napisał(a) Adax » 18.02.2026 21:09
ryszard22 -ja zacząłem przygodę z Grecją dopiero w pop. roku i oczywiście też samochodową -skierowana była przede wszystkim na miejsca historyczne, te znane również z mitologii greckiej -jak w tym wątku już pisałem, ciągle preferuję swój samochód.

Niestety 2 podejścia z zamieszczeniem fotek nie wypaliły, chyba mam pecha, strona mi się zawiesza. Jak chcecie to wrzucę relację foto, ale podpowiedzcie jak to się robi w przypadku wielu załączników, by strona nie wywalała.
Obecnie obmyślam trasę Czarnogóra-Albania-Grecja. Wcześniej pobyty nasze były skierowane przede wszystkim na plażowanie i okazyjne zwiedzanie wyłącznie okolic. Obecnie plażowanie schodzi na koniec, a na plan pierwszy zwiedzanie: kaniony, punkty widokowe, zabytki, najfajniejsze plaże i również łatwiejsze wypady górskie. Najwięcej czerpię z relacji Steftesa. Mam kilka opcji, zaczynając od BiH i kończąc na Grecji i odwrotnie, albo obecnie pomysł przejazdu BiH-Czarnogóra-Albania(północ)-Lefkada i powrót przez Albanię dołem, Dubrownik, Mostar -coś takiego, pisałem w innym wątku. Czy mógłby Kolega udzielić z doświadczenie jakichś porad, dot. miejscówek, parkowania, itp? W tej chwili mam tak wiele ciekawych miejsc na trasie, że muszę wręcz z nich rezygnować, ew. wybierać główne i opcjonalne -wiadomo, że za 1-szym razem wszystkiego się nie zobaczy, zazdroszczę aż miesiąca, super.
EDIT: już widzę z historii, że w pop. roku byliśmy w podobnych miejscach na Pelo, z tym, że ja zahaczyłem o południowy-wschód, tj. Monemwazję i niżej. Czy kolejny raz na Lefkadzie wybrałbyś również Vasiliki na miejscówkę, czy może inne miejsce wypadowe? Będę b. wdzięczny za info.