Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lefkada - Dubrownik

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adax
Croentuzjasta
Lefkada - Dubrownik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 25.01.2026 11:58

Cześć Wszystkim, tym razem przygotowujemy eskapadę samochodową na maj na ok. 2.5-3 tyg. wstępnie: Saloniki-Lefkada-Albania-Czarnogóra-BiH-CRO. Postanowiliśmy połączyć to w ww. "pętelkę" -mam nadzieję, że da radę, ale ciekawi jesteśmy Waszych opinii. Kończylibyśmy tym razem w Dubrowniku - bo byliśmy tam 1 dzionek wiele lat temu i marzymy o dokładniejszym zwiedzeniu. Opcją są też jakieś "perełki na trasie w Grecji, np. Chalkidiki, znowu Kalambaka, itp. Oczywiście dojazd i zjazd zabierze 2x2dni, ale myślimy o noclegach w atrakcyjnych miejscówkach.

Trasa z Lefkady na maps nie wygląda najlepiej i nie jest najszybsza, ale bez pośpiechu, widoki mile widziane. Czytamy, że granice MK-Grecja i Grecja-Albania bywają w maju już zakorkowane na kilka godzin -idzie to jakoś ominąć? Ew. olejemy Albanię na konto Czarnogóry, ale jaką wybrać trasę aby Dubrownik był na końcu wycieczki?

B. proszę o opinię znających te rejony, ew. z punktami "must be" i ew. jak podzielić to na dniówki. To będzie wycieczka, wiec tylko krótkie pobyty na najbardziej atrakcyjnych plażach. Pozdrawiam serdecznie
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.01.2026 14:15

Granica GR-MK w Niki to z marszu nawet latem. Roman polecam park archeologiczny w Bitoli - nieduży, w dam raz na wyprostowanie nóg. Potem możesz odbić do Albanii.
W sumie to nie wiem jak chcesz jechać...

Granica GR-AL (ta przy wybrzeżu ku Ksamil) w lipcu też nie była zakorkowana. No ale to była kilka lat temu....

Wrzuć mapę z punktami trasy na których Ci zależy, łatwiej będzie coś podpowiedzieć. Każdy ma inne oczekiwania....
Cropidło
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropidło » 25.01.2026 16:29

Granicę GR-AL Sagiada-Qafe Bote przekraczam kilkanaście razy w roku,max 30 minut.
Wyjazd z Albanii w kierunku MNE Hani i Hotit-Bozaj max 30 minut.
Murigan-Sukobin tutaj odprawa może potrwać nawet 60 minut.
Naprawdę nie ma się czym stresować.
Szerokości.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 25.01.2026 18:27

Pokonywaliśmy trasę z Lefkady (Vasiliki) do Omisia. Zaplanowaliśmy nocleg po drodze, w Ulcinj i to był bardzo dobry pomysł. Trasa kilometrowo może nie jest jakaś bardzo długa, ale jest kilka granic. Przez Grecję jedzie się super, Albania teraz też dużo lepiej, granica z BiH to jakiś dramat był. Wyjechaliśmy o 7:00 to do Ulcinj dotarliśmy przed 18:00. Kolejnego dnia, po porannym spacerze po mieście pojechaliśmy dalej. Najgorzej czasowo wypadł przejazd przez Czarnogórę. Widoki za to piękne.
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 26.01.2026 23:19

Dzięki wielkie za odpowiedzi, miło wykorzystać tu Wasze doświadczenia. Pierwszym zamiarem był przejazd wzdłuż wybrzeża do Albanii i dalej. Jednak naczytałem się trochę trochę o kiepskich drogach, kolejkach na granicy z Albanią, żebrakach i nawet niebezpiecznych miejscach -możliwe, że to stare czasy, dlatego wolę to zweryfikować.
Maps proponuje jechać z Lefkady GR-AL przez Janina i przejście Kakavia. Wzdłuż wybrzeża to chyba Mavromati (Qafe Bote) - mało info znalazłem na temat tych przejść i intratnych godzin przejazdu na tych przejściach.
piekara114-oczywiście dam znać jak już poukładam trasę i opcje, bo na razie to mamy problem z synchro urlopów i zobaczymy jak to jeszcze wyjdzie, możliwe, że skrócimy do 2 tyg i wtedy trasa będzie zdecydowanie zawężona i może skończyć bez GR i AL.
cropidlo -dzięki za info o przejściach, przydadzą się, a jakie miejsce w AL zaproponujesz na miejscówkę?
wiola2012 -z których przejść korzystaliście w AL i tylko tranzyt, czy zwiedzanie też? Jakieś propozycje miejscówek? Możliwe, że również zatrzymamy się w Ulcinj. O samej AL dopiero czytamy...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.01.2026 09:04

Adax napisał(a):Maps proponuje jechać z Lefkady GR-AL przez Janina i przejście Kakavia. Wzdłuż wybrzeża to chyba Mavromati (Qafe Bote) - mało info znalazłem na temat tych przejść i intratnych godzin przejazdu na tych przejściach.
O tej porze dnia pokazuje że szybciej jest jechać przez Mavromati (Qafe Bote), 1 h krócej - nie nastawiałabym się na to co powie teraz google maps, tylko ustaliła co chcę zobaczyć na greckim odcinku między Lefkadą a Albanią i dopiero o trasie myślała... No ale i tak do dyskusji to podstawa ile masz czasu. 14 dni a 17 już robi różnicę...
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 27.01.2026 13:59

piekara114 napisał(a):O tej porze dnia pokazuje że szybciej jest jechać przez Mavromati (Qafe Bote), 1 h krócej - nie nastawiałabym się na to co powie teraz google maps, tylko ustaliła co chcę zobaczyć na greckim odcinku między Lefkadą a Albanią i dopiero o trasie myślała... No ale i tak do dyskusji to podstawa ile masz czasu. 14 dni a 17 już robi różnicę...

Ja w ogóle bym się nie zastanawiał i wybrało przejście przez Mavromati - Qafe Bote
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 29.01.2026 23:27

Adax napisał(a):wiola2012 -z których przejść korzystaliście w AL i tylko tranzyt, czy zwiedzanie też? Jakieś propozycje miejscówek? Możliwe, że również zatrzymamy się w Ulcinj. O samej AL dopiero czytamy...

Jadąc z Ksamilu do Pargi korzystaliśmy z Qafë Botë/Mavromati, ale to było dość dawno Pokonując tę trasę, o której pisałam, potraktowaliśmy Albanię tranzytowo, wstąpiłam tylko do Durres na zakupy (oliwa, dżem figowy, brandy skandenberg ...) :)
Wtedy jechaliśmy przez Janinę i Kakavia. Potem jeszcze raz z Lefkady do Qeparo jechaliśmy przez Kakavia bo po drodze wstąpiliśmy na Siri i Kalter. Później zdarzyło nam się, że jechaliśmy z Borsh przez Qafë Botë/Mavromati do Igumenitsa. Każda z tych granic jest bezproblemowa. Zdecydowanie wolę przekraczać granicę albańską niż bośniacką.
Tuti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tuti » 30.01.2026 15:23

piekara114 napisał(a):
Adax napisał(a):Maps proponuje jechać z Lefkady GR-AL przez Janina i przejście Kakavia. Wzdłuż wybrzeża to chyba Mavromati (Qafe Bote) - mało info znalazłem na temat tych przejść i intratnych godzin przejazdu na tych przejściach.
O tej porze dnia pokazuje że szybciej jest jechać przez Mavromati (Qafe Bote), 1 h krócej - nie nastawiałabym się na to co powie teraz google maps, tylko ustaliła co chcę zobaczyć na greckim odcinku między Lefkadą a Albanią i dopiero o trasie myślała... No ale i tak do dyskusji to podstawa ile masz czasu. 14 dni a 17 już robi różnicę...

2 lata temu jechaliśmy tą trasą i było ok, tylko wolno. Wyjazd z Vasiliki o 2:00, patrząc na zdjęcia to w Dubrowniku na moście z widokiem, byliśmy o 18:00. Tylko weźcie pod uwagę że przejście GRE-ALB było czynne dopiero od 06;00 rano. :D

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone