Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 01.06.2025 21:01

Ja cały czas liczę, że chociaż przejedna będzie S1 na wysokości Węgierskiej Górki......ale nie odnajduję informacji w tym temacie .
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 01.06.2025 21:13

S1 w okolicach Węgierskiej Górki zostanie otwarta najwcześniej w grudniu tego roku.

Nikłe, ale są szanse, że latem 2026 roku przejedziemy (w niektórych miejscach na zasadzie "przejezdności") cały odcinek S1 od lotniska w Pyrzowicach do granicy ze Słowacją.

:piwo:
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 02.06.2025 08:30

Alek70 napisał(a):
damianisko5 napisał(a):Też zapytam.
A tu? Coś więcej ktoś wie.
Droga na Bratysławę, dzisiejszy screen. Wystarczy jechać jak niebieska trasa pokazuje małym objazdem?
żółty ludzik pokazuje jakieś roboty drogowe.

Hej, tam są roboty drogowe bo jest przerabiany cały "węzeł" możesz jechać jak masz na Twoim skreenie, albo skręcić w prawo na D4 i jechać nowym objazdem Bratysławy. "Ślimak" jeszcze nie jest zrobiony, ale na D4 można zjechać jak na moim screenie...tak właśnie jechałem tydzień temu.

Dzięki, przemyślę to.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.06.2025 09:30

Wczoraj trafiłem na Youtube ciekawy filmik odnośnie dróg ekspresowych i autostrad na Słowacji. Są tam istniejące i planowane drogi. Niestety po czesku :| https://youtu.be/vAnazr4sF1s?si=-DxcIoDjLEMJMprx
Na tym kanale jest też sporo filmów o istniejących i planowanych drogach w Czechach.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 02.06.2025 13:05

Mam pytanie do osób, które często jeżdżą po czeskich drogach.

W Neborach Pepiki remontują wjazd na ekspresówkę i jest objazd przez Oldrichovice. Dopravni info podaje, że remont planowany jest do 30 czerwca do godz. 23.59., natomiast ja będę tamtędy jechał ok. 2 godziny wcześniej. Nie chce mi się wierzyć, żeby czekali do północy z otwarciem odcinka i mam nadzieję że otworzą po popołudniowym fajrancie. A jak to jest u nich w praktyce (oczywiście zakładając dotrzymanie terminu)?

Niby objazd niedługi (kiedyś się tak jeździło), ale wolałbym wcześniej wiedzieć, jak jechać.
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 04.06.2025 16:40

Wracając do tematu Bratysławy, to ja od dawna nie pcham się przez centrum, zjeżdżałem do tej pory na 61 przy MacDonaldzie, potem D4, teraz tak jak pokazano zjazd na D4 będzie prostszy - w prawo i nawrót na węźle. Podobnie na powrotnej. Bratysława lubi się korkować, np jak ludzie wracają z pracy. Wszystko zależy od dnia i godziny, ale D4 eliminuje nam problem zawsze.
Węgierska Górka - na pewno nie na to lato (co mnie wkurza), Słowacy pomiędzy Czadcą a Żyliną też chyba nic nowego nie otworzą.
Tym niemniej jeździ się z roku na rok coraz lepiej wg mnie, ja nawet nie rozważam opcji Czechy-Austria-Słowenia, chyba, że bym jechał na Istrię/Cres/Losinj
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 04.06.2025 19:53

Hercklekot napisał(a):Wracając do tematu Bratysławy, to ja od dawna nie pcham się przez centrum, zjeżdżałem do tej pory na 61 przy MacDonaldzie, potem D4, teraz tak jak pokazano zjazd na D4 będzie prostszy - w prawo i nawrót na węźle. Podobnie na powrotnej. Bratysława lubi się korkować, np jak ludzie wracają z pracy. Wszystko zależy od dnia i godziny, ale D4 eliminuje nam problem zawsze.
Węgierska Górka - na pewno nie na to lato (co mnie wkurza), Słowacy pomiędzy Czadcą a Żyliną też chyba nic nowego nie otworzą.
Tym niemniej jeździ się z roku na rok coraz lepiej wg mnie, ja nawet nie rozważam opcji Czechy-Austria-Słowenia, chyba, że bym jechał na Istrię/Cres/Losinj

Ja za namową Didsa chyba polecę CZ/SK/HU/ Czyli od Brna na Bratysławę i dalej w dół . Jadę w niedziele 15 czerwca , ale dawno nie jechałem przez CZ i mam taki kaprys :) , przetestuje ten kawałek , niby winieta więcej ale do przetrawienia przecież :)

Tym bardziej jak patrzę ostatnio na GM o różnych porach to to rozwiązanie jest podobne do CZ/A/SLO czasowo a przez A i SLO nie chcę jechać bo SLO nie lubię :lezekwicze:
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 04.06.2025 20:12

Martini2000 napisał(a):
Ja za namową Didsa chyba polecę CZ/SK/HU/ Czyli od Brna na Bratysławę i dalej w dół . Jadę w niedziele 15 czerwca , ale dawno nie jechałem przez CZ i mam taki kaprys :) , przetestuje ten kawałek , niby winieta więcej ale do przetrawienia przecież :)

Tym bardziej jak patrzę ostatnio na GM o różnych porach to to rozwiązanie jest podobne do CZ/A/SLO czasowo a przez A i SLO nie chcę jechać bo SLO nie lubię :lezekwicze:

Któregoś roku też tak pojechałem, bo chyba S1 była zablokowana i postanowiliśmy dalej jechać A1 (z Gdańska) . To była bardzo dobra decyzja wtedy. W tym roku też prawdopodobnie tak pojadę, skończyły się duże remonty w Czechach.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 04.06.2025 20:17

:plusone:
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 04.06.2025 23:12

W tym roku też Cz/Sk/Hu :) lubię tą trasę.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 05.06.2025 05:52

qra69 napisał(a):W tym roku też Cz/Sk/Hu :) lubię tą trasę.

Szkoda że nie jedziesz 5 dni wcześniej :) pojechalibyśmy na 2 auta :piwo:
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 05.06.2025 06:01

Do tej pory jeździłem SK/HU przez A1/Żory/Cieszyn/Czadca, ale że w tym roku pepiki remontują w Nieborach to pojadę prosto CZ/SK/HU. Start w piątek 13.06 :hut:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 05.06.2025 06:57

Ostatnie 4 wyjazdy do Chorwacji jechałem przez Czechy (bezpłatną drogą nr 11), Słowację i Węgry (raz wjazd do Cro przez Słowenię bez winiety).
W tym roku z ciekawości prawdopodobnie pojadę przez Czechy, Austrię i Słowenię, bo ostatni raz jako kierowca jechałem tak 10 lat temu.
W maju jechałem do Wiednia i w kilku miejscach w Czechach oraz w Austrii przy granicy były remonty. Trochę irytujące ale do przeżycia.

Mam nadzieję że od Wiednia do Cro trasa jest już lepsza.
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 05.06.2025 07:13

Martini2000 napisał(a):
Szkoda że nie jedziesz 5 dni wcześniej :) pojechalibyśmy na 2 auta :piwo:

No możnaby :) chyba ostatni rok w czerwcu, córka zaczyna studia w tym roku więc od przyszłego roku pewnie będzie koniec sierpnia.
sebu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebu » 09.06.2025 20:08

Hej . Dziś zapadła decyzja wyjazdu do Breli zamiast do Bośni . Awaria autka 4x4 . Na szybko robię mapy i może ktoś mi powiedzieć jak jest z przejściem Letenye /Gorican . Otwarli już przejscie autostradowe? . Dodam że jadę z Kielc . Może ktoś podrzuci aktualną sprawdzoną traskę . Oby nie przez Austrie Słowenie . :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 495
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone