Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mietas69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mietas69 » 06.05.2025 08:10

Jest różnica.Jak jadę w niedzielę to wyjeżdżam z Tych o5,00 to na granicy hu-slo jestem przed 11,00,ajak jadę w tygodniu to różnica jest do 1 godzny
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 06.05.2025 09:01

coglin napisał(a):Pierwszy raz będę jechał do Chorwacji (wracał też) w tygodniu (wtorek, środa) i tak się zastanawiam czy na drogach (Słowacja, Węgry, Chorwacja) w tygodniu jest zauważalnie większy ruch TIRów, dostawczaków, itp., niż w weekendy?
Czy powinienem to wziąć pod uwagę przy zakładaniu czasu przejazdu czy raczej jest to pomijalne?

Jeżeli będziesz jechał głównie autostradami, to różnica będzie niewielka, prawie żadna.

Co innego na krajówkach, gdzie można utknąć na długie kilometry między stadami TIR-ów.
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 06.05.2025 10:03

Wcześnie rano jakoś do Żyliny dolecę i potem do Bratysławy będzie spoko.
Tylko trochę Węgry mnie martwią - od Szombathely w dół do M70
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 06.05.2025 10:34

Spoko jest od Szombathely w dół do M70, tą trasą jeżdżę w obie strony w tygodniu już od dawna. Tiry są, ale oni drą po wsiach tak, że ich nie dogonisz. To do Letenye raptem ok. 110 km zleci szybko.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.05.2025 10:41

Ostatnie lata wyjeżdżam z domu w piątek około 8 rano. Jeżdżę różnymi trasami ale wszystkie one łączą się w Szombathely skąd kieruję się na Lenti. Nie zauważyłem tam jakiegoś zwiększonego ruchu. Jest może trochę więcej TIR-ów (które raczej nie zwalniają przejeżdżając przez wsie) ale za to sporo mniej osobówek z przyczepami, kamperów itp niż w weekend.
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 06.05.2025 12:06

Jeszcze jedna sprawa mi się przypomniała, jak tak sobie przeglądałem na mapie trasę przez Słowację - uważajcie na "cyganów" na tej stacji: https://maps.app.goo.gl/26T6FYFQyEz5qwJa9 , jadąc do Polski.
Dwa lata temu tam się zatrzymałem, miałem pecha, że za stacją - tam gdzie pinezka. Podeszła jakaś cyganka i coś tam do mnie gderała. Jako, że nic nie rozumiałem, a ona na pytanie o angielski dalej gderała po swojemu, poszedłem na stację.
Potem połaziliśmy jeszcze po terenie i się zwinęliśmy.
Za 50 km czujnik ciśnienia w opinie - wysiadłem, wyglądają ok. Jadę dalej.
Znowu czujnik. Oczywiście na Słowackich stacjach nie ma kompresorów - przynajmniej od tej stacji do granicy.
W końcu dopadłem kompresor na BP w Zwardoniu - ciśnienie nawet jeszcze było spoko.
Znalazłem czynną wulkanizację w Węgierskiej Górce i okazało się, ze mam przebitą oponę z boku.
A więc szanowni "cyganie", na brak mojej reakcji, zareagowali dziurawiąc, mi opone.
Na moje szczęście w nieszczęściu zrobili to tak, że mimo że dziura było dość spora, to powietrze schodziło bardzo powoli.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 06.05.2025 12:23

Oczywiście, że różnica może być nawet na autostradach. Na Węgrzech i chyba na Słowacji też w niedziele obowiązuje zakaz ruchu ciężarówek (u Madziarów zaczyna się on w sobotnie popołudnia w wakacje), więc jest ich tam zdecydowanie mniej, w tygodniu odpowiednio więcej. A krajówka do Żyliny w tygodniu w porównaniu z weekendem to jakby dwie zupełnie inne drogi. Dobrze, że to stosunkowo krótki odcinek.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.05.2025 13:25

Pudelek napisał(a):Oczywiście, że różnica może być nawet na autostradach. Na Węgrzech i chyba na Słowacji też w niedziele obowiązuje zakaz ruchu ciężarówek (u Madziarów zaczyna się on w sobotnie popołudnia w wakacje), więc jest ich tam zdecydowanie mniej, w tygodniu odpowiednio więcej. A krajówka do Żyliny w tygodniu w porównaniu z weekendem to jakby dwie zupełnie inne drogi. Dobrze, że to stosunkowo krótki odcinek.

Właśnie z powodu tego odcinka do Żyliny jadąc w tygodniu wybieram inną trasę np. przez Brno.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 06.05.2025 14:21

dids76 napisał(a):Właśnie z powodu tego odcinka do Żyliny jadąc w tygodniu wybieram inną trasę np. przez Brno.

a co z Twoją trasą przez Austrię i Kőszeg ??... ;)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 07.05.2025 07:13

SebastianM napisał(a):
dids76 napisał(a):Właśnie z powodu tego odcinka do Żyliny jadąc w tygodniu wybieram inną trasę np. przez Brno.

a co z Twoją trasą przez Austrię i Kőszeg ??... ;)

Też bardzo dobra, dlatego napisałem "np. przez Brno" :coool:
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 07.05.2025 11:27

A jak tam sytuacja z obwodnicą Bratysławy?
Jadąc z Polski jest już jakiś sensowny zjazd z D1 na D4?
Czy dopiero ew. przez R7?

plan tomtom com pokazuje, że jest zjazd na z D1 na 127 -> 61 -> D4
ale mapy google zjazd z D1 na 127 pokazują zablokowany.

Może do lipca coś się pozmienia.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 07.05.2025 13:28

coglin napisał(a):A jak tam sytuacja z obwodnicą Bratysławy?
Jadąc z Polski jest już jakiś sensowny zjazd z D1 na D4?
Czy dopiero ew. przez R7?

plan tomtom com pokazuje, że jest zjazd na z D1 na 127 -> 61 -> D4
ale mapy google zjazd z D1 na 127 pokazują zablokowany.

Może do lipca coś się pozmienia.

Nie wiem czy to Ci pomoże ale takie coś :

Zrzut ekranu 2025-05-07 142632.png
mentos2504
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mentos2504 » 08.05.2025 05:59

Jak jedziecie przez Cadce , to sprawdźcie sobie czy nie ma korków za tunelem w Cadcy. Remontują tam most i jest zrobili światła. Czasami korek jest duży.
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 08.05.2025 06:52

Cadce, nie ma takiej miejscowości na Słowacji, jest Czadca. Dzisiejsza mapa pokazuje jakieś roboty drogowe.
Załączniki:
czacca.jpg
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 08.05.2025 06:59

Leciał ktoś może do Żyliny z Krakowa (i okolic) taką trasą: https://www.google.pl/maps/dir/50.00412 ... FQAw%3D%3D ?

Jakieś uwagi?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 490
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone