Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.07.2025 18:40

marekkowalak napisał(a):
Dżejan napisał(a):Najlepiej to mamy z Krakowa, bo ani przez Śląsk, ani przez Koszyce, tylko prosto na południe przez Chyżne, Sahy i Budapeszt :)

No nie wiem, czy trasa Chyżne - Sahy - Budapeszt wpisuje się w definicję słowa "najlepiej"

2 razy tamtędy jechałem - i chyba o 2 za dużo

:plusone: Mam identyczne zdanie. Wolę wygodne autostrady.
adam73
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam73 » 18.07.2025 16:37

witam, jade do podstrany z wlkp , jaka trase wybrac prze austrie czy wegry . Bus 9os long
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 18.07.2025 16:52

adam73 napisał(a):witam, jade do podstrany z wlkp , jaka trase wybrac prze austrie czy wegry . Bus 9os long

Przez Węgry
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 18.07.2025 17:12

adam73 napisał(a):witam, jade do podstrany z wlkp , jaka trase wybrac prze austrie czy wegry . Bus 9os long

Przez Austrię.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 18.07.2025 18:01

Za dwa tygodnie w piątek około 14 będę jechał z Gdańska.... Czechy Słowacja Węgry :) . Bawaria i Baden Wittenbergia zaczynają ferie, drogi w Austrii i Słowenii będą zawalone.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 18.07.2025 22:33

SebastianM napisał(a):

Za dwa tygodnie w piątek około 14 będę jechał z Gdańska.... Czechy Słowacja Węgry :) . Bawaria i Baden Wittenbergia zaczynają ferie, drogi w Austrii i Słowenii będą zawalone.

No widzisz - ty to wiesz, ja to wiem, większość ogarniętych osób to wie.

Ale co niektórzy w ciemno krzyczą "przez Austrię i Słowenię", bo tak im nawigacja każe i nie ma dyskusji - liczy się tylko liczba kilometrów, inne czynniki nie mają dla nich znaczenia. Ewentualnie znają tylko jedną trasę i boją się pojechać inną, żeby się nie zgubić.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 18.07.2025 23:24

SebastianM napisał(a):

A to znasz termin kiedy wyjeżdża adam73?
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 19.07.2025 14:38

przez Czechy
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 19.07.2025 22:10

piekara114 napisał(a):
marekkowalak napisał(a):
Dżejan napisał(a):Najlepiej to mamy z Krakowa, bo ani przez Śląsk, ani przez Koszyce, tylko prosto na południe przez Chyżne, Sahy i Budapeszt :)

No nie wiem, czy trasa Chyżne - Sahy - Budapeszt wpisuje się w definicję słowa "najlepiej"

2 razy tamtędy jechałem - i chyba o 2 za dużo

:plusone: Mam identyczne zdanie. Wolę wygodne autostrady.

Wolisz autostrady ale jednak jedziesz ponad 3 godziny zwykłą drogą, żeby dotrzeć do Żyliny. Ja w tym czasie to już jestem prawie w Budapeszcie.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.07.2025 00:00

Dżejan napisał(a):
Wolisz autostrady ale jednak jedziesz ponad 3 godziny zwykłą drogą, żeby dotrzeć do Żyliny. Ja w tym czasie to już jestem prawie w Budapeszcie.

Z Suchej Beskidzkiej ponad 3 godziny do Żyliny?

To chyba jakimś Kamazem, i to pełnym żwiru. :lol: :lol:

W dodatku od Żywca do Czadcy jest prawie 50 km ekspresówki (a za chwilę będzie prawie 60), więc połowa trasy jednak nie zwykłymi drogami.
kiepuczi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiepuczi » 20.07.2025 22:49

Disorder87 napisał(a):Przez Zwardoń, Bratysławę, Lenti jest prawie pół godziny krócej.. Ale rozumiem przyzwyczajenie :)

też wybrałem w tym roku krótsza trasę o 45 minut bo tak wskazało w google ale był duży wypadek na autostradzie, kamper wjechał w ciężarówkę i jeszcze jakiś przewóz osób busem w tym uczestniczył, stałem godzinę a pozniej musiałem nadrabiać przynajmniej te 45 minut jadąc 200-230km/h cały czas. W końcu to wakacje więc każda minuta się liczy a dojazd do celu na czas to priorytet dla całej rodziny. Za rok jadę stara sprawdzoną trasą dłuższą o 45 minut :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.07.2025 06:36

Dżejan napisał(a):Wolisz autostrady ale jednak jedziesz ponad 3 godziny zwykłą drogą, żeby dotrzeć do Żyliny.
Dobry żart :lol: :lol: :lol: 2 h jazdy i to część ekspresówkami...
marekkowalak napisał(a):W dodatku od Żywca do Czadcy jest prawie 50 km ekspresówki (a za chwilę będzie prawie 60), więc połowa trasy jednak nie zwykłymi drogami.
:plusone:

Dżejan napisał(a):Ja w tym czasie to już jestem prawie w Budapeszcie.
Kolejny dobry żart :lol: :lol: Kraków - Budapeszt to 6 h jazdy, nawet jak "prawie" Budapeszt to do sporo więcej niż 3 h.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.07.2025 07:19

kiepuczi napisał(a):też wybrałem w tym roku krótsza trasę o 45 minut bo tak wskazało w google ale był duży wypadek na autostradzie, kamper wjechał w ciężarówkę i jeszcze jakiś przewóz osób busem w tym uczestniczył, stałem godzinę a pozniej musiałem nadrabiać przynajmniej te 45 minut jadąc 200-230km/h cały czas. W końcu to wakacje więc każda minuta się liczy a dojazd do celu na czas to priorytet dla całej rodziny. Za rok jadę stara sprawdzoną trasą dłuższą o 45 minut :)

To jest wątek o trasie dojazdu przez Słowację i Węgry, nie przez Niemcy, gdzie nie ma - oprócz miejscami ograniczeń - górnej granicy prędkości na autostradzie.
Ja - i pewnie spore grono użytkowników forum - oprócz priorytetu dojazdu do celu bezpiecznie z całą rodziną, ma również na względzie dotarcie bezpieczne do celu innych użytkowników dróg.
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 27.07.2025 15:48

do @marekkowalak i @piekara114

nie z Suchej tylko ja pisałem o najlepszej trasie z Krakowa.

Z Krakowa do Żyliny przez Bielsko i Zwardoń jest 180 km - 3g i 20min, a spróbuj jechać rano (ja wyjeżdżam o 6 rano) to stracisz dodatkowe 45 min przy wjeździe do Bielska

W tym czasie, przez Chyżne i Sahy, jestem prawie w Budapeszcie czyli w Vac - 4 godziny
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.07.2025 16:06

A ja z @marekkowalak odnosimy się do Twojego śmiesznego i nieprawdziwego stwierdzenia:
Dżejan napisał(a):Wolisz autostrady ale jednak jedziesz ponad 3 godziny zwykłą drogą, żeby dotrzeć do Żyliny. Ja w tym czasie to już jestem prawie w Budapeszcie.

I ostatnim postem sam sobie przeczysz.....
Dżejan napisał(a):W tym czasie, przez Chyżne i Sahy, jestem prawie w Budapeszcie czyli w Vac - 4 godziny

Ile w końcu jedziesz do tego prawie Budapesztu? 3 czy 4 h? Google pokazuje ok.5 Kraków(południe) - Vac...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 501
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone