Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 13.05.2025 13:54

Martini2000 napisał(a):
kibz napisał(a):Mnie z Krakowa bardziej pasuje bez Brna...

No niby tak, tylko weź pod uwagę że z KR do granicy to masz kiepską drogę chyba - wioski ? zawsze możesz skoczyć A4

Widziałem jakiś filmik jak gościu z KR jechał wioskami , to trochę przeklinał bo zeszło mu kupe czasu :)

Mozna z Krakowa jechać na Chyżne - Dolny Kubin - Martin - Zilina - jest troche wiosek ale dość przyjemnie się tamtędy jedzie.

A jechał ktoś przez Słowacje - Chyżne - Banka Bystrzyca - Zvolen - Sahy - Budapeszt i dalej na Letenye ?
kibz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibz » 13.05.2025 14:11

Ta druga trasa - Chyżne, Bańska dużo wolniejsza. Przejazd przez miasta, zwłaszcza w dzień może być tłoczno.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.05.2025 14:36

pawelli napisał(a):A jechał ktoś przez Słowacje - Chyżne - Banka Bystrzyca - Zvolen - Sahy - Budapeszt
Dla mnie masakra, wolę dołożyć km i kasy i jechać na Bratysławę.
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 13.05.2025 14:43

Ja w tym roku nie mogę się zdecydować którą trasę wybrać. Jeździłem i przez Węgry i przez Austrię, obie trasy mają zalety i wady, ta pierwsza zdecydowanie spokojniejsza, zastanawiam się tylko czy lepiej autostrada Czechy czy Czadca... Przez Austrię wychodzi ok. 30 minut szybciej
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 13.05.2025 14:56

pawelli napisał(a):A czy autostrada od Letenye do Rédics - to jest płatna ?
Ze 2 razy jak wracałem to się zapędziłem tamtędy i nie zjechałem na Lenti

Tak, jest płatna - zarówno po stronie węgierskiej, jak i słoweńskiej
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 13.05.2025 15:40

pawelli napisał(a):
Martini2000 napisał(a):
kibz napisał(a):Mnie z Krakowa bardziej pasuje bez Brna...

A jechał ktoś przez Słowacje - Chyżne - Banka Bystrzyca - Zvolen - Sahy - Budapeszt i dalej na Letenye ?

Wiele razy, ale to już było dość dawno. Jak utkniesz w Budapeszcie w korkach to nawet godzinę to zajmie. Jest obwodnica M0, prowadzi do M7, też nią jechałem, dalej niż przez centrum i spory ruch. Teraz nie wiem jak to wygląda. Dobrze tą trasę przestudiuj, coraz mniej jest jej zwolenników.
Ostatnio edytowano 14.05.2025 07:13 przez damianisko5, łącznie edytowano 4 razy
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 13.05.2025 15:43

marekkowalak napisał(a):

Jeżeli jedziesz do Hr to Lenti-Letenye tj. Węgierski odcinek, można płatnym kawałkiem (M70) lub bezpłatnie (+5min)
Można też jechać Redics-Mursko Sredisce-Cekovac (bezpłatnie).
Wszystkie te kierunki są ok., mnie osobiście bardziej pasuje węgierski wariant (bezpłatny czy płatny) dojazdu do granicy Hr.
Ogólnie lepiej się jeździ przez SK-H niż A-SLO, jest spokojniej, mniej kombinowania (objazd w Słowenii).
kibz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibz » 13.05.2025 16:34

W dodatku chyba taniej wychodzą winiety (SK-H), teraz jeszcze zrobili jednodniowe, więc większe pole manewru
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 13.05.2025 17:15

wielbiciel napisał(a):
marekkowalak napisał(a):

Jeżeli jedziesz do Hr to Lenti-Letenye tj. Węgierski odcinek, można płatnym kawałkiem (M70) lub bezpłatnie (+5min)
Można też jechać Redics-Mursko Sredisce-Cekovac (bezpłatnie).
Wszystkie te kierunki są ok., mnie osobiście bardziej pasuje węgierski wariant (bezpłatny czy płatny) dojazdu do granicy Hr.
Ogólnie lepiej się jeździ przez SK-H niż A-SLO, jest spokojniej, mniej kombinowania (objazd w Słowenii).

Ale pytanie było o autostradę.

Ja zawsze jeżdżę na Lenti i M70 do Letenye, bo i tak muszę mieć winietę od Rajki do Szombathely. Raz jechałem przez Mursko - Čakovec i nie podchodzi mi ta trasa.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 14.05.2025 10:28

piekara114 napisał(a):
pawelli napisał(a):A jechał ktoś przez Słowacje - Chyżne - Banka Bystrzyca - Zvolen - Sahy - Budapeszt

Tak też teraz jeżdżę przez Bratysławę ale chciałem zapytać czy ktoś tak pomyka
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 14.05.2025 10:31

dzięki wszystkim za odpowiedzi , tak wiec w tym roku zostaje przy trasie Zilina - Bratysława - Gyor - Szombathely - Lenti - Leteneye -> i Crolandiaaaaa :)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.05.2025 10:32

pawelli napisał(a):
piekara114 napisał(a):

Ja pojechałem tamtędy raz - 10 lat temu, jak moim dzieciakom zachciało się Tatralandii na powrocie z Budapesztu.
Chyba nigdzie się tak nie umęczyłem jazdą jak na tej trasie.
Nigdy więcej!
eXtreme
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eXtreme » 14.05.2025 11:46

marekkowalak napisał(a):
pawelli napisał(a):
piekara114 napisał(a):

Ja pojechałem tamtędy raz - 10 lat temu, jak moim dzieciakom zachciało się Tatralandii na powrocie z Budapesztu.
Chyba nigdzie się tak nie umęczyłem jazdą jak na tej trasie.
Nigdy więcej!

Dokładnie, męczarnia.
Kiedyś też jeździłem właśnie przez Chyżne-Sahy.
Jeździłem w soboty i nawet ten odcinek między Bańską a Zwoleniem (~22km) jechałem winiety (gaz do dechy i już mnie nie było :D )
Później zmieniłem na Zwardoń-Bratysława-Letenye.
Teraz od czasu, gdy Chorwacja jest w strefie Schengen i nie ma korków na granicy, jeżdżę przez Czechy-Austrię-Słowenię.
Stałem się wygodny (starość) :P
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 16.05.2025 15:01

pawelli napisał(a):dzięki wszystkim za odpowiedzi , tak wiec w tym roku zostaje przy trasie Zilina - Bratysława - Gyor - Szombathely - Lenti - Leteneye -> i Crolandiaaaaa :)

I niech tak pozostanie, najlepszy trakt. :verryhappy:
Jozzy22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jozzy22 » 16.05.2025 17:11

pawelli napisał(a):

Jechałem kilka razy z tym , że z domu (pod Krakowem) wyjeżdżałem ok godziny 22 tak by z rana stanąć na krótką regeneracje za Budapesztem. Jechało się spoko z racji małego ruchu w nocy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 493
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone