Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
pawlop
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlop » 13.06.2010 14:21

Też dzięki, co prawda jeszcze nie miałem możliwości pooglądania ale niebawem to zrobię.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 13.06.2010 14:34

Gdzieś mi się "obiło o uszy" (możliwe że gdzieś na poprzednich stronach tego wątku), że w Grecji podrożało paliwo, czy może ktoś z tam przebywających podać aktualną cenę noPb, ON i LPG?
Muszę zdecydować na jakim zasilaniu jechać :-)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.06.2010 14:42

Zobacz tę stronę
http://www.pzmtravel.com.pl/paliwa-w-europie.html

Za chwilę będzie aktualizacja.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 13.06.2010 14:53

Szczerze mówiąc nie wierzę tej stronie. Jakoś mi tak zostało, gdy kilka lat temu podawali zupełnie inne ceny niż ja obserwowałem na terenie Rumunii czy Ukrainy, ale być może co do Grecji się nie mylą, bo jednak widać faktycznie ceny nieco kosmiczne... Ponad 6zł za 95....
Jeśli ceny gazu są prawdziwe to już chyba zdecydowałem który samochód pojedzie na trasę....
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.06.2010 14:58

Aktualizacja co dwa tygodnie więc może być przekłamanie jak gdzieś akurat Jesteś i porównujesz. Ale czy duże?
Wiadomo jakie paliwko zawsze tnie koszty.

Pzdr
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 14.06.2010 17:38

Czy ktoś z was płynął promem z Vasiliki/Vassiliki (Lefkada) do Fiskardo (Kefalonia)? Chciałbym się czegoś dowiedzieć na temat dojazdu do tej pierwszej miejscowości. Promy na Kefalonię są drogie więc szukam najtańszego z nich, oby się nie okazało że znajdę najtańszy a potem będę się przedzierał przez jakieś krzaki do portu z którego ten prom odpływa. Dzwoniłem do jakiegoś biura którego telefon był podany na stronie, która obsługuje te promy i podobno za samochód powyżej 4,25m (a takim pojadę, jeśli pojadę) płaci się 40 EUR + 7,5 EUR za każdą osobę. To niby taniej niż z Patra do Sami, ale czy nie stracę za dużo czasu i energii w drodze do Vassiliki?
A przy okazji - z tego co czytam to 425cm to jakaś graniczna wartość długości samochodu, od której przechodzi się do wyższej opłaty za przeprawę promową. Czy jest to rzeczywiście weryfikowane? Są stosowane różne opłaty za samochód mały i większy?
Ostatnio edytowano 14.06.2010 17:42 przez typ, łącznie edytowano 1 raz
walczy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) walczy » 14.06.2010 17:38

Paliwo U95 kosztuje 1.42-1.48 EUR, diesel nie pamiętam, ale zobaczę i dopiszę. LPG bardzo mało, najbliższa ode mnie w Salonikach czyli 140 km stąd.
pawlop
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlop » 14.06.2010 17:38

walczy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) walczy » 14.06.2010 17:42

Pojeździłem sobie wczoraj po Sithonii. Każdemu komu podobają się południowo-chorwackie i czarnogórskie krajobrazy będzie się na Halkidiki czuł dobrze. Góry, morze, skały, plaże blisko siebie. Niektóre zdjęcia wyglądają jak np z Boki Kotorskiej. Roślinność także podobna.
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 15.06.2010 08:40

Powiedzcie, czy przy założeniach:
1) Urlop 2 tygodnie (+ ewentualnie weekendy na dojazdy)
2) Podróż dieslem
3) Przystanek kolo Salonik na campingu 1-2 dni na odpoczynek i zwiedzanie
4) Docelowo camping na Zakynthos (cena za dobe przy mojej rodzince 2+2 ok 20 eur), zwiedzanie tego co na wyspie
5) Suchy prowiant (zupki, puszki itp) przywiezione z Polski, na miejscu bieżące zakupy (pieczywo itp), ze dwa wypady do knajpy na lokalne ekstrasy

budżet ok 5 tys zł wystarczy?
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 15.06.2010 08:53

Witam

Może być za mało.

Ja na wakacje przeznaczyłem 2500 Euro w tym 450 Euro za 2 tygodnie w Vassiliki na Lefkadzie- 5 osób (w tym 15, 10 i 2,5 latek).

Do tego 20 tyś. forintów na Węgry , w tym nocleg ok. 10 tyś. forintów.

Plus tankowanie i winiety na kartę w Polsce i za granicą .

Prowiant własny na 7 dni - reszta na miejscu.

Pojazd - Diesel.
Pozdrawiam
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.06.2010 09:00

chriso napisał(a):Powiedzcie, czy przy założeniach:
2) Podróż dieslem
4) Docelowo camping na Zakynthos (cena za dobe przy mojej rodzince 2+2 ok 20 eur), zwiedzanie tego co na wyspie
5) Suchy prowiant (zupki, puszki itp) przywiezione z Polski, na miejscu bieżące zakupy (pieczywo itp), ze dwa wypady do knajpy na lokalne ekstrasy

Trochę ciasny masz budżet, ale do wykonania moim zdaniem. My zmieściliśmy się w 5 tys, ale nie płynęliśmy na wyspy zaznaczam 2+1 w naszych 5 tys był już prowiant przytargany z Polski, nabicie butli z gazem i tego typu cała masa innych pierdół.
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 15.06.2010 09:19

Leszek Skupin napisał(a):Trochę ciasny masz budżet, ale do wykonania moim zdaniem. My zmieściliśmy się w 5 tys, ale nie płynęliśmy na wyspy zaznaczam 2+1 w naszych 5 tys był już prowiant przytargany z Polski, nabicie butli z gazem i tego typu cała masa innych pierdół.

Jesli dobrze wygooglalem to koszt dotarcia na Zakynthos to 60 eur i rownowazony jest przez tani camping (opisywany tu czesto) 20,5 eur za dobe.
Rok temu 2-tyg urlop w Cro zamknal sie w 5k przy wynajmie pokoju (37 eur) i nieco wyzszym kursie eur (kupowalem po 4.5)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 15.06.2010 09:25

chriso napisał(a):Powiedzcie, czy przy założeniach:
2) Podróż dieslem

Wszystko chyba zależy od preferowanego stylu wypoczynku.
Nie wiem co bym zrobił z 2 tyś euro.. he he ... chyba bym się tarzał w luxusach itp!
My na 20 dni zazwyczaj bierzemy 1000-1200 euro (plus trochę forintów.. na furdo termali) + trochę prowiantu (3-5 obiadków w wekach, kilka zupek, kilka serków .. ot tak, na drogę itp)
3 osoby (2+1 14-to latek), benzyna van (spalanie - ok.8.5-9.5), zazwyczaj przejeżdżamy ok 4 tyś km (aha.. jedno tankowanie w domu, czyli ok. 250-270 zł).
Zazwyczaj tydzień spędzamy w droższej kwaterze (góra 40 euro), a 10 dni czasem nawet poniżej 20 euro (np. w Montenegro mamy za 15 euro).
Owszem, mało wydajemy na zwiedzanie (muzea itp) i mało na alkohol, bo mało pijemy. Za to dużo na warzywa, owoce, słodycze, lody, napoje, pizze, salami i salami i pyszne salami. Obiady jemy skromne, bo się nie chce w upale tak żreć, często jest to jakaś urozmaicona sałatka grecka itp.
Raczej nie zdarzyło się nam wydać więcej niż 6 tyś. zł., a czasem przywozimy ok. 100 euro z powrotem.
Wszystko jednak polega na tym jaki preferujemy standard. Dla nas najważniejsza jest piękna plaża, upał, słońce, ciepła woda i dużo dużo owoców .. no i salami!

Moim zdaniem spokojnie się wyrobisz w 5 tyś. Tylko musisz to dobrze zaplanować.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 15.06.2010 09:30

Masz dość tanie noclegi jak na Grecję.Powinno Ci wystarczyć , tym roku wyjazdy podraża m.in.wyższa cena paliwa.
Ale na pewno dasz radę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - strona 51
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone