Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bledzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 14.07.2025 07:56

smokp napisał(a):No to moje pięć groszy odnośnie trasy przez Cieszyn, 11-stką, słowacja, węgry itp... jako alternatywa dla CZ-A-SLO.

NIE POLECAM. W jedną stronę jeszcze jeszcze jakoś nawet mi się podobało ale powrót oraz na chłodno kalkulacja.... to odradzam wszystkim którzy chcą sobie jechać równo i dosyć szybko. Ta trasa to jakaś pomyłka... 50 km/h 70 km/h 50.. 80 110 90 i co chwila dosłownie jakieś dziury w jezdni... przejechanie 300km łącznie tymi wypierdkami z setkami znaków ograniczających prędkość ... wytrzęsło pasażerów aż się niedobrze robi dzieciom na drugim i trzecim rzędzie siedzeń....

a czeskie i słowackie łapanie fotoradarami powoduje że ta trasa nie jest taka beztroska tylko mocno wymagająca skupienia na tym by się nie dać złapać...
niestety mi się raczej nie udało... jakiś cwaniaczek postawił przenośny fotoradar na i to dla mnie szok... wahadle na robotach drogowych... w czechach... ograniczenie do 50 poza obszarem zabudowanym zdaje się ... wahadło sterowane światłami... ruszasz chcesz jak najszybciej przejechać ten 500 metrowy odcinek i na samym środku znak z ograniczeniem prędkości po to by się załapał na fotkę z waszą blachą.

Jazda na Węgrzech to jakieś nieporozumienie .... co chwila lory... od groma tirów z transportem aut. ruch też spory no i co chwila wioska... z ograniczeniem 50 - 40 a nawet 30 km.
Jeden fakt to taki że nie stałem nigdzie w korku ... zero... ale chyba trasa bardziej mecząca niż ta przez Słowenię i Austrię bo jak się zagapisz to albo dostaniesz fotkę... albo jak za wolno jedziesz to za sobą masz sznur samochodów i debili co niemal wchodzą Ci na zderzak wymuszając byś szybciej jechał bo nie mają jak wyprzedzić... jazda na tempomacie niemal niemożliwa.... Jak się ktoś nie spieszy to ok może się przemęczyć ale jazda zgodnie z przepisami to albo co chwila hamowanie / przyśpieszanie albo wymioty pasażerów od podskoków i zajebistej jezdni/zakrętów.

Spróbowałem i raczej nigdy nie skorzystam. Chyba wolę postać trochę w Wiedniu niż powtórkę z rozrywki.
Teraz tylko czekam ile mi przyjdzie zapłacić za tą przyjemność... i czy tylko jeden czy więcej bilecików.... ehhh

jeśli przez Węgry do Chorwacji to tylko nasza A1---Ostrawa --- Ołomuniec -- Brno -- Bratysława - cały czas autostrady , szybko i przyjemnie.
korki ogromniaste to widzą tylko Ci, którzy tam nie jeżdżą.
ja tam jeżdzę często i korki są , ale to 10-15 min max i wychodzi zawsze o wiele szybciej, bezpieczniej i przyjemniej niż omijanie winiet czeskich czy jazda zwykłymi przez Słowacje.
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 14.07.2025 08:25

Równie dobrze można napisać, że jeśli przez Węgry do Chorwacji to przez Miskolc, Budapeszt, Letenye. Od Presova cały czas autostrada.
bledzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 14.07.2025 09:14

Ale przez Budapeszt jest o wiele dalej i dłuższy czas.
Natomiast jadąc np. z Gliwic przez Brno jest o wiele szybciej do Bratysławy niż przez Czadce czy Mosty. Różnica czasowa to od 40 min do godziny.
o komforcie nie wspomnę, zwłaszcza w nowoczesnym aucie z ACC czy asystentem jazdy
DonDaniel
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DonDaniel » 14.07.2025 09:21

Wszystko zależy od tego skąd ktoś rusza w trasę. Większość woj. ze ściany wschodu Polski jeździ przez Barwinek-Koszyce-Budapeszt.
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 14.07.2025 09:48

bledzik napisał(a):Ale przez Budapeszt jest o wiele dalej i dłuższy czas.
Natomiast jadąc np. z Gliwic przez Brno jest o wiele szybciej do Bratysławy niż przez Czadce czy Mosty. Różnica czasowa to od 40 min do godziny.
o komforcie nie wspomnę, zwłaszcza w nowoczesnym aucie z ACC czy asystentem jazdy

Błędnie zakładasz, że wszyscy jadą ze Śląska albo autostradą A1.

Z Rzeszowa do Zadaru przez Barwinek google pokazują 1100 km i 12 godzin jazdy, z Rzeszowa przez Śląsk i Czechy 1250 km i ponad 13 godzin.
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 14.07.2025 10:01

bledzik Ty widzisz tylko swoje miejsce zamieszkania. Wschodnia Małopolska, Podkarpacie, Lubelskie leci przez Koszyce, Miszkolc, Budapeszt i prawie cały czas jest autostrada. Na KRK dolatuje się w poniżej 10 godzin.
ghastime
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ghastime » 14.07.2025 12:42

Ja z Nowego Sącza jeżdżę tylko przez Muszynkę - Preszów - Koszyce - Budapeszt. W Zadarze jestem po 10,5 - 12 godzinach.
bledzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 15.07.2025 08:20

dekoder napisał(a):
bledzik napisał(a):Ale przez Budapeszt jest o wiele dalej i dłuższy czas.

Błędnie zakładasz, że wszyscy jadą ze Śląska albo autostradą A1.

Z Rzeszowa do Zadaru przez Barwinek google pokazują 1100 km i 12 godzin jazdy, z Rzeszowa przez Śląsk i Czechy 1250 km i ponad 13 godzin.

zdecydowana większość kraju jedzie w kierunku Śląska ( północ / Mazowsze / Wielkopolska / Łódzkie ). Ewentualnie zachód jedzie inaczej, choć duża część dolnego śląska też uderza A4 Gliwice --- A1 Ostrawa.
Natomiast od Krakowa na wschód trasa już może wyglądać zupełnie inaczej.
Rzeszów czy okolice to oczywiste że trasa przez Austrię i Czechy nie jest lepsza, choć różnica w czasie to tylko pół godziny na korzyść Słowacja / Węgry
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 15.07.2025 11:23

Najlepiej to mamy z Krakowa, bo ani przez Śląsk, ani przez Koszyce, tylko prosto na południe przez Chyżne, Sahy i Budapeszt :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.07.2025 12:12

Dżejan napisał(a):Najlepiej to mamy z Krakowa, bo ani przez Śląsk, ani przez Koszyce, tylko prosto na południe przez Chyżne, Sahy i Budapeszt :)
A ja jeździłam przez Chyżne i Bratysławę i Wiedeń.... Dla mnie najprościej.... Zawsze jest opcja....
Disorder87
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Disorder87 » 15.07.2025 12:13

Przez Zwardoń, Bratysławę, Lenti jest prawie pół godziny krócej.. Ale rozumiem przyzwyczajenie :)
Ostatnio edytowano 15.07.2025 12:14 przez Disorder87, łącznie edytowano 1 raz
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 15.07.2025 12:14

bledzik napisał(a):Rzeszów czy okolice to oczywiste że trasa przez Austrię i Czechy nie jest lepsza, choć różnica w czasie to tylko pół godziny na korzyść Słowacja / Węgry

Polemizowałbym z tym zyskanym czasem, bo gogle uparcie pokazuje mi ponad godzinę. I to w dniach/godzinach neutralnych.
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 15.07.2025 12:53

Spod Krakowa-Chyżne- Žilina-Bratysława-HU (86)- Mursko-Šredisce- Drvenik -15h z tankowaniem, 2 godz drzemką i posiłkami.
Standard?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 15.07.2025 13:24

Dżejan napisał(a):Najlepiej to mamy z Krakowa, bo ani przez Śląsk, ani przez Koszyce, tylko prosto na południe przez Chyżne, Sahy i Budapeszt :)

No nie wiem, czy trasa Chyżne - Sahy - Budapeszt wpisuje się w definicję słowa "najlepiej"

2 razy tamtędy jechałem - i chyba o 2 za dużo
Given
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Given » 15.07.2025 14:59

Disorder87 napisał(a):Przez Zwardoń, Bratysławę, Lenti jest prawie pół godziny krócej.. Ale rozumiem przyzwyczajenie :)

Dokładnie tak samo jechałem. Trasa wcale zła nie jest, jedynie na Węgrzech poza autostradami drogi były takie 5-6/10, ale leciało się szybko. Wyjechałem z domu około 23 i o 13 byłem w Trpanj, po drodze jedno tankowanie i jedna drzemka 45min, więc bez szaleństw i jazdy na zapałkach.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 500
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone