Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 10.06.2025 06:19

sebu napisał(a):Hej . Dziś zapadła decyzja wyjazdu do Breli zamiast do Bośni . Awaria autka 4x4 . Na szybko robię mapy i może ktoś mi powiedzieć jak jest z przejściem Letenye /Gorican . Otwarli już przejscie autostradowe? . Dodam że jadę z Kielc . Może ktoś podrzuci aktualną sprawdzoną traskę . Oby nie przez Austrie Słowenie . :)

Stare przejście obok jest otwarte ,
Zrzut ekranu 2025-06-10 071717.png

a trasa tradycyjnie jak Google pokazuje przez SK HU , lub tak jak ja będę leciał w tym roku:
CZ na BRNO - BRATYSŁAWA - Szombi - Lenti i dalej to już z górki :)
Margo87
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Margo87 » 10.06.2025 11:31

Witam, A czy ktoś jechał tym przejściem w ostatnich dniach?
Czy dalej są kontrole/dezynfekcja auta w związku z pryszczycą?
Ruszamy 14.06.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 10.06.2025 11:43

Margo87 napisał(a):Witam, A czy ktoś jechał tym przejściem w ostatnich dniach?
Czy dalej są kontrole/dezynfekcja auta w związku z pryszczycą?
Ruszamy 14.06.

Ale to tylko ciężarowe chyba pryskają i kontrolują

My tam będziemy 15.06
sebu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebu » 11.06.2025 20:16

Hej . Dzięki za info . Rano zapadła decyzja ,jade przez Cieszyn , Bratysławę i dalej 86 Do przejscia w Mureck . Droga super . jedynie na przejściu Mureck remontują drogę i jest wahadełko . Mi to nie wpłynęło na czas przejazdu bo nie było żadnej kolejki . Jak ktoś coś chciałby z tej trasy ,chętnie podpowiem . Dodam że na Cro byłem kilkanaście razy i przestałem liczyć przy 15 razie :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.06.2025 20:20

sebu napisał(a):Hej . Dzięki za info . Rano zapadła decyzja ,jade przez Cieszyn , Bratysławę i dalej 86 Do przejscia w Mureck . Droga super . jedynie na przejściu Mureck remontują drogę i jest wahadełko . Mi to nie wpłynęło na czas przejazdu bo nie było żadnej kolejki . Jak ktoś coś chciałby z tej trasy ,chętnie podpowiem . Dodam że na Cro byłem kilkanaście razy i przestałem liczyć przy 15 razie :D

Chętnie bym zobaczył tę trasę bo za dziada nie mogę znaleźć przy drodze 86 przejścia w Mureck 8O
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 12.06.2025 14:16

dids76 napisał(a):
sebu napisał(a):Hej . Dzięki za info . Rano zapadła decyzja ,jade przez Cieszyn , Bratysławę i dalej 86 Do przejscia w Mureck . Droga super . jedynie na przejściu Mureck remontują drogę i jest wahadełko . Mi to nie wpłynęło na czas przejazdu bo nie było żadnej kolejki . Jak ktoś coś chciałby z tej trasy ,chętnie podpowiem . Dodam że na Cro byłem kilkanaście razy i przestałem liczyć przy 15 razie :D

Chętnie bym zobaczył tę trasę bo za dziada nie mogę znaleźć przy drodze 86 przejścia w Mureck 8O

Albo literówka Mureck = Mursko, albo zrobił sobie drzemkę w czasie jazdy i pociągło go jednak przez Austrię (pamięć mięśniowa, przyzwyczajenie itp.) :lol:
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 12.06.2025 14:22

dids76 napisał(a):

:lezekwicze:
sebu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebu » 13.06.2025 18:10

Fakt . Literówka weszła .Chodzi o Mursko . Ale dobrze że są czujni i to spostrzegli . :D . A tych co pojechali na Mureck bardzo przepraszam .
smokp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smokp » 14.06.2025 23:11

sebu napisał(a): Jak ktoś coś chciałby z tej trasy ,chętnie podpowiem .

Chętnie zobaczę tą trasę z Kielc do Bratysławy i w jakich godzinach mijałeś granicę PL/CZ?
Wrzuć linka GM, ja wybieram się za 2 tygodnie i bacznie obserwuje dwie trasy..
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.06.2025 09:17

sebu napisał(a):Fakt . Literówka weszła .Chodzi o Mursko . Ale dobrze że są czujni i to spostrzegli . :D . A tych co pojechali na Mureck bardzo przepraszam .

Spoko, jechałem przez Mureck, jechałem też przez Mursko Središće 8) . W tym roku nie wiem jeszcze jak pojadę, na razie mam plan aby tam jechać przez Słowenię a wracać przez Węgry.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 15.06.2025 10:34

Oj ja w zeszłym roku puściłem się przez Słowenię ( 1 etap wakacji mieliśmy we Włoszech)....w tym roku wracam na trasę przez Słowację, Węgry....być może jeszcze Czechy do Brna. W porównaniu do trasy przez Austrię i Słowenię, trasa Słowacja, Węgry jest puściutka,prosta jak drut i równa jak stół. Gdyby oddali S1 do Zwardonia, pewnie ominąłbym Czechy a tak...hmn....jednak zdecyduję się puścić z Brna na Bratysławę . O ile nie będę jechał w kierunku Włoch, trasa przez Austrię, Słowenię jest dla mnie do zapomnienia ;) . Startujemy 1 sierpnia, to jest weekend, kiedy ferie zaczynają się w Bawarii i Baden Wittenbergi. Rowerem będzie szybciej, niż austriackimi i słoweńskimi autostradami ;) . Mursko w czasach przed Schengen to był idealny wybór, nigdy tam nie stałem dłużej, niż pół godziny. Dodatkowo zazwyczaj po drodze mieliśmy nocleg w Varażdnin, więc Mursko było jakby wyborem oczywistym.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 15.06.2025 11:07

W tygodniu jechałem trasą na Brno (jako pasażer) i zapisałem sobie jedno miejsce w Ostrawie, gdzie trzeba szczególnie uważać:

https://maps.app.goo.gl/UD7xQTg1VaXo2veT9

W obu kierunkach na autostradzie jest taka fałda, że trzeba zwalniać do ok. 30-40 km/h. Prawie jak próg zwalniający. Radzę pamiętać, żeby nie stracić zawieszenia!
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 15.06.2025 11:12

Ostrava ;) przez 8 lat do roboty tamtędy jeździłem ;) Te muldy mają już chyba ze 20 lat i nic z tym Czesi ne robią.... Później mamy tunel, w którym jest jedyny znany mi na tej triasie odcinkowy pomiar prędkości.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 15.06.2025 11:29

smokp napisał(a):
sebu napisał(a): Jak ktoś coś chciałby z tej trasy ,chętnie podpowiem .

Chętnie zobaczę tą trasę z Kielc do Bratysławy i w jakich godzinach mijałeś granicę PL/CZ?
Wrzuć linka GM, ja wybieram się za 2 tygodnie i bacznie obserwuje dwie trasy..

Ja z Kielc jeżdże tak:
Kraków
Chyżne
Dolny Kubin - tam objam na Martin
Zilina
Bratysława
Gyor
Shombathely
Lenti
i przjeście z HU / HR
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 15.06.2025 11:39

SebastianM napisał(a):Ostrava ;) przez 8 lat do roboty tamtędy jeździłem ;) Te muldy mają już chyba ze 20 lat i nic z tym Czesi ne robią.... Później mamy tunel, w którym jest jedyny znany mi na tej triasie odcinkowy pomiar prędkości.

Robią - na dużym odcinku już jest nowy asfalt, a na innym trwają remonty (głównie po ubiegłorocznej powodzi).

Ale tamten kawałek jest tragiczny! Nasza A1 od Pyrzowic w dół to przy tym pikuś.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 496
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone