Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 03.05.2014 19:53

MCR napisał(a):. Alternatywne faktycznie Lefkada z zastrzeżeniem że tam na metr kwadratowy masz więcej ludzi niż mrówek w mrowisku:-)

Nie zgodzę się z tą opinią. Szczyt sezonu (koniec lipca/pocz sierpnia) Galios czy Ergemni to barrrrrdzo duże plaże , no chyba że Agiofili tam jest stosunkowo nieduża plaża może jeszcze na Porto Katsiki choć tłumów nie zauważyłem. Generalnie plaże na które musisz dojeżdżać nie są przeładowane a na Lefkadzie musisz dojeżdżać.
Jeśli interesuje cię plażowanie tylko w pobliżu kwatery to Lefkade sobie daruj.

1-DSCF0662.JPG
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 04.05.2014 07:04

Nawet na Porto Catsiki wystarczy przejść nieco dalej od wejścia i jest luz i tak jest w większości przypadkówTo chyba lenistwo bo nie inaczej jest w Cro. :D
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 04.05.2014 07:19

azymut38 napisał(a):Zmieniłem zdanie, nie będzie Lefkada tylko Halkidiki albo coś w stronę Riwiery Olimpijskiej.

Riviera to dopiero kołchoz przypomina nasze morze tylko,że cieplej.W mojej ocenie jeśli tak to bierz środkowy polec Halkidiki jak się postaracie to jest tam parę fajnych miejsc tylko nie licz na zabytki bo ich tam nie spotkasz.
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 07.05.2014 19:38

pawelh napisał(a):
azymut38 napisał(a):Zmieniłem zdanie, nie będzie Lefkada tylko Halkidiki albo coś w stronę Riwiery Olimpijskiej.

Riviera to dopiero kołchoz przypomina nasze morze tylko,że cieplej.W mojej ocenie jeśli tak to bierz środkowy polec Halkidiki jak się postaracie to jest tam parę fajnych miejsc tylko nie licz na zabytki bo ich tam nie spotkasz.

Dlatego właśnie zrobiłem jak napisałeś, będzie Sarti.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 07.05.2014 21:12

To będziesz miał widok na Św.Górę Atos.W ub.roku byliśmy około kilometr na południe w maleńkiej osadzie
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 09.05.2014 22:02

pawelh napisał(a):To będziesz miał widok na Św.Górę Atos.W ub.roku byliśmy około kilometr na południe w maleńkiej osadzie

Witam,
daj jakieś szczegóły, też planuję Halkidiki (lub Chalkidiki) na początku lipca i szukam fajnej lokalizacji.
Pozdrawiam Krzyś
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 11.05.2014 22:04

Toroni .Jak lubisza tłok to w środkowej części jak cenisz swobodę to na samym początku miejscowości znajdziesz prawie puste plaże.W tym terminie bez problemu w ciemno-za pięć osób płaciłem 40 euro.pozdrawiam
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 13.05.2014 08:51

pawelh napisał(a):Toroni .Jak lubisza tłok to w środkowej części jak cenisz swobodę to na samym początku miejscowości znajdziesz prawie puste plaże.W tym terminie bez problemu w ciemno-za pięć osób płaciłem 40 euro.pozdrawiam

Dzięki,
zawsze jadę w ciemno i nigdy nie miałem problemu ze znalezieniem miejscówki.
Jak z zejściem do wody - jadę z dziećmi, plaże piasek, żwirek, czy może skałki?

Przeglądając internet myślałem o Vourvourou lub Sarti.
Ta pierwsza miejscowość zdaje się być spokojniejszą.

Czy ktoś był może na Samothraki?

Pozdrawiam Krzyś
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2014 13:05

krzyswerm napisał(a):(...) Przeglądając internet myślałem o Vourvourou lub Sarti. (...)

Kiedy w zeszłym roku planowałem moje pierwsze rodzinne wakacje w Grecji, myślałem właśnie o półwyspie Sithonia i jednej z wymienionych przez Ciebie miejscowości. Czytałem opinie polskich i niemieckich internautów: większości bardziej podobało się Sarti ze względu na atrakcyjniejsze krajobrazowo plaże. Ostatecznie porzuciłem pomysł wyjazdu na (C)Halkidiki na rzecz północnego Peloponezu i Lefkady. Zależało mi na zabytkach (Peloponez :idea: ).
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 13.05.2014 14:36

krzyswerm napisał(a):
Przeglądając internet myślałem o Vourvourou lub Sarti.
Ta pierwsza miejscowość zdaje się być spokojniejszą.

A wracając do pytania?
bo mnie też interesi
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 13.05.2014 20:47

Toroni ma około 2 km piaszczystej plaży zakończonej skałkami i dosyć daleko od brzegu jest płytko więc dla dzieci idealnie.Za wspomnianymi skałkami rozciągają się kolejne mniejsze plaże nieomalże puste.Spacerując wzdłuż głównej ulicy w rzeczce spotkacie pełno zółwi chętnych na dokarmianie.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 13.05.2014 20:53

Wpisz sobie Tsitirikos i znajdziesz nasz ubiegłoroczny apartament i fotki z Toroni.Tsitsirikos tonie w zieleni a dzieci mogą ganiać po ogrodzie w cieniu palm.
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 15.05.2014 19:07

pawelh napisał(a):Wpisz sobie Tsitirikos i znajdziesz nasz ubiegłoroczny apartament i fotki z Toroni.Tsitsirikos tonie w zieleni a dzieci mogą ganiać po ogrodzie w cieniu palm.

Dzięki,
znalazłem.

eystrasalt napisał(a):
krzyswerm napisał(a):(...) Przeglądając internet myślałem o Vourvourou lub Sarti. (...)

Kiedy w zeszłym roku planowałem moje pierwsze rodzinne wakacje w Grecji, myślałem właśnie o półwyspie Sithonia i jednej z wymienionych przez Ciebie miejscowości. Czytałem opinie polskich i niemieckich internautów: większości bardziej podobało się Sarti ze względu na atrakcyjniejsze krajobrazowo plaże. Ostatecznie porzuciłem pomysł wyjazdu na (C)Halkidiki na rzecz północnego Peloponezu i Lefkady. Zależało mi na zabytkach (Peloponez :idea: ).

Peloponez i wyspy na Morzu Jońskim są alternatywą. Mam do dyspozycji ponad 3 tygodnie, po drodze tydzień spędzę w Serbii i Macedonii, potem 2 tygodnie w Grecji.

Jak piszesz na Sithonii nie ma co zwiedzać, więc łamię się czy jednak nie jechać w kierunku, który Ty obrałeś.

Innym pomysłem jest tydzień na Sithonii i tydzień na Samothraki, o której zdaje się nikt nic nie wie :smo: .

Decyzja jeszcze nie zapadła.
Pozdrawiam Krzyś
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 16.05.2014 09:05

krzyswerm napisał(a):

.............. łamię się czy jednak nie jechać w kierunku, który Ty obrałeś.

jechać, jechać :D

Ja też mam trzy tygodnie.

Jadę na Peloponez, a jak zostanie czasu to na chwilkę na Chalkidiki.

Powodzenia na razie w planowaniu
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 16.05.2014 15:17

Darkos napisał(a):
krzyswerm napisał(a):

.............. łamię się czy jednak nie jechać w kierunku, który Ty obrałeś.

jechać, jechać :D

Ja też mam trzy tygodnie.

Jadę na Peloponez, a jak zostanie czasu to na chwilkę na Chalkidiki.

Powodzenia na razie w planowaniu

No właśnie!!!!
To planowanie.
Znowu godziny przed komputerem, a potem dzieci powiedzą, że one mogą mieć tylko jedne "kamulce" na dzień :D .
Pozdrawiam, biorę się do roboty.
Krzyś
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - strona 131
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone