Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
ajdadi
AJDADI

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 13.04.2014 09:23

robo111 napisał(a):Czy ktoś przekraczał granicę HU-SRB na nowym przejściu Asothalom - Baćki Vinogradi ? Podobno jest to sensowna alternatywa do przejścia autostradowego. Nie wiem jednak jak tam dokładnie dojechać

To przejście jest między Roszke,a Tompą
Musisz zjechać z autostrady na Tompę i ono jest tak +/- w połowie drogi
ale podobno jest czynne tylko w godzinach dziennych (chyba 7-19) ale pewien nie jestem...
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 13.04.2014 10:05

Trzeba zjechać z autostrady na drogę 55, czyli tak jak na Tompę (jest kierunkowskaz na autostradzie).Google pokazują, że można również dalej autostradą i przy ostatnim OMV przed przejściem zjechać.
Nie trzeba jechać do Asotthalom. Należy W Morahalom na rondzie jechać w lewo na Roszke (notabene zaraz za tym rondem, po prawej stronie są te baseny termalne), a za kilkaset metrów skręcić w pierwszą w prawo ( jest tam znak na"Kissor"). Dojedzie się do wspomnianego Kissor a później będzie tablica na przejście graniczne BAČKI VINOGRADI Przejedź sobie na STREET VIEW, ocenisz sam . Potwierdzam, przejście w godz. 07- 19.00
perkac
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) perkac » 13.04.2014 10:13

A jak z natężeniem ruchu na tym przejściu w sezonie?
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 13.04.2014 10:40

Kolejki bywają w weekendy rano w kierunku SRB/HU oraz wieczorem w kierunku odwrotnym-Serbowie jeżdżą na baseny w Morahalom. W polowie lipca stałem w niedzielę rano ok. 1 h na wjazd do HU.
Tomek
ajdadi
AJDADI

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 13.04.2014 11:08

ajdadi napisał(a):Co do granic...to w zeszłym roku do Grecji jechałem przez Udvar - Kneżevo ( H - HR )
oraz Tovarnik - Sid ( HR - SRB )
w obydwie strony ruch można powiedzieć od ręki ( maksymalnie 2-3 auta w kolejce)

....Dlatego wszystkim polecam jazdę tym wariantem...zero postojów (max 10 min)
jazda tym wariantem czyli autostradą M6 ma wiele plusów m.in. dla jadących od strony Gyor mijamy obwodnicę
Budapesztu,a podobno wymieniają tam nawierzchnię i robią się zatory
Rok temu na M6 ruch znikomy w odróżnieniu od autostrady na Szeged
W Chorwacji (nie jechałem autostradą) i Serbii( tutaj już normalnie autostrada) również..czyli jazda płynna
Belgrad oczywiście tranzytem przez miasto - obwodnica w zeszłym roku nie była jeszcze ukończona...korki
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 13.04.2014 14:49

ajdadi napisał(a):
ajdadi napisał(a):Co do granic...to w zeszłym roku do Grecji jechałem przez Udvar - Kneżevo ( H - HR )
oraz Tovarnik - Sid ( HR - SRB )
w obydwie strony ruch można powiedzieć od ręki ( maksymalnie 2-3 auta w kolejce)

....Dlatego wszystkim polecam jazdę tym wariantem...zero postojów (max 10 min)
jazda tym wariantem czyli autostradą M6 ma wiele plusów m.in. dla jadących od strony Gyor mijamy obwodnicę
Budapesztu,a podobno wymieniają tam nawierzchnię i robią się zatory
Rok temu na M6 ruch znikomy w odróżnieniu od autostrady na Szeged
W Chorwacji (nie jechałem autostradą) i Serbii( tutaj już normalnie autostrada) również..czyli jazda płynna
Belgrad oczywiście tranzytem przez miasto - obwodnica w zeszłym roku nie była jeszcze ukończona...korki

To napisz jeszcze ajdadi:
Jaka nawierzchnia na M6 i dalej przez Chorwację do Belgradu?
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 13.04.2014 15:01

Myślę, że Ajdadi potwierdzi - jak miałbym określić M6 krótko to szybko, miło i przyjemnie. Stan nawierzchni elegancki, pusto (nie tylko podczas mojego powrotu, większość jadących zauważyłem to potwierdza). Ja przekraczałem przejście Tovarnik - Sid (po drodze Osijek, Vukovar).
Swoją drogą, nie mogę nigdzie znaleźć informacji na temat postępu budowy na autostradzie A5 na odcinku Mohacs - Osijek, bo można by pocisnąć dalej do A3 i tam wpiąć się na Belgrad, może ktoś pomoże?
ajdadi
AJDADI

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 13.04.2014 15:26

@Niuniek potwierdzam jest jak piszesz
Większość nawierzchni lepsza niż u nas, M6 gładka... parkingi z WC,stacje CPN,
co do przedłużenia autostrady M6 aż do Chorwacji niestety nie pomogę
Przecież jak ktoś chce to w Chorwacji może się wbić na autostradę i ciąć na Belgrad (z tym,że podobno to przejście graniczne "autostradowe" się korkuje)
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 13.04.2014 16:12

Dzięki Panowie.

Już zmieniam trasę na ten rok.

Pozdrawiam.
ajdadi
AJDADI

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 13.04.2014 16:14

Darkos napisał(a):Dzięki Panowie.

Pozdrawiam.

Nie ma sprawy

Gdzie w tym roku lecisz,jeżeli oczywiście to nie tajemnica?
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 13.04.2014 16:32

Pozdrawiam.

Przejedź sobie trasę na STREET VIEW aż do przejścia w SID, ocenisz całą drogę.
W tamtym roku celnik na wspomnianym przejściu nie był zadowolony, gdy zobaczył podjężdżający mój samochód, przeszkodziłem mu w oglądaniu filmu... :)
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 13.04.2014 16:58

Dzięki raz jeszcze.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 13.04.2014 20:59

Ta M6 sprawia wrażenie opuszcznej :D
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 14.04.2014 01:19

ajdadi napisał(a):

Pozdrawiam.

Nie ma sprawy

Gdzie w tym roku lecisz,jeżeli oczywiście to nie tajemnica?

Od 8 lat planuję Peloponez.
Chyba w tym roku powinno się udać.
Trzy tygodnie - jak zawsze w ciemno.

A tak przy okazji - jakie noclegi polecicie na trasie?
Myślę, że pierwszego dnia dam radę dolecieć do okolic granicy Cro/Serbskiej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.04.2014 06:57

Darkos napisał(a):(...) A tak przy okazji - jakie noclegi polecicie na trasie?
Myślę, że pierwszego dnia dam radę dolecieć do okolic granicy Cro/Serbskiej.

Poszukaj noclegu w Mohacsu (H), Vukovarze lub Tovarniku (HR) albo Sid (SRB). Serwis booking.com powinien załatwić sprawę. Ja nocowałem (po uprzedniej rezerwacji przez booking.com właśnie) w pierwszym z wymienionych miast.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - strona 129
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone