Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania no w końcu odkryta ;) Gjirokaster

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.12.2025 17:42

te kiero napisał(a):No wcale się nie dziwię na powrót, bo jest pięknie. Jakoś tak sobie skróciłem nazwę Gjirokaster do po prostu Giro.
Marzy mi się takie 2 tygodniowe Giro di Albania.
Jedną z głównych atrakcji byłoby oczywiście jedzenie ;) jeszcze jak widzę tanie.

Ten nieporządek i specyficzną estetykę jakoś bym przeżył.

Jedzenie tanie, bardzo smaczne. A co do estetyki, to w wielu miejscach pięknej Grecji, np na Krecie widziałem gorsze rzeczy, chaszcze ze śmieciami przy ulicy, wystające druty na wysokości oczu z rozpadających się płotów :lool: :lool:

_Piotrek_ napisał(a):Miałem styczność z Albanią całe 2 razy. Raz navi poprowadziła mnie z Ochrydy (a w zasadzie z Klasztoru św. Nauma) do Meteorów przez kawałek tego kraju, od razu na wjeździe nie było asfaltu, później już droga była całkiem ok, pusto, tylko od czasu do czasu jakiś wariat w mercedesie mnie wyprzedzał. Drugi raz widziałem Albanie z punktu widokowego w Czarnogórze podczas przejazdu wzdłuż Jeziora Szkoderskiego. Jakoś tak nie bardzo widzę opcję żeby tam lecieć i wypożyczyć auto, a na jazdę swoim jest za długo (bo nie koniecznie za daleko) no i takim to sposobem jeszcze tam nie wypoczywałem. Trochę też mam obawy wziąć tam rodzinę na główne wakacje, żeby mi nie ciosała kołków na głowie, za potencjalny syf i dziadostwo wokół. Pewnie jednak przyjdzie czas i na ten kraj.

Południowa Albania niczym mnie naprawdę nie przeraziła. Paru szalonych kierowców, ale tych nie ma tylko chyba na Wyspach i Norwegii :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.12.2025 19:18

Gjirokaster cd

Schodzimy z Zamku
Obrazek

Obrazek

Gdyby kogoś ceny interesowali, sezon, ne sezon
Obrazek

Ja się czuję zaproszony
Obrazek

Przeszliśmy do dzielnicy pod castello - ruiny up
Obrazek

Szarzeje
Obrazek

Obrazek

Dziwnie mało ludzi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

impressive
Obrazek

Idziemy do przemiłej Pani na takie cuda
Obrazek

bierzemy i na miejscu i na wynos
Obrazek

Obrazek

Mele guesthouse
Obrazek

Jeden ze słynnych domów w Gjirokaster
Obrazek

Potężny masyw idzie powoli spać
Obrazek

Mosque już oświetlony
Obrazek

No w końcu trochę człowieków
Obrazek

Idziemy do auta
Obrazek

z mocnym postanowieniem, aby przyjechać tu jeszcze raz, ponieważ wielu Panów stojących przy restauracjach mocno nas namawiało do skorzystania z usług ich lokali - MUSIMY WRÓCIĆ
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ach lato
Obrazek
--------------------------
Zatem kilka zdjęć z kolejnej wizyty w Gjirokaster
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tej knajpce na dachu ZAŁAMAŁO się pode mną krzesło - ŻONA płakała ze śmiechu
Obrazek

Obrazek

Potem przyszli Amerykanie, którzy od 2 lat podróżują po Europie i sporo rozmawialiśmy o Europie i gdzie oni byli a gdzie my
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy ZNOWU do PANI po ŚŁODKOŚCI :)
Obrazek

Późne wieczory spędzamy nad lokalnymi napitkami na tarasie
Obrazek

--
Rano zaś - korzystamy z uroków LIPCA
Obrazek

Obrazek

:papa: :papa: :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.12.2025 19:51

Piękne to miasto z kamiennymi dachami ( w 2018 roku byłem świadkiem składania takiego dachu :) )

Gjirokastra 88.jpg

Tony , w poprzednim Twoim poście u mnie widoczne jest tylko pierwsze zdjęcie . . .

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 06.01.2026 21:38

piotrf napisał(a):Piękne to miasto z kamiennymi dachami ( w 2018 roku byłem świadkiem składania takiego dachu :) )

Tony , w poprzednim Twoim poście u mnie widoczne jest tylko pierwsze zdjęcie . . .

Pozdrawiam
Piotr

nieźle

Piotrze i nadal tak jest, że tylko pierwsze zdjęcia widzisz?
U mnie album wygląda na udostępniony wszem i wobec
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 06.01.2026 21:47

Następnego dnia jedziemy do Porto Palermo
Obrazek

Plażyczka wygląda tak
Obrazek

Z zamkiem na małym wzgórzu
Obrazek

Idziemy do zamku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widoki z zamku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

No ładnie jest
Obrazek

Stwierdzamy jednak, że nie plażujemy w Porto Palermo, tylko jedziemy już do znanego nam Borsh
Obrazek

Chillout na całego
Obrazek

Obrazek

Kolor wody Lefkadowy nieco
Obrazek

Korfu na horyzoncie
Obrazek

Obrazek

:)
Obrazek

Obrazek

Po plażowaniu
Obrazek

cdn
AgaGy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 10.01.2026 21:18

No właśnie te temperatury…
W 2024 też w lipcu byliśmy w Albani. Stacjonowaliśmy we Wlorze, coś tam się udało pozwiedzać, np. Gjirokaster czy Berat, ale z pewnością można byłoby zwiedzić więcej gdyby nie takie temperatury.

Bardzo fajne takie późne zwiedzanie, od razu inny klimat bije że zdjęć.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.01.2026 20:58

AgaGy napisał(a):No właśnie te temperatury…
W 2024 też w lipcu byliśmy w Albani. Stacjonowaliśmy we Wlorze, coś tam się udało pozwiedzać, np. Gjirokaster czy Berat, ale z pewnością można byłoby zwiedzić więcej gdyby nie takie temperatury.

Bardzo fajne takie późne zwiedzanie, od razu inny klimat bije że zdjęć.

Właśnie ze względu na te temperatury Albanię odwiedzamy w październiku , gdy temperatura powietrza wynosi 22 - 28 stopni , a temperatura wody jest niewiele niższa :tak: , kilometr plaży jest okupowany przez . . . maksymalnie kilkanaście osób ( wyjątkiem była plaża w Shëngjin , gdzie na kilometr plaży przypadało 30 osób :mg: . W ubiegłym roku tylko jednego dnia ( na dziewięć ) temperatura przekroczyła 30 stopni Celsjusza . Jedyny mankament to krótki dzień . . .

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Albania no w końcu odkryta ;) Gjirokaster - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone