Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 30.07.2025 07:57

Po rozmowie z zona okazalo sie,ze nie bylismy na starym przejsciu okolo 16 lat :roll: Jaki tam ruch teraz jest,jest w planach tankowanie...
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 30.07.2025 08:45

Haweł napisał(a):Po rozmowie z zona okazalo sie,ze nie bylismy na starym przejsciu okolo 16 lat :roll: Jaki tam ruch teraz jest,jest w planach tankowanie...

Jest trochę ludzi, ale to już nie to co dawniej. Przejście oczywiście puste, a na stacji spotkasz kilka samochodów (głównie polskie, czeskie i słowackie)), ale spokojnie zatankujesz i wypijesz kawę.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 30.07.2025 09:38

Marlowe1994 napisał(a):
SebastianM napisał(a):
adam73 napisał(a):witam, jade do podstrany z wlkp , jaka trase wybrac prze austrie czy wegry . Bus 9os long

Za dwa tygodnie w piątek około 14 będę jechał z Gdańska.... Czechy Słowacja Węgry :) . Bawaria i Baden Wittenbergia zaczynają ferie, drogi w Austrii i Słowenii będą zawalone.

A to znasz termin kiedy wyjeżdża adam73?

Oczywiście że nie wiem,napisałem jedynie, kiedy można spodziewać się dużego natężenia ruchu. Niemniej jednak niezależnie od tego kiedy jedziemy, ruch przez Słowację-Węgry w tym samym terminie zawsze jest kilkukrotnie mniejszy a droga prosta jak drut i niemalże równa jak stół w przeciwieństwie do autostrad w Austrii i Słowenii, krętych i bardzo często up and down ;) . Czas przejazdu nocą będzie podobny i wtedy można zastanowić się nad jazdą przez Austrię i Słowenię. Gdyby Węgrzy kiedykolwiek zdecydowali się na dobudowanie brakującego niespełna 100 km odcinka M86, droga Austria-Słowenia straciłaby jakikolwiek sens, choć według mnie nigdy większego sensu nie miała. Ostatni weekend bramki w Trakošćan +3 godziny stania (piątek,sobota). Reasumując zależy kiedy jedziemy (dzień,godzina).
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.07.2025 09:52

SebastianM napisał(a):ruch przez Słowację-Węgry w tym samym terminie zawsze jest kilkukrotnie mniejszy a droga prosta jak drut i niemalże równa jak stół w przeciwieństwie do autostrad w Austrii i Słowenii, krętych i bardzo często up and down ;)
I to co podkreśliłam to dla mnie jedna z największych wad tej trasy....nuda....nużąca nuda.... No ale ja na co dzień jeżdżę up and down plus zakręty...

SebastianM napisał(a):Gdyby Węgrzy kiedykolwiek zdecydowali się na dobudowanie brakującego niespełna 100 km odcinka M86, droga Austria-Słowenia straciłaby jakikolwiek sens, choć według mnie nigdy większego sensu nie miała.
A wg mnie miała sens i dla wielu jeszcze będzie miała sens...
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 30.07.2025 10:03

piekara114 napisał(a): A wg mnie miała sens i dla wielu jeszcze będzie miała sens...

Dlatego między innymi drogi na Węgrzech są puste ;) . Rozumiem twoją nudę pustą i prostą trasą, ja jednak sobie to cenię. Do zeszłego roku przez jakieś 8 lat granicę w Mikulov przekraczałem średnio 2x w miesiącu (dojazd do i z pracy) znam tę drogę dość dobrze....na tyle dobrze, żeby na wakacje jechać inną trasą (Z Brna na Bratysławę )
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 30.07.2025 14:47

SebastianM napisał(a): Gdyby Węgrzy kiedykolwiek zdecydowali się na dobudowanie brakującego niespełna 100 km odcinka M86, droga Austria-Słowenia straciłaby jakikolwiek sens, choć według mnie nigdy większego sensu nie miała.

Prędzej Pepiki dobudują swój kawałek autostrady od Pohorelic do granicy austriackiej (już zaczynają) niż Węgrzy od Szombathely do granicy słoweńskiej (nawet nie mają takich planów).

Osobiście również nie lubię jeździć przez Czechy. I nawet w okolice Rijeki jadę przez Węgry. Ale dla wielu osób wciąż przez Czechy będzie lepiej. Szczególnie dla tych początkujących i niepewnych swoich możliwości, bo trasa przez Wiedeń i Graz jest trochę łatwiejsza do ogarnięcia. Nie mówiąc już o tych, którzy jadą do Włoch.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 30.07.2025 19:37

marekkowalak napisał(a):
SebastianM napisał(a): Gdyby Węgrzy kiedykolwiek zdecydowali się na dobudowanie brakującego niespełna 100 km odcinka M86, droga Austria-Słowenia straciłaby jakikolwiek sens, choć według mnie nigdy większego sensu nie miała.

Prędzej Pepiki dobudują swój kawałek autostrady od Pohorelic do granicy austriackiej (już zaczynają) niż Węgrzy od Szombathely do granicy słoweńskiej (nawet nie mają takich planów).

Osobiście również nie lubię jeździć przez Czechy. I nawet w okolice Rijeki jadę przez Węgry. Ale dla wielu osób wciąż przez Czechy będzie lepiej. Szczególnie dla tych początkujących i niepewnych swoich możliwości, bo trasa przez Wiedeń i Graz jest trochę łatwiejsza do ogarnięcia. Nie mówiąc już o tych, którzy jadą do Włoch.

Tak to fakt......Austriacy też uzależniają rozbudowę B7 do rangi autostrady, od wybudowania po stronie czeskiej autostrady do Mikulov. Do Włoszech i tak wszyscy ciągną na Villach, przejazd przez Słowenię nie jest konieczny. ( w zeszłym sezonie tak jechaliśmy ) . Sytuacja znacznie poprawi się, jak już znikną bramki w Chorwacji. Jeżeli jeszcze Czesi dociągnął autostradę do Mikulov, jazda będzie znacznie lepsza, co oczywiście spowoduje jeszcze większe natężenie ruchu.... Ja sobie cenię leniwe i puste drogi na Węgrzech.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 30.07.2025 21:47

SebastianM napisał(a): Ja sobie cenię leniwe i puste drogi na Węgrzech.

:plusone:
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 01.08.2025 08:06

Ja również , spokój aż czasami można drzemkę zaliczyć , taki ruch :hahaha:
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 01.08.2025 09:47

piekara114 napisał(a):
SebastianM napisał(a):ruch przez Słowację-Węgry w tym samym terminie zawsze jest kilkukrotnie mniejszy a droga prosta jak drut i niemalże równa jak stół w przeciwieństwie do autostrad w Austrii i Słowenii, krętych i bardzo często up and down ;)
I to co podkreśliłam to dla mnie jedna z największych wad tej trasy....nuda....nużąca nuda.... No ale ja na co dzień jeżdżę [i]up and down plus zakręty...[/i]

Oj, oj, zrozumiem jeśli jedziesz przesz Budapeszt.
Rzeczywiście z tamtej strony to nuda nuda i jeszcze raz nuda :).
Ale jeżeli ktoś (większość tak jedzie) jedzie przez Bratysławę, to do Gyor musi uważać jak w A (duży ruch).
Do Szombathely masz pustą drogę, ale to tylko 90 km, o jakiej nudzie mówimy?
Słowacja od Żyliny to ponad 200 km, Austria ponad 300 autostradami, to dopiero nuda :)

Jeżdżę przez Bratysławę i dla mnie Węgry to miły przerywnik od autostrad :)
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 01.08.2025 10:19

Za około godzinę ruszam Gdańsk Ostrawa Brno Bratysława Gyor Szombathely później zobaczę czy Letenye czy Lendava ;) . Owszem do Gyor jest wiekszy ruch ale....to i tak małe piwo w porównaniu do tego, co mamy na Graz i dalej ;) .Nuda nudą, ale się jedzie. Miewałem już wątpliwą przyjemność toczenia się po austriackich autostradach po 80 km/h. Wiele osób po prostu widząc tak krętą z licznymi podjazdami i zjazdami drogę, zwalnia do absurdalnych prędkości. Pojęcie "turysty na drodze"nie wzięło się znikąd. Kilkunastu takich wystarczy na 300 km trasie i już masz kilka godzin w plecy .
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 01.08.2025 18:45

SebastianM napisał(a): Miewałem już wątpliwą przyjemność toczenia się po austriackich autostradach po 80 km/h. Wiele osób po prostu widząc tak krętą z licznymi podjazdami i zjazdami drogę, zwalnia do absurdalnych prędkości. Pojęcie "turysty na drodze"nie wzięło się znikąd. Kilkunastu takich wystarczy na 300 km trasie i już masz kilka godzin w plecy .

Ano właśnie - jeśli ktoś tamtędy jechał kilka razy, to wie dokładnie, o co chodzi z tymi zakrętami od Neustadt do Grazu. Bo dokładnie to miałem na myśli (plus dodajmy do tego mnóstwo kamperów, aut z przyczepami kampingowymi i TIR-ów).

Ale to jeszcze trzeba jeździć samochodem, a nie palcem po mapie, jak taki jeden kolekcjoner banów z forum, który 99% wiedzy czerpie z netu, a się wymądrza w każdym temacie.... Szczęście, że prawie nikt nie bierze go na poważnie :lol: :lol:
zajcov
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zajcov » 01.08.2025 19:51

W tym roku leciałem i wracałem z Ełku do Podgory przez Czechy Słowację,Węgry z winietami. Na trasie 86 sporo rolników, kombajnów, zdesperowanych kierowców ciężarówek (byłem świadkiem wyprzedzania przez TIR-a ciągnika z przyczepą i mało nie zmiażdzył auta z naprzeciwka.

W Czechach trochę zwężek, mega burza nad Brnem, Słowacja płynnie na nocleg. Węgry wspomniałem na 86 ruch Tirów i rolnicy... ale płynnie, w Cro bez żadnych problemów na Lućko i na trasie i po 17 meldunek w hotelu 8) 8)

Powrót w środę - w Chorwacji spory ruch na Karlovac Zagrzeb - lewy pas zajęty a prawym się wyprzedzają. Na bramkach płynnie, tankowanie na starym przejściu Ina Gorican. Węgry ku zdziwieniu mega płynnie bez problemów, Słowacja płynnie na Brno i A1 do Gliwic.

Generalnie zrobione prawie 4000km urlop i trasa udane.
Baldini
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baldini » 02.08.2025 11:05

Dlatego 86 najlepiej jechać w nocy. Drogi zupełnie puste :) W tamtym roku tak właśnie pojechałem. Cała 86 od Słowacji do Chorwacji, bezpłatnie, bez korków, bez spiny. Co prawda był to wrzesień, ale droga była pusta w porównaniu z autostradami.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 02.08.2025 13:02

Pierwszy raz puściliśmy się z Gdańska popołudniu. Jedynie wzmożony ruch był od Bratysławy do zjazdu na M85 ( ludzie wracali z pracy). Nawet na Lučko nie staliśmy minuty :verryhappy: :verryhappy: Troszkę jestem jednak zmęczony …. Nie te lata, nie te lata
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 503
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone