Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z wizytą u Mozarta - majówka 2025 - Michał

Około 1/4 ludności Austrii mieszka we Wiedniu – stolicy kraju. Jest to głównie spowodowane górzystym, alpejskim krajobrazem. Wodospad Krimml jest największym europejskim wodospadem (380 metrów wysokości). Największy szmaragd na świecie jest wystawiony w Wiedniu (2860 karatów).
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.06.2025 21:55

majkik75 napisał(a):Wjeżdżamy na górę Schafberg. Na górę dociera się w ok. 35 minut, pokonując po drodze wysokość 1190 m na odcinku 5,85 km. Sama góra ma 1783m. Wjeżdża na niego wąskotorowa kolej zębata, najbardziej stroma, parowa kolej w Austrii. Oprócz nowoczesnych lokomotyw olejowych są też stare lokomotywy parowe z 1893 i 1894 roku.

Kolejka to petarda, załączony filmik to potwierdza, podczas przejazdu i z góry widoki jak z bajki, na dodatek pogoda - marzenie :hearts: . Niektórzy mają szczęście ... w sumie ja też nie mogę narzekać ;) .
Dziękuję za inspirującą relację, mam nadzieję, że dane będzie mi kiedyś pojechać w tamte strony, a wtedy ściągnę pomysł - rowery i kolejka :tak: .
Podsumowanie kosztów nie wyszło źle, jednak to chyba nie wszystkie :) .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.06.2025 22:52

Michał, dzięki za bardzo inspirującą relację :D

Skorzystam na pewno z podpowiedzi. Mam już kilka pomysłów :chytry:
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 06.06.2025 23:16

Chwilami ta ścieżka to jak autostrada rowerowa.

Twoje podsumowanie brzmi ciekawie, jakby odjąć koszty mieszkanka i rowerów...

:piwo:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 07.06.2025 18:40

wiola2012 napisał(a):Dziękuję za inspirującą relację, mam nadzieję, że dane będzie mi kiedyś pojechać w tamte strony, a wtedy ściągnę pomysł - rowery i kolejka :tak: .
Podsumowanie kosztów nie wyszło źle, jednak to chyba nie wszystkie :) .

Rejony absolutnie warte odwiedzenia :verryhappy:
I masz mnie ... :oops: Faktycznie nie podałem kosztów paliwa - 800 zł. Ale to już teraz wszystkie koszty :D

maslinka napisał(a):Michał, dzięki za bardzo inspirującą relację :D

Skorzystam na pewno z podpowiedzi. Mam już kilka pomysłów :chytry:

Proszę bardzo, dziękuję za odwiedziny :piwo:

ziemniak napisał(a):Chwilami ta ścieżka to jak autostrada rowerowa.

Twoje podsumowanie brzmi ciekawie, jakby odjąć koszty mieszkanka i rowerów...

:piwo:

Szczególnie wokół Wolfgangsee są super ścieżki. Mondsee mniej, ale też super. Innych nie poznaliśmy ...
Na pewno jadąc ze swoimi rowerami byłoby o wiele taniej. Mieszkanko drogie, ale też jedno z tańszych jak szukałem na tamten czas. Ale już w oddaleniu od St. Gilgen dałoby się znaleźć coś taniej :spoko:

Dzięki za wizytę :piwo:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.06.2025 22:12

Michale , dziękuję za relację z przepisem na fajne rowerowo - spacerowo - kolejkowe wakacje :spoko:
Już nawet prześledziłem ceny campingów w tamtym rejonie , a także pól namiotowych - namiot + dwie osoby : od 155,00 PLN / doba , biorąc pod uwagę fakt , że za rowery nie zapłacę - cena do przełknięcia .
Dla Osiołka ( doba + dwoje dorosłych ) ceny za parcelę :
Bronze parcela: od 36,40 € (156,11 zł)
Silver parcela: od 37,40 € (160,39 zł)
Gold parcela nad wodą: od 46,40 € (198,99 zł)
Duża parcela: od 49,40 € (211,86 zł) , gdyby ktoś był zainteresowany :)

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 10.06.2025 05:41

Okolica maxymalnie nafaszerowana atrakcjami, że nie sposób...
Kiedyś trzeba będzie przełknąć koszt wynajmu elektryków i pojeździć.
Dzienks za relejszyn.

te kiero napisał(a):2 tyg. temu miał być północny kawałek Schweiz, 3 miejsca, ale było wyjątkowo deszczowo po drodze, a prognozy na kolejne dni byłby podobne. Dlatego zrezygnowaliśmy. Gdyby chociaż było takie zachmurzenie jak w ostatnim odcinku u Ciebie CH byłaby zaliczona.
Gratulacje za nocleg, o taki standard wcale nie jest łatwo nawet w Szwajcarii - sprawdzane.

Widzę, że zakręciłem się max, krainy mi się z lekka pomyliły :oops: , ale przy takich okolicznościach przyrody i atrakcji trudno nie pomylić z CH ;)

piotrf napisał(a):Michale , dziękuję za relację z przepisem na fajne rowerowo - spacerowo - kolejkowe wakacje :spoko:
Już nawet prześledziłem ceny campingów w tamtym rejonie , a także pól namiotowych - namiot + dwie osoby : od 155,00 PLN / doba , biorąc pod uwagę fakt , że za rowery nie zapłacę - cena do przełknięcia .

Jaka to śmieszna kwota porównując tamtejsze ceny noclegów; gdyby tylko żona chciała jeszcze na camping...
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 10.06.2025 07:46

piotrf napisał(a):Michale , dziękuję za relację z przepisem na fajne rowerowo - spacerowo - kolejkowe wakacje :spoko:
Silver parcela: od 37,40 € (160,39 zł)
Gold parcela nad wodą: od 46,40 € (198,99 zł)
Duża parcela: od 49,40 € (211,86 zł) , gdyby ktoś był zainteresowany :)

Pozdrawiam
Piotr

Dziękuję :proszedzieki:
Brzmi jak plan :cfaniak: :verryhappy: :plusone:

te kiero napisał(a):Jaka to śmieszna kwota porównując tamtejsze ceny noclegów; gdyby tylko żona chciała jeszcze na camping...

U nas jest identycznie, tylko chyba oboje nie bardzo byśmy chcieli na camping ... Ale jeśli ktoś ma np campera/przyczepkę i lubi takie klimaty, to z kosztów noclegu zejdzie mocno :spoko:
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 10.06.2025 10:40

Dzięki za fajną relację. Jak już kolana odmówią posłuszeństwa i przestaniemy jeździć tam zimą to przerzucimy się na cieplejszą porę roku :lol: .
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 10.06.2025 10:53

Aglaia napisał(a):Dzięki za fajną relację. Jak już kolana odmówią posłuszeństwa i przestaniemy jeździć tam zimą to przerzucimy się na cieplejszą porę roku :lol: .

Dziękuję :proszedzieki:
Czyli jeździcie tam w zimę, narty? Jaki rejon polecasz?
Poprzednia strona

Powrót do Austria - Österreich

Z wizytą u Mozarta - majówka 2025 - Michał - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone