Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 27.05.2010 11:48

Meeg, as wymyslila termin ;) trzeba bylo w sierpniu ;).
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 27.05.2010 12:46

meeg napisał(a):U mnie już decyzja zapadła. Zdradzam :cry: :cry: :cry: nikczemnie Chorwację w tym roku na rzecz Pargi w Grecji i Morza Jońskiego ... Pobyt 12 dni do 17 lipca, ....

Witaj Meeg

W podobnym terminie będę niedaleko Pargi - na Lefkadzie - też do 17 lipca - także kto wie, może się na siebie natkniemy podczas wycieczek po Grecji.

Pozdrawiam
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 27.05.2010 13:21

taurus napisał(a):W podobnym terminie będę niedaleko Pargi - na Lefkadzie - też do 17 lipca - także kto wie, może się na siebie natkniemy podczas wycieczek po Grecji.

Pozdrawiam

Lefkada jest murowanym punktem jednej z wycieczek w trakcie mojego pobytu więc może nawet jakoś się natkniemy na siebie? Możesz dać mi nr do kontaktu na maila mkornati (malpa) gmail.com albo na gg
A jeśli pokusisz się o odwiedzenie Pargi to zapraszam na kawę :D

Do Monte Christo - ja jestem taka lipcowa dziewczyna - zawsze wybywam na urlop na początku lipca :wink: W sierpniu już niestety muszę ciężko pracować i pourlopowego kaca leczyć. :cry:
babaa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) babaa » 30.05.2010 13:13

Co myślicie o sytuacji gospodarczej (strajki,zamieszki)w Grecji...?Planowałem wyjazd w ciemno na początku lipca i muszę przyznać,że nie do końca jestem przekonany do tego pomysłu :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2010 16:03

babaa napisał(a):Co myślicie o sytuacji gospodarczej (strajki,zamieszki)w Grecji...?

A w czym Ci to przeszkadza. Jak strajki i dym to Ateny i Thessaloniki - na prowincji mala szansa na to ze cokolwiek zobaczysz z tego.
Każdego dnia na całym świecie się coś dzieje - moim zadaniem - nawet bym się nie zastanawiał nad tym co przeczytasz w prasie lub zobaczysz w TV.
Równie dobrze możesz pojechac do kraju X zamiast do Grecji i jak zaczną się strajki to co ? :wink:
Jedyne co by mnie w tegorocznej Grecji martwiło to to, że ceny paliwa poszły im nieźle w górę czyli lekko 1,5 ojro/1.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 30.05.2010 17:38

Piotrek_B napisał(a):Generalnie trasa Serbia - Bułgaria (granica Gradina/Kalotina) - Grecja (granica Kulata/Promachonos) jest szybka, bezproblemowa i o dobrym stanie nawierzchni.
Wjeżdzając do Bułgarii pamietaj o zakupie winiety - nie ma znaczenia, że autostradą praktycznie nie będziesz tam jechał - winieta obowiązuje na drogi, nie tylko na autostrady.
Winietę kupisz na granicy - zero problemów - tylko kupuj za leva bo na euro przeginają pałę na maxa (w ub roku próbował mi wciskać cwaniaczek kurs eur/lv 1:1 :twisted: ) 10 Lv za 7 dni, lub 25 lv za miesiąc

Gdzie kupujesz leva, u nas czy tam na granicy?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2010 17:47

gospodarz napisał(a):Gdzie kupujesz leva, u nas czy tam na granicy?

U nas.
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 31.05.2010 09:19

Piotrek_B napisał(a):Jedyne co by mnie w tegorocznej Grecji martwiło to to, że ceny paliwa poszły im nieźle w górę czyli lekko 1,5 ojro/1.

Czy w Macedonii na przejściu w Gevgelija przed wjazdem do Grecji są jakieś stacje paliw?
babaa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) babaa » 31.05.2010 10:13

Piotrek_B napisał(a):
babaa napisał(a):Co myślicie o sytuacji gospodarczej (strajki,zamieszki)w Grecji...?

A w czym Ci to przeszkadza. Jak strajki i dym to Ateny i Thessaloniki - na prowincji mala szansa na to ze cokolwiek zobaczysz z tego.
Każdego dnia na całym świecie się coś dzieje - moim zadaniem - nawet bym się nie zastanawiał nad tym co przeczytasz w prasie lub zobaczysz w TV.
Równie dobrze możesz pojechac do kraju X zamiast do Grecji i jak zaczną się strajki to co ? :wink:
Jedyne co by mnie w tegorocznej Grecji martwiło to to, że ceny paliwa poszły im nieźle w górę czyli lekko 1,5 ojro/1.

No właśnie chciałem rozwiać swoje obawy :wink: Wybieram się na Zakynthos bez rezerwacji na początku lipca i nie chciałbym stresować niepotrzebnie rodziny :)
babaa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) babaa » 31.05.2010 10:16

Czy podczas tranzytu przez Serbię i Macedonię jest potrzebne coś takiego jak "zielona karta" :?:
Mariusz Gubernat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz Gubernat » 31.05.2010 10:24

Czy autostrada na odcinku Katerini - Larissa jest już przejezdna?
Nie wiem czy pamiętacie, w dolinie Tempi osunęły się skały wprost na drogę.
Wiem, że jeszcze w kwietniu były objazdy, czy wiecie coś na ten temat?
Pozdrawiam
Mariusz Gubernat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz Gubernat » 31.05.2010 10:25

babaa napisał(a):Czy podczas tranzytu przez Serbię i Macedonię jest potrzebne coś takiego jak "zielona karta" :?:

W ubiegłym roku tylko o to się pytali.
Ostatnio edytowano 31.05.2010 10:28 przez Mariusz Gubernat, łącznie edytowano 1 raz
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 31.05.2010 10:26

Czy podczas tranzytu przez Serbię i Macedonię jest potrzebne coś takiego jak "zielona karta"

a czemu tylko tam? zielona karta potrzebna jest wszędzie w Europie, a dodatkowo, w krajach które jej nie uznają - dodatkowe ubezpieczenie

na szczęście Serbia i Macedonia ją uznają, K.
babaa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) babaa » 03.06.2010 12:54

Mógłby ktoś podrzucić namiary na fajny kemping w okolicach:
1. Meteor
2. Delf

pzdr 8)
babaa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) babaa » 03.06.2010 13:00

Krystof napisał(a):
Czy podczas tranzytu przez Serbię i Macedonię jest potrzebne coś takiego jak "zielona karta"

a czemu tylko tam? zielona karta potrzebna jest wszędzie w Europie, a dodatkowo, w krajach które jej nie uznają - dodatkowe ubezpieczenie

na szczęście Serbia i Macedonia ją uznają, K.

W krajach uni zielona karta nie jest wymagana-wystarczy standartowe ubezpieczenie oc
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - strona 49
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone