Nie jest dobrze, a szczerze to gorzej niż czytałem i słyszałem przed wyjazdem i pomimo, że starałem się nie tankować przy autostradach, ale też nie tankować na maleńkich stacjach, to fakty nie są zachwycające i nijak mają sie do wielu tabel i zestawień w necie

Ja B95, co do diesla to powiem tylko tyle, że wyraźnie taniej vs. B95. Korzystałem z konta walutowego EURO (mBank), wiec EURO przeliczam po obecnej cenie zakupu ok. 4.26 PLN/Euro, a pozostałe waluty podaję już po zaksięgowaniu w mBanku, czyli kurs z prowizją. W Albanii nie mieliśmy leków, tylko karta i daliśmy radę (4d), ale są problemy w mniejszych knajpkach, niektórych toaletach (na ich monety) i na jednym parkingu wielopoziomowym zaskoczono nas i musieliśmy szukać kantoru, pomimo, że na wielu poprzednich honorowali Euro w gotówce. Nie wypowiem się do przelicznika EUR/MKD -zdaje się, że wszędzie była karta. Jak sobie to wszystko poprzypominam to ew. dopisze, a teraz do tych bolesnych (niestety) cen faktycznych B95, bo lepszych to można długo szukać ze świcą:
1. Bośnia 2.94 BAM/l -
6.66 PLN/l -kurs ok. 2.265 PLN/BAM (tu najłatwiej płaci się w Euro = 2BAM )
2. Czarnogóra 1.60 Euro/l - ok.
6.82 PLN/l
3. Macedonia Półn. 87.50 MKD/l -
6.24 PLN/l (jedna cena aktualizowana okresowo) -kurs ok. 0.0713 PLN/MKD
4. Serbia 196 RSD/l -
7.36 PLN/l (jedna cena aktualizowana okresowo) -kurs ok. -0.0375 PLN/RSD
5. Grecja 2.149 Euro/l -
9.15 PLN/l, na trasie w okolicach Prewezy było najtaniej, ale ciągle ok. 2+. E-petrol.pl podaje 1.74
6. Albania 186 ALL/l -
8.61 PLN/l -kurs ok. 0.0463 PLN/ALL
7. Słowacja 1.77 Euro/l -
7.54 PLN/l
8. Węgry - uleciało, bo zatrzymałem sie na stacji, ale nie tankowałem. Jak przypomnę, albo znajdę na kamerce to dopowiem. Podczas jazdy w konia zrobił mnie asystent AI google, który stwierdził wtedy, że dla obcokrajowców nie ma już haraczu i że jest taniej niż na Słowacji. Natomiast ta tzw. cena rynkowa dla obcokrajowców ponoć ciągle istnieje i jedynie nowy rząd rozważa jej zniesienie w II-połowie roku. Obecnie AI mówi, że dla Węgrów 595 HUF/l, a dla obcych 646 HUF/l (
7.70 PLN/l) - podaję, ale nie jestem tego pewny. Jest o co walczyć, warto optymalizować, wiec pozostaje mi życzyć samych dobrych cen, ale ja nie wszędzie takowe widziałem -stan koniec maja 2026. Mam tylko nadzieję, że nie zostanę posądzony o sianie paniki.