Nie bardzo rozumiem, co oznacza słowo "stracone" w przypadku jazdy autem.
W Europie środkowej jest tyle ciekawych miejsc, że gdyby sobie dobrze zaplanować zwiedzanie po drodze, to do tej Grecji cy Chorwacji można by i ze 2 miesiące jechać. I się nie nudzić. I nie tracić czasu.
Wszystko zależy, po co się jedzie na wakacje. Jeśli ktoś jedzie odpoczywać w ogromnej większości biernie (plaża, basen, spacery) to oczywiście samolot będzie pewnie lepszy.
Ja akurat jeżdżę głównie na zwiedzanie, a plażing i leżing przy okazji. Jak Kargul - "ja świata ciekawy"
I w moim świecie na wakacjach bez samochodu to jak bez ręki. A że akurat mam bardzo oszczędne i wygodne auto, a jeździć lubię, to z niego korzystam. Na pewno cenowo wychodzi o wiele taniej niż samolot + bagaże rejestrowane + wypożyczalnia. Z samolotu korzystam zimą, kiedy wybieram miejsca, w których jest co zwiedzać przez 4-5 dni. Latem preferuję dłuższe pobyty.
Od 2-3 lat stosujemy system: tydzień w Chorwacji + tydzień objazdówki. I sprawdza nam się to idealnie. Oboje uwielbiamy Chorwację + moja żona kocha wysokie góry (głównie Alpy), a ja BiH (głównie Sarajevo). Ale przede wszystkim lubimy odwiedzać ciekawe historycznie miejsca. Samolotem jest to niewykonalne, autem jak najbardziej.
2 lata temu z Czarnogóry jechaliśmy 5 dni przez Albanię, Kosovo, Macedonię, Serbię i Chorwację.
2 tygodnie temu też wróciłem z takiej wyprawy: tydzień w Chorwacji, a potem tydzień powrotu, na którym odwiedziliśmy:
- Bolonię
- Florencję (z noclegiem w typowym toskańskim domku na typowo toskańskiej wsi - bajka!)
- Pizę
- Genuę
- Chamonix (z wjazdem kolejką na Mont Blanc - kolejna bajka!)
- Genewę
- Biel/Bienne
- Vaduz
- Schwangau (zamek Neuschwanstein - też bajka!)
- Dachau (obóz).
Jeden z naszych najlepszych wyjazdów! I zamknął się w 10.000 zł (z codziennymi kolacjami w restauracjach). Samolotami - pewnie jakieś 2-3 razy tyle.
I już na przyszły rok szykuję podobny - docelowo Grecja, a po trasie Serbia, Bułgaria i Rumunia.
Tak więc w moim przypadku latem samolot odpada - i jeszcze długo długo będzie odpadał.