Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 24.07.2013 06:24

eystrasalt napisał(a):W poniedziałek wróciłem do domu po dwóch tygodniach spędzonych w Grecji. Właśnie kombinuję, jakby tam wrócić na przełomie września i października... Jak tylko się ogarnę, stworzę jakąś minigalerię z mojego pobytu, choć greckich zdjęć na tym forum nie brakuje.

Pozdrawiam Cro- i Grekomaniaków :-)

wklejaj, wklejaj fotki i opowiadaj...
My 20 września rozpoczynamy eskapadę na Kretę... :D

Pozdrawiam cieplutko
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 24.07.2013 06:55

eystrasalt napisał(a):kombinuję, jakby tam wrócić na przełomie września i października...

:wink:
To znaczy że się spodobało :)
Baaaardzo jestem ciekawy gdzie ostatecznie wylądowałeś i jak spędziłeś te 2 tygodnie :cool:
Fotek z GR jest coraz więcej, ale na Twoje z pewnością też warto będzie popatrzeć :idea:

My jeszcze miesiąc z małym hakiem :roll:

Pzdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2013 13:11

Joan65 napisał(a):(...) My 20 września rozpoczynamy eskapadę na Kretę... :D (...)

Właśnie Kreta chodzi mi po głowie. Zrobiłem wstępne rozeznanie i chęć powoli przeradza się w planowanie. Może się uda. Choć po majowej Istrii i lipcowej Grecji nie wiem, czy nie za dużo wymagam. Już i tak dostałem bardzo wiele... Czas pokaże.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2013 13:19

kulka53 napisał(a):To znaczy że się spodobało :)

Bardzo mi/nam się podobało.

kulka53 napisał(a):Baaaardzo jestem ciekawy gdzie ostatecznie wylądowałeś i jak spędziłeś te 2 tygodnie :cool:

W skrócie: Ateny, północno-wschodni Peloponez (bez Akrokoryntu), Lefkada (głównie zachodnia), Meteory. Niestety, nie udało mi się "zahaczyć" o Delfy, ale ponieważ koniecznie chcę (może już w przyszłe wakacje) wrócić do Aten (tym razem na 2-3 dni), będzie okazja, żeby zajrzeć do Delf(ów).
opelr
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) opelr » 28.07.2013 11:02

Coś mnie napadło, wsiedliśmy w auto bez przygotowania i wylądowaliśmy na Zakyntos.
Drogo, brak kwater jak w Chorwacji, warto wziąć papierosy i ewentualnie coca cole jak kto musi ją pić:), mięso też drogie pozatym ceny w lidlu podobne lub nieznacznie drożej.

Koniecznie należy zabrać leżaczek i parasol od słońca.

Są tam nieco nachalni ludzie, ja tego nie lubie, murzyni wciskający na plaży rzeczy ze straganu i goście wołający do lokali.

Policji widziałem 3 radiowozy na 1500km po grecji poza autostradami, nikt nie patrzy na przepisy, znak stop u nich chyba oznacza uwaga na pierwszeństwo, zakaz wjazdu - jedź a ograniczenie 50km/h - 100km/h 8O

Na miejscu warto obrać jedną knajpe bo jak wracasz są bonusy, tańszy rachunek i deserki gratis.

Jak ktoś liczy na lody jak w Chorwacji niech zapomni, tam nikt nie chodzi z lodami, mało jest takich stanowisk a jak już jest to gałka(nie wiem jak duża) kosztuje 1,5E-2E 8O

Na zakyntos odradzam odwiedzanie Kalamaki i Laganas, Kalamaki - śmieci na plaży i śmieci w wodzie, Laganas brzydka plaża.

Rejs na Navagio, groty i Xigia 20E - od 9-16-tej, krótyszy na dwa miejsca mniejszym statkiem 25E - dziwne :lol: , polecam tańszy, skakanie ze statku do wody, widoki - bezcenne.

Punkt widokowy Navagio wspaniały, co stragan kosztujemy winka więc po kilku takich się nieco upiłem:)

Najlepsza Plaża to Tsilini, bo prostu bajka, żółty piasek na plaży i w wodzie, rejon Zorbas też przepiękny, ogólnie po Zakyntos zrobiłem 200km.

Wracając drogami niepłatnymi jechałem w stronę lefkady, widoki i droga obłędna.

Ogólnie, drogo wychodzi ale warto:)
Pomorzanin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pomorzanin » 29.07.2013 13:53

Wczoraj wróciłęm z Krety. Coś pięknego 2 tygodnie aktywnego wypoczynku. Zwiedziłem cała zachodnia część wyspy. Zrobiłem ponad 1600 km wypożyczonym autem. Ten niebieski kolor morza jest wręcz powalający a w szczególności na południowym brzegu wyspy.
w1920
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) w1920 » 29.07.2013 21:53

opelr napisał(a):Coś mnie napadło, wsiedliśmy w auto bez przygotowania i wylądowaliśmy na Zakyntos.
Drogo, brak kwater jak w Chorwacji, warto wziąć papierosy i ewentualnie coca cole jak kto musi ją pić:), mięso też drogie pozatym ceny w lidlu podobne lub nieznacznie drożej.

Koniecznie należy zabrać leżaczek i parasol od słońca.

Są tam nieco nachalni ludzie, ja tego nie lubie, murzyni wciskający na plaży rzeczy ze straganu i goście wołający do lokali.

Policji widziałem 3 radiowozy na 1500km po grecji poza autostradami, nikt nie patrzy na przepisy, znak stop u nich chyba oznacza uwaga na pierwszeństwo, zakaz wjazdu - jedź a ograniczenie 50km/h - 100km/h 8O

Na miejscu warto obrać jedną knajpe bo jak wracasz są bonusy, tańszy rachunek i deserki gratis.

Jak ktoś liczy na lody jak w Chorwacji niech zapomni, tam nikt nie chodzi z lodami, mało jest takich stanowisk a jak już jest to gałka(nie wiem jak duża) kosztuje 1,5E-2E 8O

Na zakyntos odradzam odwiedzanie Kalamaki i Laganas, Kalamaki - śmieci na plaży i śmieci w wodzie, Laganas brzydka plaża.

Rejs na Navagio, groty i Xigia 20E - od 9-16-tej, krótyszy na dwa miejsca mniejszym statkiem 25E - dziwne :lol: , polecam tańszy, skakanie ze statku do wody, widoki - bezcenne.

Punkt widokowy Navagio wspaniały, co stragan kosztujemy winka więc po kilku takich się nieco upiłem:)

Najlepsza Plaża to Tsilini, bo prostu bajka, żółty piasek na plaży i w wodzie, rejon Zorbas też przepiękny, ogólnie po Zakyntos zrobiłem 200km.

Wracając drogami niepłatnymi jechałem w stronę lefkady, widoki i droga obłędna.

Ogólnie, drogo wychodzi ale warto:)

jeśli piszesz, że nie warto jechać do Laganas to chyba nie wiesz, że tam idzie najłatwiej zobaczyć zółwia Caretta Carreta i jeśli piszesz o najładniejszej plaży w Tsilivi to raczej dużo nie widziałeś :wink:

co do jednego się mogę zgodzić ze w porównaniu z Cro, Zakynthos wychodzi drożej choć akurat noclegi w apartamentach są tańsze

pozdrawiamm
opelr
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) opelr » 29.07.2013 23:20

Nie wiem jakie warunki należy spełnić aby zobaczyć żółwia, na wyspę naprzeciwko Laganas nie płynąłem, 7 noclegów to za mało na szczegółowe zwiedzanie wszystkiego, objeździłem sporo plaż i niekoniecznie polowałem na żółwia, jade na plaże aby cieszyć sie wypoczynkiem na niej, jest mało atrakcyjna w Laganas, miasteczko pełne młodych, zatłoczone i głośne.
Jeśli jest coś lepszego od prawej części plaży Planos- Tsilivi to napisz, następnym razem odwiedzę:)
Co do ceny, chodziło o całość wiadomo, koszty mostów, promów, rejsów i ogólnie jak to w kraju z euro to zawsze drożej, same apartamenty ok cenowo, za 60E 2+2 z klimą, basenem, freenetem 100m do morza w chorwacji chyba nie znajde(hotel Apollo w Argasi) w tym miasteczku też nie ma plaży, oczywiście są amatorzy wąskich i szarych plaż, ale ja szukam szerokiej z żółtym piaskiem, bez kamieni na niej i wejściu do wody, wodorostów z ciepłą wodą, falami, wiaterkiem chłodzącym itp.

pozdr
CalaLuna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) CalaLuna » 30.07.2013 21:38

Wlasnie dotarlismy do mavrouvoni na Peloponezie. Po drodze zaliczylismy Meteory, ale zwiedzenie 5 okazalo sie nie lada wysilkiem przy panujacej temperaturze. Udalo sie, ale bylo blisko naglego zejscia. Jezeli chodzi o granice, pokonywalismy hu\srb w sobote ok.12.00 nowym przejsciem bocki vinograd 1 godz. Oczekiwania...tylko ruch lokalny plus kilka wozow pl i cz , nastepnie w niedz ok. 11.00 srb\mac 1godz i na 1 bramkach autostrady mac 1godz. Poza tym sprawnie, ale w sumie odleglosc ogromna. Wieczorem Mavrovouni spokojna, pyszna kolacja na plazy -nie spodziewalismy sie takich porcji. Ceny na pewno nizsze niz we Wloszech. Wielki suvlak z frytkamii, mousaka, wieprzowina w cytrynie, z ryzem i groszkiem, tsatsiki, salatka grecka woda dwa piwa napoje dla dzieci 40 eur, a odeszlismy od stolu az przejedzeni. Apartamenty wydaja sie super, zobaczymy jak bedzie dalej.
w1920
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) w1920 » 01.08.2013 20:14

Filmik z nurkowania z żółwiem Caretta na Zakynthos :wink:
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 02.08.2013 08:08

Witam.
Takie pytanie.
Planuję wybrać się pierwszy raz do Grecji samochodem.
Czy jeżeli wybiorę na pierwszy raz Peloponez (okolice Argos) jest to dobry wybór? Podczas pierwszego urlopu w Gracji zwiedzić półwysep? Czy według Was jest równie urokliwy jak Dalmacja ? :)
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 02.08.2013 11:48

Peloponez - POLECAM. Byłem tam kilka lat temu. Mnóstwo rzeczy do zwiedzania, prawdziwa Grecja, nie ta komercyjna jak na Riwierze Olimpijskiej. Życzliwi ludzie, pyyyyszne jedzonko, niesamowite zabytki, pięknekrajobrazy, ciepłe i czyste morze i ten typowo grecki "nieśpiech". Podobało mi się niesamowicie i na pewno jeszcze tam wrócę. Ja mieszkalem obok Kalamaty i stamtąd miałem "prawie wszędzie blisko" :wink:
Ogólnie rzecz biorąc - były to wspaniałe wakacje.
kato
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kato » 02.08.2013 13:02

Weź poprawkę na temperaturę. Na Peloponezie jest niesamowicie gorąco. Co prawda lubi wiać mocny wiatr i trochę chłodzi, ale cieplutko to jest.
CalaLuna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) CalaLuna » 02.08.2013 16:34

Tu gdzie jestesmy w Mavrouvoni kolo gythio plaza dluga, piasek troche ludzi na lezakach z wlasnymi parasolami co 5 m. Jedna rodzinka w 1 rzedzie czyli jak dla mni super -kiedys tak mialam w Mielenku w czerwcu. Wczoraj wypad do jaskin na Mani-niezwykle przezycie, dalej na koniec Mani , plaza i powrot wschdnia strona Mani do Aeropolis. Tylko dla ludzi o
mocnych nerwach-przepasci, wasko, brak barierek i absolutnie fantastyczne widoki. Do tego kamienne wierzycowe wsie. Wieczorem kolacja w uroczym Aeropolis. Co do upalu, nie jest zle. Dzis troche chmur i nawet na plazy momentami chlodno.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 02.08.2013 20:18

grax napisał(a):Witam.
Takie pytanie.
Planuję wybrać się pierwszy raz do Grecji samochodem.
Czy jeżeli wybiorę na pierwszy raz Peloponez (okolice Argos) jest to dobry wybór? Podczas pierwszego urlopu w Gracji zwiedzić półwysep? Czy według Was jest równie urokliwy jak Dalmacja ? :)
To tak jak zaczynać od wysokiego C :D Są oczywiście widoki przypominające Dalmację,ale Peloponez jest inny i wart zwiedzenia szczególnie Mani.Robiłem w ub roku objazdówkę tak wzdłuż wybrzeża jak i w głębi i na pewno tam chcę/my wrócić.Za kilka dni jadę do Cro,ale gdybym miał więcej urlopu bez 5 minut zastanowienia wybrałbym Gr.W tym z powodu ceny tylko trzeba dobrze szukać.powodzenia
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - strona 124
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone