Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
walczy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) walczy » 17.06.2010 13:09

typ napisał(a):Rzuć okiem jak będziesz wracał na cenę LPG, może tez drastycznie wzrosły, wtedy pojadę na ON tankując do pełna w Serbii

Jakieś kilkaset metrów przed samą granicą macedońsko-grecką w Macedonii jest stacja z LPG. Zatankowałem tam do pełna spodziewając się że w Grecji będzie ciężko.
Doctor Wu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doctor Wu » 19.06.2010 10:37

Zdjęcie zrobione w środę na autostradzie Ateny Peloponez
Obrazek
(copyright Angelos)
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 19.06.2010 11:01

.... nadal będę czekał na potwierdzenie cen eLPeGie :-)
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 19.06.2010 23:37

typ napisał(a):Czy ktoś z was płynął promem z Vasiliki/Vassiliki (Lefkada) do Fiskardo (Kefalonia)? Chciałbym się czegoś dowiedzieć na temat dojazdu do tej pierwszej miejscowości. Promy na Kefalonię są drogie więc szukam najtańszego z nich, oby się nie okazało że znajdę najtańszy a potem będę się przedzierał przez jakieś krzaki do portu z którego ten prom odpływa. Dzwoniłem do jakiegoś biura którego telefon był podany na stronie, która obsługuje te promy i podobno za samochód powyżej 4,25m (a takim pojadę, jeśli pojadę) płaci się 40 EUR + 7,5 EUR za każdą osobę. To niby taniej niż z Patra do Sami, ale czy nie stracę za dużo czasu i energii w drodze do Vassiliki?
A przy okazji - z tego co czytam to 425cm to jakaś graniczna wartość długości samochodu, od której przechodzi się do wyższej opłaty za przeprawę promową. Czy jest to rzeczywiście weryfikowane? Są stosowane różne opłaty za samochód mały i większy?

Płynąłem tym promem dwa lata temu i żadnego rozgraniczenia w cenach za samochód nie było.Pan, który sprzedawał bilety nawet się nie spytał o długość samochodu(jechaliśmy Passatem kombi). Ja płynąłem z Fiscardo do Vassiliki, za cztery osoby i samochód, z tego co pamiętam, płaciłem 60 Euro. Potem spałem w Athani na Lefkadzie. Tutaj kilka zdjęć.
samotnik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) samotnik » 20.06.2010 19:36

typ napisał(a):.... nadal będę czekał na potwierdzenie cen eLPeGie :-)

Jedna cena: 0,55 EUR. Widziałem wiele razy, za parę dni wracam, to zwrócę baczniejszą uwagę (trasa Macedonia-Ateny, nie wiem, jak na zachodzie Grecji to się ma)
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 21.06.2010 12:12

heh...i sie dziwic ze Grecy strajkuja.
6pln za paliwo jak placili 4 pln.
2k km po grecji, jakie planowalem to liczac na oklaglo:
1,36*10 =13,6 E przejade 100 km
13,6*20 = 272 E * 4,2 =1142 pln sama grecja :) a gdzie jeszcze dojazd.
wyjdzie na samo paliwo ok 2500 pln.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 21.06.2010 19:27

Kurcze... mnie też to przeraża, mam podobne zużycie jak Ty i podczas majówki dokładnie połowę budżetu zjadła mi benzyna. Z drugiej strony jak się zatankujesz w Macedonii to troszkę oszczędzisz tam kosztuje ok. 1 euro, szczególnie jak masz większy bak... mój ma tylko 50l :(
Pozdrawiam
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 22.06.2010 09:18

mi wchodzi max 52 literki. Zuzycia nie mam 10l, ale jakies 8,5-9 przy obciazonym aucie i predkosciach 150km/h na autostradach.
Tak wiec, obciazenia auta nie unikne, ale z predkoscia mozna zejsc do 120km/h co w moim przypadku zmniejsza zuzycie do 7,5 -8 l /100.
20 % mniej ceny :))
Ale bez przesady, wakacje to wakacje.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 22.06.2010 10:57

...no przyznam, że z tym paliwem to lekki szok jest :!: :(
W zeszłym roku było 0,99 - 1,09..., ale to już historia, niestety.

pozdr
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 22.06.2010 13:50

Od znajomego, który mieszka na stałe w Grecji wiem, że również makabrycznie podrożał alkohol i sporo papierosy. Jednym słowem towary, na które jest akcyza!
:devil:
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 23.06.2010 14:46

.... już zaczynałem wątpic że pojadę a tutaj taki napawający optymizmem reportaż na głównej stronie onetu, ze zdjęciem z Kefalonii:
Puste plaże greckich wysp.
Jak będzie rzeczywiście pusto to nawet przełknę to, że jest tak cholernie drogo....
staniław
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) staniław » 24.06.2010 12:59

Witam. Może trochę nie w temacie ,ale tutaj był najświeższy wpis.Od pewnego czasu zastanawiam się nad wakacjami w Grecji (Chalkidiki)do tej pory była pięciokrotnie Chorwacja.Planujemy jechać w ciemno ok. 15 lipca.Czy w tym terminie będzie duży problem ze znalezieniem tam wolnego apartamentu?W jaki dzień najlepiej jechać?Nie mamy dokładnie sprecyzowanego miejsca ,jednak jako że mój syn bardzo lubi nurkować to wolelibyśmy jakieś skałki na plaży.Może coś polecicie.Dużo pytań- więc jeszcze jedno czy to prawda że w sklepach jest bardzo drogo np. że jesli w Polsce coś kosztuje 2 pln to tam 2 euro.Myslę ,że nie nadwyrężyłem waszej cierpliwośći tyloma pytaniami.Pozdrawiam
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 24.06.2010 22:29

na chalkidiki to kwater jest do wyboru do koloru = jechac w ciemno.
Z cenami to troche przesada ;).
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 25.06.2010 05:43

typ napisał(a):... to nawet przełknę to, że jest tak cholernie drogo....

Typie, a skąd te wieści, że tam jest tak cholernie drogo?!
8O
Bo akurat utrzymuję kontakt mailowy z osobą tam zamieszkującą i pracującą od kilku lat i ostatnio pytałem, czy ceny ostro poszły w górę i czy jest wogóle sens jechać. Dostałem odpowiedź, że w ostatnim czasie zdecydowanie w górę poszły towary akcyzowane, czyli: paliwo, alkohole (ponoć bardzo w górę) i papierosy. Pozostałe towary - bez większych zmian. Nie mam niestety info o cenach kwater, bo osoba ta, pracując tam, raczej nie jest zorientowana.

Stanisław.
Śmiało wal w ciemno. My też jedziemy na Chalchidiki w ciemno na początku sierpnia. A co do cen, to Krystof i ktoś jeszcze pisali, że najlepiej zaopatrzyć się w produkty w Lidlu, który jest gdzieś tuż przed wjazdem na Chalchidiki... nie pamiętam gdzie.. trzeba poszperać w postach.

pozdro
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 25.06.2010 06:02

a możecie podać przykładowe ceny kwater szukanych na miejscu?
Rodzina dwoje dorosłych + dzieci 9 i 3 lata. Nie mam wygórowanych oczekiwań. Może być tylko jeden pokój z łóżkiem małżeńskim i dostawką.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - strona 53
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone