Kowal38 napisał(a):beret napisał(a):...
- czy jest opcja dojazdu na najpiękniejsze plaże wyspy innym środkiem transportu niż własny? bo wiadomo słoneczko, dziewczynki to i browarek jakiś by się przydał...
- którą miejscowość obrać za punkt docelowy? vassiliki czy agios? w pobliżu , której z tych miejscowości znajdują się lepsze , ładniejsze, łatwiej dostępne plaże?...
- nie ma
, ewentualnie taksówki są w mieście Lefkada ..ale (koszty)
, ...
-Agios Nikitas bardziej greckie i kameralne , Vasiliki ..hm takie sobie
( ocena subiektywna ) , Z Agios do Pefkoulii i Kathismy (piękna
) 5-10 minut samochodem , zaś do Porto Katshiki i Egremni bliżej z Vasiliki ( obie przepiękne
) 20-30 minut , Egremni i Gialos ( dojazd trochę hardcore )
no i zejście na Egremni również ...
Przypadkiem trafiłam w temat i coś dorzucę świeżego z 2015 r. może komuś się jeszcze przyda
Ad. 1) po wyspie kursuje autobus rejsowy na trasie Nidri-Lefkada-Agios Nikitas-Kathsima Beach i powrót przez Agios Nikitas-Lefkada-do Nidri - przynajmniej 5 kursów tam i spowrotem. Pierwszy z Nidrii był o 8.50 a ostatni z Kathsima Beach o 18. Zjeżdża na parking przy plaży - widziałam na własne oczy i podziwiam kierowców, którym takimi kolosami udaje się tam zjechać
.
Trzeba pamiętać, że na rozkładach jazdy podawane są godziny wyjazdu z miejsca startu - przybycie na przystanek do danej miejscowości trzeba wyliczyć sobie samemu na oko uwzględniając odległość i nieco trudny do jazdy teren. Powyżej 50km/h autobus tam nie poleci, poza tym może się zdarzyć, że kierowca spotka jadącego z przeciwnego kierunku znajomego więc się zatrzyma na pogawędkę
Przystanki znajdują się tylko po jednej stronie ulicy - tam stajemy i wypatrujemy autobusu z odpowiedniego kierunku jazdy. Trzeba machnąć ręką aby zasygnalizować kierowcy, że ma się zatrzymać. Bilet kupuje się w autobusie - trzeba zająć miejsce a bileter podejdzie i sprzeda bilet.
Ad. 2) Na miejsce pobytu wybrałabym Agios N. - w mojej ocenie jest dużo ładniejsze niż Vasiliki, bardziej klimatyczne. Ma niezłą plażę z pięknym kolorem morza. W zasięgu nóg na południe jest plaża Milos -
można na nią również popłynąć taxi boat z plaży w Agios N. W zasięgu wspomnianego autobusu Kathsima Beach - na której można nieźle zabalować m.in. w takiej scenografii
Zamawiając cokolwiek w beach bar można korzystać z jego zacienionych basenów oraz leżaków na plaży. Jak się znudzi to można iść na odludzie kierując się na południe na dziką część plaży.
Na północ od Agios - prawie 4 km plaży bądź co bądź po zachodniej stronie więc o kolor wody i widoki nie trzeba się martwić - o miejsce też nie.
Vasiliki mnie nie urzekło - zatoka dość duża i długo długo płytko. Woda już nie ma takiego pięknego koloru jak np. na Agios - dno jest piaszczyste. W zatoce popołudniami ponoć zawsze wieje i jest to mekka surferów. Na pocieszenie pobliska Agiofili warta grzechu - na nogach chyba kawałek jest, nie szłam - ewentualnie dopomoże w dotarciu taxi boat z portu.
Publiczny transport z Vasiliki jedynie po wschodniej stronie wyspy do Lefkady przez Nidri.
Nawet korzystając z własnego auta wybrałabym jednak Agios - więcej plaż w okolicy, Kathsima 3 km, Avali, Megali P. czy Kavalikefta ok. 11 , Gialos, Egremini czy Porto od 23 do 30 km. Z Vasiliki na Porto jest też prawie 30 km więc nawet sugerując się odległościami do najlepszych na wyspie plaż korzystniej wypada Agios.