Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 02.08.2025 15:52

Bo ta trasa taka jest. Przez Cz. A . S stalem gdzies tam zawsze jek nie w Czechach to we Wiedniu Albo na granicy Chorwackiej A na tej przez Wegry tylko w Czestochowie jak nie bylo obwodnicy :lol:
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 03.08.2025 12:52

Jeździliśmy wcześniej tą trasą ale.,.,wyjazd z Gdańska z samego rana, przyjazd do Varaždin około 17 na nocleg i na drugi dzień wyjazd z około 6 w kierunku wybrzeża. 7-8 rano zawsze było już stanie na Lučko i niespieszne tempo na autostradzie.
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 10.08.2025 21:28

W tym roku pierwszy raz jadę przez Słowację i Węgry. Straszycie tutaj postami, że niektóre przejścia graniczne nie są dla turystów.
Czy google poniżej dobrze wskazuje?

https://www.google.com/maps/dir/K%C3%B6 ... FQAw%3D%3D
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 11.08.2025 06:11

Slavko1974 napisał(a):W tym roku pierwszy raz jadę przez Słowację i Węgry. Straszycie tutaj postami, że niektóre przejścia graniczne nie są dla turystów.

Jedziesz z Węgier do Słowenii?
W tych miejscowościach masz jakieś zaplanowane przystanki?
Cała trasa jest skąd dokąd?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.08.2025 07:40

Slavko1974 napisał(a):W tym roku pierwszy raz jadę przez Słowację i Węgry. Straszycie tutaj postami, że niektóre przejścia graniczne nie są dla turystów.

Jedyne przejście jakie jest na podanej przez Ciebie trasie to Redics czyli granica Hu/Slo i nie ma problemu żeby tamtędy jechać.
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 11.08.2025 09:04

coglin napisał(a):

Jedziesz z Węgier do Słowenii?
W tych miejscowościach masz jakieś zaplanowane przystanki?
Cała trasa jest skąd dokąd?

Cała trasa to Trójmiasto - Istria. Zawsze jeździłem nocą przez CZ, A, SLO. W tym roku jadę pierwszy raz w dzień przez Słowację i Węgry, z noclegiem w Körmend. Podobno jest sporo zweżeń w Czechach, na dodatek bym przejeżdżał przez Wiedeń w szczycie popołudniowym, wiec zmieniłem trasę.
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 11.08.2025 09:15

dids76 napisał(a):Jedyne przejście jakie jest na podanej przez Ciebie trasie to Redics czyli granica Hu/Slo i nie ma problemu żeby tamtędy jechać.

Dziękuję, wolałem się upewnić, bo niby droga miedzynarodowa a na granicy zdjęcia na google street pokazują jakieś wymarłe ruiny.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 11.08.2025 16:55

Jak ktoś jedzie przez Tornyiszentmiklós na Węgrzech to uwaga na STOP przy skręcie w lewo. Dzielna wegierska policja stoi o 3 w nocy :)

Za mna akurat zgarnęli polaka, którego wyprzedziłem z 2 km wcześniej, bo jak znalazł sie na czele kolumny to nagle zwolnił do 60 na 90 chyba wedle zasady niech ktoś jedzie przed nim i zgarnia policję.
CroGoGo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroGoGo » 10.09.2025 23:28

Dżejan napisał(a):...Najlepsza droga dla mnie z Krakowa do Chorwacji to przez Chyżne, Sahy i Budapeszt. ...
A do Budapesztu?
Wybieramy się z Krakowa do Budapesztu i dylemat czy jechać autostradami - A4/A1/Ostrawa/żlilina/Trnava -to ok. 250km więcej i niby dłużej (640/7:05), czy na Chyżne i BB (400km/5:40)? Czytam, że droga przez BB jest przez mapy niedoszacowana, ale czy rzeczywiście byłoby taniej i szybciej -chyba tak.
Nawet nie chodzi o koszty autostrad, ale logika mi mówi, że jednak Bańska Bystrzyca. Proszę o Wasze doświadczenia.
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 12.09.2025 08:00

CroGoGo napisał(a):
Dżejan napisał(a):...Najlepsza droga dla mnie z Krakowa do Chorwacji to przez Chyżne, Sahy i Budapeszt. ...
A do Budapesztu?
Wybieramy się z Krakowa do Budapesztu i dylemat czy jechać autostradami - A4/A1/Ostrawa/żlilina/Trnava -to ok. 250km więcej i niby dłużej (640/7:05), czy na Chyżne i BB (400km/5:40)? Czytam, że droga przez BB jest przez mapy niedoszacowana, ale czy rzeczywiście byłoby taniej i szybciej -chyba tak.
Nawet nie chodzi o koszty autostrad, ale logika mi mówi, że jednak Bańska Bystrzyca. Proszę o Wasze doświadczenia.

Do Budapesztu nie ma co kombinować z Krakowa najszybciej przez Chyżne, BB, Sahy. około 380km do zrobienia w 5,5 godziny rzeczywistej jazdy.
Do Chorwacji po kilkunastu przejazach wszystkimi możliwymi drogami dla mnie optymalna trasa to Chyżne, Żylina, Bratysława (autostrada), przez Węgry 86 lub M86, Lendava, Mursko Sredisce (obok autostrady), Varażdin i dalej chorwacka autostrada. Wyjeżdżając około godz. 4 rano na 15-16 dojazd do północnej Dalmacji, Pagu.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 28.09.2025 10:37

Na przyszły sezon będzie (miejmy nadzieję) otwarta obwodnica WG (podobno najbardziej widokowa trasa S w PL) , więc już w czerwcu będę testował widoki :)
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 28.09.2025 11:37

Trzeba będzie znaleźć pretekst do testów :faja:
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 28.09.2025 12:56

piotr68 napisał(a):
CroGoGo napisał(a):
A do Budapesztu?

Do Budapesztu nie ma co kombinować z Krakowa najszybciej przez Chyżne, BB, Sahy. około 380km do zrobienia w 5,5 godziny rzeczywistej jazdy.
Do Chorwacji po kilkunastu przejazach wszystkimi możliwymi drogami dla mnie optymalna trasa to Chyżne, Żylina, Bratysława (autostrada), przez Węgry 86 lub M86, Lendava, Mursko Sredisce (obok autostrady), Varażdin i dalej chorwacka autostrada. Wyjeżdżając około godz. 4 rano na 15-16 dojazd do północnej Dalmacji, Pagu.

Dziwne, bo wszystkie navi podają trasę z Krakowa na Oagprzez Czechy jako najszybszą. Ok.1120 km i nieco ponad 11h w niedzielę. Jeździsz w pampersie na czas?
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 28.09.2025 16:58

empire13 napisał(a):Trzeba będzie znaleźć pretekst do testów :faja:

w tym roku pojechałem za namową dids76 przez CZ, SK,HU , było fajnie , ale jeśli faktycznie obwodnicę otworzą , a mają otworzyć niebawem to myślę wrócić na trasę SK-HU i podziwiać

Szkoda tylko że SK nie spieszy się z budową autostrady do PL , oni mają na wszystko wyj.... :)
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 28.09.2025 18:16

Dla Słowaków priorytetem jest autostrada D1 i ukończenie dwóch odcinków z tunelami, gdzie grzebią się od 15 lat. Nasze pzp przy ich przepisach to pikuś. Mieli też jakieś przewały.

Dobrze, że w końcu połączyli D1 z R4 koło Koszyc. Coś też ruszyło się z Via Carpatia do Barwinka, ale nie wiem czy dożyję :mg:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 504
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone