Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 27.07.2025 17:19

specjalnie zerknąłem sobie na zdjęcia z ostatniej podróży,
robię zdjęcia na każdym przystanku,
wyjechałem z domu spod Krakowa o 5.49,
w Żylinie w MCDonaldzie byłem o 9.50 + pół godziny na przerwę i tak naprawdę z Żyliny wyjeżdżam na autostradę po 4 godz. i 20 min. Za tyle to jestem już prawie w Budapeszcie. Do prawie Budapesztu (Vac) ja jadę 4.20.

"Śmieszne" stwierdzenie było o tym, że w czasie, który jadę z Krakowa do Żyliny zdołam przejechać z Krakowa do prawie Budapesztu.
Po ostatniej jeździe z Krakowa przez Bielsko, Żywiec, Zwardoń, Żylina, powiedziałem nigdy więcej tędy. Dojazd z Czadcy do Żyliny to też korki o tej porze kiedy zwykle jadę.

Najlepsza droga dla mnie z Krakowa do Chorwacji to przez Chyżne, Sahy i Budapeszt. Odpadają też korki na granicy Słoweńsko Chorwackiej i przed Zagrzebiem od północy.

W "nieprawdziwym" zdaniu było to nieprawdą, że nie o 3 godziny chodziło tylko 4 godziny.

Zdanie, w którym niby sobie "przeczę" tym samym wychodzi też na prawdziwe.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 27.07.2025 19:01

Dżejan - odnosiłeś się do Piekary, która jeździ z Suchej Beskidzkiej - i w jej przypadku czasy trochę inaczej wyglądają. Od ciebie z Krakowa to rzeczywiście trochę inna sytuacja. Dopóki nie będzie skończona polska S1 od Bielska do granicy, faktycznie trasa przez Bańską i Sahy ma sens, ale w określonych porach dnia. Bo jeśli ktoś jeździ na noc, to żadne korki w Bielsku czy Czadcy go nie dotyczą i wtedy czas pokrywa się z tym, co podaje Google.

Ja jeżdżę właśnie nocą i dla mnie późnowieczorny przejazd z Żor przez Cieszyn do Żyliny jest bardzo komfortowy. Przez Zwoleń i Bańską jechałem 2 razy (raz jako pasażer) w ciągu dnia i dla mnie ta trasa jest mega męcząca. Tak to sobie mogę po Bośni jeździć (prędkość przelotowa i warunki podobne), a nie po Słowacji, pomiędzy stadami ciężarówek z drzewem. A i odcinek węgierski nie jest przyjemny z tymi górkami i zakrętami - plus dochodzi ci przejazd przez często zakorkowany Budapeszt (czy to przez centrum, czy M0).

Do końca tego roku mają skończyć naszą S1, więc nawet z Krakowa będzie wygodniej przez Żylinę.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 28.07.2025 09:21

Jak wyglada trasa Zwardon-Csorna-dalej M86 nastepnie 86-do Gorican ? Plynnie sie jedzie,jakies niespodzianki ? Kiedys lata temu jechalem 86 i bylo malo ciekawie...
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 28.07.2025 10:13

Haweł napisał(a):Jak wyglada trasa Zwardon-Csorna-dalej M86 nastepnie 86-do Gorican ? Plynnie sie jedzie,jakies niespodzianki ? Kiedys lata temu jechalem 86 i bylo malo ciekawie...

Kiedyś 86 to fucktycznie była "masakra" ale teraz - poza odcinkami o powiedzmy nędnej nawierzchni jedzie się płynnie i bez korków. Piszę bo w obie strony jechałem a wracałem równo tydzień temu.
roykssop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roykssop » 28.07.2025 10:14

Tunel w Lalikach zamknięty na dwa tygodnie, obwodnica Czadcy zamknięta na dwa miesiące. Ja tym razem jadę przez Brno do Bratysławy i dalej M85/M86/86 do Lenti i dalej do Letenye.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 28.07.2025 11:22

To moze w Rabce odbic na Jablonke przed Chyznem i dalej pojechac na Zyline i dalej juz na M86...
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 28.07.2025 11:35

Yanush napisał(a):
Haweł napisał(a):Jak wyglada trasa Zwardon-Csorna-dalej M86 nastepnie 86-do Gorican ? Plynnie sie jedzie,jakies niespodzianki ? Kiedys lata temu jechalem 86 i bylo malo ciekawie...

Kiedyś 86 to fucktycznie była "masakra" ale teraz - poza odcinkami o powiedzmy nędnej nawierzchni jedzie się płynnie i bez korków. Piszę bo w obie strony jechałem a wracałem równo tydzień temu.

Piszesz o M86 czy jechałeś cała trasę bezpłatną 86 ?
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 28.07.2025 12:09

Pik71 napisał(a):
Yanush napisał(a):

M86 jeszcze nie jechalem,ale i tak zostaje 86 okolo 100 km do przejechania z tego co patrzylem...
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 28.07.2025 12:40

Pik71 napisał(a):
Yanush napisał(a):

Bezpłatna "86"
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 28.07.2025 12:41

Haweł napisał(a):To moze w Rabce odbic na Jablonke przed Chyznem i dalej pojechac na Zyline i dalej juz na M86...

Popieram. Tak właśnie jechałem
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.07.2025 12:45

Haweł napisał(a):M86 jeszcze nie jechalem,ale i tak zostaje 86 okolo 100 km do przejechania z tego co patrzylem...

Jak dla mnie te 100 km jest ok, bardzo mało wsi po drodze a i sam asfalt też ok. Nie wiem tylko jak droga z Lenti do granicy z Chorwacją bo ja zawsze jeżdżę przez Redics i kawałek Słowenii.
roykssop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roykssop » 28.07.2025 13:38

@Haweł - 21 lipca otwarto ponad 5km obwodnicę Twardoszyna (droga Chyżne - Dolny Kubin).
A jeśli chodzi o wybór M86/86 to ja bym się nie zastanawiał. od zjazdu na 86 w okolicy Mosonmagyaróvar do pierwszego ronda w Szombathely dojedziesz w godzinę i 10 minut jadąc 120km przepisowe 110km/h. Jazda 86 do tego samego ronda w Szombathely zajmie Ci nie mniej, niż 1.5h, a krócej jest jedynie o 17km.

@dids76 - od zjazdu z 86 na Lenti do wjazdu na M70 to droga klasy gminnej ale z bardzo małym ruchem i zakazem dla ciężarowych. Później już tylko M70 na Węgrzech i A4/A1 w CRO.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 28.07.2025 21:03

dids76 napisał(a):
Haweł napisał(a):M86 jeszcze nie jechalem,ale i tak zostaje 86 okolo 100 km do przejechania z tego co patrzylem...

Jak dla mnie te 100 km jest ok, bardzo mało wsi po drodze a i sam asfalt też ok. Nie wiem tylko jak droga z Lenti do granicy z Chorwacją bo ja zawsze jeżdżę przez Redics i kawałek Słowenii.

Z Lenti do Letenye-Goričan jest OK. Trochę zakrętów od Lenti do Tornyiszentmiklós (ale z dość dobrą nawierzchnią), a potem kawałek autostrady. Jedzie się całkiem przyjemnie, najczęściej w kolumnie aut z polskimi, czeskimi i słowackimi rejestracjami.

W Letenye prawie wszyscy jadą prosto na nowe przejście, tylko nieliczni (w tym ja) skręcają wcześniej na stare przejście.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 29.07.2025 05:08

A na tym starym przejsciu dziala jeszcze cos np. stacja paliw... chyba z 10 lat nie bylem na tym przejsciu...
roykssop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roykssop » 29.07.2025 06:47

Haweł napisał(a):A na tym starym przejsciu dziala jeszcze cos np. stacja paliw... chyba z 10 lat nie bylem na tym przejsciu...

Tak, działa stacja INA będąca już po stronie Cro.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 502
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone