Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lefkada przez Albanię i powrót przez Macedonię Półn.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.06.2026 17:01

piekara114 napisał(a):I jak z płatnością kartą w Albanii? Wszędzie piszą, że jest z tym duży problem...

3 lata temu spędziłem w Albanii 2 pełne dni i nigdzie nie miałem problemów z płatnością kartą. Albańskich leków nie widziałem na oczy.

Możliwe, że dalej na południe jest gorzej, bo ja zwiedziłem tylko Szkodrę, Kruję i Tiranę
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.06.2026 08:40

6 dni w Vasiliki...to już fajny odpoczynek i regeneracja po tripie dojazdowym... Tak jest fajnie i wg mnie optymalnie :mg:

A Grecja jako cel to wiadomo :hearts:

W przyszłym roku odwrotna pętelka? wschodnia? Rumunia, Bułgaria, Chalkidiki, Ochryda?

marekkowalak napisał(a):3 lata temu spędziłem w Albanii 2 pełne dni i nigdzie nie miałem problemów z płatnością kartą. Albańskich leków nie widziałem na oczy.
Możliwe, że dalej na południe jest gorzej, bo ja zwiedziłem tylko Szkodrę, Kruję i Tiranę
Oby tak było. My na północy będziemy 1 dzień, 10 dni w Himare, więc mam nadzieję, że kartą będzie można płacić (wkurzające jest łażenie za fizycznym euro, człowiek się przyzwyczaił 4 eur kawka i karta).
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 15.06.2026 09:49

piekara114 napisał(a):6 dni w Vasiliki...to już fajny odpoczynek i regeneracja po tripie dojazdowym... Tak jest fajnie i wg mnie optymalnie :mg:

A Grecja jako cel to wiadomo :hearts:

W przyszłym roku odwrotna pętelka? wschodnia? Rumunia, Bułgaria, Chalkidiki, Ochryda?
Mam nadzieję, że jesteś zadowolona z mojej minirelacji, oj działo się, jest o czym wspominać. Naciskałaś, wiec przysiadłem i widzę, że potraktowałaś mnie... optymalnie. :lol:
Zobaczymy, Twoje Himare też mi chodzi po głowie, było w opcjach - w końcu to pomiędzy Wlorą a Sarandą o których napisałem kilka słów, liczę na Twoją opowieść :) Będziemy próbować znowu łączyć miejsca, aby jazda samochodem nie dłużyła się, a samolot to chyba na... emeryturę.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.06.2026 09:54

Początkiem maja Vasiliki było jeszcze prawie wymarłe :lol: Bez ludzi, ciche, puste - aż dziwnie się w nim czułam :lol:
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 15.06.2026 09:58

Kapitańska Baba - oj nie wiedziałem, że też tam byłaś - nie nadążam za czytaniem Twoich "kapitańskich relacji". :)
Na koniec maja już było fajnie, aczkolwiek surferzy często czekali na wiatr.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.06.2026 10:11

Wpadliśmy tylko na jedną noc. Surferów prawie nie było, wiatr po południu też wyjątkowo słaby (bo rano to wiadomo - nigdy nie wieje) :lol: Ale mimo pustek troje znajomych spotkałam :lol:
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 17.06.2026 23:14

Uzupełniłem zaległości w "spełniamy marzenia..." i rzeczywiście w maju miałaś rejs wokół Lefkady, ale z fot to widzę tylko latarnię z południowego cypla i zachodnie klify, a Vasilik już nie, więc muszę to uzupełnić :D My byliśmy na koniec maja i nie widzieliśmy MaBe, ani nie słyszeliśmy szant, a szkoda. Na Porto Katsiki też cumowało wiele łódek, ale z daleka nie szło rozpoznać nazwy :oczko_usmiech:
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Lefkada przez Albanię i powrót przez Macedonię Półn. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone