Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lefkada przez Albanię i powrót przez Macedonię Półn.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.06.2026 10:27

Byłam już na Lefkadzie. Kolor morza zachwycający, ale dla mnie to za mało.
Nie lubię też szybkich podróży. Lubię poczuć miejsce, przysiąść bez liczenia czasu, a nawet pospacerować kilka razy tymi samymi uliczkami. W Grecji nauczyłam się nie spieszyć, wprowadziłam to też do codziennego życia (oczywiście nie zawsze w pełni się udaje) i dzięki temu żyję spokojniej i mam więcej wolnego czasu. Stąd dla mnie Czarnogóra i Albania, Lefkada to za dużo na raz.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.06.2026 08:13

Jak z cenami paliw Węgry, Serbia?

Kurs denara macedońskiego dalej bez zmian? 1EUR=60/61 MKD?

I jak z płatnością kartą w Albanii? Wszędzie piszą, że jest z tym duży problem...
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.06.2026 08:43

Również podbijam pytanie o ceny paliwa w Serbii i Macedonii a także w Grecji :proszedzieki:
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 08.06.2026 20:00

Nie jest dobrze, a szczerze to gorzej niż czytałem i słyszałem przed wyjazdem i pomimo, że starałem się nie tankować przy autostradach, ale też nie tankować na maleńkich stacjach, to fakty nie są zachwycające i nijak mają sie do wielu tabel i zestawień w necie :( Ja B95, co do diesla to powiem tylko tyle, że wyraźnie taniej vs. B95. Korzystałem z konta walutowego EURO (mBank), wiec EURO przeliczam po obecnej cenie zakupu ok. 4.26 PLN/Euro, a pozostałe waluty podaję już po zaksięgowaniu w mBanku, czyli kurs z prowizją. W Albanii nie mieliśmy leków, tylko karta i daliśmy radę (4d), ale są problemy w mniejszych knajpkach, niektórych toaletach (na ich monety) i na jednym parkingu wielopoziomowym zaskoczono nas i musieliśmy szukać kantoru, pomimo, że na wielu poprzednich honorowali Euro w gotówce. Nie wypowiem się do przelicznika EUR/MKD -zdaje się, że wszędzie była karta. Jak sobie to wszystko poprzypominam to ew. dopisze, a teraz do tych bolesnych (niestety) cen faktycznych B95, bo lepszych to można długo szukać ze świcą:
1. Bośnia 2.94 BAM/l - 6.66 PLN/l -kurs ok. 2.265 PLN/BAM (tu najłatwiej płaci się w Euro = 2BAM )
2. Czarnogóra 1.60 Euro/l - ok. 6.82 PLN/l
3. Macedonia Półn. 87.50 MKD/l - 6.24 PLN/l (jedna cena aktualizowana okresowo) -kurs ok. 0.0713 PLN/MKD
4. Serbia 196 RSD/l - 7.36 PLN/l (jedna cena aktualizowana okresowo) -kurs ok. -0.0375 PLN/RSD
5. Grecja 2.149 Euro/l - 9.15 PLN/l, na trasie w okolicach Prewezy było najtaniej, ale ciągle ok. 2+. E-petrol.pl podaje 1.74 :roll:
6. Albania 186 ALL/l - 8.61 PLN/l -kurs ok. 0.0463 PLN/ALL
7. Słowacja 1.77 Euro/l - 7.54 PLN/l
8. Węgry - uleciało, bo zatrzymałem sie na stacji, ale nie tankowałem. Jak przypomnę, albo znajdę na kamerce to dopowiem. Podczas jazdy w konia zrobił mnie asystent AI google, który stwierdził wtedy, że dla obcokrajowców nie ma już haraczu i że jest taniej niż na Słowacji. Natomiast ta tzw. cena rynkowa dla obcokrajowców ponoć ciągle istnieje i jedynie nowy rząd rozważa jej zniesienie w II-połowie roku. Obecnie AI mówi, że dla Węgrów 595 HUF/l, a dla obcych 646 HUF/l (7.70 PLN/l) - podaję, ale nie jestem tego pewny. Jest o co walczyć, warto optymalizować, wiec pozostaje mi życzyć samych dobrych cen, ale ja nie wszędzie takowe widziałem -stan koniec maja 2026. Mam tylko nadzieję, że nie zostanę posądzony o sianie paniki. :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.06.2026 08:53

Początek Twojego postu mnie przeraził, ale późniejsze ceny już nie. W 2 połowie maja u nas 95 była po 6,40-6,52 zł, więc obstawiałam, że ceny na południu będą bliżej 8 zł i tyle w swojej kalkulacji przyjęłam, więc dla mnie nawet częściowe zaskoczenie pozytywne (Bośnia, Czarnogóra).
Jedynie co negatywnie zaskoczyło to cena w Albanii, obstawiałam, że będzie bliżej ceny macedońskiej, a jest jednak greckiej (w Grecji zawsze paliwo było drogie, a na wyspach jeszcze droższe, obstawiałam 2EUR+).
Mój Pan M. także nie był negatywnie zaskoczony.

Może jednak coś więcej napiszesz o podróży przed weekendem. Wyjeżdżamy za tydzień w środę.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Lefkada przez Albanię i powrót przez Macedonię Półn. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone