Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.06.2010 09:33

chriso napisał(a):...tani camping (opisywany tu czesto) 20,5 eur za dobe....

Tani camping :?:.... bez łachy na Euro campie gdzie można płacić kartami kredytowymi na Chalkidiki koło miejscowości Nea Kallikratia płaciliśmy dokładnie 19,80 euro za 2+1 ;), basen knajpa, sklep, leżaki parasole na plaży, plac zabaw dla dzieci, pralnia... wszystko w cenie było ;) tzn sklep i knajpa osobno - zależy co zamówiłeś, ale były na terenie campingu ;)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 15.06.2010 09:35

taurus napisał(a): ...w tym 450 Euro za 2 tygodnie w Vassiliki na Lefkadzie- 5 osób (w tym 15, 10 i 2,5 latek).

Taurus.
To jakaś fajna kwaterka :P
Wyszło mi, że masz po 32,5 euro za dobę!
Na 5 osób (2+3) to jest super cena!
Gdzie dokładnie jest ta kwatera w Vasiliki?
Jak daleko od morza?
I w jakim terminie?

Może my też zmienimy pomysł... bo na razie wybieramy się na Chalchidiki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zmienić na Lefkadę, bo to zawsze bardziej na południe i większa gwarancja nieznośnego upału!
:sm:

Napisz coś więcej...

pzodro
Ostatnio edytowano 15.06.2010 09:39 przez janniko, łącznie edytowano 1 raz
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 15.06.2010 09:38

Leszek Skupin napisał(a):Tani camping :?:.... bez łachy na Euro campie gdzie można płacić kartami kredytowymi na Chalkidiki koło miejscowości Nea Kallikratia płaciliśmy dokładnie 19,80 euro za 2+1 ;), basen knajpa, sklep, leżaki parasole na plaży, plac zabaw dla dzieci, pralnia... wszystko w cenie było ;) tzn sklep i knajpa osobno - zależy co zamówiłeś, ale były na terenie campingu ;)

Porównywałem do innego opisywanego przez Janusza W na Lefkadzie, gdzie przy "konfiguracji" mojej rodziny kwota przekraczala 40 eur
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 15.06.2010 09:42

Carnivalka

W tym roku przy odrobinie szczęścia i cierpliwości można było na wyspach Jońskich wynająć apartamenty dla 5 osób w cenie od 30 do 40 Euro za dzień.
Termin tak do połowy Lipca.

Pozdrawiam
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 15.06.2010 09:50

chriso napisał(a):Powiedzcie, czy przy założeniach:....

Moze być trochę skromnie ale pewnie do zrobienia. W ub roku 2+1 wyszło mi ok. 2700zł (podobny kurs euro). Dojazd Riviera Olimpijska, camping 18euro/dobę, niewiele zapasów z Polski, kupowaliśmy większość na miejscu (ceny podobne) kilka obiadów w restauracji ceny też bez szaleństw (nie to co Chorwacja) i zwiedzanie Meteory, Olimp, Saloniki.
Ty masz jednak prawie dwa razy dłuższą drogę plus jeszcze prom. No i nie wiem też jak ceny na wyspach.
Ostatnio edytowano 15.06.2010 13:44 przez piotr68, łącznie edytowano 2 razy
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 15.06.2010 09:51

janniko napisał(a):Może my też zmienimy pomysł... bo na razie wybieramy się na Chalchidiki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zmienić na Lefkadę, bo to zawsze bardziej na południe i większa gwarancja nieznośnego upału!
:sm:

Napisz coś więcej...

pzodro

Witam

Więcej informacji w tym poście w moim wątku o Lefkadzie - http://tinyurl.com/34jfgut

Wyjeżdżam 30.06 z Gdańska z noclegiem w Szeged, drugi nocleg to "spontan" , być może już w Grecji, np. u stóp Olimpu ;).
Apartament mam dostępny od soboty - 02.07 od godzin porannych.

Lefkada:
Ja wybrałem apartament "Koala".

Wyspa wybrana dlatego , że ma połączenie mostem z lądem - czyli dobry punkt wypadowy na Zagórze, Peloponez i Albanie.

Miejscowość poza cena apartamentu, ze względu na port promowy - planowane wycieczki na Kefalonię i Zakhyntos.

Pozdrawiam
walczy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) walczy » 17.06.2010 06:05

Ceny paliw na banerach przy drogach na Halkidiki:
U95 - 1.46-1.52 EUR
diesel - 1.27-1.33 EUR
LPG nie wiem, bo nie spotkałem nigdzie, i muszę śmigać na U95
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 17.06.2010 06:19

Taurusie to rzeczywiście dobra okazja jak za 5 osób.
Myśmy płacili np na Lefkadzie 40 euro za dwie osoby za pokój z łazienką /na cenniku wisiało 60 euro. .Coprawda w sierpniu ale pokój dość skromny,za to blisko plaży Porto Katsiki i Egremni.

Pozdrawiam. :)

A paliwo ON to już chyba najdroższe w Europie. :(
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 17.06.2010 08:28

walczy napisał(a):LPG nie wiem, bo nie spotkałem nigdzie, i muszę śmigać na U95

Rzuć okiem jak będziesz wracał na cenę LPG, może tez drastycznie wzrosły, wtedy pojadę na ON tankując do pełna w Serbii

typ napisał(a):Czy ktoś z was płynął promem z Vasiliki/Vassiliki (Lefkada) do Fiskardo (Kefalonia)? Chciałbym się czegoś dowiedzieć na temat dojazdu do tej pierwszej miejscowości. Promy na Kefalonię są drogie więc szukam najtańszego z nich, oby się nie okazało że znajdę najtańszy a potem będę się przedzierał przez jakieś krzaki do portu z którego ten prom odpływa. Dzwoniłem do jakiegoś biura którego telefon był podany na stronie, która obsługuje te promy i podobno za samochód powyżej 4,25m (a takim pojadę, jeśli pojadę) płaci się 40 EUR + 7,5 EUR za każdą osobę. To niby taniej niż z Patra do Sami, ale czy nie stracę za dużo czasu i energii w drodze do Vassiliki?
A przy okazji - z tego co czytam to 425cm to jakaś graniczna wartość długości samochodu, od której przechodzi się do wyższej opłaty za przeprawę promową. Czy jest to rzeczywiście weryfikowane? Są stosowane różne opłaty za samochód mały i większy?

Jako że nikt nie odpisał czyli pewno nikt nie płynął tym promem. To napiszcie jaki jest dojazd do Vasiliki, jaki stan drogi, jaki ruch itd
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2010 08:43

typ napisał(a):Rzuć okiem jak będziesz wracał na cenę LPG, może tez drastycznie wzrosły, wtedy pojadę na ON tankując do pełna w Serbii

Jak masz alternatywę z ON to nawet się nie zastanawiaj - LPG (szczególnie na północy GR) jest traktowany po macoszemu - generalnie wg Greków to paliwo dla taksówkarzy, stąd ilość stacji minimalna i nie rzucająca się w oczy.
W ub. roku północ robiłem na ON ale z ciekawości patrzyłem na sieć LPG - duża szansa na to że jakbym jechał na LPG to na głównych trasach bym go nie zatankował.
Trzeba zjdeżdzać na różne pipidówy i tam szukać tylko czy to ma sens ?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.06.2010 08:48

walczy napisał(a):Ceny paliw na banerach przy drogach na Halkidiki:
U95 - 1.46-1.52 EUR
diesel - 1.27-1.33 EUR
LPG nie wiem, bo nie spotkałem nigdzie, i muszę śmigać na U95

O w mordę 8O to się nie dziwię, że strajki tam mają 8O od 2007 roku paliwo zdrożało średnio o 60%. W Salonikach tankowałem w 2007 roku po 0,92 Euro.

Wygląda na to, że teraz tam paliwo mają po ponad 6 zł 8O
Ostatnio edytowano 17.06.2010 08:49 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 17.06.2010 08:48

Wracając z gór z Albanii przez Grecję (Olimp) trzy lata temu udało się nam zatankować w Grecji, choć ok 40km jechałem na noPb, bo na jednej ze stacji skończył się gaz.
Z tego co teraz widzę sieć stacji jest nieco większa, jeśli oszczędność na całej trasie będzie rzędu 100-200zł to decyzja jest jedna - ON, ale jeśli będzie można oszczędzić 500zł to warto poszukać stacji z LPG... :-)
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 17.06.2010 08:59

carnivalka napisał(a):A paliwo ON to już chyba najdroższe w Europie. :(

U mnie o właśnie zakup ON pochłonie największą część budżetu.

Co do apartamentu mieliśmy sporo tanich i przyzwoitych ofert z Lefkady-jako wyspy rozumianej.
Były i takie ponad 100 Euro - basen , internet i inne all..
Ale ja akurat od tego chce odpocząć. ;)

Pozdrawiam
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 17.06.2010 09:02

typ napisał(a):Jako że nikt nie odpisał czyli pewno nikt nie płynął tym promem. To napiszcie jaki jest dojazd do Vasiliki, jaki stan drogi, jaki ruch itd

Witam.

Drogę do Vassiiki będę mógł tobie opisać dopiero po 20 lipca, jak wrócę.

Z tego co się orientowałem to droga z Lefkady przez Nidri do Vassiliki jest całkiem przyzwoita (nie jest tak kręta jak droga wzdłuż drugiego brzegu wyspy).

Pozdrawiam
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 17.06.2010 09:11

Jechałam i potwierdzam ,droga przez Nidri jest bardzo fajna,ale za to po zachodniej stronie piękne widoki :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - strona 52
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone