Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 16.08.2025 08:42

5 lat temu kupowaliśmy w kasie. To było 22 sierpnia. Na pewno czwartek. No chyba, że coś się od tego czasu zmieniło i trzeba wcześniej rezerwować.

No i zwiedzanie jak najwcześniej, bo patelnia straszna. Tłumów też nie unikniesz.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.08.2025 09:24

Spróbuj przez inną przeglądarkę.
Nie wybierasz godzin południowych 12-17? Przez upały często w tych godzinach zwiedzanie jest zablokowane. Może teraz też mają info, że zbliża się kolejna fala ekstremalnych upałów i coś poblokowali, ale nie do końca to zadziałało.
aras519
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aras519 » 16.08.2025 11:13

Próbowałem przez firefox i na godzinę 18-19 i dalej to samo. Chyba pozostają mi kasy.
creep22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) creep22 » 06.10.2025 19:55

Hej!
Trzy lata temy byliśmy w Drepano na Pelo i to były zdecydowanie nasze najlepsze wakacje. Tym razem chcemy zobaczyć/objechać półwysep w jego południowej częsci, dzieląc pobyt na dwa etapy. Połowa na wschodzie (okolice Kyparrissi, pojechać do Olimpii, zobaczyć Dimitsanę, Stemnitsę i zrobić tam jakiś szlak, zwiedzić Mesenię), a druga połowa na południowym-zachodzie (Mani, Monemwasia, Elafonisos, Sparta, Mistra).
Polećcie proszę jakieś miejscówki, z których byłoby to najlepiej ogarnąć (miastaczko, apartament). Plaża też jest oczywiście ważna, nie mamy problemów z dojazdem do niej, ale fajnie byłoby mieć w miejscu zakwaterowania coś fajnego do odpoczynku.
dzięki
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 16.10.2025 11:37

Ale jakie wymagania ??

Znajomym z mniejszymi córkami doradziłem jakiś ośrodek blisko plaży Voidioka bo plaża odpowiednia dla takich dziewczynek (bodajze 10 i 8)

I całkiem blisko do Pylos/Methana itp. W Pylos super zamek a na zamku film o słynnym starciu wielu flot w tej zatoce
Z zamku też piękne widoki na skały wyznaczające zatokę

Dosyć ładne ale drogie ośrodki są na zachodnim wybrzeżu ostatniej (na zachód zatoki) w wioskach / ośrodkach w architekturze "tower"

Ale to tylko do zwiedzania "diros"
Bardzo ekonomiczną bazą było https://maps.app.goo.gl/UNF1Bgah8aHG1iKT8
Przy ulicy (stąd małe dzieci może nie) ale ulica o znikomym ruchu wtedy była

Za ulicą plaża
Poniżej bungalowów restauracja gdzie w starym stylu szefowa pokazuje gary i blachy albo się pyta co ugotować na jutro
My byliśmy tydzień ale wiem, że czasem jest tam muzyka na żywo co może przeszkadzać w spaniu

Bardzo podstawowe wyposażenie ale kilka lat temu dla 5 os rodziny 50 EUR.
Bardzo czysta woda ale raczej dla dorosłych, skały i małe jaskinie w wodzie z rybami
Mały darmowy porcik
Blisko do zwiedzania wyspy Elafonisi jak i do Monemvasii, czy do Pylos gdzie można wpław popływac nad ruinami (ciągle tak można w Pavlopetrii).

Ja to wybrałem ze względu na darmowy port ... ale jako baza z przejrzystą wodą i smaczną tawerną też może być
Tylko nie ma gdzie spacerować czy zakupów zrobić - niektórzy wolą miejscówkę, gdzie na promenadę z buta spacerem a tu tak nie ma
Poprzednia strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα