Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 17.05.2014 20:06

Jak chcesz więcej informcji to jest bliżniacze forum greckie,jest tam sporo cromaniaków tylko nie wszyscy się do tego przyznają :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.05.2014 23:27

pawelh napisał(a):Jak chcesz więcej informcji to jest bliżniacze forum greckie,jest tam sporo cromaniaków tylko nie wszyscy się do tego przyznają :lol:

Niektórzy mają nawet ten sam nick ;-)

Greckie forum znajdziesz tutaj.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 18.05.2014 08:00

eystrasalt napisał(a):
pawelh napisał(a):Jak chcesz więcej informcji to jest bliżniacze forum greckie,jest tam sporo cromaniaków tylko nie wszyscy się do tego przyznają :lol:

Niektórzy mają nawet ten sam nick ;-)

Greckie forum znajdziesz tutaj.

i avatar.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 18.05.2014 11:20

Witam.
Mam pytanie do wtajemniczonych. Chodzi mi o trasę z Ochrydu do Igoumenitsy. Mam dwie opcje ( wg google maps ) i nie wiem która będzie w moim przypadku lepsza. Trasa ma być szybsza i łatwiejsza dla kierowcy.
A te dwie opcje do wyboru to:
1. Ochryd - Resen - wzdłuż Prespy - obwodnica Kastorii - do Via Egnatia
2. Ochryd - Bitola - Ptolemaida - do Via Egnatia
Wg google maps ta pierwsza opcja jest krótsza i niby szybsza ale czy napewno.
Proszę o pomoc osoby, które może korzystały już z tych tras.
Dzięki.
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 18.05.2014 11:39

Cześć :)
Jechałem trasą 2 i była całkiem ok (od Ptolemaidy jest coś a'la autostrada), ale ta pierwsza.... :roll: , jesteś pewny że w tym miejscu można przekraczać granicę? :?
Z tego co wiem, przejście jest zamknięte (no chyba że coś się zmieniło)
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 18.05.2014 12:01

Co za szybka odpowiedź :D No i przez kogo udzielona :D ... sam "Mistrz Gatunku" ... :D
Już w domku czy piszesz z trasy ? Jak się udał wyjazd i co tym razem zaliczyliście ?
Faktycznie właśnie wertowałem mapę papierową oraz pojeździłem po google maps i raczej przejścia to tam nie ma ale trasa faktycznie byłaby krótsza :D
Pojedziemy przez Ptolemaidę.
Pozdrawiam.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 18.05.2014 17:36

kulka53 napisał(a):Cześć :)
Jechałem trasą 2 i była całkiem ok (od Ptolemaidy jest coś a'la autostrada)

Co prawda nie jechałem od Ochrydu, bo jechałem na Lefkadę przez Prilep - Bitole (potwierdzam od Ptolemaidy do Kozani fajna droga ze znakiem do 120 km/h), a potem już tylko tempomat i naprzód. Dodatkowo na przejściu w Niki, żadnych kolejek, ze sklepem bezcłowym.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 18.05.2014 20:52

To i ja skorzystałem z info bo w tym roku chcemy pojechać przez Ochryd i dalej Lefkada jako przystanek przed Peloponezem.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 18.05.2014 21:02

kmichal napisał(a):Już w domku czy piszesz z trasy ? Jak się udał wyjazd i co tym razem zaliczyliście ?

Z domku... na wyjazdach nie mamy dostępu do sieci :)
Wyjazd - wiele niespodzianek :wink: (o pierwszej już wspomniałem w relacyjnym wątku) ale ogólnie jesteśmy zadowoleni.
O kilka wysepek powiększyliśmy naszą "kolekcję", z tym że nie całkiem o te chodziło nam jeszcze parę dni przed wyjazdem :lol:
Jakieś opisy zapewne będą i trochę fotek, z tym że nie tylko słonecznych bo pogoda jakoś niespecjalnie dopisywała :? .
niuniek napisał(a):jechałem na Lefkadę przez Prilep - Bitole

No właśnie... ten odcinek też jest bardzo fajny, jedzie się nawet lepiej niż macedońską "autostradą" - nie ma tyle dziur :? . I widokowo fajny, chociaż, tam wszędzie jest ładnie :)

A tak w ogóle - Serbowie powoli, ale popychają budowę tych brakujących 100 km autostrady na południu, nawet budują już bramki parę km od granicy 8O , ciekawe kiedy będą czynne :?
W MK też widać pierwsze oznaki budowy szosy przed góry 8O , po drugiej stronie Vardaru i jeszcze wyżej niż ta obecna.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 18.05.2014 21:40

kulka53 napisał(a):A tak w ogóle - Serbowie powoli, ale popychają budowę tych brakujących 100 km autostrady na południu, nawet budują już bramki parę km od granicy 8O , ciekawe kiedy będą czynne

To oni chcą w całości oddać te 100km? Myślałem, że tak jak u nas odcinkami, zawsze to byłoby więcej autostradą. Zapewne do wakacji nie zdążą, jak myślisz?
Co do drogi z autostrady MK na Prilep - Bitolę to na początek stanąłem na straganach, pyszne owoce, pomidorki, miody w różnych konfiguracjach i papryczki oczywiście. Potem troszkę w górę, serpentynki, widoczki, GPS jak pamiętam coś około 900 m npm pokazywał. Do Bitoli, gdzie miałem nocleg, wcześniej idąc na "miasto" droga naprawdę przyzwoita.
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 18.05.2014 21:57

O drodze przez Bitolę były już informacje, więc napiszę o innej drodze z Ohrid. Jechałem przez przejście św. Naum i Pogradec w Albanii w kierunku Kastorii. Droga w Albanii raczej dobra, ale prawie w ogóle bez oznaczeń więc trzeba być bardzo czujnym i pytać na migi miejscowych. W Grecji po przekroczeniu granicy droga nr 2 i 15 - zupełne odludzia, opuszczone wioski, rejon podgórski - droga dość kręta. Później zupełnie pusta autostrada bezpłatna. Czas przejazdu do Kastorii - dość długi. Następny raz pojadę przez Bitolę. Prostsza droga.
Pozdrawiam,
Tomek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 18.05.2014 22:00

niuniek napisał(a):To oni chcą w całości oddać te 100km? Myślałem, że tak jak u nas odcinkami, zawsze to byłoby więcej autostradą. Zapewne do wakacji nie zdążą, jak myślisz?

Eeee, nie :)
Znaczy, nie w całości.
Na razie oddane jest prawie całe 40 km za Vranje, do granicy. W okolicy samego Vranje roboty najbardziej zaawansowane, ale też dzieje się zaraz za Leskovacem, tam gdzie autostrada się na razie kończy.
Reszta, to bardziej prace przygotowawcze, gdzieś wyżej w górach pójdzie szosa.
Do wakacji może zdążą, ale tak bardziej około 2020 :wink:
niuniek napisał(a): Potem troszkę w górę, serpentynki, widoczki, GPS jak pamiętam coś około 900 m npm pokazywał.

Gdzieś kawałek przed tymi 900 metrami npm zjechałem z drogi na jakieś łąki na nocleg :cool:

Aaaa jeszcze mi się przypomniało, że i w GR się dzieje - coś tam grzebią coraz mocniej za Platamonas, no i widać wyloty tuneli za wąwozem Tempi w kierunku Larisy :roll:
Najwyższy czas :roll:

Swoją drogą, ruch w maju na tej trasie (autostrada SRB i MK) jest tak mizerny, że aż dziwnie się czułem :lol:
Spokojnie, tam gdzie jest kiepska nawierzchnia, długimi odcinkami można było jechać lewym pasem gdzie wybojów mniej. I nawet moje standardowe 100 km/h nikomu nie przeszkadzało :lol:
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 19.05.2014 07:46

Kulka 53, dzięki serdeczne za info.
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 28.05.2014 20:21

Wakacyjne plany mocno nam się zmieniają w tym roku, zastanawiamy się wraz z Żonką czy nie polecieć do Aten i później promem gdzieś na Cyklady. Mamy 16dni, może Folegrandos + Ios, może Naxos + Amorgos, zabytki nam są zbędnę, natura najważniejsza :) W związku z tym mamy pytanie do obeznanych w temacie - jak tam jest z dostępnością noclegów na początku lipca lecąc/płynąc w ciemno? Chcemy spakować plecaki, dopłynąć na wyspę i trochę się po niej poszwędać niespiesznie. Jakich cen tam się w ogóle spodziewać? Luksusów nie potrzebujemy :)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 28.05.2014 22:09

remikrmk napisał(a):Wakacyjne plany mocno nam się zmieniają w tym roku, zastanawiamy się wraz z Żonką czy nie polecieć do Aten i później promem gdzieś na Cyklady. Mamy 16dni, może Folegrandos + Ios, może Naxos + Amorgos, zabytki nam są zbędnę, natura najważniejsza :) W związku z tym mamy pytanie do obeznanych w temacie - jak tam jest z dostępnością noclegów na początku lipca lecąc/płynąc w ciemno? Chcemy spakować plecaki, dopłynąć na wyspę i trochę się po niej poszwędać niespiesznie. Jakich cen tam się w ogóle spodziewać? Luksusów nie potrzebujemy :)

Spenetrowałem trochę cenowo Naxos i Mykonos.
Naxos- bardzo rozsądne propozycje, nawet na atrakcyjnym zachodnim wybrzeżu a Mykonos bardzo drogie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - strona 132
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone