Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja 2025 samochodem vs samolotem -plusy i minusy

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.07.2025 12:33

Lefkada to tylko po kolor morza, rozbielony błękit :hearts: ...Nasycić oczy i tyle... Nic mnie tam więcej nie przyciąga...

marekkowalak napisał(a):Brak takiego klimatu miasteczek jak w Chorwacji.
Tego to na pewno w okolicy Salonik to nie znajdziesz.... Trzeba lecieć na wyspy i zajrzeć w interior....
Tu też jest chyba problem.... szukanie Chorwacji w krajach, które nie są Chorwacją.... Osobiście uważam, że to bez sensu... Inny klimat, kultura, historia, sposób życia, kuchnia, zabytki, ukształtowanie lądu i wybrzeża, ba nawet inne morze.... Moje doświadczenie pokazuje, że osoby, które jadą z nastawieniem, że w danym kraju znajdą to co już znają skądś indziej (np. szukanie Chorwacji w Grecji czy we Włoszech), zawsze wyjeżdżają w jakiejś części rozczarowani... Nie dali możliwości porwać się nowemu miejscu....
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 23.07.2025 21:07

piekara114 napisał(a):Tego to na pewno w okolicy Salonik to nie znajdziesz.... Trzeba lecieć na wyspy i zajrzeć w interior....

To póki co raczej podziękuję i zostanę przy Dalmacji :mg:

Na razie jeszcze preferuję letnie wyjazdy samochodem, więc te kilkaset dodatkowych kilometrów mnie średnio zachęca (a i po drodze nie ma tam aż tak atrakcyjnych turystycznie miejsc). Ateny już zwiedziłem.

Jeśli kiedyś zacznę latać na wakacje, to może....

Z greckich wysp mam ochotę na Korfu (głównie pałac Sisi, ale nie tylko) no i oczywiście Santorini. Ale to jeszcze nie ten etap w życiu.

Tu też jest chyba problem.... szukanie Chorwacji w krajach, które nie są Chorwacją.... Osobiście uważam, że to bez sensu... Inny klimat, kultura, historia, sposób życia, kuchnia, zabytki, ukształtowanie lądu i wybrzeża, ba nawet inne morze.... Moje doświadczenie pokazuje, że osoby, które jadą z nastawieniem, że w danym kraju znajdą to co już znają skądś indziej (np. szukanie Chorwacji w Grecji czy we Włoszech), zawsze wyjeżdżają w jakiejś części rozczarowani... Nie dali możliwości porwać się nowemu miejscu....

Zgadzam się.

Jednak myślę, że jeśli ktoś "da się porwać" jakiemuś miejscu, to już chyba zawsze będzie porównywał nowe miejsca właśnie do tego. Ja tak mam z Chorwacją. Zaczarowała mnie od pierwszego razu, potem był drugi i kolejne... Z czasem trochę spowszedniała, więc dawaliśmy szansę innym destynacjom (Rumunia, Czarnogóra, Włochy) - i wszystkie przegrywały z Chorwacją, bo zawsze czegoś tam brakowało. Dlatego teraz stosujemy system: 1-2 razy Chorwacja, 1 raz gdzie indziej. Ale już przestałem się łudzić, że gdziekolwiek spodoba mi się bardziej niż w Chorwacji. Pogodziłem się z tym, że zawsze będę wracał - i już staram się nie porównywać.

Chociaż.... - Toskania mnie w tym roku oczarowała. Tam na pewno wrócę.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 26.07.2025 11:41

Weź pod uwagę że Achillion (pałac Sisi) jest aktualnie w remoncie już od kilku lat, można zwiedzić tylko ogród i z zewnątrz pooglądać pałac, jedziemy tam właśnie wt lub środa, aktualnie leżę na plaży Agios Georgios Pagon , pozdro
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.07.2025 16:03

adamosos napisał(a):Weź pod uwagę że Achillion (pałac Sisi) jest aktualnie w remoncie już od kilku lat, można zwiedzić tylko ogród i z zewnątrz pooglądać pałac, jedziemy tam właśnie wt lub środa, aktualnie leżę na plaży Agios Georgios Pagon , pozdro

Póki co to Korfu jest w bardzo odległych planach, więc dawno skończą ten remont zanim te plany przybiorą realny kształt :lol: :lol:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 03.08.2025 11:53

Czy ktoś ma może informacje, co się dzieje na granicach w Horgosz-Roszke?

Obserwuję je od kilku tygodni zarówno na kamerach, na GM, jak i na Border Watcher. Wszystkie aplikacje pokazują maksymalnie 45 minut oczekiwania a najczęściej wszystko świeci się na zielono (czasem minimalnie na żółto lub czerwono - ale to dosłownie kawałek). I to niezależnie od pory dnia czy nocy (oczywiście nocą II jest nieczynne). To samo dotyczy Tompy. Myślałem, że w ten weekend tradycyjnie będzie się tam działo - a tu nic, wszystko pięknie na zielono. :coool: :coool:

Czy wreszcie usprawniono przekraczanie tych przejść i będzie jak w cywilizowanym świecie?

W takiej sytuacji coraz poważniej zastanawiam się nad jazdą w przyszłym roku właśnie nocą na Horgosz zamiast czekania do 7ej na Bajmok.
Poprzednia strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα