Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 23.12.2025 14:56

Dobre wiadomości:

Otworzono obwodnicę Przerowa (Prerov) w ciągu autostrady D1.
Tak więc w drodze z PL w kierunku południowym przez Czechy mamy dwa alternatywne przejazdy:
- D1 (z ominięciem Ołomuca) - przez obwodnicę Przerowa;
- D35 i D46 (na obrzeżach Ołomuca) - stara trasa;

Obie trasy są prawie identyczne jeżeli chodzi o odległość.
lukasz144
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz144 » 29.12.2025 19:30

Bardzo dobra informacja. Dzięki otwarciu tej autostrady jedziemy praktycznie całe Czechy autostradą. Zostaje odcinek 20km do Mikulova ale tu nie ma co liczyć na lepszą drogę.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 30.12.2025 09:19

Tak jak pisałem od kilku lat jeżdżę z DG trasą SK-HU (dawniej CZ-A) , w chwili obecnej po oddaniu w PL kilku nowych fragmentów S1 (Brzeszcze - BB i do granicy SK) GM pokazuje trasę SK-HU o 9 min dłuższą ale 36 km krótszą no i odpadają odcinki / podjazdy w Austrii .
Jak SK ukończy autostradę od naszej granicy to będzie totalna bajka .
lukasz144
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz144 » 30.12.2025 19:17

Ja wrócę do jazdy przez SK jak cała autostrada od Popradu do Bratysławy będzie ukończona .. co prawda w stronę Węgier jest ok droga ale ja mam winiety na Cz/A w cenie wynajmu auta..
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 18.01.2026 23:05

...
Ostatnio edytowano 21.01.2026 20:06 przez Marlowe1994, łącznie edytowano 1 raz
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 19.01.2026 10:35

Martini2000 napisał(a):Tak jak pisałem od kilku lat jeżdżę z DG trasą SK-HU (dawniej CZ-A) , w chwili obecnej po oddaniu w PL kilku nowych fragmentów S1 (Brzeszcze - BB i do granicy SK) GM pokazuje trasę SK-HU o 9 min dłuższą ale 36 km krótszą no i odpadają odcinki / podjazdy w Austrii .

też jeździłem SK-HU ale ostatnio zauważyłem, że przez CZ-A-SLO czuję się mniej zmęczony :usmiechkrzywy:
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 19.01.2026 10:44

qra69 napisał(a):
Martini2000 napisał(a):Tak jak pisałem od kilku lat jeżdżę z DG trasą SK-HU (dawniej CZ-A) , w chwili obecnej po oddaniu w PL kilku nowych fragmentów S1 (Brzeszcze - BB i do granicy SK) GM pokazuje trasę SK-HU o 9 min dłuższą ale 36 km krótszą no i odpadają odcinki / podjazdy w Austrii .

też jeździłem SK-HU ale ostatnio zauważyłem, że przez CZ-A-SLO czuję się mniej zmęczony :usmiechkrzywy:

Może kwestia że zmieniłeś auto i bardziej komfortowo się jedzie ? :)
Ja zawsze byłem przeciwnikiem SK-HU , ale odkąd spróbowałem kilka lat temu to już pozostanę przy SK-HU
(tym bardziej teraz póki mam nowe auto w Leasingu a CZ robi jakieś numery z mandatami obcych :)
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 19.01.2026 10:50

Cześć.
Dotyczy tylko Volkswagen Financial Services Polska wiem bo mam na portalu klienta informację. Najlepsza jest oficjalna porada żeby zapłacić cala kwotę podaną przez policje a potem ubiegać się o zwrot w PL od Volkswagen Financial Services Polska.
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 19.01.2026 11:08

Martini2000 napisał(a):Może kwestia że zmieniłeś auto i bardziej komfortowo się jedzie ? :)
Ja zawsze byłem przeciwnikiem SK-HU , ale odkąd spróbowałem kilka lat temu to już pozostanę przy SK-HU
(tym bardziej teraz póki mam nowe auto w Leasingu a CZ robi jakieś numery z mandatami obcych :)

Mazda była komfortowa :) Te Węgry mnie trochę męczyły w nocy. Teraz 1430km do celu i chyba zdecyduję się na nockę gdzieś w okolicach Ljubuski w BiH. Stamtąd już tylko 4h do celu. Pewnie też CZ-A-SLO w tym roku.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 19.01.2026 15:44

qra69 napisał(a):
Martini2000 napisał(a):Może kwestia że zmieniłeś auto i bardziej komfortowo się jedzie ? :)

Mazda była komfortowa :) Te Węgry mnie trochę męczyły w nocy. Teraz 1430km do celu i chyba zdecyduję się na nockę gdzieś w okolicach Ljubuski w BiH. Stamtąd już tylko 4h do celu. Pewnie też CZ-A-SLO w tym roku.

To się zgodzę , zawsze jeździłem na noc żeby być rano na miejscu , ale że już młody nie jestem i oczy coraz słabsze to od kilku lat jeżdżę na dzień wyjazd ok. 3,00 ... 2 lata temu skusiłem się ze znajomymi na 2 auta jechać nocą , pojechaliśmy przez HU całość autostradami , ale wymęczyła mnie mimo to droga bardzo , myślę że to kwestia oczu - nie ten wzrok już .,
więc zostaje przy jeździe od 3.00 rano.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 19.01.2026 15:48

Pik71 napisał(a):Cześć.
Dotyczy tylko Volkswagen Financial Services Polska wiem bo mam na portalu klienta informację. Najlepsza jest oficjalna porada żeby zapłacić cala kwotę podaną przez policje a potem ubiegać się o zwrot w PL od Volkswagen Financial Services Polska.

dokładnie :) wcześniej widziałem filmik gościa na YT jak go zatrzymali w CZ i zabrali tablice , dopiero jak Leasing zapłacił to wrócił po auto do CZ :glupek:

a dziś wchodzę na VW a tam info właśnie o tym :)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 24.01.2026 23:36

qra69 napisał(a):Teraz 1430km do celu i chyba zdecyduję się na nockę gdzieś w okolicach Ljubuski w BiH. Stamtąd już tylko 4h do celu.

Tak z ciekawości - co to za miejscówka, że z Ljubuški jedzie się tam aż 4 godziny? :oczy:

Przecież w 4 godziny to z Ljubuški można do Albanii dojechać :rotfl:
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 25.01.2026 02:07

marekkowalak napisał(a):
Tak z ciekawości - co to za miejscówka, że z Ljubuški jedzie się tam aż 4 godziny? :oczy:

Przecież w 4 godziny to z Ljubuški można do Albanii dojechać :rotfl:

Obrazek
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 25.01.2026 12:11

A, Montenegro - to wyjaśnia sprawę :spoko:
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 379
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone