Chorwacja online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

Trasa przez Niemcy, Austrię i Słowenię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
damnes82
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) damnes82 » 18.06.2020 10:17

daszma2 napisał(a):Właśnie jestem w trakcie trasy Cieszyn - Niemcy-Austria-Słowenia-Pakostane. Z racji że jedziemy z dziecmi to mamy nocleg w Austrii w Gmunden - polecam. Wyjechaliśmy z Cieszyna dziś o 1 w nocy a w Gmunden zameldowaliśmy się około 11 pokonalismy 1085km. Jutro ruszamy dalej. Jeśli chodzi o drogę to jedynie okolice Regensburg trochę się korkowalo bo buduja tam droge. Oprocz tego parę zwężeń w Niemczech.
Ogólnie spoko droga bo ciągle autostrady. Po drodze spotkaliśmy tylko jedno auto z Polski oczywiście mówię za miejscowością Hof w Niemczech.

daszma, mogę prosić o namiar na nocleg 28.06 będziemy musieli jechać taka trasą jak ty, też jedziemy do Pakostane z Będzina.
Pozdrawiam,
Damian
daszma2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) daszma2 » 18.06.2020 19:42

https://www.ferienwohnung-aoli.at/ to jest ten apartament polecam spoko kontakt blisko centrum i ma wszytko co potrzebne
Pozdrawiam
Przemasss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemasss » 18.06.2020 22:17

Pomijając kwestie koronawirusowe, które ostatnio zmieniają plany z dnia na dzień, mam pytanie odnośnie trasy z północno - zachodniej części Polski. Wstępnie planujemy jechać przez Niemcy - Austrię - Słowenię. I teraz kwestia taka, że zależy nam również na funu z trasy. Nocleg zaplanowałbym gdzieś w Austrii, a trasy do wyboru widzę dwie. Jedna kierując się na Maribor, a druga kierując się na Lublane przez tunel Karawanken. Czy ta trasa bardziej zachodnia (przez Karawanken) jest warta przejazdu z powodu widoków?
Toma76
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toma76 » 18.06.2020 22:34

Jak lubisz górskie widoki to warto, jak nie byłeś zobacz Grossglockner będziesz zadowolony.
boboo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 19.06.2020 05:54

Przemasss napisał(a):Czy ta trasa bardziej zachodnia (przez Karawanken) jest warta przejazdu z powodu widoków?
Jest warta każdego kilometra. A jak znajdziesz więcej czasu to zahacz o Salzburg.
W Alpy sugeruję wjeżdżać "bladym świtem*" i bez pośpiechu.
Delektować się wyłaniającymi się z mroku masywami (ja mam z tego więcej "radości" niż oglądanie ich za dnia).
Patrzeć jak różowieją koniuszki szczytów gdy są muskane przez pierwsze promienie...
Olga wtedy śpi, a ja "załączam tempo ciężarówki" i się gapię.

* trochę przed wschodem słońca
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 19.06.2020 06:03

Przemasss napisał(a):Pomijając kwestie koronawirusowe, które ostatnio zmieniają plany z dnia na dzień, mam pytanie odnośnie trasy z północno - zachodniej części Polski. Wstępnie planujemy jechać przez Niemcy - Austrię - Słowenię. I teraz kwestia taka, że zależy nam również na funu z trasy. Nocleg zaplanowałbym gdzieś w Austrii, a trasy do wyboru widzę dwie. Jedna kierując się na Maribor, a druga kierując się na Lublane przez tunel Karawanken. Czy ta trasa bardziej zachodnia (przez Karawanken) jest warta przejazdu z powodu widoków?

Akurat główna kwestia koronawirusowa to taka ze nie możesz planować noclegu w Austrii na ta chwilę - tylko tranzyt jest dopuszczalny.
boboo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 19.06.2020 06:34

mchrob napisał(a):Akurat główna kwestia koronawirusowa to taka ze nie możesz planować noclegu w Austrii na ta chwilę - tylko tranzyt jest dopuszczalny.
Nie zgadza się. Można już normalnie "turystykować". Od 16.06.2020 Polska jest na "normalnej liście".
https://www.oesterreich.gv.at/themen/fr ... virus.html
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 19.06.2020 07:22

boboo napisał(a):
mchrob napisał(a):Akurat główna kwestia koronawirusowa to taka ze nie możesz planować noclegu w Austrii na ta chwilę - tylko tranzyt jest dopuszczalny.
Nie zgadza się. Można już normalnie "turystykować". Od 16.06.2020 Polska jest na "normalnej liście".
https://www.oesterreich.gv.at/themen/fr ... virus.html

Przepraszam za dezinformację - posiłkowałem się nieaktualną strona naszego MSZ https://www.gov.pl/web/dyplomacja/austria
W natłoku ostatnich informacji nie zwróciłem uwagi że zostaliśmy już przez nich uznani za bezpieczny rejon.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Niemcy, Austrię i Słowenię - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Serwis Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja serwisu Cro.pl Chorwacja Online nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

© Copyright: cro.pl 1999-2023 Wszystkie prawa zastrzeżone.