Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 11.07.2025 14:03

Też się zirytowałem gdy za którymś razem dostałem mandat za brak e-winiety na Węgrzech.
Przeoczenie było oczywiście moje i na nic się zdały wyjaśnienia, że w dniu wyjazdu padło mi auto, dla którego kupiłem e-winietę, a w całym tym bajzlu zapomniałem o tym by kupić kolejną dla zastępczego.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 11.07.2025 15:34

smokp napisał(a):niestety mi się raczej nie udało... jakiś cwaniaczek postawił przenośny fotoradar na i to dla mnie szok... wahadle na robotach drogowych... w czechach...

gdzie konkretnie to było??
smokp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smokp » 11.07.2025 17:33

Pudelek napisał(a):
smokp napisał(a):niestety mi się raczej nie udało... jakiś cwaniaczek postawił przenośny fotoradar na i to dla mnie szok... wahadle na robotach drogowych... w czechach...

gdzie konkretnie to było??

Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 11.07.2025 17:49

jeśli dobrze widzę, to koło Mostów u Jabłonkowa, tam jest wieczny remont, choć fotoradaru to jeszcze nie widziałem
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 11.07.2025 17:54

smokp napisał(a):No to moje pięć groszy odnośnie trasy przez Cieszyn, 11-stką, słowacja, węgry itp... jako alternatywa dla CZ-A-SLO.

NIE POLECAM. W jedną stronę jeszcze jeszcze jakoś nawet mi się podobało ale powrót oraz na chłodno kalkulacja.... to odradzam wszystkim którzy chcą sobie jechać równo i dosyć szybko. Ta trasa to jakaś pomyłka... 50 km/h 70 km/h 50.. 80 110 90 i co chwila dosłownie jakieś dziury w jezdni... przejechanie 300km łącznie tymi wypierdkami z setkami znaków ograniczających prędkość ... wytrzęsło pasażerów aż się niedobrze robi dzieciom na drugim i trzecim rzędzie siedzeń....

a czeskie i słowackie łapanie fotoradarami powoduje że ta trasa nie jest taka beztroska tylko mocno wymagająca skupienia na tym by się nie dać złapać...
niestety mi się raczej nie udało... jakiś cwaniaczek postawił przenośny fotoradar na i to dla mnie szok... wahadle na robotach drogowych... w czechach... ograniczenie do 50 poza obszarem zabudowanym zdaje się ... wahadło sterowane światłami... ruszasz chcesz jak najszybciej przejechać ten 500 metrowy odcinek i na samym środku znak z ograniczeniem prędkości po to by się załapał na fotkę z waszą blachą.

Jazda na Węgrzech to jakieś nieporozumienie .... co chwila lory... od groma tirów z transportem aut. ruch też spory no i co chwila wioska... z ograniczeniem 50 - 40 a nawet 30 km.
Jeden fakt to taki że nie stałem nigdzie w korku ... zero... ale chyba trasa bardziej mecząca niż ta przez Słowenię i Austrię bo jak się zagapisz to albo dostaniesz fotkę... albo jak za wolno jedziesz to za sobą masz sznur samochodów i debili co niemal wchodzą Ci na zderzak wymuszając byś szybciej jechał bo nie mają jak wyprzedzić... jazda na tempomacie niemal niemożliwa.... Jak się ktoś nie spieszy to ok może się przemęczyć ale jazda zgodnie z przepisami to albo co chwila hamowanie / przyśpieszanie albo wymioty pasażerów od podskoków i zajebistej jezdni/zakrętów.

Spróbowałem i raczej nigdy nie skorzystam. Chyba wolę postać trochę w Wiedniu niż powtórkę z rozrywki.
Teraz tylko czekam ile mi przyjdzie zapłacić za tą przyjemność... i czy tylko jeden czy więcej bilecików.... ehhh

A w Austrii na robotach nie ma fotoradarów? A nocą nie ograniczają prędkości wyświetlając na bramownicy, za którą zaraz stoi fotoradar (Graz). A po co jechałeś do Gyor i w jechałeś w mega tranzyt (GM tak prowadzi) kraje zachodnie-południowy wschód Europy, lepiej na Csorną było odbić. Faktycznie Czadca jest problemem, ale nie wieczorem. Nie przeczę że w tygodniu na tym kierunku jest ciężko, lecz w weekendy licząc od piątkowego popołudnia do wieczora w niedzielę to najlepsze rozwiązanie.

PS.
Teraz ze względu na remonty i przebudowę dróg na Słowacji (Czadca, Bratysława), lepszy wydaje się kierunek przez Brno-Bratysława, omijający problematyczne miejsca (dochodzi winieta na CZ)
smokp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smokp » 11.07.2025 17:58

Pudelek napisał(a):jeśli dobrze widzę, to koło Mostów u Jabłonkowa, tam jest wieczny remont, choć fotoradaru to jeszcze nie widziałem

błysk jak mijam znak 50 około 1:38 minuty.

wcześniej jakieś takie urządzenie przypominające przenośny fotoradar.... dla mnie ustawianie tego w tym miejscu na wahadle poza terenem zabudowanym to jawny skok na kase.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 11.07.2025 18:13

Sorry, przecież masz znak ograniczający do 50km/h a ty masz na kamerze 66 km/h (licznikowe 70 km/h), jeżeli tu mówimy o błysku w 1,38 minucie filmu. A to nie skok na kasę tylko przypomnienie o przepisach.
A miejsce to Mosty, w końcu prace na ukończeniu.
smokp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smokp » 11.07.2025 18:20

wielbiciel napisał(a):
A w Austrii na robotach nie ma fotoradarów? A nocą nie ograniczają prędkości wyświetlając na bramownicy, za którą zaraz stoi fotoradar (Graz). A po co jechałeś do Gyor i w jechałeś w mega tranzyt (GM tak prowadzi) kraje zachodnie-południowy wschód Europy, lepiej na Csorną było odbić. Faktycznie Czadca jest problemem, ale nie wieczorem. Nie przeczę że w tygodniu na tym kierunku jest ciężko, lecz w weekendy licząc od piątkowego popołudnia do wieczora w niedzielę to najlepsze rozwiązanie.

PS.
Teraz ze względu na remonty i przebudowę dróg na Słowacji (Czadca, Bratysława), lepszy wydaje się kierunek przez Brno-Bratysława, omijający problematyczne miejsca (dochodzi winieta na CZ)

1. Nie jechałem na Gyor, Jechałem na Csorna https://maps.app.goo.gl/YJMR1bDmMyU8tgVSA nie jechałem na GM tylko mapy.com
2. W weekend też nie jest ciekawie, więc nie wiem jak mam odczytać Twój komentarz.
3. Może i jest w Austrii tak jak piszesz ale tam są zupełnie inne prędkości ograniczeń i inna jakość drogi z ograniczeniem. Oj można by jeszcze porównywać ale odpuszczę sobie. To moje zdanie i moja przestroga. Chciałem spróbować i spróbowałem nowej trasy i wiem że nie jest warta a argumenty powyżej...
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 11.07.2025 18:33

smokp napisał(a):Chciałem spróbować i spróbowałem nowej trasy i wiem że nie jest warta a argumenty powyżej...

No to będzie luźniej, a mandacikiem się nie przejmuj, ograniczenie 50 km/h to 50 km/h, wszędzie tak jest.
smokp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smokp » 11.07.2025 18:39

wielbiciel napisał(a):

Sorry, przecież masz znak ograniczający do 50km/h a ty masz na kamerze 66 km/h (licznikowe 70 km/h), jeżeli tu mówimy o błysku w 1,38 minucie filmu. A to nie skok na kasę tylko przypomnienie o przepisach.
A miejsce to Mosty, w końcu prace na ukończeniu.

1. Nie 66 tylko 78 dla jasności :)
2. Tak przypomnienie o przepisach, weź proszę nie ironizuj. Nie chcę rozkręcać pobocznego wątku o bezpieczeństwie i ustawianiu fotoradarów tam gdzie się najlepiej kosi kierowców a nie tam gdzie są naprawdę potrzebne i mają chronić głównie pieszych. Psychologicznie... chcesz przejechać wahadło jak najszybciej (zazwyczaj od zatrzymania i postoju), a tym bardziej jak Ci czołówka odjedzie lub powoli zacząłeś na początku to nadganiasz.. nie umniejsza to mojej winie i gapiostwu lecz nie gnałem tam jak szalony, bo znacznie wcześniej się niemal zatrzymałem przed wahadłem i kolumną pojazdów a potem kołowałem, by Ci z tyłu też mieli czas na wyhamowanie, dojechanie etc.. za to potem chciałem nadgonić... Oby tylko tak jeździli "grzeszyli" wszyscy kierowcy to bym był bardzo rad. No nic, było nie ma co się rozwodzić teraz poczekam tylko na ich wyliczenia :) wstępnie 400-1700pln .. w zależności od trybu itp...
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 11.07.2025 18:50

@smokp, trzeba było przełykać tę ślinę w austrii :lool: a nie orbanowców dofinansowywać.
A to , że znaki stoją zawsze tam gdzie są beż sensu bo my tak uważamy, to standard. Słyszałem to dziesiątki razy :zeby:
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 11.07.2025 19:03

Marlowe1994 napisał(a):@smokp, trzeba było przełykać tę ślinę w austrii :lool: a nie orbanowców dofinansowywać.
A to , że znaki stoją zawsze tam gdzie są beż sensu bo my tak uważamy, to standard. Słyszałem to dziesiątki razy :zeby:

Mosty, CZ
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.07.2025 19:03

No fakt na trzypasmowej obwidnicy Wiednia ograniczenia do 80 a nawet do 60km/h i pierdylion fotoradarów to norma. No i jeżdżąc od kilkunastu lat do Chorwacji wieloma różnymi trasami jedyne zdjęcie przyszło mi z Austrii za przekroczenie o całe 7km/h
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 11.07.2025 19:05

wielbiciel napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):@smokp, trzeba było przełykać tę ślinę w austrii :lool: a nie orbanowców dofinansowywać.

Mosty, CZ

A no tak, to musiała być ukryta opcja węgierska ;)
A ja czeskiego piwa nie piję już w ogóle. Za dwa mandaty :lol:
DonDaniel
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DonDaniel » 14.07.2025 07:32

OGRANICZENIA RUCHU NA DRODZIE R4 W KOSZYCACH
Prawy pas drogi R4 (kierunek Milhosť – Koszyce) będzie zamknięty od soboty, 12 lipca 2025 r., od godziny 8:00.
Z powodu prac nad połączeniem obwodnicy Koszyc z drogą ekspresową R4, ruch na skrzyżowaniu Kechnec, przez teren przemysłowy Kechnec, zostanie przekierowany na drogę I/17. Trasa obwodnicy będzie również oznakowana przenośnymi tablicami drogowymi. Prace i zamknięcia będą kontynuowane przez cały następny tydzień i dołożymy wszelkich starań, aby zakończyć je jak najszybciej.
Na samej drodze R2 Koszyce, odcinek II Šaca – Košické Oľšany, finalizowane są już prace nad konstrukcjami mostowymi, ekranami akustycznymi i systemem informacji drogowej. Równolegle rozpoczynają się również prace nad oznakowaniem, które połączy obwodnicę z istniejącą infrastrukturą.
Załączniki:
Zrzut ekranu 2025-07-14 084103.png
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 499
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone