Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa ze Szczecina przez Austrię i Slowenie do Chorwacji .

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak
Re: Trasa ze Szczecina przez Austrię i Slowenie do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.05.2026 23:31

W Niemczech duża część remontów autostrad jest pokończona, więc jedzie się teraz o niebo lepiej niż w 2024 r., chociaż wciąż zdarzają się wahadła i zwężenia.
W tym roku jednak planowane są kolejne duże remonty (m.in. w okolicach Ratyzbony), więc z północy chyba lepiej jechać na Norymbergę i Monachium (9-ka jest w większości wyremontowana).
mentos2504
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mentos2504 » 23.05.2026 19:12

Jak ktoś wybiera się w tym roku na Istrię przez Słowenie, to niech się uzbroi w cierpliwość. Jeżdżę tą trasą już ładnych kilka lat i nie pamiętam aby było tyle remontów na autostradzie. I to grubych remontów. Teraz jechałem i dużo się korkowało. Na remontach niby dwa pasy w każdym kierunku, ale ten lewy na 2 metry szerokości. TIR-a wyminąć to gra w rosyjską ruletkę. W wakacje będzie Armagedon. i jeszcze na koniec rozgrzebana droga dojazdowa do granicy chorwackiej. Leją nowy asfalt. To może skończą przed wakacjami.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.05.2026 19:48

mentos2504 napisał(a):Jak ktoś wybiera się w tym roku na Istrię przez Słowenie, to niech się uzbroi w cierpliwość. Jeżdżę tą trasą już ładnych kilka lat i nie pamiętam aby było tyle remontów na autostradzie. I to grubych remontów. Teraz jechałem i dużo się korkowało. Na remontach niby dwa pasy w każdym kierunku, ale ten lewy na 2 metry szerokości. TIR-a wyminąć to gra w rosyjską ruletkę. W wakacje będzie Armagedon. i jeszcze na koniec rozgrzebana droga dojazdowa do granicy chorwackiej. Leją nowy asfalt. To może skończą przed wakacjami.

Dobrze wiedzieć. Liczę, że do mojego wyjazdu coś zrobią więcej. Lecę te swoje 1250km na dwa razy, więc nawet jak się przykorkuje to nie będzie tragedii. Oczywiście najlepszą dla mnie trasą czeli cz, a, slo.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 24.05.2026 11:55

mentos2504 napisał(a):Jak ktoś wybiera się w tym roku na Istrię przez Słowenie, to niech się uzbroi w cierpliwość. Jeżdżę tą trasą już ładnych kilka lat i nie pamiętam aby było tyle remontów na autostradzie. I to grubych remontów. Teraz jechałem i dużo się korkowało. Na remontach niby dwa pasy w każdym kierunku, ale ten lewy na 2 metry szerokości. TIR-a wyminąć to gra w rosyjską ruletkę. W wakacje będzie Armagedon. i jeszcze na koniec rozgrzebana droga dojazdowa do granicy chorwackiej. Leją nowy asfalt. To może skończą przed wakacjami.

W ubiegłym roku też w Słowenii był remont na remoncie. Znajomi jechali do Rovinj i do samego końca kombinowali, którędy jechać, żeby się nie korkowało. W końcu zdecydowali się jechać według nawigacji, przez remonty, czyli Maribor-Lublana-Koper (jechali 1 raz, więc woleli nie ryzykować skomplikowanych objazdów).

W rezultacie okazało się, że Google niepotrzebnie straszyło, bo przejechali dosyć płynnie w obie strony - na tyle płynnie, że dojechali na miejsce przed czasem, który sobie założyli.

Więc może i w tym roku nie będzie tak źle.
lukasz144
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz144 » 25.05.2026 20:10

Ja na Istrie jadę sprawdzoną trasą Graz - Villach - Udine - Triest -Koper - Portoroz - Sečovlje - Umag. Trochę dalej ale za to piękna trasa :faja: :faja:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 25.05.2026 20:31

lukasz144 napisał(a):Ja na Istrie jadę sprawdzoną trasą Graz - Villach - Udine - Triest -Koper - Portoroz - Sečovlje - Umag. Trochę dalej ale za to piękna trasa :faja: :faja:

Ciekawi mnie trasa Villach - Udine - Triest. Trzeba będzie kiedyś sprawdzić. Znam tylko trasę Sežana - Triest - Koper.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.05.2026 09:17

empire13 napisał(a):
lukasz144 napisał(a):Ja na Istrie jadę sprawdzoną trasą Graz - Villach - Udine - Triest -Koper - Portoroz - Sečovlje - Umag. Trochę dalej ale za to piękna trasa :faja: :faja:

Ciekawi mnie trasa Villach - Udine - Triest. Trzeba będzie kiedyś sprawdzić. Znam tylko trasę Sežana - Triest - Koper.

Bardzo ładna trasa. Piękne widoki szczególnie w okolicach Tarvisio i potem pod Triestem. Tylko od Tarvisio do Udine mało stacji benzynowych.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 26.05.2026 11:39

Triest odwiedzony w tym roku w maju. Trzeba będzie zerknąć trochę dalej na północ i zachód.
lukasz144
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz144 » 19.06.2026 15:11

We Włoszech nie zalecam tankować.. juz lepiej trochę dotankować w Austrii zeby dojechac do Chorwacji i tam zatankować bo dość tanio obecnie . We Włoszech 2/2,2 e Austria 1,7 /2 e Chorwacja 1,5 - 1,6 e diesel
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 20.06.2026 00:19

Jechalem kilka razy. Kilka wariantow .jak ktos chce to opisze kazdy z nich
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa ze Szczecina przez Austrię i Slowenie do Chorwacji . - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone