Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 01.09.2013 10:39

Jeszcze nie wiem czy z Ancony czy z Triestu (jak będę blisko Wenecji t oz Triestu jest zdecydowanie taniej).
Może i popłynę do Igoumenitsie, jeszcze nie wiem - ale dam radę w jeden dzień z promu zwiedzić i dotrzeć na Lefkade? Chyba nie ... tzrebaby jakiś nocleg?
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 01.09.2013 10:44

Z Triestu nie płynąłem jeszcze, to nowe połączenie Minoana. W jeden dzień spokojnie dojedziesz :) a po drodze można choćby do Ioanniny zajrzeć, czy też zatrzymać się w Nikopolis. Ja planuję na 2-3 dni zahaczyć o północny Epir, z Zagorią na czele.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 01.09.2013 14:14

chriso napisał(a):płyniesz takimi "mrówkowcami", co jakiś czas się zatrzymuje i "wysypuje" chętnych do kąpieli, to zdjęcie z Porto Katsiki, wycieczka kosztuje chyba 20 eur, nie płynąłem, taki tłok nie dla mnie :)

Na Egremni statki dopływają do południowych części, więc nie warto się pchać w miejsce gdzie 3 sztuki wysypują parę setek turystów.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 01.09.2013 21:51

Bosm@n napisał(a):Nniestety już w 2014 - najpierw Włochy, potem promem do Patry na Lefkadie

Ta Patra to czasem nie na Peloponezie?
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 01.09.2013 21:56

Tak ,w poście zjadło mi i (jak z tym i czasopisma .... i całość znaczy coś innego:-)) :D

potem promem do Patry i na Lefkadie
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 01.09.2013 22:01

No to teraz się zgadza.

Pozdrowienia z Lefki [Vasiliki] :D
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 02.09.2013 07:16

A jakieś ciekawe miejsce na uboczu byś polecił -zapisz adresy, zrób zdjęcia:-) ja potrzebuje cdzegoś na uboczu na dwie rodziny 2+2....
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 04.11.2013 10:00

Fani Pelionu :!: A co powiecie o okolicy Potistiki? - oglądam zdjęcia z Earth i bardzo mi się podoba...
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 04.11.2013 16:56

Torac napisał(a):Fani Pelionu :!: A co powiecie o okolicy Potistiki? - oglądam zdjęcia z Earth i bardzo mi się podoba...

Byłem na plaży dwa razy. Niestety parę lat temu.

Ładna, z marmurkowymi kamyczkami. Może być z falą.
Raczej łagodne zejście. Dość pusta (sam środek sezonu). Przypominam sobie jakąs tawernę na wzgórzu.
Chętnie bym wrócił, ale w Grecji oczywiście są ładniejsze.
Pełno zdjęć w guglach, nie będę wklejał swoich.

Co do miejscowosci to nic nie powiem, bo niewiele pamiętam. Tam chyba za dużo domów nie było.
Spałem dokładnie po drugiej, wewnetrznej stronie półwyspu.
Dobry dojazd do Argalastii, lokalnego centrum z knajpkami itd.

Centralne położenie to niewątpliwie zaleta.
Pojechac na Pilion i ograniczyć się do jednej plaży (miejscowości) to jak zaczać grę wstępną i zasnąć.
Joan65
Cromaniak
Cyklady

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 28.11.2013 14:28

Witam,
po tegorocznej Krecie zapach Grecji ciągle w pamięci tak więc ...zarezerwowałam lot do Aten i zamierzamy sie z małżowinkiem poszwędać troszkę po Cykladach. Od kilku lat marzymy o Amorgos i to nasz głowny cel...ale chcielibyśmy zahaczyć też o Santorinii i w związku z tym mam pytanie.
Czy są bezpośrednie połaczenia Santorini - Amorgos. Słyszałam o Expess Skopelitis ale za chiny nie mogę znaleźć takiego połączenia i ceny.
Oczywiście można z Santorini na Naxos i stamtąd na Amorgos ale to cały dzień i pół nocy w podróży.
Wiem że jeszcze nie wszystkie linie wystawiły swoje rozkłądy na 2014 ale może ktoś coś wie na ten temat. Jak to w tym lub zeszłym roku było...?

Pozdrawiam cieplutko
janusz.w.
Cromaniak
Re: Cyklady

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 28.11.2013 19:32

Joan65 napisał(a):Czy są bezpośrednie połaczenia Santorini - Amorgos. Słyszałam o Expess Skopelitis ale za chiny nie mogę znaleźć takiego połączenia i ceny.

Tak na szybko to widzę np. Sea Jets :)
Na tej stronie możesz sprawdzić: http://www.openseas.gr

pozdr
Joan65
Cromaniak
Re: Cyklady

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 28.11.2013 20:32

janusz.w. napisał(a):
Joan65 napisał(a):Tak na szybko to widzę np. Sea Jets :)
Na tej stronie możesz sprawdzić: http://www.openseas.gr
pozdr

Dzięki wielkie. Sprawdziłam, że we wrześniu w każdą niedzielę kursował na tej trasie Skopelitis a do połowy września Sea Jet. Na innych stronach nie można było wybrać kalendarza wstecz i stąd moje pytanie.

No to teraz chyba mogę spokojnie szukać kwaterki na Santorini dla dwojga na 4 dni i na 7 dni na Amorgos. Potem jeszcze albo Paros albo Naxos na kilka dni ale to już raczej bez wcześniejszego bukowania (może w porcie ktoś nas przygarnie :) i powrót do Pireusu.
Jeśli masz jeszcze jakieś dobre rady to chętnie poczytam... :)

Pozdrawiam cieplutko
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 28.11.2013 21:05

Ja to laik jestem... :lol:
Poczytaj klasyków gatunku :) KOL'a, Kulki... :!:

pozdr
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 31.12.2013 17:26

Hejka :wink:

Dla Wszyskich Koleżanek i Kolegów Grekomaniaków :wink: :mrgreen: :hut:

Pozdrówki i dosiego! :smo: :wink:

..do zobaczenia na trasie.. :papa:

http://www.youtube.com/watch?v=W1AT4rgWopE

Pozdrówki łod Kowolków :wink: :wink: :papa:
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 01.01.2014 19:05

Również pozdrawiam i życzę Do Siego 2014
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - strona 127
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone