Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja 2025 samochodem vs samolotem -plusy i minusy

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.04.2025 07:46

Węgierska strona jest o d... rozbił.... Jeśli podany czas jest większy niż 15 min to na pewno postoisz ok. 1 h

Jak już pisałam, ja bym jechała na Roszke i tak 30 min przed celem sprawdziła co się da (począwszy od google maps, a kończąc na kamerkach) i zdecydowała czy przejście autostradowe czy boczne.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 14.04.2025 09:07

piekara114 napisał(a):Węgierska strona jest o d... rozbił.... Jeśli podany czas jest większy niż 15 min to na pewno postoisz ok. 1 h

Tyle samo mogę Ci powiedzieć o GM, które nie raz pokazują goopoty.
Przestrzegałem znajomych przed Roszke, nie posłuchali i relatywnie szybko przejechali. Zależy jak się trafi.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.04.2025 09:32

te kiero napisał(a):
piekara114 napisał(a):Węgierska strona jest o d... rozbił.... Jeśli podany czas jest większy niż 15 min to na pewno postoisz ok. 1 h

Przestrzegałem znajomych przed Roszke, nie posłuchali i relatywnie szybko przejechali. Zależy jak się trafi.

No właśnie to przejście to jest zawsze loteria (przynajmniej w sezonie). Raz przejedziesz z marszu, innym razem możesz utknąć na 4 godziny. I dotyczy to obu przejść w Roszke - bo jeśli na głównym jest zatwardzenie, to boczne też się szybko korkuje i odwrotnie. Tompa też. Dlatego jadąc w ciągu dnia i mając tyle innych opcji do wyboru, lepiej się tam nie pchać.

Natomiast w ciemno można w sezonie zakładać oblężone przez tabuny niemieckich Turków MOP-y na M5. A piękny widok to to nie jest. Wystarczy raz się na takim MOP-ie zatrzymać i odechciewa się jazdy tamtą trasą - a pomijam już to, co oni potrafią wyprawiać na drodze - często niemieckim szrotem trzymającym się kupy tylko siłą woli.

W ciągu dnia można też rozważyć Baćki Vinogradi - małe przejście, z którego nie mogą korzystać Turcy (tylko UE i lokalsi).

Tylko zaznaczam, że moje dywagacje dotyczą wyłącznie sezonu. W kwietniu jeszcze tamtędy nie jechałem.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 14.04.2025 11:01

Wg Chorwatów brakujący graniczny odcinek A5 mają oddać w czerwcu. Droga omijająca Roszkę przez Chorwację będzie jeszcze wygodniejsza.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.04.2025 11:34

Nie wiem po co pisać o sezonie, skoro @Adax jedzie w tym tygodniu, w kwietniu, więc nie ma co porównywać do sytuacji w sezonie....

te kiero napisał(a):
Widzisz, ja jechałam ta trasą już 6 razy do i 6 razy powrót i jakieś tam doświadczenie dokładnie z tych przejść mam. Najgorzej, wg mnie, z mojego doświadczenia, wychodzi to co pokazują kamerki i strona węgierska z czasami oczekiwania....
Z ciekawości ile razy przekraczałeś granicę Węgry-Serbia w kierunku greckim i w jakim okresie?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 14.04.2025 19:06

te kiero napisał(a):jest też stronka serbska http://www.mup.gov.rs, gdzie znajdziemy szczegółowe info o staniu na granicach, ale dziś są z nią problemy... :roll:

Stronka już działa KLIK i kolejna KLIK,
i jeszcze jednak z info o czasach przestoju KLIK. Oczywiście hameryki nie odkryje ten, który powie, że czasy podane nie zawsze do końca odpowiadają rzeczywistości.
piekara114 napisał(a):Widzisz, ja jechałam ta trasą już 6 razy do i 6 razy powrót i jakieś tam doświadczenie dokładnie z tych przejść mam. Najgorzej, wg mnie, z mojego doświadczenia, wychodzi to co pokazują kamerki i strona węgierska z czasami oczekiwania....
Z ciekawości ile razy przekraczałeś granicę Węgry-Serbia w kierunku greckim i w jakim okresie?

Ło Pani... Na Horgos-Roszke to i doświadczenie można o kant d... rozbić, w sezonie i po.
Z między noclegu rzuca się oko na Roszke czy warto jechać :roll: ;)
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 15.04.2025 09:25

te kiero napisał(a):...Stronka już działa...
Dzięki! Widzę, że do Serbii 30 min na każdej -to chyba taki standard pokazywania braku kolejki - no zobaczymy, czy to żyje...
quickstarter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) quickstarter » 22.04.2025 18:25

Adax napisał(a):Ale nic to nie zmienia czasowo i tylko km jeszcze więcej :( Generalnie +1.5h, więc musi być korek > 1.5h żeby wybrać M6 -a możesz podpowiedzieć Kolego jak sprawdzić korek w Roszke żeby wybrać M6?

z ringu na M6 i Bajmok +1,5 h względem M5 i Roszke?? Chyba GM oszalały ;) jeśli ktoś jedzie od M1 to już na samym ringu od zjazdu na M6 do zjazdu na M5 można 1 h stracić. Najlepiej odbić na wysokości Komarom w kierunku na Szekesfehervar i do M6 dojechać przed Dunaujvaros. Co do Sid-Tovarnik to dobre przejście ale także coraz częściej wybierałem ostatnio któryś Ilok - najchętniej Nestin.
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 26.04.2025 21:09

Hej, pozdrowienia z Grecji. To już nasz 2-gi tydzień, jeśli chcecie najświeższe info, to służę pomocą :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.04.2025 21:54

Adax napisał(a):Hej, pozdrowienia z Grecji. To już nasz 2-gi tydzień, jeśli chcecie najświeższe info, to służę pomocą :D

Super , bardzo dziękujemy za pozdrowienia :proszedzieki: , również pozdrawiamy , życzymy wspaniałej zabawy i wypoczynku , czekamy na relację z nowinkami :spoko:

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.04.2025 06:04

Adax napisał(a):Hej, pozdrowienia z Grecji. To już nasz 2-gi tydzień, jeśli chcecie najświeższe info, to służę pomocą :D

Kalimera. To może jednak, krótkie podsumowanie którędy jechałeś i jak było...
Jak Ci się chce, chyba że siga siga ;)
Ostatnio edytowano 27.04.2025 11:00 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 27.04.2025 09:32

Adax. No i super. :spoko:
A ja bym chciał, żebyś obalił wszystkie mity, że wyjazd samochodem do Grecji, to wyjazd na księżyc :)

A jak będziesz wracał, to w Serbii i Macedonii, może wyłącz telefon na twardo ?? Było coś o tym, bo nie zauważyłem ??
8)

Miłego w Grecji i nie zaniedbuj turystyki kulinarnej w Grecji i na trasie :) :) :spoko:

.....
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 27.04.2025 14:15

AdamSz napisał(a):A ja bym chciał, żebyś obalił wszystkie mity, że wyjazd samochodem do Grecji, to wyjazd na księżyc :)

A skąd taki mit? Bo tu sporo osób jeździ do Grecji autem i jeszcze nie widziałem, żeby ktokolwiek narzekał na te wyjazdy albo z nich nie wracał :smo:

A jak będziesz wracał, to w Serbii i Macedonii, może wyłącz telefon na twardo ?? Było coś o tym, bo nie zauważyłem ??
8)

.....

Ależ nie trzeba na twardo, wystarczy wyłączyć dane komórkowe. Ewentualnie zakupić jakiś pakiet lokalny (np. airalo)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 27.04.2025 17:31

Mareczku, ty mnie tu nie prowokuj swoimi aluzjami światowca 8) :lool: . Bo ci przypomnę, jak ci śmierdzieli na serbskiej autostradzie, Kurdowie w swoich wypasionych maszynach z blachami D. Gdy tym czasem, za przeproszeniem śmierdzący Kair, w ogóle ci jakoś nie przeszkadzał i wciągałeś go z uwielbieniem. :lool: Pewnie też i nosem :lool:

I nie spodziewałem się, że ty jesteś taki delikatny, wrażliwy i obrzydliwy światowiec. Twoje "tabuny niemieckich Turków, a piękny widok to nie jest'. A skąd wiesz, że nie byli to Kurdowie. Ale pewnie wiesz, bo pogadałeś sobie z nimi na Mopie. "cześć, ładna pogoda, where are you from, gdzie jedziesz"... :lool: ..

To tak, niepiękne, ale pan Marek jest oczywiście piękny, w swojej lux torpedzie albo błękitnym gromie 8) :lool:

Ech Mareczku. Chyba powinieneś spiknąć się na jakiś wyjazd zagraniczny z drugim kolekcjonerem wycieczek zagranicznych, zwanym ziemniakiem. Pewnie mielibyście wspólne tematy :sm: :lool:

....
Ostatnio edytowano 27.04.2025 17:38 przez AdamSz, łącznie edytowano 2 razy
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 27.04.2025 17:36

AdamSz napisał(a):Mareczku, ty mnie tu nie prowokuj swoimi aluzjami światowca 8) :lool: . Bo ci przypomnę, jak ci śmierdzieli na serbskiej autostradzie, Kurdowie w swoich wypasionych maszynach z blachami D. Gdy tym czasem, za przeproszeniem śmierdzący Kair, w ogóle ci jakoś nie przeszkadzał i wciągałeś go z uwielbieniem. :lool: Pewnie też i nosem :lool:

....

Nie Kurdowie, a Turcy - nie trzeba być Einsteinem ani Bondem, żeby ich odróżnić

I nie śmierdzieli, a przeszkadzali swoim zachowaniem na MOP-ach i na autostradach.

Nigdzie też nie pisałem, że Kair wciągałem z uwielbieniem. A obyczaje drogowe Egipcjan przeszkadzały mi tak samo - tyle, że w Kairze nie musiałem się z nimi męczyć, będąc kierowcą. Poza tym co innego robienie wiochy na swoich drogach, gdzie jest to normą, a co innego na autostradach w cywilizowanej Europie, gdzie jednak ludzie jeżdżą normalnie.

Ech Mareczku. Chyba powinieneś spiknąć się na jakiś wyjazd zagraniczny z drugim kolekcjonerem wycieczek zagranicznych, zwanym ziemniakiem. Pewnie mielibyście wspólne tematy :sm: :lool:

W to nie wątpię :coool: :coool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα