napisał(a) Adax » 17.05.2025 07:58
pawelli napisał(a):Mozna z Krakowa jechać na Chyżne - Dolny Kubin - Martin - Zilina - jest troche wiosek ale dość przyjemnie się tamtędy jedzie.
A jechał ktoś przez Słowacje - Chyżne - Banka Bystrzyca - Zvolen - Sahy - Budapeszt i dalej na Letenye ?
Robiłem tę trasę do Grecji teraz kwiecień/maj '25 i będę szczery do bólu - zawierzyłem navi, ale mapy oszukują, bo realna prędkość jest tam nawet 2x niższa i nie chodzi tu nawet o ruch (TIR, ciągnik, rowerzyści), ale wiele serpentyn wymaga naprawdę wolniejszej bezpiecznej jazdy. Jeździłem już na Zwardoń i Żilinę oraz A4/A1 oraz ostatnio powiedziałem "sprawdzam maps" i wybrałem BB

Przy długiej trasie aby odczuć luz i przyjemność, ograniczyć zmęczenie to z okolic Krakowa tylko A4/A1 -niby 100km więcej i nieco dłużej wg maps, ale w realu nie ma porównania. Mam gdzieś zapiski, jak znajdę to wrzucę jak to realnie wychodzi. Oczywiście jest ekonomia, wiadomo za A trzeba zabulić, ale te trasy poza autostradowe to tylko gdy chcemy tam coś zwiedzać (bo jest tam pięknie) i nie zależy nam na czasie. Dodam, że Grecja przez Serbię to porażka, wracając stałem ok. 1h na granicy już o 5:00, a stoi się i po 5h

Kombinowanie z przejściami? Hmmm, ja bym kombinował z dod. zwiedzaniem innych krajów, aby w ogóle Serbię omijać (jadąc do Grecji oczywiście!).