Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
smokp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smokp » 20.06.2025 20:11

Pudelek napisał(a):
sebu napisał(a):
smokp napisał(a):
sebu napisał(a): Jak ktoś coś chciałby z tej trasy ,chętnie podpowiem .

Chętnie zobaczę tą trasę z Kielc do Bratysławy i w jakich godzinach mijałeś granicę PL/CZ?
Wrzuć linka GM, ja wybieram się za 2 tygodnie i bacznie obserwuje dwie trasy..

Coś im się zdaję że zostanie mi czkawka po tej mojej drodze . Nie doczytałem tematu i pojechałem bez winietki na Czechy . Teraz widzę że z Cieszyna na Czadce trzeba było kupić winietkę . :| . A zawsze jeżdżę przez Budapeszt ,diabeł mnie podkusił :|

tam chyba nie ma kamer sprawdzających, więc jeśli nikt Cię nie zatrzymał, to raczej mandatu nie będzie

Ja dla sportu sprawdziłem i widzę że są jakieś kamery już 300 m od zjazdu na drogę 11. Zarówno na słupie po prawej jak i na pasy ruchu skierowane.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 20.06.2025 21:15

Niekoniecznie do weryfikacji "winietek". Kiedyś zdarzyło mi się tam wjechać w drugą stronę i przebyć ten krótki odcinek autostradą, a nic nie przyszło.
gucio1955
Globtroter
Przejazd przez Słowację

Nieprzeczytany postnapisał(a) gucio1955 » 22.06.2025 10:55

Czy jadąc z Czech na Węgry przez Bratysławę potrzebuję winietę na Słowację ?
marekkowalak
Cromaniak
Re: Przejazd przez Słowację

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.06.2025 11:27

gucio1955 napisał(a):Czy jadąc z Czech na Węgry przez Bratysławę potrzebuję winietę na Słowację ?

Tak. Wszystkie autostrady na Słowacji są płatne.

Jest kilka wątków odpowiednich dla Twojego pytania - nie trzeba zakładać kolejnego.
kouczan
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kouczan » 23.06.2025 12:50

smokp napisał(a):Ja dla sportu sprawdziłem i widzę że są jakieś kamery już 300 m od zjazdu na drogę 11. Zarówno na słupie po prawej jak i na pasy ruchu skierowane.

Który odcinek czeskiej 11 jest płatny po drodze z Cieszyna w kierunku Czadcy? Na edalnice ta trasa nie jest zaznaczona jako płatny odcinek.
empire13
Cromaniak
Re: Przejazd przez Słowację

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 23.06.2025 13:28

gucio1955 napisał(a):Czy jadąc z Czech na Węgry przez Bratysławę potrzebuję winietę na Słowację ?

Zależy skąd.
Da się bez winiety ale nie zawsze ma to sens.
Sprawdź sobie na poniższej stronie opcje "unikaj odcinków płatnych"
https://mapy.com/pl/zakladni?x=18.81126 ... 669813&z=8
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 23.06.2025 15:42

kouczan napisał(a):
smokp napisał(a):Ja dla sportu sprawdziłem i widzę że są jakieś kamery już 300 m od zjazdu na drogę 11. Zarówno na słupie po prawej jak i na pasy ruchu skierowane.

Który odcinek czeskiej 11 jest płatny po drodze z Cieszyna w kierunku Czadcy? Na edalnice ta trasa nie jest zaznaczona jako płatny odcinek.

Bo żaden odcinek czeskiej 11 nie jest płatny dla osobówek.

Płatny jest tylko ostatni odcinek obwodnicy Trzyńca (jeśli nie zjedziesz w Neborach) - ale to już nie jest 11, tylko 68 (od granicy słowackiej w Mostach aż do Neborów 68 i 11 biegną jednym śladem).
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 23.06.2025 16:04

Formalnie ten odcinek nie jest płatny, bo nie jest autostradą, ale i tak musisz zapłacić za autostradę :D
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 23.06.2025 16:22

Pudelek napisał(a):Formalnie ten odcinek nie jest płatny, bo nie jest autostradą, ale i tak musisz zapłacić za autostradę :D

No bo nie można z niego zjechać inaczej niż w autostradę D48.
Cropidło
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropidło » 23.06.2025 16:41

Od zeszłego roku z powodu dużego nasilenia prac przy budowie S1 w kierunku Zwardonia
zaprzestałem jazdy właśnie przez Zwardoń.
Jadę przez Cieszyn i z Cieszyna wbijam omiń drogi płatne idę drogą nr11 do granicy ze Słowacją.
Po przekroczeniu granicy likwiduję opcję omiń drogi płatne.
Ot cała filozofia.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 23.06.2025 19:06

Cropidło napisał(a):Od zeszłego roku z powodu dużego nasilenia prac przy budowie S1 w kierunku Zwardonia
zaprzestałem jazdy właśnie przez Zwardoń.
Jadę przez Cieszyn i z Cieszyna wbijam omiń drogi płatne idę drogą nr11 do granicy ze Słowacją.
Po przekroczeniu granicy likwiduję opcję omiń drogi płatne.
Ot cała filozofia.

Podobno w przyszłym roku na wakacje ma być gotowy i odcinek od Bierunia do Bielska-Białej, i ta nieszczęsna Węgierska Górka. I ja się poważnie zastanawiam nad przerzuceniem się wtedy z mojej ulubionej trasy przez Cieszyn na S1 przez Zwardoń. I to nie po to, aby ominąć czeską11 i Čadcę (jadę nocą, więc tamtejsze korki mnie nie dotyczą), a bardziej żeby ominąć ten cholerny roller-coaster od Pyrzowic do Gliwic.
mski
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mski » 10.07.2025 06:03

Witam. Jak najlepiej jechać w tym roku przejeżdżając przez przejście w Barwinku? Zazwyczaj jak jeździłem, to kierowałem się na Svenske Nove Mesto odbijając w Svidniku w lewo i tak się bujałem lokalnymi drogami przez Słowację.
Jednak kierując się na Presov i dalej na Koszyce, GM pokazuje że na wysokości Kapusany przed Presovem droga jest zamknięta, w co do końca nie chce mi się wierzyć. Jak to jest w rzeczywistości?
https://www.google.com/maps/dir/Rzesz%C ... FQAw%3D%3D
DonDaniel
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DonDaniel » 10.07.2025 06:58

mski napisał(a):Witam. Jak najlepiej jechać w tym roku przejeżdżając przez przejście w Barwinku? Zazwyczaj jak jeździłem, to kierowałem się na Svenske Nove Mesto odbijając w Svidniku w lewo i tak się bujałem lokalnymi drogami przez Słowację.
Jednak kierując się na Presov i dalej na Koszyce, GM pokazuje że na wysokości Kapusany przed Presovem droga jest zamknięta, w co do końca nie chce mi się wierzyć. Jak to jest w rzeczywistości?
https://www.google.com/maps/dir/Rzesz%C ... FQAw%3D%3D

cześć, jak zbliżysz mapkę to jest lekki objazd lewą stroną (budowa obwodnicy m.Preszów). Droga jest przejezdna, lecz jeżeli chcesz ominąć ten odcinek jedź...
https://maps.app.goo.gl/8rN2WrtgMM6MVQLB7
smokp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smokp » 11.07.2025 12:29

No to moje pięć groszy odnośnie trasy przez Cieszyn, 11-stką, słowacja, węgry itp... jako alternatywa dla CZ-A-SLO.

NIE POLECAM. W jedną stronę jeszcze jeszcze jakoś nawet mi się podobało ale powrót oraz na chłodno kalkulacja.... to odradzam wszystkim którzy chcą sobie jechać równo i dosyć szybko. Ta trasa to jakaś pomyłka... 50 km/h 70 km/h 50.. 80 110 90 i co chwila dosłownie jakieś dziury w jezdni... przejechanie 300km łącznie tymi wypierdkami z setkami znaków ograniczających prędkość ... wytrzęsło pasażerów aż się niedobrze robi dzieciom na drugim i trzecim rzędzie siedzeń....

a czeskie i słowackie łapanie fotoradarami powoduje że ta trasa nie jest taka beztroska tylko mocno wymagająca skupienia na tym by się nie dać złapać...
niestety mi się raczej nie udało... jakiś cwaniaczek postawił przenośny fotoradar na i to dla mnie szok... wahadle na robotach drogowych... w czechach... ograniczenie do 50 poza obszarem zabudowanym zdaje się ... wahadło sterowane światłami... ruszasz chcesz jak najszybciej przejechać ten 500 metrowy odcinek i na samym środku znak z ograniczeniem prędkości po to by się załapał na fotkę z waszą blachą.

Jazda na Węgrzech to jakieś nieporozumienie .... co chwila lory... od groma tirów z transportem aut. ruch też spory no i co chwila wioska... z ograniczeniem 50 - 40 a nawet 30 km.
Jeden fakt to taki że nie stałem nigdzie w korku ... zero... ale chyba trasa bardziej mecząca niż ta przez Słowenię i Austrię bo jak się zagapisz to albo dostaniesz fotkę... albo jak za wolno jedziesz to za sobą masz sznur samochodów i debili co niemal wchodzą Ci na zderzak wymuszając byś szybciej jechał bo nie mają jak wyprzedzić... jazda na tempomacie niemal niemożliwa.... Jak się ktoś nie spieszy to ok może się przemęczyć ale jazda zgodnie z przepisami to albo co chwila hamowanie / przyśpieszanie albo wymioty pasażerów od podskoków i zajebistej jezdni/zakrętów.

Spróbowałem i raczej nigdy nie skorzystam. Chyba wolę postać trochę w Wiedniu niż powtórkę z rozrywki.
Teraz tylko czekam ile mi przyjdzie zapłacić za tą przyjemność... i czy tylko jeden czy więcej bilecików.... ehhh
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 11.07.2025 12:41

No proszę, nie może to być 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 498
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone