Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Patrycja Głowacka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patrycja Głowacka » 01.01.2014 21:42

Ja również składam wszystkim życzenia - na NOWY ROK 2014 - aby tegoroczne wakacje czy to w Grecji czy w Chorwacji były pełne słońca, radości i odpoczynku od codzienności!

Kowal mam pytanko, którą miejscowość na Thassos byś polecał?

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.01.2014 21:54

Pozwolę sobie skopiować tutaj mój post z forum grecja.iq24.pl. Pewnie nie wszyscy z Was tam zaglądają, a chciałbym się czegoś dowiedzieć.

"(...) wybieram się na Kretę (w lipcu) i wymyśliłem sobie, że tam popłynę rejsem Pireus-Chania, a z powrotem Chania/Heraklion/Cokolwiek-Peloponez, żeby spędzić z namiotem jakiś czas na południu Peloponezu. Czy ktoś przerabiał już taką opcję lub o takowej słyszał? Coś gdzieś czytałem o możliwości takiego rejsu z "międzylądowaniem" na wyspie Potamos (port Kythera), ale wolałbym bezpośrednie połączenie."

Z góry dziękuję i życzę wszystkim udanego roku 2014 :-)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 08.01.2014 09:07

eystrasalt napisał(a):"(...) wybieram się na Kretę (w lipcu) i wymyśliłem sobie, że tam popłynę rejsem Pireus-Chania, a z powrotem Chania/Heraklion/Cokolwiek-Peloponez, żeby spędzić z namiotem jakiś czas na południu Peloponezu. Czy ktoś przerabiał już taką opcję lub o takowej słyszał?

Pamiętałem, że gdy płynęliśmy na Kithirę z Neapoli była jeszcze jedna opcja dostania się tam, raz w tygodniu, z Peloponezu bądź Krety. Pogrzebałem trochę w sieci i okazało się, że pomiędzy Pireusem, Kithirą, Kissamos na Krecie i Githio na Peloponezie pływa linia Lane Sea Lines a konkretnie statek Vitsentzos Kornaros. Wg zeszłorocznego jesiennego rozkładu, z Krety (Kissamos) przez Kithirę do Githio można było dostać się raz w tygodniu, w środę - ROZKŁAD. Cena - Kissamos - Githio - 23 euro za osobę , 60 euro samochód - CENNIK

A obecnie - "THE FERRY V.KORNAROS WILL STOP THE SCHEDULES
FROM 01.11.2013 UNTIL 31.01.2014 FOR THE ANNUAL SERVICE AND INSPECTION." :D

Plan fajny :cool:

Pzdr :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2014 23:07

kulka53 napisał(a):(...) Pogrzebałem trochę w sieci (...)

Dziękuję. Jeśli linia, o której piszesz, utrzyma w rozkładzie rejsy środowe, to plan będzie nie tylko fajny, ale wręcz idealny, bo tak się akurat składa, że mam zarezerwowany nocleg na Krecie właśnie do... środy 8)
Dan_78
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dan_78 » 15.01.2014 13:04

Patrycja Głowacka napisał(a):
Kowal mam pytanko, którą miejscowość na Thassos byś polecał?

Pozdrawiam

Wprawdzie nie Kowal, ale pozwolę sobie :wink: .

Nie wiem jakie masz oczekiwania i preferencje, ale zdecydowanie należy szukać miejscowości na południowo-wschodniej części wyspy. Część zachodnio-północna mnie osobiście nie przypadła do gustu, jest mało urozmaicona krajobrazowo jak i linia brzegowa (oczywiście w odniesieniu do całej wyspy). Dużo ciekawiej z fajnymi miejscami do zwiedzania jest po przeciwnej stronie. Thassos to mała wyspa z kilkoma większymi miejscowościami, gdzie największe czyli Limenas i Limenaria to 3-4 tys. mieszkańców.

Jeżeli chcesz mieć dostęp do cywilizacji, jednocześnie ładne widoczki i ciekawą bazę wypadową do zwiedzania to mogę polecić Limenarię. Jeżeli chcesz mieć święty spokój to oprócz Limenarii, Potosu, Limenas wszystkie inne małe miejscowości na południowym wschodzie Thassos.

pozdRawiam
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 16.01.2014 23:46

:wink:
Ostatnio edytowano 17.01.2014 05:28 przez Kowal38, łącznie edytowano 1 raz
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 17.01.2014 00:08

hm.. :wink:

..jo bym tyz polecoł ....... wschodnio-południową część wyspy :wink:

..najlepiej Aliki (kameralność)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrówki :wink: :papa:

http://www.youtube.com/watch?v=v9MTGNaEXGM

..do zobaczenia...na tegorocznych wakacjach :wink: :papa: :hut:
Ostatnio edytowano 17.01.2014 06:03 przez Kowal38, łącznie edytowano 1 raz
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 17.01.2014 00:46

http://www.youtube.com/watch?v=ZWyyqH7Fiks

...gdosik mi wycion piosynke ..... cheba Admin ? ...abo Janus.. :wink: 8O :wink:

..bede pisoł dalij Łopowieści nose... :wink:

Obrazek

Obrazek

...łodezwymy sie Live w piontym łodcinku :wink: :papa:

..bedzie wesoło ..ale jesce tu łod casu do casu wskoce :roll:

... humorku kapke zyce .. zdrówka i syćkiego dobrego :wink: :roll: :papa:

Kowol i Pamela :roll: :papa:
omoz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) omoz » 19.01.2014 10:50

Bodek1 napisał(a):Może tutaj coś wybierzecie http://www.maistro.gr/.
Od mojego pobytu w 2010 r. widzę , że dużo się zmieniło . Jakby co to pytajcie.

Witam! Wybieram się w tym roku do villago maistro. Jakie są tam warunki pobytu? Czy zdjęcia na stronie oddają rzeczywistość? Czy jest tam w miarę spokojnie i cicho? Jaki jest właściciel? Proszę o info. Pozdrawiam
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 20.01.2014 16:03

To chyba stolica wyspy i jeśli chcesz totalnego spokoju to raczej gdzieś poza miastem.Niemniej jednak miasteczko jest generalnie spokojne-port,kilka uliczek ze straganami(praktycznie bez zabytków)a na piękne plaże trzeba i tak dojechać.
piosz
Odkrywca
granica

Nieprzeczytany postnapisał(a) piosz » 08.03.2014 19:37

Witam! W tym roku wybieram się pierwszy raz do Grecji i mam pytanie czy ktoś jechał przez granicę chorwacko-serbską pomiędzy miejscowościami Ilok i Erdevik? Chciałbym tamtędy przejechać (mam nadzieję że to możliwe i dodatkowo bez korków).
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 16.03.2014 19:47

Coraz więcej osób jadących do Gr wybiera trasę przez Cro ze względu na małe natężenie ruchu-miejscami wręcz zerowe.Część tej trasy pokonałem wracając z MNE a drugą czyli do Grecji zamierzam pokonać w tym roku.Wejdż no forum greckie i tam jest sporo informacji w tym i nie tylko temacie :wink:
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 17.03.2014 10:04

piosz napisał(a):Witam! W tym roku wybieram się pierwszy raz do Grecji i mam pytanie czy ktoś jechał przez granicę chorwacko-serbską pomiędzy miejscowościami Ilok i Erdevik? Chciałbym tamtędy przejechać (mam nadzieję że to możliwe i dodatkowo bez korków).

Witam, jechałem w zeszłym roku tamtędy w drugą stronę, przejazd spokojny, ale zajmie więcej czasu niż autostradą (przy założeniu, że nie będzie korka na granicy HU/SRB).
Jako alternatywę weź pod uwagę przekroczenie granicy HU/SRB małym przejściem bezpośrednio przy Suboticy.
Pozdrawiam Krzyś

PS Czy ktoś był na Samothraki?
ajdadi
AJDADI

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 26.03.2014 10:00

Co do granic...to w zeszłym roku do Grecji jechałem przez Udvar - Kneżevo ( H - HR )
oraz Tovarnik - Sid ( HR - SRB )
w obydwie strony ruch można powiedzieć od ręki ( maksymalnie 2-3 auta w kolejce)
robo111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robo111 » 12.04.2014 16:24

Czy ktoś przekraczał granicę HU-SRB na nowym przejściu Asothalom - Baćki Vinogradi ? Podobno jest to sensowna alternatywa do przejścia autostradowego. Nie wiem jednak jak tam dokładnie dojechać
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - strona 128
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone