Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 22.03.2026 18:26

Martini2000 napisał(a):Ja czekam aż zrobią do Mysłowic wtedy od domu Dąbrowa G. cały czas trasa - ale to jakoś koniec 2027 r.,

Też czekam. Ale cieszy każdy nowy odcinek :)
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 24.03.2026 20:17

Będę jechał z okolic Krakowa, przez Słowacje i Węgry (zwykle przez Austrię) i chcę sie upewnić czy maps dobrze sugeruje, że Sarajewo w zasięgu 950km i 12h? Maps prowadzi na Chyżne-BB-Sahy... Kusi miejscówka od razu w Sarajewie, ale czy na tej trasie (autostrady) nie ma jakichś niespodzianek? Widzę wiele robót drogowych na Węgrzech tuż po przekroczeniu granicy w Sahy. Trasa na Bratysławę (Trnava) wychodzi niby gorzej i znowu wiele robót drogowych po zachodniej stronie Budapesztu. Wyjazd za tydzień, jaka trasę proponujecie?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.03.2026 06:38

Potwierdzam, 2x sprawdzany dojazd z GŚ, 12godz.

Niestety wybór trasy ciężki, Węgry rozkopane wg Utinform z każdej strony, choć najmniej od strony autostradowej (trasa przez Koszyce), ale tutaj 200km więcej, mimo wszystko najszybciej, a w wypadku tej trasy to ważne.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 25.03.2026 07:11

te kiero napisał(a):Potwierdzam, 2x sprawdzany dojazd z GŚ, 12godz.

Niestety wybór trasy ciężki, Węgry rozkopane wg Utinform z każdej strony, choć najmniej od strony autostradowej (trasa przez Koszyce), ale tutaj 200km więcej, mimo wszystko najszybciej, a w wypadku tej trasy to ważne.

Ja za 30 dni śmigam do CRO przez HU , ale widzę że na mojej ścieżce mało grzebią na szczęście

https://www.utinform.hu/hu/map?d=0&n=1& ... 47.51994,7
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 27.03.2026 00:11

Dzięki Wielkie. Dzisiaj maps sugeruje mi rzeczywiście przez Koszyce, ale Chyżne-BB daje podobny wynik, natomiast Chyżne-Zilina-Trnava to wg maps +1h i mam wątpliwości, bo to najwięcej autostrad i wydaje się, że powinno być szybciej.
Zależy na szybkości, wiec może nie pchać się z okolic Wieliczki do Piwnicznej i później na Koszyce, bo połowa tej drogi w SK to nie autostrada -poza tym nie znam, nigdy tamtędy nie jechałem, wiec mogę się mylę. Gdzie obecnie na autostradach można bezpiecznie pozwolić sobie np. na +10?
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 27.03.2026 23:32

Jeszcze myślę o trasie Poprad-Koszyce-Budapeszt -więcej autostrad, więc może sprawniej...
Given
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Given » 28.03.2026 13:32

Adax napisał(a):Jeszcze myślę o trasie Poprad-Koszyce-Budapeszt -więcej autostrad, więc może sprawniej...

Jak z okolic Krakowa to leć sobie na spokojnie trasą Chyżne - Bańska Bystrzyca - Sahy. Tą trasą nawet nie kupowałem winiety na SK, bo na te parę kilometrów autostrady obok Bańskiej Bystrzycy nie widziałem żadnego sensu. Dalej od Budapesztu masz już samą autostradę. W tamtym roku jechałem tą trasą i było przyjemnie, tylko nocą trzeba na zwierzynę uważać ;) A co do prędkości, całe Węgry przeleciałem na tempomacie 155km/h, Chorwacja podobnie, zwalniałem tylko jak CamSam coś mi tam wspominał że radar może być.
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 30.03.2026 08:13

Given - na BB jeździłem też bez winiety jak nie było parcia na czas, ale to jest poza autostradą wiele km :(
Tym razem będą winiety i chcę sprawnie mieć Sarajewo jednym strzałem, wiec znalazłem rozwiązanie Poprad-Koszyce-Budapeszt, ale nigdy nie jechałem. Skraca się znacznie jazda w terenie zabudowanym. No Twoja prędkość mi się podoba, ale ja ostatnio miałem pecha na Węgrzech, wiec pewnie tylko 140.... :D
Jesteś z KR, wiec zerknij proszę na przejście Jurgów-Podspády -od Rabki zamiast na Chyżne, to na NT i Białkę. Wydaje mi się, że ten odcinek do Popradu nie jest długi, a potem tylko autostrada i od Koszyc do Budapesztu mniej robót i ponoć lepsza droga (?).
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.03.2026 14:18

Za bardzo kombinujesz. Jedź na Chyżne z Krakowa. Szybko i sprawnie. Bokami się tylko owkurzasz już na wstępie, odcinek w okolicy Jurgowa po SK jest średni, dziury i jakieś remonty ostatnio były.
Za Chyżne już jak wolisz, ja preferuję autostrady bo wygoda, nawet kosztem większej ilości km, wiec jeżdżę na Bratysławę, Gyor, Budapeszt i na południe (cel Grecja, ale do Sarajewa też tak jechałam).
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 01.04.2026 11:59

piekara114 - jak zwykle pewnie masz rację :proszedzieki: Dyskusja wyszła z powodu wielu robót drogowych wokół Budapesztu, szczególnie po stronie zachodniej i chęci przyspieszenia przejazdu przez Budapeszt, bo od Koszyc leci się sprawniej tą gotową obwodnicą wschodnią. Z ww. powodów obwodnica korkuje się na tyle, że jak sprawdzam, to często maps sugerują przejazd przez miasto. Mam jeszcze 2 dni na wybór trasy... :D
ryszard22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryszard22 » 02.04.2026 10:13

Proponuję trasę z Krakowa na Białkę , Poprad , Koszyce .
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 03.04.2026 06:00

Jeśli z Krakowa / okolic to zdecydowanie trasa jak napisała @piekara114
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 03.04.2026 08:07

ryszard22 napisał(a):Proponuję trasę z Krakowa na Białkę , Poprad , Koszyce .
Ryszard, a masz ostatnio doświadczenia z trasą na Poprad-Koszyce? B. proszę o więcej... :)
Trasa ekonomiczna to jak najbardziej na DK-BB-Sahy, ale to chodzi jednak o spokojny, ale szybki przelot ;)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 507
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone