Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 17.05.2025 07:58

pawelli napisał(a):Mozna z Krakowa jechać na Chyżne - Dolny Kubin - Martin - Zilina - jest troche wiosek ale dość przyjemnie się tamtędy jedzie.

A jechał ktoś przez Słowacje - Chyżne - Banka Bystrzyca - Zvolen - Sahy - Budapeszt i dalej na Letenye ?
Robiłem tę trasę do Grecji teraz kwiecień/maj '25 i będę szczery do bólu - zawierzyłem navi, ale mapy oszukują, bo realna prędkość jest tam nawet 2x niższa i nie chodzi tu nawet o ruch (TIR, ciągnik, rowerzyści), ale wiele serpentyn wymaga naprawdę wolniejszej bezpiecznej jazdy. Jeździłem już na Zwardoń i Żilinę oraz A4/A1 oraz ostatnio powiedziałem "sprawdzam maps" i wybrałem BB :nie: Przy długiej trasie aby odczuć luz i przyjemność, ograniczyć zmęczenie to z okolic Krakowa tylko A4/A1 -niby 100km więcej i nieco dłużej wg maps, ale w realu nie ma porównania. Mam gdzieś zapiski, jak znajdę to wrzucę jak to realnie wychodzi. Oczywiście jest ekonomia, wiadomo za A trzeba zabulić, ale te trasy poza autostradowe to tylko gdy chcemy tam coś zwiedzać (bo jest tam pięknie) i nie zależy nam na czasie. Dodam, że Grecja przez Serbię to porażka, wracając stałem ok. 1h na granicy już o 5:00, a stoi się i po 5h :roll: Kombinowanie z przejściami? Hmmm, ja bym kombinował z dod. zwiedzaniem innych krajów, aby w ogóle Serbię omijać (jadąc do Grecji oczywiście!).
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 17.05.2025 09:21

pawelli napisał(a):A czy autostrada od Letenye do Rédics - to jest płatna ?
Ze 2 razy jak wracałem to się zapędziłem tamtędy i nie zjechałem na Lenti

Tak....przez Słowenię jeszcze jeździsz ??...
marekkowalak napisał(a):Ja zawsze jeżdżę na Lenti i M70 do Letenye, bo i tak muszę mieć winietę od Rajki do Szombathely. Raz jechałem przez Mursko - Čakovec i nie podchodzi mi ta trasa.

Kiedy Chorwacja jeszcze nie była w Schengen, zawsze jeździłem przez Lendavę i na Mursko....Ponieważ przez Węgry zawsze jeździliśmy w soboty w późnych godzinach popołudniowych ( wyjazd z Gdańska wcześnie rano) , na Mursko traciliśmy max 45 minut, podczas gdy na Letenye ludzie tracili godziny ;) . Ja wspominam z wielkim sentymentem tę trasę .
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 17.05.2025 19:32

SebastianM napisał(a):Kiedy Chorwacja jeszcze nie była w Schengen, zawsze jeździłem przez Lendavę i na Mursko....Ponieważ przez Węgry zawsze jeździliśmy w soboty w późnych godzinach popołudniowych ( wyjazd z Gdańska wcześnie rano) , na Mursko traciliśmy max 45 minut, podczas gdy na Letenye ludzie tracili godziny ;) . Ja wspominam z wielkim sentymentem tę trasę .

Jeździłem przez Letenye (w 99% stare przejście) wiele razy w obie strony o różnych porach dnia i nocy i w czasach przed Schengen, i od 2023 r...... właściwie od 2010 prawie co roku tamtędy jeżdżę.

Nigdy się nie zdarzyło, żebym tam stał na granicy więcej niż 5-10 minut.

Godzinami to ludzie stali w Macelj na granicy słoweńsko-chorwackiej.
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 17.05.2025 19:56

Mnie zdarzyło się stać w Letenye ok. godzinki w czasie covidu, sprawdzali każdemu papiery po szczepieniu. Jakoś nad ranem to było
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 17.05.2025 21:27

marekkowalak napisał(a):Jeździłem przez Letenye (w 99% stare przejście) wiele razy w obie strony o różnych porach dnia i nocy i w czasach przed Schengen, i od 2023 r...... właściwie od 2010 prawie co roku tamtędy jeżdżę.

Widzisz my jeżdżąc w soboty pierwszy weekend sierpnia, zawsze przez Letenye mapy google wskazywały bardzo długie stanie ( soboty około godziny 17 ). Stąd też Lendava i Mursko.
Również potwierdzały to czasy przyjazdu naszych znajomych. Zawsze to my byliśmy pierwsi na noclegu w Varaždin i bynajmniej zawsze były to różnice przynajmniej godzinne ;) . Oczywiście jeszcze trzeba doliczyć chwilę stania, celem pobrania biletu na autostradzie, ale to raczej marginalna sprawa i dłuższy dystans przez Letenye ( +35 km mniej więcej)
Granicy Słoweńskiej i jazdy przez Austrię i Słowenię nie biorę wcale pod uwagę, bo w czasach sprzed Schengen, w wakacyjne weekendy bała to opcja o kilka godzin dłuższa ( sobotnie popołudnia). Dzisiaj z resztą też jest , ale nie ma już takiej różnicy .

qra69 napisał(a):Mnie zdarzyło się stać w Letenye ok. godzinki w czasie covidu, sprawdzali każdemu papiery po szczepieniu. Jakoś nad ranem to było

W covidzie to była bajka, dużo mniej turystów, na Mursko zostaliśmy odprawieni niemalże w przelocie .
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 17.05.2025 22:31

A, jeśli mówimy o sobocie w ciągu dnia (w dodatku pierwszej sierpnia), to faktycznie nie mam doświadczenia, bo tego terminu unikam jak ognia (i generalnie sobót).

Moje przejazdy w Letenye to w 90% początek lipca, z czego w tamtą stronę zawsze nocą. Na powrocie już różnie.

Na początku sierpnia jechałem tamtędy bodajże 2 razy (na pewno przed Schengen) i też nie stałem.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 18.05.2025 08:04

My niestety jesteśmy skazani na ten termin. Kiedy z Gdańska wyjeżdżamy około 5 rano, około 16-17 jesteśmy na granicy węgiersko-chorwackiej i udajemy się z reguły na nocleg w Varażdin. W tym roku mała zmiana, wyjeżdżamy w piątek wczesnym popołudniem, żeby około północy zameldować się w okolicach Gyor na noclegu....zobaczymy .
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 18.05.2025 09:21

Póki co, w Letenye jest problem, bo od 16 kwietnia z powodu pryszczycy zamknięte jest przejście autostradowe i cały ruch idzie starym. Ale mam nadzieję, że do wakacji to ogarną.

W Mursko przejście normalnie otwarte - tamtędy nie jeżdżą TIR-y z bydłem czy trzodą, bo na rondzie w Lendawie jest zakaz.

Chociaż słoweńska w Pince też zamknięta od strony Węgier, a Google pokazuje bez korków, ruch normalny. Czyli może tylko kontrole, a nie zupełnie zamknięta?
Ostatnio edytowano 18.05.2025 14:56 przez marekkowalak, łącznie edytowano 1 raz
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 18.05.2025 12:50

marekkowalak napisał(a):Jeździłem przez Letenye (w 99% stare przejście) wiele razy w obie strony o różnych porach dnia i nocy i w czasach przed Schengen, i od 2023 r...... właściwie od 2010 prawie co roku tamtędy jeżdżę.

Potwierdzam w 100%-tach.
Przejazd, zawsze w ostatnią sobotę lipca, około północy.
Oczywiście, w stronę Adriatyku. Powrót w piątki, w godzinach popołudniowych, też bez żadnych przeszkód.
DonDaniel
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DonDaniel » 23.05.2025 12:16

Cześć, wiecie może czy odcinek trasy M30 w okolicach Miskolc jest już otwarty ?? Google kieruje na Szikszo (trasa 3) dzięki
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 01.06.2025 05:12

Witaj!!!!
I tak jest obecnie. Naprawiają autostradę na tym odcinku. Remont do 31 października 2025 roku.
https://www.utinform.hu/en/map?d=0&n=0& ... 8.13715,14
Pozdrawiam JurekG
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 01.06.2025 09:22

Hej

Ktoś się orientuje co tu się wyprawia ?

Zrzut ekranu 2025-06-01 102006.png
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 01.06.2025 10:49

damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 01.06.2025 11:47

Też zapytam.
A tu? Coś więcej ktoś wie.
Droga na Bratysławę, dzisiejszy screen. Wystarczy jechać jak niebieska trasa pokazuje małym objazdem?
żółty ludzik pokazuje jakieś roboty drogowe.
Załączniki:
na B.jpg
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 01.06.2025 19:14

damianisko5 napisał(a):Też zapytam.
A tu? Coś więcej ktoś wie.
Droga na Bratysławę, dzisiejszy screen. Wystarczy jechać jak niebieska trasa pokazuje małym objazdem?
żółty ludzik pokazuje jakieś roboty drogowe.

Hej, tam są roboty drogowe bo jest przerabiany cały "węzeł" możesz jechać jak masz na Twoim skreenie, albo skręcić w prawo na D4 i jechać nowym objazdem Bratysławy. "Ślimak" jeszcze nie jest zrobiony, ale na D4 można zjechać jak na moim screenie...tak właśnie jechałem tydzień temu.
Załączniki:
Screenshot_20250601-202606 (1).png
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 494
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone