Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
robo111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robo111 » 26.08.2013 14:39

Mam pytanie o drogi na Lefkadzie. Czy jest dobre oznakowanie, czy są barierki, czy łatwo trafić do plaż na zachodzie wyspy. Co z parkingami, czy są zony jak w Chorwacji, czy goście pobierają opłaty ? Czy wjazd na wyspę jest płatny?
Dzięki za ewentualne odpowiedzi
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.08.2013 15:49

robo111 napisał(a):Mam pytanie o drogi na Lefkadzie. Czy jest dobre oznakowanie, czy są barierki, czy łatwo trafić do plaż na zachodzie wyspy. Co z parkingami, czy są zony jak w Chorwacji, czy goście pobierają opłaty ? Czy wjazd na wyspę jest płatny?
Dzięki za ewentualne odpowiedzi

Oznakowanie, jak to w Grecji :wink: , różnie z tym bywa. Ale trafić gdzie trzeba jakoś się da :) , do plaż też. Ogólnie to mocno górzysta wyspa i zjazdy są porządnie strome.
Barierek nie pamiętam, raczej zbyt wielu nie ma.
Płatny parking jest przy tej najsłynniejszej plaży Porto Katsiki. Na samym końcu drogi do Egremni też ale tam można zostawić auto ciut wyżej przy drodze za free. Gialos była za darmo.
Wjazd na wyspę nic nie kosztuje :)
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 26.08.2013 22:12

1) na Lefkade dojezdza sie tunelem za ktory sie placi 3eur
2) plaża Porto Katsiki placilem 5 eur (auto wraca czerwone)
3) Egremini placilem 4 eur (na samym dole kosztowalo 5 eur) (auto wraca białe)
mozna (lub mozna byc zmuszonym jak nie bedzie miejsca) oczywiscie parkować wzdłuż dróg zjazdowych jeśli kolejna rysa na aucie Ci nie straszna
4) Na Lefkadzie na pewno przyda sie sprawne operowanie biegami i kierownicą gdzie na drogach do plaż (zwłaszcza tych mniej sławnych a wg mnie bardziej uroczych) są wąskie nawrotki pod ostrą górę. Ja osobiście miałem najwięcej problemów z turystami,którzy przylecieli samolotem, wynajeli auto i sie zaczynały jaja bo autostrad nima. Zadnej współpracy podczas wymijania na wąskim kawałku, delikwent zatrzymywał sie i czekał aż problem sam się rozwiąże.
robo111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robo111 » 31.08.2013 17:31

Dziękuję za te informacje, ale proszę o następne. Czy ktoś wykupił jednodniową wycieczkę z Nidri :papa: statkiem, jeśli tak to jaka trasa i koszty ? Czy podobne wycieczki są z miasta Lefkada ? Ewentualnie czy słyszeliście o czymś takim ?
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 31.08.2013 18:27

płyniesz takimi "mrówkowcami", co jakiś czas się zatrzymuje i "wysypuje" chętnych do kąpieli, to zdjęcie z Porto Katsiki, wycieczka kosztuje chyba 20 eur, nie płynąłem, taki tłok nie dla mnie :)

Obrazek
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 31.08.2013 19:34

Jak ktoś chce uniknąć dzikich tłumów docierających tam od strony parkingu jak i morza to idzie sobie na koniec plaży i św.spokój :D
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 31.08.2013 20:36

chriso napisał(a):Wczoraj wróciłem z Grecji, byłem pod namiotem w Lichnos koło Pargi, na Lefkadzie i Kefalonii. Służę świeżymi informacjami.

Jak ceny na kempingach?
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 31.08.2013 21:50

DarCro napisał(a):Jak ceny na kempingach?

Byłem na trzech: Enjoy Lichnos koło Pargi, Kathisma na Lefkadzie i Karavomilos na Kefaloni.
Za rodzinę 2 dorosłych + dzieci 12 i 6 lat (auto, namiot) płaciłem 30 eur (+/-2 eur w zależności od camp.)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 31.08.2013 21:58

A propos campingów. Podwoziłem parę młodych Ateńczyków, było to za Kalamitsi w stronę plaż Megali Petra i Kavalikefta. Mówili mi że są pod namiotem.Gdzie mogli być rozbici? Na plaży?
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 31.08.2013 22:29

Dokładnie, to są trzy koło siebie półdzikie plaże, gdzie trudny dojazd skutecznie redukuje liczbę plażowiczów. Było kilka namiotów i max 25-30 osób na duuużej plaży. A plaże są cudne i większe wrażenie zrobiły na mnie niż Katsiki czy Egremini.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 01.09.2013 08:31

To nic nadzwyczajnego takich miejsc w Gr jest sporo i nikogo to nie dziwi i nikomu nie wadzi.Byłem na plaży ok 7km przed Toroni(właściwie dwie sąsiadujące ze sobą)gdzie na dziko było kilkanaście kamperów,przyczep i namiotów.Głównie Czesi,Słoweńcy a nawet Bułgarzy.Choć Halkidiki to chyba jedyny region gdzie takie biwakowanie jest zabronione to tam chyba od lat wszyscy tak robią.Miejsce niesamowitej urody i oaza spokoju.ps dostęp do słodkiej wody i wc :D
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 01.09.2013 09:18

A może jakieś adresy / kontakty na apartamenty na uboczu - bez dyslotek itp na zestaw dwie rdziny 2 x 2 na Lefkadzie.
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 01.09.2013 09:25

jeżeli planujesz wyjazd jeszcze w tym sezonie to szukaj już na miejscu, znajdziesz na pewno, sam ocenisz czy Ci sie podoba i z pewnością za niższą cenę niż rezerwując zdalnie
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 01.09.2013 09:46

Nniestety już w 2014 - najpierw Włochy, potem promem do Patry na Lefkadie
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 01.09.2013 10:28

Z Ancony, czy Wenecji? Jeśli poza odpoczywaniem chciałbyś zobaczyć "inną" Grecję to proponuję wysiąść w Igoumenitsie i zobaczyć Epir. W drodze na południe masz też kilka ciekawych zabytków :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - strona 126
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone