Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 02.08.2013 20:26

Widoki przypominające te z Cro spotkasz jadąc nieco dalej na południe wzdłuż wybrzeża morza Mirtejskiego tam zatrzymywałem się już w drodze powrotnej na małe pływanko.
supermoto
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) supermoto » 06.08.2013 19:21

tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 06.08.2013 20:29

Kolego supermoto
Temat jest o Grecji. Dlaczego wklejasz tu (i w innych miejscach) linki do filmu o Turcji?

Pisze jako odpowiedz a nie cytuj abys mogl honorowo usunac stad ten post (a wtedy ja usune swoj) pozdro :)
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 08.08.2013 07:26

grax napisał(a):Witam.
Takie pytanie.
Planuję wybrać się pierwszy raz do Grecji samochodem.
Czy jeżeli wybiorę na pierwszy raz Peloponez (okolice Argos) jest to dobry wybór? Podczas pierwszego urlopu w Gracji zwiedzić półwysep? Czy według Was jest równie urokliwy jak Dalmacja ? :)

WItam,
jak Grecja - tylko jachtem i wyspy. Spróbuj tak następnym razem. My zawsze jedziemy na 10 dni - 3 dni Ateny, a potem wyspy. W tym roku plan jest następujący:
Kalamaki - Sunion - Idra - Spetses - Poros - Methana (Vathi) - Aegina - Salamina - Kalamaki. Jacht Cyclades 50.5 po raz pierwszy - wcześniejsze na oceanisie, zobaczymy jak będzie.
Termin - druga połowa września.
pozdrawiam
--
damian
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 13.08.2013 14:50

Cześć, mam pytanko do greko-maniaków :D ile zapłacę za autko osobowe na trasie Thessaloniki-Igoumenitsa? (autostrada A2/E90)?
Pozdrawiam
kato
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kato » 13.08.2013 15:59

damiangres napisał(a):
Takie pytanie.
Czy jeżeli wybiorę na pierwszy raz Peloponez (okolice Argos) jest to dobry wybór? Podczas pierwszego urlopu w Gracji zwiedzić półwysep? Czy według Was jest równie urokliwy jak Dalmacja ? :)

Dalmacja to Dalmacja, Peloponez to Peloponez. W Grecji nie ma Dubrownika, a w Chorwacji Monemvazji. Peloponez jest suchy i gorący. Inna sprawa, że Dubrownik jest na wysokości Halkidiki (też pięknie).
No i w Dalmacji nie ma wejścia do Hadesu!
Sam jadę we wrześniu do Kiveri (niedaleko Argos) i mam nadzieję, że bez reszty zanurzę się w mitologię :)
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 13.08.2013 21:37

przepioor napisał(a):Cześć, mam pytanko do greko-maniaków :D ile zapłacę za autko osobowe na trasie Thessaloniki-Igoumenitsa? (autostrada A2/E90)?
Pozdrawiam

grosze , kilka(może kilkanaście~~12) ojro http://www.egnatia.eu/page/default.asp?la=2&id=3429

dodam tylko że droga jest powalająca , na 600km jest 76 tuneli i ponad 1600 mostów z czego najwięcej na odcinku którym ty pojedziesz.
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 13.08.2013 21:53

kato napisał(a):
damiangres napisał(a):
Takie pytanie.

Dalmacja to Dalmacja, Peloponez to Peloponez. W Grecji nie ma Dubrownika, a w Chorwacji Monemvazji. Peloponez jest suchy i gorący. Inna sprawa, że Dubrownik jest na wysokości Halkidiki (też pięknie).
No i w Dalmacji nie ma wejścia do Hadesu!
Sam jadę we wrześniu do Kiveri (niedaleko Argos) i mam nadzieję, że bez reszty zanurzę się w mitologię :)

Jak na dalmacką nutę to zachodnia część, choć plaże muszę przyznać przynajmniej te na Lefkadzie nie mają sobie równych. Jak się komuś podobała Divna na Peljesacu to niech sobie wyobrazi że to taka mała namiastka
tych które można znaleźć na Lefkadzie.
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 13.08.2013 22:11

kato napisał(a):Sam jadę we wrześniu do Kiveri (niedaleko Argos) i mam nadzieję, że bez reszty zanurzę się w mitologię :)

My też będziemy się włóczyć po Peloponezie, w pierwszej połowie września.
:)
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 17.08.2013 10:15

stary_jac napisał(a):grosze , kilka(może kilkanaście~~12) ojro http://www.egnatia.eu/page/default.asp?la=2&id=3429

dodam tylko że droga jest powalająca , na 600km jest 76 tuneli i ponad 1600 mostów z czego najwięcej na odcinku którym ty pojedziesz.

Ευχαριστο ! :D
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 18.08.2013 09:17

Wczoraj wróciłem z Grecji, byłem pod namiotem w Lichnos koło Pargi, na Lefkadzie i Kefalonii. Służę świeżymi informacjami.
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 19.08.2013 14:08

Wybieram się na początku września na Lefkadę, to będzie pierwszy raz w Grecji. opowiedz jakie ceny tam są kwater, bo zamierzam w ciemno jechać.
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 19.08.2013 17:26

"byłem pod namiotem"

w tej sprawie nie pomogę
opelr
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) opelr » 22.08.2013 21:32

Sprawdź sobie na booking
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 25.08.2013 19:14

stary_jac napisał(a):grosze , kilka(może kilkanaście~~12) ojro http://www.egnatia.eu/page/default.asp?la=2&id=3429

Jadąc od granicy w Gevgeliji skręciłem na Chalkidonę i Alexandrię, i chyba ominąłem jedną bramkę.
Potem, od Verii do Igoumenitsy są jeszcze 3 bramki po 2,40 E każda, kart nie honorują.
Na tym 250 km odcinków jest 60 tuneli, a mostów nie liczyłem :) .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - strona 125
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone