napisał(a) adamosos » 07.04.2025 21:24
Wylot 31.03 19:00 - powrót 07.04 17:00 (Katowice - Ateny - Katowice)
Właśnie wróciliśmy i oczywiście masz rację, w centrum Peloponezu chłodniej i bardziej pochmurno ale już południe Elafonisos, Koroni, Methoni mielimy zajebistą pogodę, na Simos (Elafonios) zaliczyłem kąpiel - woda rześka (jak latem w Kołorzegu), nie braliśmy kremów i mordy zjarane na maxa, jak również plecy. Południe Peloponezu mieliśmy ciągle około 17-20 stopni w dzień, w nocy chłodniej, ale właśnie będąc na Simos gdzie było 20 stopni i słońce, nad resztą Peloponezu ciężkie ciemne chmury, lało i burza. To był wypad w głównej mierze poświęcony zwiedzaniu a udało się nawet plażowanie. Popadało 2 razy, jak jechaliśmy z Diakopto do Poros i wieczorem na Elafonisos - mżawka - nic to w porównaniu co widzieliśmy nad całym Peloponezem.
Większość czasu jeździliśmy na klimie bo w słońcu już mega gorąco.
Ja wiem na co się piszę bo to nie pierwszy nasz taki wypad (w zeszłym oku to była połowa lutego -znacząco chłodniej) więc jest OK.
Podsumowanie kosztów - ~7000 PLN (loty 1000, samochód i paliwo 1100 (~1400km), noclegi (7 nocy) 2230, pozostałe wydatki 2700), całkiem OK, spodziewałem się ciut większej kwoty więc całkiem przyzwoicie (nie zabieram wody, ziemniaków i piwa z PL) zabraliśmy 2 batoniki (wróciły) pudełeczko winogron do poskubania na lotnisku i w samolocie, te koszty pominąłem.

11-18 maja lecimy na Kretę - tydzień obok Chanii, lecimy w takim terminie ze względu na teściów którzy jadą z nami, nie lubią upałów a chcemy im pokazać Grecję. Zakładam codzienne regularne kąpiele słoneczne i wodne + zwiedzanie.
Z tym że tutaj All Incl. ze względu na starszych bo oni to muszą wszamać już o konkretnych godzinach więc to AllIn jest OK.