Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 25.06.2010 06:41

janniko napisał(a):
Typie, a skąd te wieści, że tam jest tak cholernie drogo?!
8O

Dla mnie "drogo" oznacza porównanie z Chorwacją tych towarów i usług, które tam kupuję:
- paliwo (nawet jak pełny bak zatankuje w Serbii to się nie uda);
- z innych akcyzowych to tylko wzrost ceny piwa może mnie martwić, ale nie pijam tyle żeby wpłynęło to na budżet wyjazdu :-);
- ceny za apartamenty (nie mogę znaleźć dla dwójki nic poniżej 50 EUR w lipcu, nie potrzebuję apartamentu przy plaży ani w centrum, może nie te strony www przeszukuje, Meeg dała mi kilka namiarów (dzięki!), może tam będzie taniej :-)
- pola namiotowe - jako alternatywa dla apartamentów - płacić 35 EUR za pole namiotowe (namiot + 3 osoby) to lekka przesada - jak na moją kieszeń oczywiście;
- prom (...chciałem na Kefalonię jechać) - najtańszy prom, który pokonuje pewnie niewiele dłuższy odcinek niż Drvenik-Sucuraj kosztuje dużo drożej od tego chorwackiego (ok 60 EUR w jedną stronę).

Nie interesują mnie inne ceny, żadne bilety wstępu (zabytki starożytne mnie nie interesują), autostrady są raczej przystępne cenowo, więc się nie czepiam, posiłków w restauracjach raczej nie jadam. Nie sprawdzałem jeszcze cen artykułów spożywczych, w końcu wszystkiego z Polski zabrać się nie da na cały wyjazd...

Więc powoli opracowuje sobie plan awaryjny z krótkim pobytem w Grecji i przemieszczeniem się do Albanii (Ksamil? albo powyżej Sarandy), a w końcu może wyląduje w Czarnogórze. Podejrzewam, że na miejscu w Grecji się wszystko zdecyduje, raczej pojadę w ciemno.
Croat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Croat » 25.06.2010 06:43

Doświadczenia z płw. Chalkidiki AD 2009: kwatera z łazienką dla 2 osób 40-50 EUR. Ostatecznie wybraliśmy taką za 40 EUR a warunki mieliśmy naprawdę znakomite. Trzeba po prostu - podobnie jak w Chorwacji - trochę popytać i porównać oferty. Osobiście nie polecam pierwszego "palucha" (półwyspu) bo za bardzo zatłoczony. A co do Lidla to potwierdzam, że miał rzeczywiście przyjemniejsze dla kieszeni ceny. 8)
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 25.06.2010 07:51

chriso napisał(a):a możecie podać przykładowe ceny kwater szukanych na miejscu?
Rodzina dwoje dorosłych + dzieci 9 i 3 lata. Nie mam wygórowanych oczekiwań. Może być tylko jeden pokój z łóżkiem małżeńskim i dostawką.

Witaj, może to troche dalej ale napewno cena pokoju dla 4 osób to 35 euro.
www.camping-goldbeach.gr

Natomiast ten adres jest na Chalkidiki:
http://andreou.gohalkidiki.com/index_en.html

Pozdrawiam
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 26.06.2010 16:55

typ napisał(a):
janniko napisał(a):
Typie, a skąd te wieści, że tam jest tak cholernie drogo?!
8O

Dla mnie "drogo" oznacza porównanie z Chorwacją tych towarów i usług, które tam kupuję:
- paliwo (nawet jak pełny bak zatankuje w Serbii to się nie uda);
- z innych akcyzowych to tylko wzrost ceny piwa może mnie martwić, ale nie pijam tyle żeby wpłynęło to na budżet wyjazdu :-);
- ceny za apartamenty (nie mogę znaleźć dla dwójki nic poniżej 50 EUR w lipcu, nie potrzebuję apartamentu przy plaży ani w centrum, może nie te strony www przeszukuje, Meeg dała mi kilka namiarów (dzięki!), może tam będzie taniej :-)
- pola namiotowe - jako alternatywa dla apartamentów - płacić 35 EUR za pole namiotowe (namiot + 3 osoby) to lekka przesada - jak na moją kieszeń oczywiście;
- prom (...chciałem na Kefalonię jechać) - najtańszy prom, który pokonuje pewnie niewiele dłuższy odcinek niż Drvenik-Sucuraj kosztuje dużo drożej od tego chorwackiego (ok 60 EUR w jedną stronę).

Nie interesują mnie inne ceny, żadne bilety wstępu (zabytki starożytne mnie nie interesują), autostrady są raczej przystępne cenowo, więc się nie czepiam, posiłków w restauracjach raczej nie jadam. Nie sprawdzałem jeszcze cen artykułów spożywczych, w końcu wszystkiego z Polski zabrać się nie da na cały wyjazd...

Więc powoli opracowuje sobie plan awaryjny z krótkim pobytem w Grecji i przemieszczeniem się do Albanii (Ksamil? albo powyżej Sarandy), a w końcu może wyląduje w Czarnogórze. Podejrzewam, że na miejscu w Grecji się wszystko zdecyduje, raczej pojadę w ciemno.

No właśnie chyba mam te same obawy. Nie będę w jednym miejscu tydzień czy dwa i boję się, że niestety w sierpniu nie będzie szans na znalezienie czegoś do max. 40 euro. Z reguły taki jest mój limit cenowy i nie lubię go przekraczać (tylko gdy rzeczywiście nie ma szans na tańszy nocleg). Co do knajp - również się boję że nie będzie możliwości zjedzenia obiadu dla 2 osób do 15 euro. Jedzenia pewnie nie będzie możliwości zrobienia samemu, bo na 2-3 dni nikt mi apartamentu z kuchnią nie wynajmie. Jeżeli chodzi o jedzenie - zawsze można kupić w Macedonii - jest wręcz taniej niż w kraju. Poza tym jadę w sierpniu i to kolejne ale... czy w ogóle gdzieś będzie miejsce..

Co do Kefalonii vs Lefkada - ja chyba wybiorę tą drugą - 120 euro mniej jeżeli chodzi o prom, przeglądam relacje i fotografie z jednej i drugiej i chyba... Lefkada wydaje mi się nawet mniej turystyczna (ale tu się może mylę) i równie atrakcyjna jeżeli chodzi o wybrzeże. Generalnie chyba jeżeli chodzi o plaże to wyspy jońskie mają najbardziej zbliżoną linię brzegową do Chorwacji. Ja na to liczę bo chcę posnurkować.

Wariant awaryjny - chcę w Grecji spędzić tydzień, jeżeli okaże się że jest drogo skrócę ten pobyt. Jeżeli chodzi o południe Albanii - panoramio pokazuje, że jest tam całkiem ładnie, choć wydaje mi się z tego co widziałem w Albanii - będzie tam sporo osób więc hmm... Zawsze w odwodzie są okolice Ohridu - woda b.przejrzysta - można pobawić się z rurką i maską i mało ludzi, a ceny normalne.

Pozdrawiam
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 26.06.2010 17:10

witam

piter83pl

Na Lefkadzie w Vasiliki będę od soboty. Właściciele od których wynajmuję apartament zapewniają mnie, że będę miał do dyspozycji za darmo internet więc w moim wątku będę się starał wrzucać info na bieżąco.

Pozdrawiam

Jacek
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 26.06.2010 17:52

Czekam z niecierpliwością na relacje z wyspy i z krajów po drodze!
Życzę szerokiej drogi i braku korków na granicach :)

Do usłyszenia!
Pozdrawiam
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 26.06.2010 18:57

@Taurus
będe b.wdzięczny za info o ofercie ilościowej i cenowej wolnych kwater
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 26.06.2010 19:20

Witam

Tak jak pisałem wyżej - jak tylko będę miał możliwość będę na bieżąco informował.

Pozdrawiam
samotnik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) samotnik » 26.06.2010 23:12

samotnik napisał(a):Jedna cena: 0,55 EUR. Widziałem wiele razy, za parę dni wracam, to zwrócę baczniejszą uwagę (trasa Macedonia-Ateny, nie wiem, jak na zachodzie Grecji to się ma)

Skłamałem, w Grecji nie ma LPG. Pomyliło mi się ze Słowacją. :) W Macedonii nie widziałem LPG, w Serbii jest sporo stacji, cena 55 dinarów (ok. pół euro).

Ale moim zdaniem Greków LPG czeka prędzej czy później. Przy obniżanych kryzysem zarobkach i cenie benzyny na poziomie 1,50-1,55 EUR to musi nastąpić, nie ma rady.

A pamiętam, kiedy w Grecji benzyna była za 70 centów. I to nie tak dawno, jakoś w 2004-2005. W Polsce była wtedy za ok. 1,10 EUR. Nie umiałem się nadziwić, że jednak się da. No, ale cóż, 'dorównali' do stawki europejskiej.
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 26.06.2010 23:32

samotnik napisał(a):
samotnik napisał(a):Jedna cena: 0,55 EUR. Widziałem wiele razy, za parę dni wracam, to zwrócę baczniejszą uwagę (trasa Macedonia-Ateny, nie wiem, jak na zachodzie Grecji to się ma)

Skłamałem, w Grecji nie ma LPG. Pomyliło mi się ze Słowacją. :) W Macedonii nie widziałem LPG, w Serbii jest sporo stacji, cena 55 dinarów (ok. pół euro).

Ale moim zdaniem Greków LPG czeka prędzej czy później. Przy obniżanych kryzysem zarobkach i cenie benzyny na poziomie 1,50-1,55 EUR to musi nastąpić, nie ma rady.

A pamiętam, kiedy w Grecji benzyna była za 70 centów. I to nie tak dawno, jakoś w 2004-2005. W Polsce była wtedy za ok. 1,10 EUR. Nie umiałem się nadziwić, że jednak się da. No, ale cóż, 'dorównali' do stawki europejskiej.

W Macedonii LPG pełno, nie ma problemu. W Grecji faktycznie ciężko. Tankowałem w Atenach, ale poszukiwania trwały dosyć długo. Był też gaz na stacji Shell na wysokości Katerini, ale niestety w zeszłym roku dystrybutor był już nieczynny.
Dla osób jadących na wyspy jońskie na pewno przydatna bedzie stacja LPG 5 km za Ioaniną, kierunek Arta, Patra, droga nr 5. Trzeba trochę zwolnić i wypatrywać znaku, w pobliżu jest Carrefour. Oznakowanie jest chyba lepiej widoczne kiedy jedzie się w odwrotnym kierunku.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 27.06.2010 01:01

KOL napisał(a): W Grecji faktycznie ciężko. Tankowałem w Atenach, ale poszukiwania trwały dosyć długo. Był też gaz na stacji Shell na wysokości Katerini, ale niestety w zeszłym roku dystrybutor był już nieczynny.
Dla osób jadących na wyspy jońskie na pewno przydatna bedzie stacja LPG 5 km za Ioaniną, kierunek Arta, Patra, droga nr 5. Trzeba trochę zwolnić i wypatrywać znaku, w pobliżu jest Carrefour. Oznakowanie jest chyba lepiej widoczne kiedy jedzie się w odwrotnym kierunku.

No to ja dodam że tankowałem w Salonikach, jeśli dobrze pamiętam to w pobliżu jakiegoś dworca autobusowego (ale to chyba nie był główny, a może się mylę....). Dobili mi tego gazu tyle, że nigdy jeszcze tyle mi nie weszło (butla 53 litrowa, wchodzi do niej w 99% przypadków 45-46 litrów - tam wpakowali mi 53 litry...)
Juz nawet zacząłem się wykłócać że coś jest nie tak, że powinien zawór zadziałać, że mają może zły licznik w dystrybutorze, ale fachowe wyjaśnienia właściciela stacji znającego się na tym o czym mówił, przekonały mnie żeby mu uwierzyć. Umówiliśmy się, że jeśli nie przejadę na tym gazie kilkadziesiąt km więcej niż zazwyczaj to on daje mi jedno pełne tankowanie gratis. Wiedziałem, że nawet jeśli okaże się że nie przejechałem tylu kilometrów to i tak nie skorzystam z oferty, bo tego dnia wracaliśmy w stronę Polski, ale okazało się że rzeczywiście zrobiłem dużo więcej kilometrów na tak dobitej do pełna butli. Według jego wyjaśnień podobno raz na kilkaset tankowań może się zdarzyć, że zawór bezpieczeństwa nie zadziała i pozwoli zatankować butlę do pełna. Tak się chyba musiało stać w Salonikach.... Nigdy wcześniej i nigdy później taka sytuacja mnie nie spotkała....

Nie wiem na ile aktualna jest taka mapka ze stacjami LPG w Grecji. Wygląda na to, że ją aktualizują użytkownicy serbskiego forum samochodowego.
Tutaj taka sama mapka z LPG w Serbii, choć są i lepsze mapki w wydaniu papierowym a poza tym w Serbii nie ma chyba, z tego co pamiętam, problemu z LPG.

taurus napisał(a):Na Lefkadzie w Vasiliki będę od soboty. Właściciele od których wynajmuję apartament zapewniają mnie, że będę miał do dyspozycji za darmo internet więc w moim wątku będę się starał wrzucać info na bieżąco.

Ja też będę czekał na info z Lefkady. W Vasilikach jeśli możesz to potwierdź cenę za prom na Kefalonię (wg moich informacji około 40 EUR za samochód powyżej 4,25m i 7,5 EUR za osobę).
Wyjeżdżam kilka dni później niż ty, możliwe że też w tamte rejony. Choćby na kilka dni....
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 27.06.2010 01:28

Jest już nawet strona linii promowych łączących Kefalonię, Itakę i Lefkadę. Niestety nie ma na niej cen, no ale jest przynajmniej rozkład.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 04.07.2010 13:46

Witam

Pierwszy raport z Vasiliki na Lefkadzie w moim wątku - http://tinyurl.com/2u4vqeh

Pozdrawiam wszystkich

Jacek
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 06.07.2010 15:11

Planuję trasę i wymyśliłem zgodnie z tym co mówi Taurus(w swoim wątku - nie chciałem tam mu śmiecić) w jakiś sposób ominąć autostradę od granicy węgierskiej do Belgradu. Wymyśliłem żeby pojechać M9 do Mohacs (jak jechałem w maju ruch był znikomy) potem przejście Beli Manastir i przez Osijek. Tutaj też jest wątpliwość czy jechać przez Osijek i dalej autostradą czy przez Vukovar nad Dunajem do Tovarnika przez granicę i na autostradę już w Serbii. Pytam się nie ze względu na opłaty bo wiem jakie są, wiem że autostrada z Osijeku jest porządna i nowa (Zagrzeb-Belgrad nie mam pojęcia) i czy jechanie krótszą trasą przez Vukovar będzie dłuższe i bardziej męczące? A może w ogóle odpuścić sobie wjeżdżanie do Chorwacji (2x przekraczanie granicy) i przejechać od razu do Serbi - tylko czy to w ogóle ma sens? Ważne jest to, że jadąc od zachodu do Belgradu z tego co widzę jest obwodnica i pewnie korki mniejsze niż przez sam Belgrad, który jest z reguły zakorkowany...
Chcę wyjechać w piątek koło 12-1 w nocy - myślałem żeby jechać wcześniej, ale wydaje mi się że spokojniej jest przejechać najgorszy odcinek (Polskę i przebudowy w Czechach i na Słowacji) w nocy i nad ranem kiedy ruch jest najmniejszy. Co myślicie o tej trasie M9/HR (ew.Srb)?
Pozdrawiam
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 07.07.2010 07:22

wymyśliłem w jakiś sposób ominąć autostradę od granicy węgierskiej do Belgradu

ale jeszcze raz .. po co? fakt, że jechałem tylko raz (czyli licząc w dwie strony - dwa razy) - korków nigdy nie było - wręcz pustawo jakoś!

K.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - strona 54
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone