Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Szoku
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szoku » 28.07.2024 17:24

Opis trasy poniżej, na wstępie jednak pytanko.

Wypad powoli dobiega końca, jest ktoś w stanie polecić jakąś miejscowość nad Balatonem gdzie możemy zjechać z autostrady i zrobić sobie 3-4 godzinna przerwę w drodze powrotnej do Polski? Jakiś park np albo miejscówka nad jeziorem gdzie kierowcy pójdą na drzemkę , dzieci trochę pogonią i np będzie opcja rozpalenia grilla?
Planujemy z Vodic wyjechać koło 10:00-11:00 , 5-6 godzin jazdy, przerwa właśnie gdzieś na Węgrzech i potem kontynuacja trasy na spanie dzieci. Dojazd koło 2-3 w nocy do Mszany Dolnej.

Do Chorwacji jechaliśmy przez Jurgów, Poprad, Koszyce, Obok Miszkolca, Budapeszt centrum (po 4 rano), Letenye i Autostradami przez Chorwację aż do zjazdu na Vodice. Najbardziej zawiedzeni jesteśmy drogami na Słowacji gdzie szczególnie okolicami Koszyc i początkiem dróg na Węgrzech przed Miszkolcem. Wracamy raczej tak samo chyba że za balatonem odbijemy w kierunku Zwardonia.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.07.2024 18:25

Szoku napisał(a):Opis trasy poniżej, na wstępie jednak pytanko.

Wypad powoli dobiega końca, jest ktoś w stanie polecić jakąś miejscowość nad Balatonem gdzie możemy zjechać z autostrady i zrobić sobie 3-4 godzinna przerwę w drodze powrotnej do Polski? Jakiś park np albo miejscówka nad jeziorem gdzie kierowcy pójdą na drzemkę , dzieci trochę pogonią i np będzie opcja rozpalenia grilla?

Z podobnych opisowi miejsc znam tylko to po drugiej stronie Balatonu, dojazd od Keszthely drugim brzegiem lub promem z Szantod.
Zobacz sobie tutaj (Tihanyi) - parking przy lasku, gdzie można się kimnąć (reszta pójdzie do Tihanyi):
https://www.google.pl/maps/place/Horg%C ... ?entry=ttu
A tutaj zrobić sobie piknik:
https://www.google.pl/maps/@46.9229531, ... &entry=ttu

Aczkolwiek nie wiem jak na Węgrzech z rozpalaniem grilla...
No i pytanie czy nie będzie tam wszystko zajęte.

Po drugiej stronie byłem tylko na Campach.
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 12.04.2025 07:56

A ja mam pytanie nt. Słowacji, dawno nie jechałem, a będziemy jechać za tydzień z okolic Krakowa na Budapeszt i Maps raz proponuje trasę Chyżne-Banska Bystrzyca a innym razem przez Koszyce. Inni tu pisali jeszcze o jeździe na Bratysławę :)
Oczywiście liczy się czas, więc chyba jednak z mojej lokalizacji Chyżne, bo Koszyce to ze 100km więcej i czas też nieco dłuższy.
Czy w GMaps opcja unikaj opłat na pewno zadziała w tym przypadku?
Ponadto poproszę Was o namiar na objazd płatnych =chyba tylko w Banskiej... Czy wg Was warto kupić w Słowacji winietę dla takiej trasy? Zyskam z 30 min? Pozdrawiam.
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 12.04.2025 08:26

Z Krakowa najkrótsza to na Chyżne-Bańska, na Bratysławę omijasz Budapeszt. Na Koszyce z Krakowa? nie żartuj. Płatna w okolicy BB, ale jak pojedziesz na Bratysławę to też płatna.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 12.04.2025 11:09

Na Żylinę 520 , pewnie jest mega malownicza....co do winiety, poza autostradą myślę do 2 godziny więcej musisz liczyć. Ja w życiu raz jechałem bez winiety przez Słowację i to był ostatni raz ;) (Żylina-Bratysława)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 12.04.2025 14:03

Adax napisał(a):A ja mam pytanie nt. Słowacji, dawno nie jechałem, a będziemy jechać za tydzień z okolic Krakowa na Budapeszt i Maps raz proponuje trasę Chyżne-Banska Bystrzyca a innym razem przez Koszyce. Inni tu pisali jeszcze o jeździe na Bratysławę :)
Oczywiście liczy się czas, więc chyba jednak z mojej lokalizacji Chyżne, bo Koszyce to ze 100km więcej i czas też nieco dłuższy.
.

Cześć
Zależy, kto co lubi ? Ten kierunek Bańska ... ?? Jeden powie, trasa widokowa i malownicza ....Drugi powie, trasa uperdl/// wa 8)

Są też różne priorytety. Jak jechać do HR (szybki przylot) /// A jak jechać z HR (już nic nie goni, doładowanie się, poznawcze) ??

W kierunku "do" z okolic Krakowa, wybrałbym, przebicie się na Bielsko Białą i dalej w dół, jak droga prowadzi. Wariant szybki, łatwy, prosty i przyjemny. :spoko:

Kierunek Bańska .... "Do", absolutnie nie. Owszem, widokowy. Nawet sobie obejrzysz słowackie centra narciarskie po sezonie. Ale dłuży się jak cholerka. Góra, dół, zawijasy. Drogi nie ubywa.

Gdzie się tam panie przebijać po tej Słowacji lokalnej, na tą Bratysławę 8) .... I spalanko jakby trochę większe. 8) ;) A punkty kluczowe, sprytnie pozamykane płatnymi kawałkami...Słowacy nie są tacy głupi 8) ....
Gdzie tam panie kombinować z tymi objazdami. Szkoda czasu i energii

A kierunek na Koszyce, to jak kolega pisze, całkiem nie to... Kierunek dla Rzeszowiaków, Lubelaków, itd ... Jeżdziłem tam do Grecji .... Trasa jak trasa... Normalna.

Niżej fota z okolic Bańskiej ... , żeby nie było, że teoretyzuję .... Jak na przykład na powrocie wpadniesz na jeden dzien do Budapesztu, co nawet mogę polecić, jako punkt odpoczynku tranzytowego i poznawczego :spoko:

To z Budapesztu na Kraków, jak najbardziej. Dość malowniczy kierunek Bańska .... :spoko: ...i na Rabkę Zdrój :spoko:

Ruch na tej trasie znikomy ...Sami w górach ...Wrzesień, środek tygodnia //

Obrazek

....
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 13.04.2025 09:56

Dzięki Panowie. Jednak wracam bo super pomagacie, ale zamieszaliście też nieźle :)
Jeździłem do CRO to zawsze Zilina i Bratysława. Ale obecnie jadę na Budapeszt, Serbię, Macedonię do Salonik. Maps nawet teraz proponuje przez Koszyce, a nie przez Chyżne :P -czasy podobne ale 60-70km więcej.
Natomiast mój kierunek przez Bratysławę to prawie +200km więcej i prawie +1h -na pewno nie jest to kierunek ekonomicznie uzasadniony i czasowo zdecydowanie dłuższy w moim przypadku. Serio nie wierzyć Maps i wybrać drogę autostradową przez Bratysławę, Gyor i Budapeszt +200km/+1h ?
No chyba, że w grę wchodzi pewne szybkie przejście graniczne i zapewnienie braku korków...?
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 13.04.2025 11:41

A widzisz, ja tu o HR, a Ty do GR :) .... Trasą na Bratysławę, nie jedziesz do Bratysławy.... W Trnawie ścinasz na Komarno... Jeździłem tak... Zarabiasz ok 70 km.... Może trochę mniej, może więcej ??
I jeżdziłem także tą nitką wschodnią od Lublina i Rzeszowa na Koszyce, Można powiedzieć że te obie nitki w Słowacji i Węgrzech (do Budapesztu), w rozrachunku ogólnym, takie same.. Co nie wybierzesz to będzie żle, czyli dobrze. ;) ...Aby do obwodnicy budapesztańskiej... Kwestia jak się przebić do granicy polsko słowackiej... W wariancie wschodnim, aż do Rzeszowa będziesz jechał ?? Wybrałbym Bielsko Białą ... ??

....
Ostatnio edytowano 13.04.2025 12:30 przez AdamSz, łącznie edytowano 3 razy
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 13.04.2025 11:46

Najlepiej to jedz jedna nitką. Wracaj druga nitka, albo trzecia na Bańska.... Ja tak robiłem, różnie..Stąd mam opanowane te rożne warianty... A wnioski żadne :lool: ....Wszędzie żle, czyli dobrze :spoko:

Nawet na powrocie jechalem też na Krynicę Zdrój... od Svidnika (poprawka to było od Preszewa na Bardejów, Krynica, Brzesko)... Tylko i wyłącznie poznawczo, bo nam sie zachciało Krynice zobaczyc latem . Jako trasa dla trasy, odpada ??// Raczej ?? A może dla twojej destynacji w PL, nie ?? Drogi lokalne, wleczemy się ;)

.....
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 13.04.2025 19:58

Wiadomo może, czy do wakacji oddadzą chociaż przejazd z ograniczeniem przez S1 do granicy ??.... Czy coś nowego Słowacy oddali również po swojej stronie ??.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 13.04.2025 21:20

SebastianM napisał(a):Wiadomo może, czy do wakacji oddadzą chociaż przejazd z ograniczeniem przez S1 do granicy ??.... Czy coś nowego Słowacy oddali również po swojej stronie ??.

Słowacy nic nie oddali i prędko nie oddadzą, bo nawet nie budują. Zrobili obwodnicę Żyliny, podciągnęli kawałek od granicy do Čadczy i na razie koniec. Nie ma drugiej nitki tunelu Horelica, a dalej w kierunku Żyliny planowane rozpoczęcie czegokolwiek dopiero po 2030.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 13.04.2025 22:02

marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 13.04.2025 23:00

No faktycznie na papierze to wygląda obiecująco.

Tyle, że znając tempo budowy słowackich autostrad, a zwłaszcza mając w pamięci, ile trwało przebijanie pierwszej nitki Horelicy, na szybkie zakończenie bym nie liczył....

Założę się, że nasza S1 będzie ukończona wcześniej - i to cały odcinek od lotniska do granicy z Zwardoniu
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 14.04.2025 09:55

Wg cytowanego artykułu mają czas na zakończenie prac do końca 2029

Zrzut ekranu 2025-04-14 095351.png
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 14.04.2025 20:30

Niestety zazwyczaj tempo nie zachwyca, a do tego różne wpadki po drodze.

S1 z Pyrzowic do Zwardonia być może będzie gotowa już w przyszłym roku, częściowo na zasadzie tzw. przejezdności.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 489
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone