Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 10.03.2010 11:22

Dromader napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):no kiedy to rodzina wlasnie chce,

No nie, jeżeli tak, to rzeczywiście trzeba :lol:
no tak...nie wiem czy to drwina? A tak jeszcze z ciekawości czy ktoś się wybierał z 2 miesięcznym dzieckiem gdzieś na południe? Zastanawiam się czy nie poczekać do lipca lecz wtedy goorąco..;)
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 10.03.2010 13:52

Bodzioch Marek napisał(a):
Dromader napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):no kiedy to rodzina wlasnie chce,

No nie, jeżeli tak, to rzeczywiście trzeba :lol:
no tak...nie wiem czy to drwina?

Marku, absolutnie żadna drwina :!:

Pozdrawiam
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 13.03.2010 07:31

ja tylko apartamenty. Campingi w ogole nie biore pod uwage (chyba ze awarynie na jedna noc.)
Spalem glownie a apartamentach czyli pokoj kuchnia lazienka.
Choc w Stoupie spalismy w Studio. :) Ale tez ok. szczyt sezonu 4 osoby 60 E za calosc.
W GR zawsze przyjmuje ok 15 E za noclego czesto jest to 10 bo grecy lubia sie targowac :D.
Standart kwater w tej cenie rozny, w sezonie i na max 2 dni to wiecie, tylko kwatera jako noclegownia sluzy wiec bez wodotryskow. to i 10 i 8 E bedzie bez trudu do znalezienia.
Ale stala kwatere to lubie miec blisko morza max 200m, do plazy.

Ja 3 lata temu na Chalkidiki podjechalismy co jakby centrum miasteczka, sami 2 grekow podjechalo na skuterkach i pytaja czy kwatery nie chcemy.
Pojechalismy z nimi obejrzelismy i wzielismy. Tak wiec nie ma problemu.
Heh. trzeba tylko uwazac zeby w czasie sjesty nie trafic, bo tam to rzecz swieta. Nawet policjant zlodzieja nie bedzie gonil :D

z 2 miesiecznym dzieckiem :) oj. Jak podroz ok, to reszta pewnie tez ok.
Przeciez taki maly tylko je i spi i kupy robi non stop ;).
Poczekaj do Lipca :)
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 13.03.2010 20:04

A ja mam pytanie... był ktoś w Grecji kontynentalnej na wybrzeżu morza Jońskiego ? Bo szukam i nie mogę znaleźć... warto?
Pozdrawiam
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 14.03.2010 02:45

piter83pl napisał(a):A ja mam pytanie... był ktoś w Grecji kontynentalnej na wybrzeżu morza Jońskiego ? Bo szukam i nie mogę znaleźć... warto?
Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o Epir to ja tylko byłam przejazdem na jego krańcach.Jest tam bardzo pięknie.

noclegi w tym rejonie

piękne Sarakiniko
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 14.03.2010 07:36

kontynentalnie bylem.
Ale. Zalezy czego szukasz !?
Kontynentalna grecja to raczej w ma ju niz w wakacje.
Wszedzie sucho strasznie, wszystko wyszusone itp.
Zabytki co prawda sa, stare bazary srebra itp. ale ogolnie to malo interesujace z powodu zaniedbania i brudu, grecy to narod ktory nie przejmuje sie tym, ze sie przewrocilo ;).
Epir Tessalia Termopile...zawsze cos zobaczysz ;)
Sprawa inaczej sie ma na wybrzezu.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 14.03.2010 10:18

Pozwiedzać, czyli Olimp i Meteory, a poza tym ciekaw jestem jak wygląda sprawa plaży i wybrzeża. Chodzi mi o małe wioski z urokliwymi zatokami - po wizycie w Albanii wydedukowałem, że wybrzeże morza Jońskiego może być tam równie piękne... i nie wiem jak bardzo się mylę ;)
Pozdrawiam
Doctor Wu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doctor Wu » 04.04.2010 16:25

Istotna informacja dla udających się pojazdem samochodowym drogą E-75 Saloniki - Ateny.

Według informacji ze skyscrapercity, w grudniu na drogę 1 / E-75 koło wąwozu Tempi obsunęły się skały. Jedna ofiara śmiertelna :cry: . Zdjęcia można obejrzeć tu.
E-75 koło Tempi Valley jest zamknięta, w tym pliku PDF narysowana jest mapa objazdu, linia czerwona dla aut osobowych, niebieska dla np. autobusów.
Początkowo czas remontu drogi określono na jeden miesiąc, ale ostatnie informacje mówią o chwilowym otwarciu odcinka na okres Wielkanocy, po czym ponownie zostanie zamknięty i naprawa kontynuowana. Obecnie termin zakończenia to znowu miesiąc od dzisiaj :evil: ciekawe .....

Pozostaje mi tylko trzymać kciuki aby remont skończył się w czerwcu :la:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 04.04.2010 18:53

walczy napisał(a):Mam pytanie do Krystofa który był w Sarti....

Też mam pytanie d oKrystofa a propos Sarti, ale faceta gdzieś wcięło, a niestety nie mam do niego namiarów na maila.
Może ktoś ma z nim kontakt?

pozdro
Mariusz Gubernat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz Gubernat » 04.04.2010 21:39

Doctor Wu napisał(a):Istotna informacja dla udających się pojazdem samochodowym drogą E-75 Saloniki - Ateny.

Według informacji ze skyscrapercity, w grudniu na drogę 1 / E-75 koło wąwozu Tempi obsunęły się skały. Jedna ofiara śmiertelna :cry: . Zdjęcia można obejrzeć tu.
E-75 koło Tempi Valley jest zamknięta, w tym pliku PDF narysowana jest mapa objazdu, linia czerwona dla aut osobowych, niebieska dla np. autobusów.
Początkowo czas remontu drogi określono na jeden miesiąc, ale ostatnie informacje mówią o chwilowym otwarciu odcinka na okres Wielkanocy, po czym ponownie zostanie zamknięty i naprawa kontynuowana. Obecnie termin zakończenia to znowu miesiąc od dzisiaj :evil: ciekawe .....

Pozostaje mi tylko trzymać kciuki aby remont skończył się w czerwcu :la:

Cenna informacja, dzięki.
Pozdrawiam
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 05.04.2010 06:21

naprawia, czym sie martwicie.
babaa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) babaa » 06.04.2010 14:12

Planuję wyjazd na Wyspy Jońskie na początku lipca.Po Cro x 4 zdecydowaliśmy się na Grecję :) Do Cro jeździliśmy w ciemno i tak też planuję wakacje w Grecji.Pytanie za 100 pkt. :D :czy znajdę bez problemu apartament 2+2 o tej porze roku np.na Kefalonii lub Zakinthos ?
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 06.04.2010 21:19

pewnie ze znajdziesz !

Ostatnio rozmawialem ze znajomom ktora mieszka w Grecji i powiedziala, ze wladza chce sie rozprawic z szara strefa w apartamentach itp.
Wiec, pewnie bedzie drozej i mniej, bo ponoc kary jakies dodkliwe szykuja.Grecy luzacki narod wiec pewnie nie beda z tego robic sobie problemow.
babaa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) babaa » 07.04.2010 08:13

pewnie ze znajdziesz !

Ostatnio rozmawialem ze znajomom ktora mieszka w Grecji i powiedziala, ze wladza chce sie rozprawic z szara strefa w apartamentach itp.
Wiec, pewnie bedzie drozej i mniej, bo ponoc kary jakies dodkliwe szykuja.Grecy luzacki narod wiec pewnie nie beda z tego robic sobie problemow.

Więc raczej pojadę w ciemno i poszukam czegoś na miejscu jeśli nie wpadnie mi w ręce żadna oferta online :)
Zakładam,że uda mi się znaleźć apartament 4 os.do 60 E
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 07.04.2010 10:26

babaa napisał(a):Więc raczej pojadę w ciemno i poszukam czegoś na miejscu jeśli nie wpadnie mi w ręce żadna oferta online :)
Zakładam,że uda mi się znaleźć apartament 4 os.do 60 E

Witam

Babaa, ja też planuję Wyspy Jońskie pod koniec Czerwca, początek Lipca ale raczej szukam kwater on-line. Z tego co się już zdążyłem zorientować to rejon ten do najtańszych nie należy.

Ja akurat staram się znaleźć coś na Lefkadzie i Kefalonii dla 5 osób - w tym 3 dzieci - 15, 10 i 2 1/2.

Jechać chcemy autem.

A ty skąd jedziesz i jakim środkiem transportu??

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - strona 46
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone