Chwilami to wyobrażam sobie, że masz w piwnicy wielka mapę Europy, na której masz powbijane chorągiewki. I nocami przesuwasz nimi w myśl zmieniającej się koncepcji operacji.
Ale ja tam sobie do tej Grecji jeździlem na żywioł i zawsze dojechałem.
.png)
.png)
(też za małe pieniądze (była). Chorwacja wysiada.
.png)
.png)

.png)
Adax napisał(a):
Jako że 1-szy raz jedziemy do Grecji to mam jeszcze pytania:
1. czy w Macedonii (w sklepie, stacja paliw, targ) zapłacimy w euro czy jednak denarami?
2. dużo tu o objazdach na granicy Macedononia-Grecja, ale czy to samo trzeba robić na Węgry-Serbia i Serbia-Macedonia?
3. czy ktoś z Was podpowie, gdzie wybrać optymalne miejsce parkowania w monasterach (Kalambaka), bo na zwiedzanie mamy właściwie 1 dzień, od 9:00, a zamykają już chyba o 15:00 i chcielibyśmy maksymalnie wykorzystać czas na zwiedzanie - przede wszystkim Wielki Meteor i jak czasu zostanie to coś więcej, a potem to już luźne spacerki widokowe. Wiem, że bywają kolejki, a jedna z osób ma problem z nogą, więc muszę zminimalizować jej ten trud. Są tam punkty widokowe z parkingami -może wybrać któryś z nich? A może macie już z praktyki trasę wartą powtórzenia?
.png)
.png)
Tak na 90%. Walisz na Wielki, oglądasz przez szybę auta dwa inne (można na fotki się zatrzymać, ale nie przesadzaj z czasem) a potem jak zobaczysz jak to wygląda to ocenisz możliwości wejścia i wytypujesz, które chcesz zobaczyć. Najłatwiejsze wejście jest do żeńskiego Agios Stefanos (najdalszy, wejście przez kładkę). W sumie możesz zacząć od niego - 30 min wystarczy, 5 min przejazd i Wielki. Do 15 tak na spokojnie obejrzysz 3, jak się uprzesz 4. Samo zwiedzanie chwilę zajmuje, ale nie mniej stanie przed i patrzenie na krajobraz. Na koniec podjedź na punkt widokowy (cudo o zachodzie słońca), dokładnie w to miejsce: https://maps.app.goo.gl/mvwFap9GffeQCgYj8 Tak mi przyszło do głowy, że chyba założę wątek o Meteorach... No i weź ze sobą wodę, coś do przekąszenia. Chyba tylko pod Wielkim (nie pamiętam dokładnie) jest barowata budka.Adax napisał(a):3. Czyli najpierw parking Wielki Meteor i potem ew. kolejne, a na koniec po zamknięciu monasterów parkingi widokowe?
Denarów nie kupisz w PL. Mam euro i w hotelu w recepcji mi wymieniają, stały kurs 1 eur=60/61 den. Przepiękny jest banknot 10 den, zdjęcia nie oddają jego uroku....Adax napisał(a):1. tzn. korzystasz na miejscu z bankomatu, czy bierzesz denary z Polski? Pewnie najlepiej z PL.

.png)
Bez przesady, loteria działa //.png)
.png)
marekkowalak napisał(a):Zgadza się, masz stare dane - w Macedonii można płacić kartą na bramkach autostradowych.
.png)
AdamSz napisał(a):marekkowalak napisał(a):Zgadza się, masz stare dane - w Macedonii można płacić kartą na bramkach autostradowych.
No widzisz Marek. Jeszcze tam nie byleś, a już jesteś lepszy![]()
![]()
.
.png)
Płatne kartą. Nie zapomnij o napiwku. Kesz do ręki, komu się należy .png)
AdamSz napisał(a):Ale w Gewgeliji nie byleś , he.... Wpadnij do Vardaru na małe macedońskie co, nie co. Warto
Płatne kartą. Nie zapomnij o napiwku. Kesz do ręki, komu się należy
Ale może znów mam stare dane
![]()
Ale czekaj, czekaj. Stop. Jechałeś i nic nie komentujesz, co tam słychać w tych kioskach na autobanie ?? Ani nie potwierdzasz. ani nie zaprzeczaszŁadnych młodych chyba jednak nie ma, bo chyba by się odłożyło w pamięci procesora
![]()
....
.png)
marekkowalak napisał(a): .... Tak po prawdzie ta nadmorska Grecja niespecjalnie mnie ciągnie, ....
.... Ale myślę, że to chodzi o styl masowej turystyki... Jaki ?? Wiemy
.... O Chorwacji cisza, poza klasyfikacją...Ale to samolotowe .png)