no nic - trenujemy łydy!
Obrazek

18.02 - latem to MŁODA PORA
Obrazek

Panorama fragmentu Dhermi spod kościoła
Obrazek

ale ale! Tam wysoko TEŻ jest kościółek :)
Obrazek

Obrazek

W tej okolicy znajduje się mini centrum Dhermi
Obrazek

Stamtąd z dołu (lewy dolny róg zdjęcia) szliśmy
Obrazek

No ładnie jest położone to Dhermi
Obrazek

Tam chyba druga dzielnica Dhermi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bujna zieleń
Obrazek

no CHYBA jednak nie dojdziemy do tego kościółka...
Obrazek

Dhermi to takie klimatyczne uliczki raz w górę raz w dół
Obrazek

W tej knajpce Aperol kosztował 900 lek więc zrezygnowałem z honorem
Obrazek

Obrazek

--

Himare
Zajeżdżamy tutaj na kolację. Jest tutaj ogromny problem z parkowaniem, nie ma miejsc i są korki, w końcu parkujemy u jednego z gospodarzy na podwórku - 3 Euro
Najpierw nad morze
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie robiłem jakoś zdjęć w Himare poza tymi plażowymi, bo średnio nam się tam podobało. Podczas poszukiwań restauracji, kolejne śmieszne wydarzenie w Albanii - wpadłem w studzienkę przechodząc przez główną ulicę. Studzienka zapadła się pode mną tam na 20-30 cm przekrzywiając w jedną stronę. Bo jak nic, jak wjedzie w to auto - wpadnie tam kołem.
To próbuję ją wyciągać, tylko nie wiem jak i czym, podchodzi Pan pomaga, jakoś razem ją wyprostowaliśmy - utworzył się korek. Ot, ALbania :)

Jemy w Tawernie Odyseja - Chipirones po 10 Euro (bierzemy dwie porcje)
Obrazek

oraz sałatka - po 5 Euro na spółę
Obrazek

Powrót z Himare do Ksamil przez góry 64 km w 90 minut, nieco męczący, tym bardziej że w połowie drogi zrobiło się ciemno
--
Kolejnego dnia spróbujemy plażowanie w Klubie w Ksamil....
Obrazek

Obrazek

cdn...
Poprzednia strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Albania no w końcu odkryta ;) Gjirokaster - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone