Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja 2025 samochodem vs samolotem -plusy i minusy

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 18.02.2025 21:38

Piekara daje Ci pierwsze miejsce na pudle w kategorii. Organizacja i planowanie.

Chwilami to wyobrażam sobie, że masz w piwnicy wielka mapę Europy, na której masz powbijane chorągiewki. I nocami przesuwasz nimi w myśl zmieniającej się koncepcji operacji. :D A legenda do tej mapy to rzędy opasłych brulionów w regale :) Organizacja i planowanie. Pierwsze miejsce na pudle ;)

Ale ja tam sobie do tej Grecji jeździlem na żywioł i zawsze dojechałem. ;) A kwatery to nieraz brałem z ulicy, 5 metrów od morza. A apartmany takie ze hoho za 35 eurasów.. :) By opowiadać. ... Z tym, że to dawno było, ostatni rok 2019. Można się teraz mądrzyć ?? :) ;)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 19.02.2025 11:37

Dobra, nie znam się, to się wypowiem. ;)

Jak komuś pasuje na przystanek tranzytowy Nowy Sad, to można tam. Bardzo ładne centrum w habsburskiej starej zabudowie (toż to wielkie Węgry Orbana :lool: . Super zamczycho nad Dunajem, z przyległościami. Pospacerować jedno popołudnie i wieczór, po tym centrum (starówce), jest co robić. Psy tam du// nie szczekają. Ładnie, zadbanie. Wiadomo drugie miasto po Belgradzie, ale centrum stricte starówka, nie za duże. Jak ktoś się tam nastawia na bałkańska turystykę kulinarna, to może być kłopot. W centrum dużo restauracji, ale to nie to. (było)

Nenek wie i dobrze pisze. Samochodem bo lubi. Też lubię i sprzęt swój różny ciągnę, łodzie, kajaki, supy, rowery. Co tam wymyślę, czy do HR, czy do GR. I ta Macedonia. Samolotem nie zobaczysz. Wyjątkowo uprzejmi ludzie (byli). Starali się. Kwaterki za małe pieniądze, w dobrym standardzie. No i ta turystyka kulinarna :spoko: (też za małe pieniądze (była). Chorwacja wysiada.

Grecja. Zaistniał tu problem z chronionymi parkingami. Chyba jakieś stereotypy ??. Pierwsze słyszę !!!! Nie bać się. Ewentualnie można nabyć sobie na wycieczkę, grata za 5 tysięcy ;)

Kultura jazdy w Grecji tez jakieś napięte stereotypy. W ogóle nie jest źle. Może trochę trąbią, ale nie ze wściekiem w oczach, ale na pogodnie. I z sensem, typu uwaga jestem, widzisz mnie ?? A nie tak jak np w Polsce, po chamsku na odjezdnego :sm:

I Grecy szanują blachę zagranicznego turysty. :spoko:
Może dlatego, że takich samochodów jest tam mało. To mi sie podobało. Widoczny szacuneczek dla zagranicznego. Takie ogony jakie robiłem na krętych, prowincjonalnych drogach Pelo, to w Polsce już by dawno zjedli. A tam nikt mnie nigdy nie obtrąbił, nie poganiał. Spokojnie. Wyczuli moment i do przodu. Ciekawostka. Niby tak Grecy jeżdżą ostro, a wypadkowość w Grecji niska. A drogi, nawet te boczne na Pelo i gdzie indziej, bardzo ładne, zadbane (większość)

A z tym łamaniem przepisów w Grecji, to spokojnie. Ktoś tu się ostatnio bardzo cieszył (a), że to takie cool :sm: . Ale fajnie, można sobie połamać przepisy. :sm: Bzdura na resorach. :coool: Owszem elastycznie, ale nie róbmy za jakiś wieśniaków :sm: Bądźmy sobą, a Grecy to docenią i uszanują :) :)

Samochód vs samolot. Wszystko zależy od tego na jak długo i ilu członków w wycieczce. Dojazd do centrum Grecji autem to 3 dni nie wyjęte. A na taki Pelo południowy i z jakimś małym zwiedzaniem po drodze, to jechałem nawet 5 dni. Ale mi sie nie spieszyło, bo jeździłem na miesiąc i więcej.

Zużycie i koszt paliwa to każdy może sobie wyliczyć. Baza zaczyna się od 5 tys kilometrów i więcej

I teraz niech wam Piekara wyliczy bilety lotnicze do Aten, albo Salonik,czy gdzieś. Komplet w te i we wte, razy ilość członków wycieczki. Dalej bagaż rejestrowany, przynajmniej jeden. Dalej, booking samochodu na miejscu.

Na dwa tygodnie, a może nawet na tydzień czystego pobytu, na pewno będziemy w plecy, co do opcji swoje auto.

Ale powiadam. Czas. I nie silić się na zobaczenie wszystkiego w tym swoim obszarze zainteresowania Grecji, bo będziecie biegać z jęzorem do pasa ;) I nawet nie poczujecie klimatu Grecji ;)

I nie zapominać o greckiej turystyce kulinarnej. Jak tu ostatnio widziałem, że komuś się zapomniało. Bułka do ręki, to nie wszystko. I turystyka kulinarna w postaci robienia fotek menu przed tawernami, to tez nie wszystko :lool: :)

Grecja jest fajna, inna. Czy aktualnie tańsza od Chorwacji ?? Nie wiem. Teraz aż tak szczegółowo, nie kalkulowałem, nie porównywałem. W każdym bądź razie jak teraz widzę te ich ceny kwater np na book// to szału niskich cen tam raczej nie ma.

Wprowadzają kolejne podatki, będzie pewnie jeszcze gorzej. I niech wprowadzają i niech wreszcie trochę złupią tego turystę. ;) Podatek dla jachtów od używania morza już wprowadzili. A co ?? Gorsi niż np ci Chorwaci ?? ;) Dlaczego maja być ciągle tacy spolegliwi ?? Niech zarabiają na tym swoim dobru narodowym. I tak tam tłumy pojadą. :) A wreszcie mają wzrost i wychodzą z tego swojego kryzysu. Czego im życzę. A jak sobie pojedziemy do tej Grecji, na jakiś lajtowy wyjaździk to i tak nie zbiedniejemy. Reasumując. Jechać !!!! :)
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 26.02.2025 17:00

Super, że watek ruszył ponownie :D Dlatego biorąc pod uwagę ponad 2 tyg. wybraliśmy samochód, natomiast samolot to można np. okazyjnie złapać econ. np. na weekend w konkretne miejsce. Braliśmy jednak z Book* - mamy upust i na 1-szy raz woleliśmy nie tracić czasu na poszukiwania. Jak chcecie miejscówkę z prywatnym parkingiem (Ateny/Saloniki) to trzeba trochę poszukać i są, choć np. 30min metrem od Centrum, co ma też plusy. :)

Jako że 1-szy raz jedziemy do Grecji to mam jeszcze pytania:
1. czy w Macedonii (w sklepie, stacja paliw, targ) zapłacimy w euro czy jednak denarami?
2. dużo tu o objazdach na granicy Macedononia-Grecja, ale czy to samo trzeba robić na Węgry-Serbia i Serbia-Macedonia?
3. czy ktoś z Was podpowie, gdzie wybrać optymalne miejsce parkowania w monasterach (Kalambaka), bo na zwiedzanie mamy właściwie 1 dzień, od 9:00, a zamykają już chyba o 15:00 i chcielibyśmy maksymalnie wykorzystać czas na zwiedzanie - przede wszystkim Wielki Meteor i jak czasu zostanie to coś więcej, a potem to już luźne spacerki widokowe. Wiem, że bywają kolejki, a jedna z osób ma problem z nogą, więc muszę zminimalizować jej ten trud. Są tam punkty widokowe z parkingami -może wybrać któryś z nich? A może macie już z praktyki trasę wartą powtórzenia?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.02.2025 17:25

3. Strome wejście po schodach jest do Varlama, Świętej Trójcy i malutkiej Barbary. Parking jest przy każdym z Monastyrów, wejścia płatne 3 EUR, dzieci 2 lata temu gratis (wcześniej płaciły, parkingi free). Jeśli nocujesz w Kalambace to zacznij od 9 rano od Wielkiego Meteoru (potrzebujesz ok 1,5h), potem jeszcze dwa, w tym koniecznie żeński. Warto zatrzymać się na punktach widokowych. Sprawdź w które dni który monastyr jest zamknięty.

2. Największy problem to granica w Roszke. Srb-Mk nie ma sensownej alternatywy. W kwietniu jechałbym głównym szlakiem.

1. Ja nocuję w Skopje więc wymieniam euro na denary, na knajpkę, lody, bazar. Paliwo i dudy sklep kartą (przelicznik nawet z kart zlotówkowej jest bardzo korzystny).

Napisz jaka teraz wygląda Twoja trasa, jestem ciekawa co wymyśliłeś.

:papa:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.02.2025 19:38

Adax napisał(a):
Jako że 1-szy raz jedziemy do Grecji to mam jeszcze pytania:
1. czy w Macedonii (w sklepie, stacja paliw, targ) zapłacimy w euro czy jednak denarami?
2. dużo tu o objazdach na granicy Macedononia-Grecja, ale czy to samo trzeba robić na Węgry-Serbia i Serbia-Macedonia?
3. czy ktoś z Was podpowie, gdzie wybrać optymalne miejsce parkowania w monasterach (Kalambaka), bo na zwiedzanie mamy właściwie 1 dzień, od 9:00, a zamykają już chyba o 15:00 i chcielibyśmy maksymalnie wykorzystać czas na zwiedzanie - przede wszystkim Wielki Meteor i jak czasu zostanie to coś więcej, a potem to już luźne spacerki widokowe. Wiem, że bywają kolejki, a jedna z osób ma problem z nogą, więc muszę zminimalizować jej ten trud. Są tam punkty widokowe z parkingami -może wybrać któryś z nich? A może macie już z praktyki trasę wartą powtórzenia?

Co prawda osobiście dopiero się wybieram za rok, ale kilku moich znajomych było w tym roku, więc Meteory mam już ogarnięte i powiem Ci to samo co piekara - jedź samochodem całą pętlę! Przy każdym monastyrze są parkingi, z których wchodzi się na górę schodami.

Granica serbsko-macedońska to tak naprawdę 2 przejścia: Tabanovce (autostradowe) i Prohor. Dużej alternatywy tu nie ma i z reguły jeśli na jednym jest duży korek, to na drugim też.

Do Serbii z Węgier natomiast można wjechać przez kilka różnych przejść. Problem w tym, że większość jest czynne tylko w ciągu dnia - nocą tylko te większe. Osobiście odradzam to najbardziej popularne Horgosz - Roszke, bo tam jest zawsze loteria: można stać 15 minut, a można i 5 godzin. Jeśli w ciągu dnia, to polecam Bajmok albo przejazd przez kawałek Chorwacji (Beli Manastir, Osijek, Vukovar) i wjazd do Serbii przez małe przejście Ilok-Nesztin.

W Macedonii w większości miejsc turystycznych przyjmują płatność w euro, ale nie jest to regułą.
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 26.02.2025 19:51

Dzięki wielkie piekara114 - dla Ciebie odpowiedź błyskawiczna :D
3. Czyli najpierw parking Wielki Meteor i potem ew. kolejne, a na koniec po zamknięciu monasterów parkingi widokowe?
1. tzn. korzystasz na miejscu z bankomatu, czy bierzesz denary z Polski? Pewnie najlepiej z PL.

Trasa i miejscówki już znane, również na podstawie Twoich typów - km przerażają (oswajamy się i mobilizujemy -potrzeba luzu).
W zasięgu wszystkie interesujące nas atrakcje i niestety ( :( ) już wiadomo, że niektóre potraktujemy skromnie czasowo lub wykluczymy w zależności od bieżącej sytuacji - będzie po co wracać :zeby:
Na razie ogólnie, a szczegóły to już jak wrócę... :papa:
https://www.google.com/maps/dir/Krak%C3%B3w/Jagodina,+Serbia/Saloniki,+Grecja/Kalambaka,+Grecja/Ateny,+Grecja/Tolo,+Grecja/Monemwasia,+Grecja/Pylos,+Grecja/@42.3982976,10.8407751,5z/data=!4m50!4m49!1m5!1m1!1s0x471644c0354e18d1:0xb46bb6b576478abf!2m2!1d19.9449799!2d50.0646501!1m5!1m1!1s0x4756c46f63f3b5ff:0x7d7de6c47baa8c0e!2m2!1d21.2582461!2d43.9834604!1m5!1m1!1s0x14a838f41428e0ed:0x9bae715b8d574a9!2m2!1d22.9444191!2d40.6400629!1m5!1m1!1s0x13590fcfb5752c79:0xc0a360035a1f5ffa!2m2!1d21.6288728!2d39.706618!1m5!1m1!1s0x14a1bd1f067043f1:0x2736354576668ddd!2m2!1d23.7275388!2d37.9838096!1m5!1m1!1s0x149fefcdde9cd507:0x34139367344fafb1!2m2!1d22.8597536!2d37.5211752!1m5!1m1!1s0x149e41d1e40eaa5f:0xdb7d0a06b9f3bb31!2m2!1d23.056032!2d36.6876016!1m5!1m1!1s0x136172efd062f591:0x1465543dfeccdd31!2m2!1d21.699487!2d36.9154461!3e0!5m1!1e1?hl=pl-PL&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDIyNC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
https://www.google.com/maps/dir/Pylos,+Grecja/Bitola,+Macedonia+P%C3%B3%C5%82nocna/Nowy+Sad,+Serbia/Krak%C3%B3w/@42.6679514,10.6025321,5z/data=!4m26!4m25!1m5!1m1!1s0x136172efd062f591:0x1465543dfeccdd31!2m2!1d21.699487!2d36.9154461!1m5!1m1!1s0x13572451365fb6fd:0xfa67bbbf65bec948!2m2!1d21.3292164!2d41.0296773!1m5!1m1!1s0x475b10613de93455:0xb6f7d683724fe28!2m2!1d19.8227056!2d45.2396085!1m5!1m1!1s0x471644c0354e18d1:0xb46bb6b576478abf!2m2!1d19.9449799!2d50.0646501!3e0!5m1!1e1?hl=pl-PL&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDIyNC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

EDIT: marekkowalak również dziękuję -przeczytałem już po wysłaniu
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.02.2025 21:35

Adax napisał(a):3. Czyli najpierw parking Wielki Meteor i potem ew. kolejne, a na koniec po zamknięciu monasterów parkingi widokowe?
Tak na 90%. Walisz na Wielki, oglądasz przez szybę auta dwa inne (można na fotki się zatrzymać, ale nie przesadzaj z czasem) a potem jak zobaczysz jak to wygląda to ocenisz możliwości wejścia i wytypujesz, które chcesz zobaczyć. Najłatwiejsze wejście jest do żeńskiego Agios Stefanos (najdalszy, wejście przez kładkę). W sumie możesz zacząć od niego - 30 min wystarczy, 5 min przejazd i Wielki. Do 15 tak na spokojnie obejrzysz 3, jak się uprzesz 4. Samo zwiedzanie chwilę zajmuje, ale nie mniej stanie przed i patrzenie na krajobraz. Na koniec podjedź na punkt widokowy (cudo o zachodzie słońca), dokładnie w to miejsce: https://maps.app.goo.gl/mvwFap9GffeQCgYj8 Tak mi przyszło do głowy, że chyba założę wątek o Meteorach... No i weź ze sobą wodę, coś do przekąszenia. Chyba tylko pod Wielkim (nie pamiętam dokładnie) jest barowata budka.
I nie planuj tak szczegółowo - to Grecja, tu czas płynie całkiem inaczej. Pojedziesz z nastawieniem A-B-C, a wystarczy że coś zamkną wcześniej, otworzą później i plan Ci się posypie... strajki, zamykanie odcinków dróg jest dość częste... W Grecji planuj bardziej ogólnie lub przygotuj ze 3 plany... Przygotuj się na niespodzianki (np. długie odcinki bez stacji paliw), kozy na drogach...

Adax napisał(a):1. tzn. korzystasz na miejscu z bankomatu, czy bierzesz denary z Polski? Pewnie najlepiej z PL.
Denarów nie kupisz w PL. Mam euro i w hotelu w recepcji mi wymieniają, stały kurs 1 eur=60/61 den. Przepiękny jest banknot 10 den, zdjęcia nie oddają jego uroku....
Obrazek

Powrót:
W okolicy Zatoki Ambrakijskiej jest punkt obserwacji ptaków, można spotkać flamingi.
Dalej starożytny teatr w Dodoni (ale nic mi nie urwało, ale to jeden z największych tego typów obiektów starożytnej Grecji).
W Janinie twierdza (odcinek od Kozani do granicy bardzo komfortowy w jeździe, choć mocno się dłuży, mało stacji paliw, dobrze wylicz paliwo, aby wystarczyło Ci do Bitoli), no i już w Macedonii Północnej zaraz za granicą bardzo fajne stanowisko archeologiczne Heraclea Lyncestis.
To tak, aby Ci jeszcze dać trochę do myślenia ;)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 03.03.2025 13:35

Co do tych przejść granicznych. Jadąc przed wysokim sezonem i w kierunku PL GR, zgadzam się z naszą laureatką od organizacji i planowania, ;)
...Absolutnie nic nie kombinować. Jechać tak, jak autostrada prowadzi i finito. A jak będziesz wracał, to już będziesz stary wyjadacz ;) i zobaczysz, co jest grane. Są różne strategie/ Od wtorku, do piątku. Dzień, noc, wieczór, rano, wstać z kurami. Jakieś zawijasy, objazdy i rożne przejścia lokalne. Kombinują ludzie, jak koń szmaciarza pod górę. Całe tasiemce o tym były na greckim forum :D Koszt efekt ?? Pewnie się komuś udało ??. Ktoś przekombinował ??.... A potem tryumf i chwalenie się na forach czas taki, czas siaki, jak to też bywało, na tym forum greckim. Lepszy byłem :lol: Bez przesady, loteria działa //

Waluta. A po co komu te macedońskie dolary :) jak Macedonia już dawno przeszła na nieoficjalną walutę Euro. Wszędzie zapłacisz euro. Chyba że chcesz chodzić po jakiś bazarach i płacić w dinarach.
A Macedonczyków już dawno przestał interesować ten ich dolar. Tyle, ze pensję w nim biorą //

Nawet na bramkach oficjalnie zapłacisz w euro (kesz, tylko kesz był, ale może mam jakies stare dane)

. A jak chcesz te dolary, to daj mu te 20 euro, to Ci wyda w tych dinarach. Szybki kantor :) Zawsze wydają w dinarach, te stare dziady :), które najwyraźniej opanowały w Macedonii rynek bramkowy na autostradzie. Po gębach widać, że to jakieś emeryty ze służb 8) :) Mruki takie, nic nie gadają tylko łapa, kasa, wziął, wydał ...I poszedł gościu. Następny :) ...Ale system jest tam dobry. 8) ;) Biorą euro, a resztę wydają w nikomu (mało komu), potrzebnej walucie 8) :) Zostanie na pamiątkę ;)

Płatności za paliwo, restauracje, kartą. No problem. Zwiększyć czujność 8) , co tam było napisane na dystrybutorze, a jakie jest żądanie przy płatności :sm: ;)

W ogóle to na Macedonię mieć dużo drobiazgu euro w monetach, 50 centów, 1, 2 euro, do pięciu. Papierki dyszki, dwudziestki tez mile widziane.
Drobne płatności, płatności za kwaterę tranzytową (zwykle kesz)...

W ogóle, do Grecji, mieć na początek dużo drobiazgu w Euro .... Pierwsza opłata bramkowa w Grecji, było tylko za gotówkę, ale nie wiem, czy dalej tak jest //

Acha, nie zapominać o napiwkach w konobach... Bo zwykle obsługa zasługuje na to. :) Napiwek do ręki temu lub tej, komu się należy !!!! Bo chętnie by się tam każdy przytulił do tego euro ;) .... I nie musi być w ogóle jakiś prawilny 15 %.... Można dać nawet te 2 euro i very happy. Wszyscy będą zadowoleni .... Ale dać, jak było ok, a będzie ok. Koniecznie. Bo ci Macedończycy w usługach, to fajni ludzie i się starają....I im się należy ten drobny gest. Podziękowanie .....Ale może też mam stare dane, (z przed pięciu lat). Może już się lekko rozbrykali 8) :) :)

.....
Ostatnio edytowano 04.03.2025 23:30 przez AdamSz, łącznie edytowano 2 razy
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 04.03.2025 20:05

Zgadza się, masz stare dane - w Macedonii można płacić kartą na bramkach autostradowych.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 04.03.2025 21:30

marekkowalak napisał(a):Zgadza się, masz stare dane - w Macedonii można płacić kartą na bramkach autostradowych.

No widzisz Marek. Jeszcze tam nie byleś, a już jesteś lepszy :D :spoko:

Ale ze starymi dziadami się na pewno zderzysz 8) :) Oni tak łatwo nie oddadzą, tej łatwej fuchy ?? :) Chyba, że nie przeszli egzaminu na obsługę terminala ?? :)
Jakby jakaś nieoczekiwana zmiana, to mi napisz. ;) Albo ja Ci napiszę, jak będę tam pierwszy ;) Na pewno nie omieszkam dać ci cynku. Ważna zmiana, ;) w kioskach na autobanie w Macedonii pojawiły się ładne, młode i eleganckie Macedonki, jak w kasynie motelu Senator w Gewgeliji. I szprechają w inglisz, też jak te w kasynie motelu Senator w Gewgeliji :) Nie bierz, cena mało atrakcyjna :| ;) Ja tylko dlatego tam spałem, bo tam jest zaj//ebiaszczy parking, na którym można było obrócić przyczepą z jachtem //

.....
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 04.03.2025 21:51

AdamSz napisał(a):
marekkowalak napisał(a):Zgadza się, masz stare dane - w Macedonii można płacić kartą na bramkach autostradowych.

No widzisz Marek. Jeszcze tam nie byleś, a już jesteś lepszy :D :spoko:
.

A kto powiedział, że nie byłem????

2 lata temu jechałem od Prisztiny, przez Skopje, do Belgradu.

I płaciłem kartą.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 04.03.2025 22:13

Ale w Gewgeliji nie byleś , he :D .... Wpadnij do Vardaru na małe macedońskie co, nie co. Warto :spoko: Płatne kartą. Nie zapomnij o napiwku. Kesz do ręki, komu się należy :) Ale może znów mam stare dane :)

Ale czekaj, czekaj. Stop. Jechałeś i nic nie komentujesz, co tam słychać w tych kioskach na autobanie ?? Ani nie potwierdzasz. ani nie zaprzeczasz ;) Ładnych młodych chyba jednak nie ma, bo chyba by się odłożyło w pamięci procesora ;)

....
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 04.03.2025 23:13

AdamSz napisał(a):Ale w Gewgeliji nie byleś , he :D .... Wpadnij do Vardaru na małe macedońskie co, nie co. Warto :spoko: Płatne kartą. Nie zapomnij o napiwku. Kesz do ręki, komu się należy :) Ale może znów mam stare dane :)

Ale czekaj, czekaj. Stop. Jechałeś i nic nie komentujesz, co tam słychać w tych kioskach na autobanie ?? Ani nie potwierdzasz. ani nie zaprzeczasz ;) Ładnych młodych chyba jednak nie ma, bo chyba by się odłożyło w pamięci procesora ;)

....

No fakt, niżej niż Skopje nie byłem, czyli w Gewgeliji też jeszcze nie. Dopiero w planach na następny rok, chociaż nie ma jeszcze 100% pewności. Tak po prawdzie ta nadmorska Grecja niespecjalnie mnie ciągnie, ale te Meteory już jak najbardziej!

Ładnych lasek w budkach nie kojarzę, ale też przyznaję, że niespecjalnie się tam na przejściu w Kumanovie rozglądałem, bo zależało mi, żeby jak najszybciej zapłacić i wjechać do Serbii.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 05.03.2025 12:20

marekkowalak napisał(a): .... Tak po prawdzie ta nadmorska Grecja niespecjalnie mnie ciągnie, ....

I tu masz trochę racji....
Po Chorwacji, Na pierwszy raz Grecja kontynentalna, a nawet ta jońska może nie przynieść oczekiwanych efektów ...wow
Mało tego, można łatwo trafić na minę :| .... Bo Grecja jest bardzo, ale to bardzo różna.
W odróżnieniu od Chorwacji, gdzie poziom jest raczej wyrównany (od Istrii, do Dubrownika), z ujęciem tego wow, to w Grecji możemy natknąć się na miejsca piękne, mniej piękne, średnie, ale i całkiem badziewiaste. Dla nowicjusza może to być lipa, jak tak trafi...never.... :|...Jak w tym clipie Peggy Ziny ;) ... Nawet kwestia kilkudziesięciu kilometrów, a nawet kilkudziesięciu metrów // Stąd jednak,chyba jest więcej prawdziwych cromaniakow, niż prawdziwych grekomaniaków... Owszem, Grecja teraz na topie jeżeli chodzi o wyjazdy Polaków.. I dobrze :spoko: .... Ale myślę, że to chodzi o styl masowej turystyki... Jaki ?? Wiemy ;) Skaczą i będą skakać, Grecja, Turcja, Egipt, Tunezja, Hiszpania, teraz Azja ?? ... Priorytet, taniej 8) ;)

P.S. Był ostatnio ranking esky, preferencje Polaków 2025 ... Kolejność zbliżona do tej jaką podałem... Grecja na topie. Pierwsze miejsce na pudle :spoko: .... O Chorwacji cisza, poza klasyfikacją...Ale to samolotowe ;)

.....
aras519
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aras519 » 21.03.2025 22:35

Witam.
W tym roku pierwszy raz będę jechał do Grecji. Samochodem. Chciałem zapytać bardziej doświadczonych, oczywiście o nic innego, jak przejścia graniczne na wjazd do Serbii. Odrzucam od razu Roszke i Tompę. Nie chcę śledzić natężenia ruchu, aplikacji itp. Pytanie - jakie inne przejście wybrać? Może być wjazd z Chorwacji, Węgier lub Rumunii.
Z Chorwacji myślałem o Tovarnik - Sid. Z Węgier Harcegszanto-Backi Breg lub Bacsszengyorgy-Rastina. I ciekaw jestem waszej opinii o przejściu z Rumunii Valcani-Vrbica.
Niestety, jak się poczyta opinie o przejściach, to prawie każde może grozić dłuższym postojem. A wolę jechać 50km/h niż stać w upale. Przekroczenie będzie 8 lipca około 10.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα